InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Zakelijk > Vrije dagen in Europa zijn graadmeters voor productiviteit
nieuws uitgelicht

Vrije dagen in Europa zijn graadmeters voor productiviteit

Vrije dagen in Europa zijn graadmeters voor productiviteit Medio mei werd door D66 kamerlid Koolmees het idee geopperd dat het goed is voor de economie als iedereen in Nederland weer 40 uur per week gaat werken. De zaterdag wordt hierbij niet uitgesloten. Ook 2e Pinksterdag zou afgeschaft moeten worden. Misschien is het goed om eens te kijken naar de gevolgen van dit idee en naar het aantal vrije dagen die de werkende mensen in de landen om ons heen hebben.

Idee van Koolmees van D66

Wouter Koolmees heeft in Buitenhof op zondag 20 mei 2012 het idee naar voren gebracht dat het goed zou zijn voor de economie van ons land als we weer 40 uur per week gaan werken. Op dit moment zo stelt hij is de gemiddelde werkweek 36,7 uur en als men de vrije dagen erbij telt dan werkt de Nederlander op jaarbasis 1377 uur. In het voorstel van Koolmees zou 2e Pinksterdag afgeschaft dienen te worden. Hij is van mening dat de lonen dan omhoog kunnen gaan en de inkomstenbelasting minder kan worden. E.e.a. zou niet direct in gevoerd moeten worden maar wel op een termijn van vijf of zes jaar. Er wordt een vergelijking gemaakt met de landen om ons heen waarbij we kunnen zien hoeveel de mensen in de eurozone gemiddeld werken.

Spanje1654
Griekenland2119
Italië1773
Portugal1719
Duitsland1390
Finland1960
UK1647
Frankrijk1670

Om een beter beeld te krijgen van de situatie in de landen om ons heen dienen we ook het aantal nationale feestdagen mee te nemen in een beoordeling.

Spanje14
Griekenland10
Italië16
Portugal14
Duitsland10- 14*
Finland8
UK8
Frankrijk11

In Duitsland is het aantal nationale feestdagen enigszins afhankelijk van de regio en kan daarom verschillen.

De gevolgen als we in Nederland 40 uur per week gaan werken

Als men in Nederland gaat terugkeren naar een werkweek van 40 uur dan zal het aantal mensen wat werkloos is toenemen. Nu al kunnen mensen van 50 jaar en ouder geen passend werk vinden en dit zal meer worden. Méér werklozen betekent méér uitkering en minder consumptie. Op 24 mei 2012 werd bekend dat het percentage werklozen in Nederland in april 2012 is gestegen tot 6,2%. Deeltijd van twee partners in een gezin zal moeilijker worden met als gevolg lagere verdiensten en dus lagere consumptie.

Extra consumptie bij feestdagen

De nationale feestdagen zoals 2e Pinksterdag, 2e Paasdag en 2e Kerstdag leveren extra consumptie op. Zo worden pretparken bezocht op deze dagen. Musea, bioscopen, evenementen, vervoersbedrijven en de horeca varen hier wel bij. In deze sectoren wordt juist overgewerkt op deze dagen. Verhoogde consumptie is het gevolg terwijl het de vraag is of de gewerkte arbeidsuren worden meegeteld in de cijfers. Immers als men een eigen zaak heeft dan werkt men graag over op deze dagen.

Het aantal zelfstandigen

We dienen in het oog te houden dat de laatste jaren het aantal zelfstandigen in Nederland sterk is gegroeid. Deze mensen werken over het algemeen al veel meer dan veertig uur per week. De bloemist, slager, kruidenier en groenteman zijn naast de uren die de winkel geopend is nog vele uren aan het werk. Ook in de land- en tuinbouw wordt vaak méér gewerkt.

Klein stuk historie van Nederland

De ouderen onder ons hebben in het verleden in de jaren zestig van de vorige eeuw nog 48 uur per week gewerkt. Hierbij had men dan slechts één week vakantie. Maar velen haalden de pensioengerechtigde leeftijd dan ook niet of waren al lange tijd voor hun pensionering in de WAO beland. Immers tot ver in de jaren tachtig was de WAO een vangnet voor mensen die arbeidsongeschikt raakten. Van 48 uur werd de werkweek teruggebracht in stappen waarbij men eerst 42 uur en later 40 uur ging werken. Toen daarna als gevolg van ADV (arbeidsduurverkorting) en ATV (arbeidstijdverkorting) de werkweek werd teruggebracht naar 38 en 36 uur was dit een verworvenheid die niet alleen een hogere welvaart maar ook een hoger welzijn heeft gebracht. Deze maatregel werd in de jaren tachtig in het leven geroepen om de werkloosheid te bestrijden. Een meer eerlijke taakverdeling binnen gezinnen werd mogelijk waardoor beide partners deel kunnen nemen aan het arbeidsproces. Dit heeft thans tot gevolg dat in Nederland veel mensen in deeltijd werken.

Vergelijking met de landen om ons heen

Als we nu kijken naar de landen om ons heen dan kunnen we vaststellen dat alleen op basis van cijfers van arbeidsuren en het aantal nationale feestdagen geen oordeel gegeven kan worden over de productiviteit. Bijv. zowel in Spanje, Portugal en Frankrijk ligt de gehele productiviteit in de maand augustus stil. Weliswaar wordt er gewerkt op 2e Pinksterdag maar er zijn veel andere feestdagen dat alles gesloten is maar de horeca en evenementen welig tieren. Op deze dagen wordt er volop overgewerkt in de horeca etc. In veel landen om ons heen zijn de winkels op zaterdagmiddag gesloten en alleen de grote winkelcentra zijn geopend. Ook in Duitsland wordt tijdens feestdagen veel overgewerkt maar op zaterdagmiddagen zijn de winkels alleen de eerste zaterdag van de maand geopend. Ook dit heeft gevolgen voor het consumptiepatroon. In bijna alle landen om ons heen wordt minder in deeltijd gewerkt als in Nederland.

Om conclusie van D66 te rechtvaardigen is onderzoek nodig

Om conclusie van D66 te rechtvaardigen is verder onderzoek nodig. Men kan hierbij denken aan:
  • Het aantal werknemers in deeltijd in de verschillende landen
  • Productiviteit per werknemer
  • Arbeidsparticipatie

Aantal werknemers in deeltijd in verschillende landen

Men dient vast te stellen wanneer iemand werkloos is. Heb je een baan van bijvoorbeeld 10 uur per week en valt deze weg dan is er een andere situatie dan wanneer een baan van 40 uur per week wegvalt. Hoe telt dit in de werkloosheidspercentages van een land?

Productiviteit per werknemer

De productiviteit van een werknemer kan heel verschillend zijn. Zo is bijv. gebleken dat bij veel werknemers de productiviteit toeneemt wanneer ze rustig thuis kunnen werken. Ook is voor te stellen dat in zuidelijke landen bij heel extreem warm weer de productiviteit zal dalen. Hoe is het gesteld met het ziektepercentage van de werknemers in de landen van de EU?

Arbeidsparticipatie

In landen waar veel hoger opgeleide mensen werkzaam zijn start men later in het arbeidsproces. In de noordelijke landen van de EU studeren jongeren over het algemeen langer. De ouderen onder ons zijn vaak al met werken gestart toen ze 15 of 16 jaar oud waren en wanneer men dan werkt tot 65 jaar dan is er een arbeidsparticipatie geweest van 40 jaar. Wil men conclusies kunnen trekken dan zullen ook deze gegevens omtrent arbeidsparticipatie in de verschillende landen onderzocht dienen te worden. Daarom zal ook gekeken moeten worden naar de pensioengerechtigde leeftijd en de gevolgen voor de productiviteit van een land.
© 2012 - 2017 Celientje1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Europese regeling verplichte vrije dagenEuropese regeling verplichte vrije dagenIn ieder land zijn er feestdagen waarop werknemers verplicht vrij zijn. Dit zijn niet in ieder land in Europa dezelfde d…
Verplichte vrije dagen 2017 en 2018 en schoolvakantiesVerplichte vrije dagen 2017 en 2018 en schoolvakantiesWat zijn in 2017 en 2018 de verplichte vrije dagen en schoolvakanties, wat de data? Wie werkt heeft bovenop deze verplic…
EK voetbal 2004De 12e editie van het WK wordt in 2004 georganiseerd in Portugal. België weet dit jaar wederom de eindstrijd weer niet t…
Reizen met InterRailReizen met InterRailInterRail is een pas die mensen kunnen kopen waarmee ze speciaal door Europa kunnen reizen met de trein. Vaak maken mens…
EK 2012 in Polen en Oekraïne - programma/speelschemaEK 2012 in Polen en Oekraïne - programma/speelschemaEK 2012 PROGRAMMA - Het 14de Europees Kampioenschap voetbal vond plaats van 8 juni tot 1 juli 2012 in Polen en Oekraïne.…
Bronnen en referenties
  • http://www. de waarheid.nu
  • Volkskrant 21 mei 2012

Reageer op het artikel "Vrije dagen in Europa zijn graadmeters voor productiviteit"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Celientje1
Laatste update: 30-07-2016
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 2
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!