InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Zakelijk > Verkiezingen in Griekenland op 6 mei 2012 en in 2015
nieuws uitgelicht

Verkiezingen in Griekenland op 6 mei 2012 en in 2015

Verkiezingen in Griekenland op 6 mei 2012 en in 2015 Op 6 mei 2012 hebben in Griekenland verkiezingen plaats gevonden die een verschuiving in de politieke verhoudingen teweeg hebben gebracht. Alhoewel bij velen de verwachting bestond dat er voor de socialistische partij Pasok geen meerderheid meer zou zijn kan men thans stellen dat de verschuivingen groter zijn dan verwacht en dat dit zoals gevolgen zal krijgen voor de financiële situatie van het land. Er volgde een onrustige periode en nieuwe verkiezingen in 2015.

Welke partijen had Griekenland

In Griekenland kent men een twee partijenstelsel waarbij de socialistische partij Pasok en de liberale partij Nea Dimokratia de twee grootste partijen waren. Het totale aantal zetels wat deze partijen kunnen krijgen bedraagt 300 totaal. Al geruime tijd bestond de verwachting dat bij de verkiezingen een eind zou gaan komen aan dit twee partijenstelsel. De kiezers maken geen keuze meer voor het stabiele midden maar stemmen veel vaker op uiterst rechtse of uiterst linkse partijen. Dit maakt het veel moeilijker om een regering te gaan vormen. President Lucas Papademos had al aangekondigd te gaan vertrekken na de verkiezingen. Deze verkiezingen zijn erg belangrijk omdat het de eerste keer is dat de Grieken hun keuze kunnen maken na het ontstaan van de financiële crisis.

Hoe zijn de voorlopige uitslagen van de belangrijkste partijen?

Nea Dimokratia 19%109 zetels
Linkse Syriza16,3 %50 zetels
Socialisitsche partij Pasok13,6 % 42 zetels
Rechtse Chryssi Avghi 7 % 20 zetels

Het vormen van een regering wordt lastig

Als gevolg van de uitslagen zal er een nieuwe coalitie met verschillende partijen gevormd moeten worden. Hiervoor krijgen partijen slechts 3 dagen de tijd. De grootste partij Nea Dimokratia is het eerste aan de beurt, vervolgens Syriza en pas daarna de socialistische partij Pasok. Lukt het deze partijen niet om een regering te vormen dan volgen nieuwe verkiezingen. Op 7 mei 2012 werd bekend dat de twee grootste partijen Nea Dimokratia en Syriza willen dat de miljardendeal van het IMF en de EU wordt versoepeld. Men wil Griekenland wel in de euro houden maar men wil af van de schuldendeal zoals deze is vastgesteld. Venizelos van de Pasok-partij wil graag een brede coalitie met pro- Europese partijen. Ook deze partij wil dat er nieuwe onderhandelingen komen met de EU en het IMF omdat het huidige pakket te zwaar is voor het land.

De positie van de extreemrechtse partij Chryssi Avghi

Deze partij die zich De gouden dageraad noemt wil dat er mijnen gelegd worden aan de Turks- Griekse grens en dat buitenlanders het land verlaten. Zij treden gewelddadig op. Voorheen was deze partij een kleine splinterpartij maar nu blijkt dat de aanhang sterk is vergroot. Zij hebben de kiesdrempel van drie procent gehaald en kregen tussen de 6 en 7% van de stemmen. Dit in tegenstelling tot 2009 toen ze slechts 0,23% van de stemmen kregen. Deze partij zal dus in de regering een paar zetels gaan krijgen zo is de verwachting. Een woordvoerder van de partij stelt dat de Grieken niets te vrezen hebben van hen maar wel de verraders.

Pasok

Veel Grieken geven aan dat zij wel binnen de EU te willen blijven. Men is echter niet bereid om mee te werken aan zulke sterke bezuinigingen als tijdens de regeerperiode van de socialistische partij Pasok werden ingesteld. De voorheen grootste partijen zijn heel sterk afgestraft en dit kan niet zonder gevolgen blijven. Griekenland zal derhalve moeilijke tijden tegemoet gaan.

Nieuwe verkiezingen in juni 2012

Nadat de drie grootste partijen ieder drie dagen de tijd gehad hebben om een coalitie te vormen blijkt dit niet mogelijk. Vervolgens heeft de President een ultieme poging gedaan en heeft hierbij de vijf grootste partijen betrokken. Op 15-05-2012 werd bekend dat ook deze poging is mislukt. Daarom zullen er over een maand nieuwe verkiezingen gehouden gaan worden in Griekenland.

Neo Dimokratia en Pasok

Op 17-6-2012 werden opnieuw verkiezingen gehouden. De Grieken blijken gekozen te hebben voor het behoud van de euro. De partijen Neo Dimokratia en Pasok kregen hierbij de meeste stemmen. Bij het aantal zetels van de grootste partij zullen 50 zetels worden toegevoegd. De partij Syritza die verwacht had de grootste partij te worden verloor. Er zal zo snel mogelijk geprobeerd gaan worden om een nieuwe regering te vormen. Zie de nieuwe uitslagen.

Nea Dimokratia 29,5%128 zetels
Linkse Syriza27,1 %72 zetels
Socialisitsche partij Pasok12,3 % 33 zetels
Rechtse Chryssi Avghi 7 % 12 zetels

Situatie januari 2015

Op 25 januari 2015 werden in Griekenland verkiezingen gehouden waarbij Syriza de grootste partij werd met 36,3% van de stemmen.President Tsipras beloofde het volk dat er een andere koers zou worden gevaren en dat de onderhandelingen met de EU een verbetering voor de grieken zou gaan betekenen.

Verkiezingen op 20 september 2015

In augustus 2015 maakte Tsipras bekend dat hij wil aftreden en er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. De reden hiervoor was dat binnen de partij Syriza veel kritiek ontstaan was tegen de akkoorden die door Tsipras gesloten waren met de EU. Tsipras hoopt op een nieuwe overwinning zodat hij de vele onwilligen buitenspel kan zetten.

Tsipras

De verkiezingen zullen worden gehouden op 20 september 2015 . De centrum rechtse partij Neo Dimokratia onder leiding van Meimarakis is volgens de peilingen thans de grootste partij. Men verwacht dat het volk zal kiezen voor de oude regering die aan de macht was vóór de overwinning van Syriza. Tsipras heeft zijn beloften niet waar kunnen maken zo is de mening van veel Grieken. Er werd met spanning gewacht op de uitslag. Tsipras kreeg toch de overwinning en is sedert 2015 de premier van Griekenland. Het land probeert te herstellen van een heel onrustige tijd met veel onzekerheid.

Vluchtelingen

Sedert 2015 wordt Griekenland geteisterd door enorme aantallen vluchtelingen die met boten aankomen op de Griekse eilanden maar ook op het vast land. Athene wordt overspoeld met dakloze vluchtelingen. Dit trekt een zware wissel op het land.
Europa probeert te helpen en het doel is om de vluchtelingen in Griekenland te registreren waarna ze toestemming krijgen om verder Europa in te gaan. Er zijn afspraken gemaakt over het aantal vluchtelingen wat de diverse landen moeten opnemen maar de situatie is totaal onbeheersbaar. Diverse landen houden zich niet aan hun verplichtingen en door de grote toestroom lukt het niet om voldoende personeel in te zetten om de mensen te registreren.

Politieke rust

Als gevolg van de problemen met de vluchtelingen is de rust nog ver te zoeken. De aandacht wordt hiermee wel afgeleid van de slechte financiële situatie waarin het land verkeert en de gevolgen voor de bevolking van de verkiezingen.
© 2012 - 2017 Celientje1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het Griekse kiesstelsel en de evenredige vertegenwoordigingHet Griekse kiesstelsel en de evenredige vertegenwoordigingBij de Griekse parlementsverkiezingen van 2015 werd Syriza de grootste partij met 36,3 procent van de stemmen. In het pa…
Verkiezingen 2012Op 12 september 2012 zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Inmiddels hebben de deelnemende partijen hun kandidatenl…
Niet stemmen en blanco stemmenNiet stemmen en blanco stemmenNiet stemmen en blanco stemmen: er is een groot verschil tussen deze twee. Beiden tellen niet mee voor de verkiezingen,…
De geschiedenis van de SPDe geschiedenis van de SPWat is de geschiedenis van de SP? Is de partij begonnen als communistische partij? En hoe is dit veranderd door de tijd?…
Bronnen en referenties
  • NRC.nl
  • http://nos.nl/artikel/2058336-griekse-verkiezingen-strijd-tussen-oude-en-nieuwe-politiek.html
  • Nieuwsblad. BE
  • http://www.nu.nl/buitenland/4123654/syriza-loopt-in-peiling-griekse-verkiezingen.htmlhttp://www.europa-nu.nl/id/vjq4h9qzjlrw/griekse_verkiezingen_van_25_januari_2015

Reageer op het artikel "Verkiezingen in Griekenland op 6 mei 2012 en in 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Celientje1
Laatste update: 19-11-2016
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 4
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!