InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Wetenschap > Manuscripten uit Timboektoe als smokkelwaar
nieuws uitgelicht

Manuscripten uit Timboektoe als smokkelwaar

Manuscripten uit Timboektoe als smokkelwaar Waar onrust heerst of oorlog is, krijgt behalve het land en de bevolking het cultureel erfgoed het zwaar te verduren. Islamitische Staat financiert zijn strijd in Irak en Syrië voor een deel door verkoop van kunstschatten. Anderen smokkelen in Mali manuscripten met grote cultuurhistorische waarde uit het land, juist om ze te redden. Het zijn slechts voorbeelden. Het Nederlandse Prins Claus Fonds droeg bij in de kosten van de operatie. De documenten en boeken werden in veiligheid gebracht.

Timboektoe

Manuscripten

In 2012 en 2013 verdwijnen er manuscripten uit Mali. De oude en onvervangbare documenten stonden bovenaan de lijst van radicaalislamitische groepen uit Mali om te worden vernietigd. Van de waardevolle geschriften uit de bibliotheek in Timboektoe werd 95 procent uit het land gesluisd. Vele mensen waagden hun leven om de geschriften in veiligheid te brengen. De manuscripten zaten in dozen in de bibliotheek van het Ahmed Baba Instituut in Timboektoe. De handgeschreven boeken zijn daar uitgehaald en de dozen bleven in Timboektoe achter. De extremisten zagen op die manier niet dat de boeken waren verdwenen en er lege dozen in de boekenkasten stonden.

Bron: NNBron: NN

Prins Claus Fonds

Het initiatief van de reddingsoperatie kwam van het Prins Claus Fonds.
Bij de operatie waren verder betrokken:
 • Malinese ministerie van Cultuur
 • Malinese ministerie van Onderwijs;
 • gouverneur van Timboektoe;
 • Ahmed Baba Instituut;
 • Malinese organisatie Savama DCI;
 • lokale organisaties;
 • lokale bevolking;
 • Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking.

Hutkoffers

Het Prins Claus Fonds hielp door middel van financiële steun voor:
 • hutkoffers;
 • telefoons;
 • auto’s;
 • eten en overnachting van de uitvoerders.

Sterrenkunde

Het is niet bekend gemaakt hoeveel documenten en boeken er uit Timboektoe zijn gehaald en in veiligheid zijn gebracht. Ook werd niet bekend gemaakt waar de manuscripten na de reddingsoperatie zijn gebleven. Uit veiligheidsoverwegingen geeft het ministerie en het Prins Claus Fonds de schuilplaats niet prijs.
De boeken gaan over verschillende onderwerpen, ondermeer over:
 • godsdienst;
 • sterrenkunde;
 • muziek.

Lokale bevolking

De lokale bevolking hielp bij de redding. Ze werkten eendrachtig mee aan de smokkel van de boeken. Het historisch erfgoed kan nu behouden blijven voor komende generaties. Voor de conservering is nog veel geld nodig. Desklundigen denken dat er nog miljoenen euro’s nodig zijn. De documenten zijn waardevol voor de cultuurgeschiedenis van Mali.

Verwoest

In 2012 werd veel historisch erfgoed van het Afrikaanse land verwoest door extremisten. Mausoleums moesten er aan geloven en eeuwenoude graftombes van islamitische heligen werden vernield.
De verwoesting mobiliseerde een deel van de bevolking en instanties om zich in te zetten voor het behoud van de manusripten om te voorkomen dat er nog meer vernield zou worden.

Kunstschat

Bijna de hele kunstschat werd gered. Slechts één kamer van het Ahmed Baba Instituut bleef onbereikbaar; dat deel van het instituut werd door de exptremisten in brand gestoken. Het instituut bewaarde 20.000 wetenschappelijke manuscripten en documenten uit onder meer de 13e eeuw. Timboektoe was eeuwenlang een van de belangrijkste centra van de Islamitische godgeleerdheid. In de woestijnstad waren daarom veel cultuurschatten bijeengebracht voor studiedoeleinden. De stad werd in de moderne tijd ook een toeristische trekpleister en staat sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Timboektoe wordt ook wel de stad van de 333 heiligen genoemd.

Conflict

Mali verkeert in een ernstig conflict. In april 2012 viel Timboektoe in handen van radicale groepen die alles vernielden dat in hun ogen heidens is. Graftombes, moskeeën en meer erfgoed werd aan gruzelementen geslagen of in brand gestoken. Het Internationale Strafhof schaart dit soort vernielingen onder oorlogsmisdaden.

Lees verder

© 2013 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Timboektoe, Parel van de SaharaTimboektoe is misschien wel de bekendste stad van Mali. Deze stad midden in de Sahara heeft voor veel reizigers bijna my…
nieuws uitgelichtSacharovprijs Europarlement naar activisten Arabische LenteHet Europees Parlement kende op 27 oktober 2011 haar jaarlijkse mensenrechtenprijs toe aan vijf activisten die een belan…
Wat moet je niet doen bij het sturen van een manuscript?Wat moet je niet doen bij het sturen van een manuscript?Eindelijk is het dan zo ver! Je manuscript is af! Een mijlpaal en nu is de volgende stap daar: je manuscript naar een ui…
Manuscript naar uitgevers sturenManuscript naar uitgevers sturenJe wil opvallen met je manuscript bij een uitgever. Je wil immers dat jouw verhaal uitgekozen wordt, voor de publicatie…
De karakters uit De Vliegeraar van Khaled HosseiniDe karakters uit De Vliegeraar van Khaled HosseiniDe vliegeraar (in het Engels The Kite Runner) is het eerste boek van de succesvolle Amerikaans-Afghaanse schrijver Khale…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: KaTeznik, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Leeuwarder Courant
 • www.nos.nl
 • www.reformatosrischdagblad.nl
 • Afbeelding bron 1: NN

Reageer op het artikel "Manuscripten uit Timboektoe als smokkelwaar"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 15-12-2015
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Wetenschap
Bronnen en referenties: 5
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!