InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Sport > Guus Hiddink de tovenaar van Rusland

Guus Hiddink de tovenaar van Rusland

Hij heeft de hele wereldbol al overgevlogen. Niet als speler, maar als bondscoach was hij overal te vinden. Oranje bracht hij in 1996 naar de kwartfinale en in 1998 naar de halve finale. In Zuid Korea is hij bijna een heilige en ook de “Ausies” zullen hem nooit meer vergeten. Nu is het de beurt aan de Russen. Na 20 jaar stilte rondom het nationale team, staat het nu in de halve finale tegen Spanje, na van Nederland te hebben gewonnen. Alles te danken aan tovenaar Guus.

Algemeen

Guus Hiddink is een oude rot als het aankomt op het coachen van een nationaal team. Hij coachte Oranje naar de 4e plaats in 1996, in 1998 belandde Nederland zelfs in de halve finale. In 2002 kwam Zuid Korea en in 2006 kwamen de Australiërs zelfs tot en met de kwart finale. Heden ten dage is hij bondscoach van Rusland, dat het boven verwachting goed doet.

Guus en Rusland

Na de scheuring van de Sovjet Unie, is het Rusland niet meer gelukt om ver te komen op een groot toernooi. Zij kwalificeerden zich wel voor het EK van 1996, maar moesten na de poulewedstrijden met 1 punt weer naar huis. In Portugal wisten zij tijdens het Euro 2004 als enige te winnen van (de latere Europees kampioen) Griekenland met 2-1, maar toch mochten de Russen na de poulewedstrijden weer naar huis.

In april 2006 wordt Guus Hiddink de nieuwe bondscoach van de Russen, waarbij hij de 1e buitenlandse trainer is van het nationale team. Hij krijgt een belangrijke opdracht, namelijk het behalen van de kwalificatie voor het eindtoernooi van Euro 2008. Dat doel heeft hij inmiddels ruimschoots behaald, wat hem de bijnaam “De tovenaar” opleverde.

Kwalificatie en voorbereiding Euro 2008

Rusland was voor kwalificatie volledig afhankelijk van de prestaties van de Kroaten. Zij moesten in de uitwedstrijd namelijk winnen van Engeland. Rusland zelf moest winnen van Andorra. Rusland won, en uiteindelijk Kroatië ook na eerst met 2-2- gelijk te hebben gestaan.

Guus bereidde zijn team voor het Euro 2008 voor door ze oefenwedstrijden te laten spelen tegen Kazachstan, Servië en Litouwen. Ondanks de winst op Kazachstan met 6-0 was “De tovenaar” nog lang niet tevreden over het spel van de Russen.

De poulewedstrijden van het Euro 2008

De selectie van Rusland heeft een gemiddelde leeftijd van 26 jaar, 3 maanden en 20 dagen. Het team is ingedeeld in poule D, met als tegenstanders:
 • Griekenland
 • Zweden
 • Spanje

De 1e wedstrijd in deze poule moest gespeeld worden op 10 juni tegen Spanje. Er werd verloren met 4-1, het commentaar van de bondscoach was dat de spelers heel naïef hebben gespeeld en dat de mentaliteit voor de 2e wedstrijd moest veranderen.

De 2e wedstrijd werd gespeeld op 14 juni tegen Griekenland. De Russen lieten een geheel ander spel zien en wonnen dan ook met 1-0. Het wordt spannend, want wanneer de 3e wedstrijd wordt gewonnen, dan is Rusland door naar de kwart finale.

De 3e wedstrijd op 18 juni was tegen Zweden. Een dijk van een wedstrijd spelen de Russen en wanneer de scheidsrechter het eindsignaal blaast heeft Rusland met een 2-0 zege voor het eerst in 20 jaar weer een kwart finale gehaald.

De kwartfinale werd op 21 juni gespeeld tegen Nederland. Oranje heeft een geweldige pouleronde heeft gespeeld, gewonnen van zowel Italië, Frankrijk en Roemenië. Geheel tegen de verwachtingen in won Rusland in de verlenging met 3-1 van Nederland en plaatste zich voor de halve finale. Deze zal worden gespeeld tegen Spanje.

Wedstrijdverslag Rusland – Zweden

Deze wedstrijd is zo belangrijk voor beide landen. De winnaar gaat namelijk door naar de kwart finale. Guus Hiddink die na de eerdere twee wedstrijden de geschorste Arshavin weer kon opstellen, bracht de onderstaande spelers in het veld:
 • Akinfeev
 • Anyukov
 • Ignashevich
 • Kolodin
 • Zjirkov
 • Semak (aanvoerder)
 • Zyryanov
 • Semshov
 • Bilyaletdinov
 • Arshavin
 • Pavlyuchenko

Rusland liet een fris, snel en geïnspireerd spel zien, Arshavan trok de regie vol vertrouwen naar zich toe. Zijn spel werd uitstekend gesecondeerd door de linkerflank. Hier vormde de backs Biljaletdinov en Zjirkov een prima team. In de rust was de stand 1-0 en de eindstand was 2-0 voor Rusland. Wederom een geweldige prestatie van het team van de bondscoach Guus Hiddink.
© 2008 - 2017 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De beste voetbaltrainers van NederlandDe beste voetbaltrainers van NederlandVoetbalcoach is en blijft een vak apart. Je moet technisch goed zijn, maar ook heel goed met een spelersgroep om kunnen…
Wat verdient een voetbaltrainer?Wat verdient een voetbaltrainer?Een aantal toptrainers bij de grote voetbalclubs verdienen op jaarbasis miljoenen euro’s. Voor het grote geld gaan ook d…
Landskampioen Eredivisie (vanaf 1956)Vanaf 1954 bestaat het betaalde voetbal in Nederland. Vanaf het seizoen 1956-1957 bestaat in het Nederlands betaalde man…
Clarence Seedorf en OranjeVoor euro 2008 toernooi in Zwitserland en Oostenrijk heeft Marco van Basten, de bondscaoch van het Nederlands elftal, zi…
De bondscoaches van het Nederlands elftal tot en met 2016De bondscoaches van het Nederlands elftal tot en met 2016Nederland heeft al meer dan honderd jaar een nationaal elftal. Door de jaren zijn er vele bondscoaches geweest. Namen al…

Reageer op het artikel "Guus Hiddink de tovenaar van Rusland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Storm
Laatste update: 23-06-2008
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Sport
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!