InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Sport > Gezondheidsrisico's Olympische Spelen 2016; vervuild water

Gezondheidsrisico's Olympische Spelen 2016; vervuild water

Gezondheidsrisico's Olympische Spelen 2016; vervuild water Van 5 augustus tot en met 21 augustus 2016 worden de Olympische Zomerspelen gehouden in de Braziliaanse hoofdstad Rio de Janeiro. Tijdens de Olympische Zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro krijgen de sporters te maken met gezondheidsrisico's. Vooral de zeilers, kanoërs en openwaterzwemmers maken zich zorgen om hun gezondheid. Dit heeft te maken met het feit dat het Olympisch water in de baai van Guanabara ernstig vervuild is. In het water zwerft veel afval, maar ook uitwerpselen en dode vissen. Tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro zullen ongeveer 1500 atleten sporten in de vervuilde wateren van Rio de Janeiro. Onder de bezorgde Olympische deelnemers zijn ook de Nederlandse favorieten voor Olympisch Goud. De deelnemende Nederlandse favorieten voor Olympisch Goud zijn Dorian Rijsselberghe en Marit Bouwmeester.

in de baai van Guanabara worden de Olypische watersporten georganiseerd

Baai van Guanabara

De baai van Guanabara is een oceaanbaai die gelegen is in Brazilië. Op de westelijke oever van de baai van Guanabara ligt de stad Rio de Janeiro. Op de oostelijke oever van de baai van Guanabara liggen de steden Niterói en São Gonçalo. De baai van Guanabara werd op 1 januari 1502 ontdekt door de Portugese ontdekkingsreiziger Gaspar de Lemos. Tijdens de Olympische Spelen van Rio 2016 wordt het water in de baai van Guanabara onder andere gebruikt voor openwaterzwemmen, kanoën, roeien en zeilen.

Belofte

Tijdens de Olympische Spelen 2016 krijgen veel sporters te maken met gezondheidsrisico's. Dit komt omdat het water in de baai van Guanabara ernstig vervuild is. Tijdens de toewijzing van de Olympische Spelen aan Rio de Janeiro ging de stad de verbintenis aan om haar waterwegen schoon te maken. Een bijdrage aan deze verbetering zou door een verbetering van de riolering tot stand komen. In 2015 werd duidelijk dat Rio de Janeiro deze belofte niet kan nakomen en dat het water tijdens de Olympische Zomerspelen 2016 nog steeds ernstig vervuild zal zijn. Wel is het Olympische water volgens de organisatoren van de Olympische Zomerspelen 2016 veilig genoeg om in te zwemmen. De organisatoren van de Olympische Zomerspelen testten het water echter niet op virussen.

Vervuild zeewater in Rio de Janeiro

Het water van de baai van Guanabara is ernstig vervuild. Dit komt doordat 55 rivieren, uit zeker tien gemeenten van de deelstaat Rio de Janeiro, uitkomen in deze baai. In vele gevallen wordt het rioolwater geloosd in deze rivieren. In augustus 2015 heeft het persbureau AP het Olympische water van Rio 2016 laten testen en werden er in het water van de baai van Guanabara onder andere sporen van het rotavirus, enterovirussen en adenovirussen aangetroffen. Deze drie soorten virussen kunnen bij mensen ademhalingsproblemen, braken en diarree veroorzaken. Volgens de onderzoekers zou de waterkwaliteit hierdoor zorgwekkend zijn. Brad Brooks, hoofd van AP in Brazilië, gaf aan dat sporters na inname van drie theelepels vervuild water, 99 procent kans hebben op een infectie.

Dorian van Rijsselberghe

Veel Olympische sporters hebben dan ook hun zorgen uitgesproken. Onder hen Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe. Dorian van Rijsselberghe liet in 2015 weten dat er volgens hem in de baai van Guanabara zo veel plastic tassen liggen dat de gehele wereldpopulatie er tijdens de kerst van 2016 kerstinkopen mee zou kunnen doen.

Slachtoffers vervuild zeilwater

Tijdens een Olympic Test Event in Rio de Janeiro in augustus 2015 heeft het Olympisch zeilwater al gezorgd voor grote gezondheidsproblemen. De Duitse zeiler Eric Heil ontdekte tijdens het Olymic Test Event tal van ontstekingen op zijn lichaam. Bij thuiskomst bleek de Duitser zware infecties opgelopen te hebben en waren er op zijn benen, maar liefst vijf ontstekingshaarden te vinden. De grootste ontstekingshaard had een omtrek van acht centimeter. Hierdoor moest Eric Heil zo snel mogelijk geopereerd worden. Volgens de behandelende artsen van Eric Heil moeten de ontstekingen zijn ontstaan, doordat de Duitser een bacteriële infectie heeft opgelopen in het vervuilde water in de baai van Guanabara. In de baai van Guanabara vinden de zeilwedstrijden plaats. Ook de Oostenrijkse zeiler David Hussl is ondanks de door hem genomen voorzorgsmaatregelen, zoals het wassen met mineraalwater na contact met de golven, ziek geworden na een trainingskamp.

Dode vissen zorgen voor extra gezondheidsrisico's

In januari 2016 bleek dat het kwaliteit van het zeilwater wederom is verslechterd. Deze verslechtering van het water heeft te maken met een nieuwe vorm van vervuiling waar men in januari 2016 in Rio de Janeiro mee te maken kreeg. Het gaat hier om het dumpen van dode vissen. Half januari 2016 spoelden in de baai van Guanabara duizenden dode sardines aan. Deze vissen zijn in de baai van Guanabara terechtgekomen, doordat ze door vissers in de zee gedumpt zijn. De vissers deden dat omdat ze aan de vissen niet genoeg geld konden verdienen. Door de stroming van het water zijn de dode vissen uiteindelijk in de baai van Guanabara terechtgekomen. De dode vissen die werden aangetroffen in het Olympisch zeilwater bleken vol met bacteriën te zitten. Door deze bacteriën nemen de gezondheidsrisico's voor de sporters alleen maar toe.

Zika-virus

Naast de gezondheidsrisico's vanwege het vervuilde water, krijgen de watersporters in Rio de Janeiro ook te maken met gezondheidsrisico's vanwege het Zika-virus. Brazilië kampt met een epidemie van dit virus en op maandag 1 februari 2016 heeft Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de medische noodtoestand in Brazilië uitgeroepen.

Lees verder

© 2016 - 2017 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Roeien Olympische Spelen 2016, programma van de Holland AchtRoeien Olympische Spelen 2016, programma van de Holland AchtRoeien staat op de Olympische Spelen van Rio in 2016 voor de 27e keer op het programma van de Spelen. Het Olympisch roei…
Olympische Spelen 2016: synchroonzwemmen - programma, tvOlympische Spelen 2016: synchroonzwemmen - programma, tvProgramma synchroonzwemmen Olympische Spelen 2016. De wedstrijden synchroonzwemmen vinden plaats tussen 14-19 augustus 2…
Olympische Spelen 2016: moderne vijfkamp - programma, tvOlympische Spelen 2016: moderne vijfkamp - programma, tvProgramma moderne vijfkamp Olympische Spelen 2016. De wedstrijden moderne vijfkamp vinden plaats tussen 18 augustus 2016…
Wielrennen OS 2016: Olympische wegrit heren 6 augustus 2016Wielrennen OS 2016: Olympische wegrit heren 6 augustus 2016De Olympische Zomerspelen van 2016 worden gehouden van 5 tot en met 21 augustus 2016 in het Braziliaanse Rio de Janeiro.…
Dames handbal Olympische Spelen 2016Dames handbal Olympische Spelen 2016Handbal is één van de sporten die op het programma van de Olympische Spelen 2016 staat. Zowel bij de mannen als bij de v…
Bronnen en referenties
  • http://www.ad.nl/ad/nl/1043/Olympische-Spelen/article/detail/4131114/2015/08/28/Vervuild-olympisch-zeilwater-in-Rio-eist-slachtoffer.dhtml
  • http://www.zeilen.nl/nieuws/olympisch-water-rio-gevaarlijk-voor-sporters/
  • http://www.nocnsf.nl/cms/showpage.aspx?id=16209

Reageer op het artikel "Gezondheidsrisico's Olympische Spelen 2016; vervuild water"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Tekstschrijvert
Gepubliceerd: 12-02-2016
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Sport
Special: Olympische Spelen 2016
Bronnen en referenties: 3
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!