InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Sport > Olympische Winterspelen 2014 – de huldigingen in Nederland

Olympische Winterspelen 2014 – de huldigingen in Nederland

Olympische Winterspelen 2014 – de huldigingen in Nederland Na de overweldigende overwinningen tijdens de Olympische Winterspelen 2014 in Sotsji, is de Nederlandse ploeg weer op Hollandse bodem aangekomen. De Olympiërs, onder leiding van chef de mission Maurits Hendriks, worden door het hele land op handen gedragen. Nederland won tijdens de Spelen maar liefst 24 medailles: acht keer goud, zeven keer zilver en negen keer brons. Dat was goed voor de vijfde plek op de medaillespiegel. Wat stond hen in Nederland te wachten aan huldigingen direct na hun Olympisch avontuur in Sotsji?

Huldiging Assen

Na de landing op vliegveld Eelde, werd de Nederlandse Olympische ploeg naar Assen gebracht. Langst de route stonden al vele supporters hun sportieve helden toe te juichen. Op het podium aan de kop van de Vaart in Assen werd de ploeg toegesproken door de burgemeester en toegejuicht door zo’n vijftienduizend mensen. De koningin van de sportploeg, Ireen Wüst, kan met haar twee gouden en drie zilveren medailles tevreden terugkijken. Hoewel zij al verschillende huldigingen heeft meegemaakt na meerdere Olympische Winterspelen, vindt zij het toch iedere keer anders. “Het is nu wel heel erg groot, dit is echt genieten!”, laat zij een reporter van de NOS weten. Ook de social media worden door de sporters gebruikt om hun blijdschap kenbaar te maken. Sven Kramer plaatst op Twitter een foto van juichende supporters aan de kant van de weg tijdens de busreis, net na de landing in Eelde. ‘Nice’. Mark Tuitert komt met een foto genomen vanaf het podium in Assen: Nederland ik hou van je! Ronald Mulder geniet van de sfeer. Hij werd wel geadviseerd nog even vol te houden, want dit was nog maar het begin van alle huldigingen. Tijdens de huldiging werden er verblijdende uitspraken gedaan door Sven Kramer en Ireen Wüst. Zij gaan nog vier jaar door voor de volgende Olympische Spelen in Pyeongchang in Zuid-Korea. “Het is veel te mooi”, vindt Ireen. 'Plezier maken, blijven doorzetten, nooit opgeven' gaf ze de jeugd mee.

Landelijke huldiging Den Haag

Op dinsdagmiddag 25 januari zijn de olympiërs die een medaille wonnen op de Spelen door koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte ontvangen in Den Haag. Zestien sporters werden gehuldigd in de Ridderzaal, waarbij ook hun coaches en begeleiders aanwezig waren. Premier Rutte, sportminister Edith Schippers, NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis en chef de mission Maurits Hendriks spraken de sporters daar ook toe. Minister Edith Schippers heeft tevens een lintje uitgereikt aan de goudenmedaillewinnaars Jorien ter Mors, Marrit Leenstra, Lotte van Beek, Jan Blokhuijsen, Koen Verweij, Stefan Groothuis, Michel Mulder en Jorrit Bergsma. Omdat Sven Kramer en Ireen Wüst deze eerder al uitgereikt kregen, kregen zij een beeldje van de minister. Daarnaast werden ook coaches Gerard Kemkers en Jac Orie geridderd. Na een borrel werd het programma vervolgd in Paleis Noordeinde. Daar werden de gehuldigden ontvangen door het koninklijk echtpaar, waarna er een groepsfoto is gemaakt.

Persoonlijke huldiging Ireen Wüst

Ireen heeft een week om bij te komen van alle huldigingen, en zal op maandagmiddag 3 maart worden gehuldigd in haar voormalige woonplaats Goirle in Noord-Brabant. Aanvangstijd 15.30 uur. Burgemeester Machteld Rijsdorp van Goirle vindt de prestatie van Ireen Wüst in Sotsji 'fantastisch' en heeft al tijdens de Spelen beloofd een inhuldiging te verzorgen.

Persoonlijke huldiging Michel en Ronald Mulder

Samen met stadsgenote Lotte van Beek, werden Michel en Ronald Mulder op 26 februari in Zwolle gehuldigd. Dat gebeurde op het Grote Kerkplein in hartje centrum van Zwolle. Om 16.00 uur begon het voorprogramma met de Zwolse band ‘That’s What She Said’. Om 17.00 uur arriveerden Michel, Ronald en Lotte op het podium voor de officiële huldiging door burgemeester Henk Jan Meijer samen met spreekstalmeester Erben Wennemars.

Persoonlijke huldiging Stefan Groothuis

De gouden medaille van Stefan Groothuis ‘heeft een verhaal’. Zijn prestatie is van ongekende grootte en hij werd dan ook graag in het zonnetje gezet door zijn thuisbasis. Op woensdag 26 februari werd hij in Voorst gehuldigd, om 20.00 uur bij het Dorpshuis. Dorpsbewoners hadden het dorp her en der al versierd. Bij de entree van het dorp hing een doek met de tekst 'Voorst is apetrots op zijn Bokito'. Bokito is de bijnaam van Groothuis. De straat van Groothuis was opgeluisterd met o.a. een Olympische boog waar de ringen in zijn verwerkt en een grote foto van Groothuis met de tekst 'Wij zijn trots op Stefan GOUDhuis'.

Huldigingen andere Olympiërs

SporterDatumPlaatsTijd
Margot Boer25 april 2014Woubruggenog onbekend
Bob de Jong25 februari 2014Leimuiden19.00 uur
Jan Smeekens26 februari 2014Raalte18.30 uur
Jorrit Bergsmanog onbekend
Jan Blokhuijsennog onbekend
Carien Kleibeukernog onbekend
Sjinkie Knegtnog onbekend
Sven Kramernog onbekend
Marrit Leenstranog onbekend
Jorien ter Morsnog onbekend
Koen Verweijnog onbekend

Medaillespiegel

Dat de Nederlandse sporters uitbundig gehuldigd worden, is terecht. Nog nooit heeft Nederland zo veel medailles binnengehaald op de Winterspelen. Hun positie op plek nummer vijf op de medaillespiegel is verkregen door de volgende medailles:

OlympiërSportOnderdeelMedaille
Michel MulderSchaatsen500 m (m)goud
Stefan GroothuisSchaatsen1000 m (m)goud
Sven KramerSchaatsen5000 m (m)goud
Jorrit BergsmaSchaatsen10000 m (m)goud
Sven KramerSchaatsenploegenachtervolging (m)goud
Koen VerweijSchaatsenploegenachtervolging (m)goud
Jan BlokhuijsenSchaatsenploegenachtervolging (m)goud
Marrit LeenstraSchaatsenploegenachtervolging (v)goud
Lotte van BeekSchaatsenploegenachtervolging (v)goud
Jorien ter MorsSchaatsenploegenachtervolging (v)goud
Ireen WüstSchaatsenploegenachtervolging (v)goud
Ireen WüstSchaatsen3000 m (v)goud
Ireen WüstSchaatsen1000 m (v)zilver
Ireen WüstSchaatsen1500 m (v)zilver
Ireen WüstSchaatsen5000 m (v)zilver
Jan SmeekensSchaatsen500 m (m)zilver
Koen VerweijSchaatsen1500 m (m)zilver
Jan BlokhuijsenSchaatsen5000 m (m)zilver
Sven KramerSchaatsen10000 m (m)zilver
Ronald MulderSchaatsen500 m (m)brons
Michel MulderSchaatsen1000 m (m)brons
Jorrit BergsmaSchaatsen5000 m (m)brons
Bob de JongSchaatsen10000 m (m)brons
Margot BoerSchaatsen500 m (v)brons
Margot BoerSchaatsen1000 m (v)brons
Lotte van BeekSchaatsen1500 m (v)brons
Carien KleibeukerSchaatsen5000 m (v)brons
Sjinkie KnegtShorttrack1000 m (m)brons
© 2014 - 2017 Nicolette, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Schaatsen: WK afstanden 2013 in SotsjiSchaatsen: WK afstanden 2013 in SotsjiIn het schaatsseizoen 2012 – 2013 wordt het wereldkampioenschap afstanden gehouden in de Russische plaats Sotsji (Sochi)…
Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) Schaatsen 2013Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) Schaatsen 2013De Olympische Winterspelen 2014 wordt gehouden van 7 tot en met 23 februari 2014. Het decor van de Olympische schaatswed…
Nederlandse deelnemers/genomineerden Olympische Spelen 2014Nederlandse deelnemers/genomineerden Olympische Spelen 2014In februari 2014 worden in de Russische badplaats Sochi de Olympische Winterspelen 2014 georganiseerd. Natuurlijk willen…
Schaatsen: WK Afstanden 2013, SotsjiDe wereldkampioenschappen afstanden 2013 vinden plaats in de Russische stad Sotsji, die in 2014 gastheer is van de Olymp…
Olympische Spelen 2014 - Schaatsen - favorieten, kanshebbersOlympische Spelen 2014 - Schaatsen - favorieten, kanshebbersVan 7 tot en met 23 februari 2013 vindt in de Russische stad Sochi de 22e editie plaats van de Olympische Winterspelen.…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Olympische Winterspelen 2014 – de huldigingen in Nederland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Nicolette
Laatste update: 26-02-2014
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Sport
Bronnen en referenties: 3
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!