InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Sport > Nederlandse autocoureurs in de Formule 1
nieuws uitgelicht

Nederlandse autocoureurs in de Formule 1

Nederlandse autocoureurs in de Formule 1 Op 1 februari 2013 werd bekend dat er voor het eerst sinds 2007 weer een Nederlander aan de wedstrijden van de Formule 1 races zal deelnemen. Giedo van der Garde is tijdens het formule 1 seizoen 2013 tweede rijder van het Formule 1-team Caterham. De eerste rijder van team Caterham en daarmee teamgenoot van Giedo van der Garde is de Fransman Charles Pic. Van der Garde is de veertiende Nederlander uit de geschiedenis die mag deelnemen aan de Koningsklasse van de autosport, de formule 1.

Formule 1

De Formule 1, officieel de FIA Formula One World Championship, is de hoogste klasse in de autosport. Dit is officieel vastgesteld door de Fédération Internationale de l'Automobile. Deze klasse vindt zijn oorsprong in jaren twintig en dertig van de 20e eeuw. Tijdens het Formule 1-seizoen wordt in een serie races, "grands prix" genaamd, gestreden om de wereldtitel. Tijdens het formule 1 seizoen 2013 zullen de coureurs negentien keer in actie komen. Het Formule 1-seizoen 2013 zal beginnen op 17 maart 2013 in Australië op het circuit van Albert Park en eindigt op 24 november 2013 in Brazilië, op het circuit van Interlagos.

Punten

Tijdens de Formule 1 wordt er gewerkt met een puntensysteem. Tijdens de grands prix kunnen de coureurs punten verdienen door een top tien klassering te behalen. Doordat het meerdere malen is voorgekomen dat er minder dan tien coureurs over de finishlijn komen, hoeft men niet de wedstrijd uit te rijden om punten te behalen. Wel moet er minstens 90% van de afstand die de winnaar heeft afgelegd zijn verreden. De behaalde punten worden opgesteld in een algemeen klassement, waardoor aan het einde van het seizoen de winnaar kan worden bepaald.

Nederlanders in de Formule 1

In de geschiedenis van de Formule 1 zijn er, tot en met het seizoen van 2012, dertien Nederlanders uitkomen in de Koningsklasse van de autosport. De laatste Nederlander was Christijan Albers. Albers reed van 2005 tot en met 2007 in de Formule 1 en stond in totaal 46 keer aan de start van een grands prix.

Giedo van der Garde

Tijdens het Formule 1 seizoen 2013 zal er voor het eerst sinds 6 seizoenen weer een Nederlander deelnemen aan deze prestigieuze autoraces. De Amsterdamse Giedo van der Garde zal de veertiende Nederlandse coureur zijn die aan een Formule 1 Grand Prix zal deelnemen. Van der Garde liet op 1 februari 2013 weten dat hij een 1-jarig contract had getekend bij de renstal van Caterham. Tijdens het seizoen 2012 was van der Garde al test- en reservecoureur bij Caterham. De reden dat van der Garde pas de veertiende Nederlander in de Formule 1 is waarschijnlijk te verklaren doordat de coureurs een flinke zak geld moeten meebrengen. Enkele andere Nederlandse coureurs zijn daardoor vroegtijdig afgehaakt. Van der Garde is de schoonzoon van Marcel Boekhoorn, een steenrijke ondernemer met een vermogen dat door zakenblad Quote 500 wordt geschat op 1,2 miljard euro.

Nederlandse deelnemers Formule 1

De Nederlandse deelnemers in de geschiedenis van de Formule 1 zijn:
jonkheer Carel Godin de Beaufort.
Jos Verstappen
Robert Doornbos
Jan Lammers
Christijan Albers
Huub Rothengatter
Gijs van Lennep
Jan Flinterman
Dries van der Lof
Ben Pon
Roelof Wunderink
Michael Bleekemolen
Boy Hayje

Egbert WIetzes

Meerdere bronnen geven weer dat van der Garde de vijftiende Nederlander is die uit komt in de Formule 1. Wanneer men het heeft over vijftien Nederlanders wordt Egbert Wietzes ook als Nederlander meegerekend. WIetzes is echter een Canadees van Nederlandse afkomst en wordt daarom niet als Nederlander meegerekend. Wietzes kwam uit voor Lotus (1967) en Brabham (1974).
© 2013 - 2017 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Max Verstappen: jongste debutant ooit in de Formule 1Max Verstappen: jongste debutant ooit in de Formule 1Op 18 augustus 2014 werd bekend gemaakt dat Max Verstappen, de zoon van Jos Verstappen, komend seizoen zijn opwachting z…
Formule 1 Kalender 2014 en de live uitzendingen op tvFormule 1 Kalender 2014 en de live uitzendingen op tvFormule 1 is de koningsklasse van de autosport. Voluit heet het kampioenschap het FIA Formula One World Championship. He…
Formule 1 in 2012: Coureurs en teamsOp 18 maart 2012 begint het Formule 1-seizoen in Melbourne. Welke teams en welke coureurs zullen aan de start verschijne…
Formule 1 in 2013: Coureurs en teamsHet Formule 1-seizoen 2013 begint op 17 maart 2013 met de Grand Prix van Australië in Melbourne. Welke teams en welke co…
Michael SchumacherMichael Schumacher is een Duitse Formule 1 coureur, geboren in Kerpen op 3 januari 1969. Hij begon zijn carrière in de F…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Urv, Pixabay
  • Algemeen Dagblad
  • Telegraaf
  • www.nusport.nl
  • www.wikipedia.org

Reageer op het artikel "Nederlandse autocoureurs in de Formule 1"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 01-01-2014
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Sport
Bronnen en referenties: 5
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!