InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Sport > Elfstedentocht – Finish in de Leeuwarder binnenstad

Elfstedentocht – Finish in de Leeuwarder binnenstad

Elfstedentocht – Finish in de Leeuwarder binnenstad De finish van de Elfstedentocht is op de Bonkevaart (Bonkefeart) bij Leeuwarden. Het einde van de tocht zou eigenlijk middenin de stad moeten zijn. De eerste finish was bij de Prinsentuin, middenin in Leeuwarden en daar zou de eindstreep weermoeten liggen. Een Leeuwarder raadslid maakt zich hard voor verschuiving van de eindstreep.

Bonkefeart Leeuwarden

Stad

De finish van een grote wedstrijd hoort eigenlijk middenin de stad te zijn. Dat levert mooie plaatjes op met veel publiek. Voor de Elfstedentocht zou dat de Prinsentuin zijn, zoals dat vanaf 1909 tot 1956 ook was. Liefhebbers van de stadse finish houden warme pleidooien.
Voorbeelden van stadse finish:
 • Marathon van New York in Manhatten;
 • Tour de France in Parijs.

De route / Bron: ElfstedentochtverenigingDe route / Bron: Elfstedentochtvereniging

Promotie

De Elfstedentocht is een goede promotie van de provincie en van de stad Leeuwarden. Het maakt niet zoveel uit of de tocht wel of niet gereden wordt. Bij de eerste tekenen van vorst spreekt men overal – en vooral buiten Friesland, want in de provincie houdt men het hoofd koel tot het ijs een zekere dikte heeft – over de Elfstedentocht, over Friesland en over Leeuwarden. Er is geen evenement in Nederland te bedenken dat zoveel media-aandacht krijgt als de Elfstedentocht. Vooraf, tijdens en na afloop.

Finish

De tocht wordt dan prachtig in beeld gebracht met zwoegende schaatsers, feestende mensen in de steden en langs de kant en dat alles tegen de achtergrond van het mooie Friese landschap, dorpen en steden. Alleen de finish: die is heden ten dage onder de rook van Leeuwarden, in een leegte met een niet afgebouwd stadsdeel aan een snelweg.
De finish van de Elfstedentocht was:
 • van 1909 tot 1956 in de Prinsentuin;
 • in 1963 op de Grutte Wielen;
 • sinds 1985 op de Bonkefeart.

Stadsgracht

De finish hoort plaats te vinden in de noordelijke stadsgracht bij de Prinsentuin. Het is de jachthaven van Leeuwarden en ’s winters een natuurijsbaan middenin de stad op een schilderachtige hoek. Een prachtige plek voor een evenement als de Elfstedentocht-finish. Leeuwarder raadslid Hein de Haan (PvdA) maakt zich er sterk voor. Hij schrijft er een ingezonden stuk over in de Leeuwarder Courant van dinsdag 22 januari 2013.

Eerste

De eerste Elfstedentocht eindigde midden in de stad bij de Prinsentuin. Het leverde prachtige plaatjes op, waar de beelden van de Bonkevaart niet aan kunnen tippen. En die beelden zijn al mooi.
Een finish in de binnenstad is ook goed voor de winkeliers en de horeca, meent het raadslid. Waar het kaal is rond de Bonkevaart is er in de directe nabijheid van de Prinsentuin een prachtige stad met de mooiste winkelstraten van Nederland, kroegen en restaurants. Bovendien zijn er mooie pleinen waar podia neergezet kunnen worden.

Feest

In het scenario met de finish in de stad zal het twee dagen feest zijn in Leeuwarden. Daar rekent raadslid De Haan op.
Dat is
 • geweldig voor het publiek
 • goed voor de ondernemers
 • onvergetelijk voor de schaatsers.

Bezwaar

Het bezwaar van een finish in de binnenstad komt uit de richting van de veiligheid. Met steun van politie, leger en een goede organisatie moet het bij de Prinsentuin kunnen, denkt raadslid De Haan. Het kan immers in New York en Parijs ook en de Elfstedentocht voert door de centra van tien Friese steden en dat gaat ook goed.
De Haan wil de eindstreep daar leggen waar hij hoort: op de Noordergracht bij de Prinsentuin.

Start

De nieuwe IJshal in Leeuwarden wordt de startplek voor de Elfstedentocht. Tot 27 september 2014 stond de Vliegbasis Leeuwarden als startplek in de boeken van de Elstedenorganisatie. Het was de in- en uitschrijflocatie. De deelnemers moesten dan met bussen worden vervoerd naar de Swette, waar de tocht begint. Met de IJshal, die Elfstedenhal gaat heten, hoeft dat niet meer. Van daaruit kunnen de schaatsers zo de Swette op lopen. De Elfstedenhal is intussen gebouwd. Hij was klaar in het najaar van 2015 en werd op 11 van de 11e geopend.

Elstedentocht Finish

Legenda
A. Bonkefeart
B. Grute Wielen
C. Noordergracht Prinsentuin
D. De Swette

Lees verder

© 2013 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Friese ElfstedentochtDe Friese Elfstedentocht is een ongeveer 200 km lange schaatswedstrijd die over natuurijs langs 11 Friese steden gaat. D…
ASO (Amaury Sport Organisation); organisator Tour de FranceDe Amaury Sport Organisation, kortweg de A.S.O., is een Frans bedrijf dat is gespecialiseerd in het organiseren van grot…
Tourheld: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusDe Luxemburger François Faber (1887-1915) won de Tour de France in 1909. Zijn bijnaam was ‘de Reus Colombes’.
De Tour de France 2014 en de live uitzendingen op tvDe Tour de France 2014 en de live uitzendingen op tv101ste editie van de Ronde van Frankrijk, of ook wel de Tour de France genoemd, zal van start gaan op zaterdag 5 juli 20…
Nederlandse deelnemers Tour 2013Nederlandse deelnemers Tour 2013Aan de honderdste editie van de Tour de France nemen zeventien Nederlanders deel. Deze jubileum editie van de Tour is op…
Bronnen en referenties
 • Friesch Dagblad
 • Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 1: Elfstedentochtvereniging

Reageer op het artikel "Elfstedentocht – Finish in de Leeuwarder binnenstad"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 03-12-2015
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Sport
Special: Elfstedentocht in Fryslân
Bronnen en referenties: 3
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!