InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Sport > Olympische Spelen 2028 in Nederland?
nieuws uitgelicht

Olympische Spelen 2028 in Nederland?

Olympische Spelen 2028 in Nederland? Tijdens de zomer van 2028 zal de 31e editie van de Zomerspelen worden gehouden. In de zomer van 2021 zal het Internationaal Olympisch Comité het gastland kiezen. De steden die zichzelf kandidaat willen stellen voor het organiseren van de Olympische Spelen van 2028 moeten dat in 2019 doen. Het gastland, dat uiteindelijk het evenement mag organiseren, zal naast de Olympische Spelen ook de Paralympics organiseren.

Wordt de Olympische Zomerspelen van 2028 in Nederland gehouden?

Na de Olympische Zomerspelen van 2004 in Athene ontstond er bij Nederland de interesse om zich kandidaat te stellen voor de Olympische Zomerspelen van 2028. In de aanloop naar 2019 onderzoekt Nederland of het haalbaar is om zich kandidaat te stellen voor het organiseren van de twee grootste sportevenementen ter wereld. Wanneer Nederland de Olympische Zomerspelen van 2028 mag organiseren, is dit precies 100 jaar na de Olympische Zomerspelen van 1928 in Amsterdam. Naast de editie van 2028 heeft Nederland ook interesse getoond in de Olympische Zomerspelen van 2024 en 2032. De kans dat Nederland daadwerkelijk de Olympische Zomerspelen van 2024, 2028 of 2032 zal mogen gaan organiseren hangt van vele factoren af.

Mening van de Nederlandse bevolking

De Nederlandse bevolking is steeds enthousiaster geworden over het organiseren van de eventuele Olympische Zomerspelen in Nederland. In februari 2012 bleek dat ongeveer één op de drie Nederlanders een Olympiade in eigen land wel zag zitten. Een half jaar later, augustus 2012, is dit percentage gestegen naar bijna 50 procent. Dit blijkt uit een peiling, in opdracht van RTL nieuws, die is uitgevoerd door DVJ Insights. Nederland maakt alleen kans op toewijzing van de Olympische Zomerspelen, als minimaal 70 procent van de Nederlandse bevolking achter het organiseren van de Olympische Spelen in Nederland staat. Deze 70 procent is de ondergrens die door het Internationaal Olympisch Comité wordt gehanteerd .

Olympische Zomerspelen 1928

Van 28 juli 1928 t/m 12 augustus 1928 werden de 9e moderne Olympische Zomerspelen gehouden in Amsterdam. 2.883 atleten, waarvan ruim 2.500 mannen, streden voor de Olympische medailles. De atleten, uit de 46 deelnemende landen, konden deelnemen aan 14 Olympische sporten. Deze sporten waren onderverdeeld in 16 disciplines. De Nederlandse deelnemers wisten tijdens deze Olympische Spelen 19 Olympische medailles te behalen.

Openingsceremonie

De openingsceremonie werd niet door Koningin Wilhelmina bijgewoond. Haar echtgenoot, prins-gemaal Hendrik, zorgde ervoor dat de Spelen voor geopend werden verklaard. De sluitingsceremonie werd wel door Koningin Wilhelmina bijgewoond.

Medailleverdeling Olympische Zomerspelen 1928

In 1928 werden 327 medailles uitgereikt. Nederland wist 19 medailles te behalen en stond daardoor van de 46 deelnemende landen op de 8e plaats met 6 gouden medailles. Ook Frankrijk had 6 gouden medailles, terwijl Zwitserland, Zweden en Italië zeven gouden medailles wisten te behalen. Finland behaalde 8 gouden medailles en de Verenigde Staten had de meeste (22) gouden medailles. Duitsland nam voor het eerst weer deel na de eerste Wereldoorlog en wist met 223 atleten 10 gouden medailles te behalen.
goudzilverbronstotaal
69419

De medaillewinnaars

medaillesport onderdeelwinnaar
goudboksenBep van Klaveren
gymnastiekDames gymnastiekteam
paardensportCarles Ferdinand Paud de Montanges
Military-team
wielersport - tandemLeene/vanm Dijk
zwemmen - 100 meter rugslagMarie Braun
zilveratletiek - hoogspringenLien Gisolf
hockeyheren hockeyteam
paardensport - militaryGerard de Kruijff
wielersport - 1.000 meter sprintAntoine Mazairac
wielersport - baanachtervolging-team
wielersportGerard Bosch van Drakestein
zeilen8 meter klasse
zwemmen - 400 meter vrije slagMarie Braun
zwemmen - 200 meter schoolslagMietje Baron
bronsboksenKarel Miljon
gewichtsheffenAugust Scheffer
Jan Verheijen
paardensport - dressuurruiter-équipe dressuur
© 2012 - 2017 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Olympische Winterspelen 2018 in PyeongchangOlympische Winterspelen 2018 in PyeongchangIedere vier jaar worden de Olympische Zomer- en Winterspelen gehouden. De drieëntwintigste Olympische Winterspelen worde…
Paralympics: Een vleugje geschiedenis van een topevenementParalympics: Een vleugje geschiedenis van een topevenementDe Paralympsche Spelen, oftwel Paralympics, is het grootste sportevenement voor topatleten met een lichamelijke beperkin…
De kans op Nederlands succes op de Olympische Spelen 2012nieuws uitgelichtDe kans op Nederlands succes op de Olympische Spelen 2012Hoeveel medailles behalen de Nederlandse sporters tijdens de Olympische Zomerspelen van 2012? Welke Nederlandse sporters…
De Olympische SpelenDe Olympische SpelenDe Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Olympische Jeugdspelen zijn zeer populair en er worden grote prestat…
Europese Spelen (EOS) 2015, de Olympische Spelen voor EuropaEuropese Spelen (EOS) 2015, de Olympische Spelen voor EuropaHet Europees Olympisch Comité (EOC) heeft in december 2012 ingestemd met het invoeren van de Europese Spelen. De Europes…
Bronnen en referenties
  • www.rtl.nl
  • www.wikipedia.org

Reageer op het artikel "Olympische Spelen 2028 in Nederland?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Tekstschrijvert
Gepubliceerd: 17-08-2012
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Sport
Bronnen en referenties: 2
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!