InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Reizen en recreatie > Is het gevaarlijk om naar Sotsji te gaan?

Is het gevaarlijk om naar Sotsji te gaan?

Is het gevaarlijk om naar Sotsji te gaan? Tussen 6 en 23 februari 2014 vinden de Olympische Winterspelen plaats in de Russische stad Sotsji. Al ver voor het begin van de Spelen wordt gewaarschuwd voor het gevaar dat dreigt. Ieder groot evenement krijgt te maken met dreiging van politieke tegenstanders, maar in Sotsji lijkt de dreiging wel erg reëel. Het gevaar kan vooral gevonden worden in mogelijk zelfmoordbomaanslagen van radicaalislamitische Tsjetsjeense rebellen.

Onrust in de Kaukasus

De Noordelijke Kaukasus bestaat naast enkele administratieve divisies uit zeven deelstaten: Adygea, Karatsjaj-Tsjerkessië, Kabardië-Balkarië, Noord-Ossetië, Ingoesjetië, Tsjetsjenië en Dagestan. Onder andere Dagestan en Tsjetsjenië strijden voor onafhankelijkheid. Separatisten die ook betrokken waren bij de Tsjetsjeense Oorlogen claimen het gehele gebied van Karatsjaj-Tsjerkessië tot aan de Kaspische Zee als onderdeel van hun territorium. Het gebied is in de 18e eeuw door Rusland geïntervenieerd waarbij veel van de oorspronkelijke bewoners van het gebied zijn verdreven naar onder andere Turkije, Bulgarije, Syrië en Jordanië. Het Kaukasisch Emiraat dat geclaimd wordt door de islamitische separatisten kan niet op steun rekenen uit Itsjkerië waardoor er ook veel interne onrust heerst. De manier waarop Rusland omgaat met de onafhankelijkheidsstrijders zet nog meer kwaad bloed. Zo wordt veel de tactiek toegepast van het martelen en vermoorden van familieleden van hooggeplaatste leiders.

Door wie worden de Olympische Spelen bedreigd?

Op 12 januari 2014 werd op de Tsjetsjeense website Islam Din een fatwa gepubliceerd welke verkondigt dat zelfmoordaanslagen op de Spelen zijn toegestaan. Twee aanslagen die in december 2013 gepleegd werden in de stad Volvograd worden bovendien verdedigd. De geestelijke Abu Abdul Rahman al-Maqdisi zou achter deze fatwa zitten. De aanslag is opgeëist door Vilayat Dagestan, een radicale islamitische terreurgroep uit de autonome republiek Dagestan. Het belangrijkste doel zou zijn het toebrengen van schade aan het imago van Rusland als geheel, en Vladimir Poetin persoonlijk. Waar Rusland de Spelen als prestigeproject zien, zien de Tsjetsjenen het als de uitgelezen mogelijkheid om de macht van Rusland te ondermijnen.

In de zomer van 2013 was het al de Tsjetsjeense moslimleider Dokoe Oemarov die in een videoboodschap opriep tot het verstoren van de Winterspelen. Oemarov is de president van de Tsjetsjeense republiek Itsjkerië en een van de leiders van de Tsjetsjeense onafhankelijkheidsbeweging. Zijn voornaamste doel is het stichten van een onafhankelijke islamitische staat in het zuiden van Rusland. Hij wordt in verband gebracht met diverse aanslagen uit het verleden waaronder de gijzeling in Beslan in 2004 en de bomaanslag op de luchthaven Domodedovo in Moskou in 2011.

Diverse nationale Olympisch Comités hebben per e-mail bedreigingen ontvangen, waaronder de Verenigde Staten, Hongarije, Slovenië en Italië. Geen enkele hiervan was echter concreet en allen werden afgedaan als willekeurige berichten van individuen.

Zwarte Weduwen

In januari 2014 ontstond veel opschudding over de mogelijke aanwezigheid van enkele zogeheten 'zwarte weduwen' in Sotsji. Het betreft vrouwen van in de strijd met Rusland omgekomen Tsjetsjeense strijders. Ruzanna Ibragimova werd geïdentificeerd als een van hen. De stad Sotsji zal tijdens de Spelen worden omgebouwd tot een vesting waar niemand ongecontroleerd in of uit kan. Er zijn echter geruchten dat enkele zwarte weduwen zich al in de stad verschanst hebben, loerend op een kans om tijdens het evenement een aanslag te plegen.

Nederlanders in Sotsji

Reisorganisator ATP schat het aantal Nederlanders dat tijdens de Olympische Spelen in Sotsji zal verblijven op 2.000 tot 2.500. Er wordt niet extra gewaarschuwd voor de bestaande terreurdreiging. De reisorganisatie ziet dat als een taak van de overheid. Bovendien stellen zij vertrouwen te hebben in de lokale autoriteiten die er alles aan gelegen is de internationale toeristenstroom in goede banen te leiden. De Nederlandse ambassade in Moskou heeft wel een speciaal boekje laten drukken met daarin tips en aanwijzingen voor Nederlanders die alleen of als onderdeel van een groep naar Sotsji afreizen. Hierin wordt niet alleen ingegaan op de terreurdreiging maar ook bijvoorbeeld op het onvoorspelbare verkeer in en om de stad.

Wanneer de Nederlandse overheid een gebied te gevaarlijk acht om naartoe af te reizen dan wordt een negatief reisadvies afgegeven. Hier is absoluut nog geen sprake van.
© 2014 - 2017 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sotsji plaats aan de Zwarte ZeeSotsji is een stad in Rusland aan de Zwarte Zee, niet ver van de grens met Georgië. De regio Sotsji genaamd: Groter Sots…
Schaatsen: WK afstanden 2013 in SotsjiSchaatsen: WK afstanden 2013 in SotsjiIn het schaatsseizoen 2012 2013 wordt het wereldkampioenschap afstanden gehouden in de Russische plaats Sotsji (Sochi)…
Olympische Winterspelen 2014: tv-uitzendingen / live streamsOlympische Winterspelen 2014: tv-uitzendingen / live streamsVele sporters stellen zich ten doel om deel te nemen aan de Olympische Spelen. Iedere vier jaar zijn er Olympische Spele…
Schaatsen: WK Afstanden 2013, SotsjiDe wereldkampioenschappen afstanden 2013 vinden plaats in de Russische stad Sotsji, die in 2014 gastheer is van de Olymp…
Goedkoop reizen naar de Olympische Spelen 2014 in SotsjiGoedkoop reizen naar de Olympische Spelen 2014 in SotsjiIn de winter van 2014 vinden in Sotsji de Olympische Spelen plaats, gevolgd door de Paralympische Spelen. Daarnaast is d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux / Pixabay
  • Telegraaf (22 januari 2014)
  • Elsevier
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "Is het gevaarlijk om naar Sotsji te gaan?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Dessal
Gepubliceerd: 23-01-2014
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Reizen en recreatie
Bronnen en referenties: 4
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!