InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Reizen en recreatie > Het treinkaartje delen, mag dat wel?

Het treinkaartje delen, mag dat wel?

Het treinkaartje delen, mag dat wel? Enkele dagen na de lancering van de Facebookpagina "Treinkaarten delen op Utrecht Centraal" is de site al 10.000 keer geliked. Het succes van deze pagina is voor de initiatiefnemers een reden om de website http://www.treinbuddy.nl op te (gaan) richten. Via de website http://www.treinbuddy.nl kan een treinreiziger (straks) heel eenvoudig opzoek gaan om treinmaatjes die in het bezit zijn van een kortingskaart. Treinreizigers op hetzelfde reistraject kunnen op deze manier vrij gemakkelijk samenreizen en gebruikmaken van de samenreiskorting. Op de Facebookpagina “Treinkaartje delen Utrecht Centraal” kunnen treinkaartjes die gekocht zijn, maar niet gecontroleerd zijn tijdens de treinreis, achtergelaten worden op Utrecht Centraal en de uitgereisde treinreiziger kan op de Facebookpagina “Treinkaartje delen Utrecht Centraal” andere treinreizigers over het achterlaten van het treinkaartje inlichten.

centraalpunt waar de sporen samenkomen

Is het delen van treinkaartjes strafbaar?

Niet enkel uit milieu oogpunt zou treinkaartjes delen een voordeel opleveren, maar ook uit financieel oogpunt zou het treinkaartjesdelen zeer lucratief kunnen zijn. Het is een creatief idee om met treinreizen geld te besparen en anderen te helpen aan een geldig treinkaartje. Dit door het gebruikte, maar niet gecontroleerde papierentreinkaartje door te geven aan een andere treinreiziger. Zo kan de nieuwe treinreiziger het papierentreinkaartje nog eens hergebruiken. Geen wonder dat op woensdag 6 november 2013 een Facebookpagina werd geopend met het doel om mensen heel gemakkelijk in staat te stellen om papierentreinkaartjes aan elkaar door te geven. De Facebookpagina was al snel een grote hit. In een paar dagen tijd waren er al snel meer dan 10.000 likes afgegeven an deze Facebookpagina. Ook werd er in de media al vrij snel veel aandacht aan het treinkaartjesdelen geschonken. Door dit grote succes is ondertussen de site http://www.treinbuddy.nl in ontwikkeling. Via http://www.treinbuddy.nl kunnen treinreizigers (straks) nog eenvoudiger reizen met een samenreiskorting. De gouden gedachte achter dit nieuwe initiatief is: “waarom geld weggooien, als je ook kunt delen". De cruciale vraag voor velen is nu: mag deze vorm van delen wel?

Het principe van delen

Volgens het woordenboek is delen: het samen met een ander (een treinkaartje) gebruiken. Eerst zal daarom vastgesteld moeten worden of treinkaartjesdelen mag. Voordat juridisch vastgesteld kan worden of een treinreiziger het treinkaartje mag hergebruiken, dient er eerst gekeken te worden wat de juridische kwalificatie voor een gekocht treinkaartje is. Het is daarom heel belangrijk om te beoordelen of treinkaartjesdelen juridisch gezien wel mag.

Vervoersovereenkomst

Een vervoersovereenkomst is volgens Wikipedia een afspraak tussen minimaal twee natuurlijke personen of rechtspersonen over wat ze met elkaar of voor elkaar zullen gaan doen (de te leveren prestatie) of laten. Nederland heeft regels voor overeenkomsten. De regels die gelden voor te sluiten en gesloten overeenkomsten zijn te vinden in het overeenkomstenrecht. Het Internationaal privaatrecht bepaalt welk recht (oftewel: het recht van welke staat) in een gegeven geval (gelet op plaats enzovoort) van toepassing is. Soms heeft een overeenkomst, zoals bij een treinkaartje, een vooraf bepaalde looptijd: zijnde een periode waarin het treinkaartje gebruikt mag worden. Zo geeft de “Voorwaarden Enkele Reis en Retour” van de NS aan, dat er bij de aankoop van een treinkaartje een vervoersovereenkomst door de koper wordt gesloten met de NS. De treinreiziger betaalt aan de NS het verschuldigde reisbedrag en krijgt in ruil voor het betaalde geldbedrag het recht om naar de plaats van zijn keuze vervoerd te worden.

Burgerlijk Wetboek

Een vervoersovereenkomst is volgens het woordenboek een vervoersrecht. Dus een overeenkomst waarbij de ene partij, zijnde de vervoerder, zich tegenover de andere partij (de passagier) verbindt zaken dan wel één of meer personen (reizigers) te vervoeren. Hierop zou art. 383 Boek 8 Burgerlijk Wetboek (BW) van toepassing kunnen zijn. In dit artikel staat dat de treinreiziger met een vervoerovereenkomst (geldig treinkaartje) niet aansprakelijk is voor de door de vervoerder geleden verliezen of schaden, voortgevloeid of ontstaan uit welke oorzaak dan ook. Dit zou dus heel gemakkelijk uitgelegd kunnen worden dat de reiziger het treinkaartje zonder straf mag hergebruiken en blijft op grond van dit artikel (art. 383 Boek 8 Burgerlijk Wetboek) de vraag onbeantwoord of de treinreiziger die zijn geldige treinkaartje doorgeeft aan een ander wel “strafbaar” zou kunnen zijn.

Treinkaartje

Een treinkaartje geeft dus aan de reiziger het recht om vervoerd te mogen worden. Het treinkaartje is een bewijs voor de toonder dat er recht bestaat om vervoerd te mogen worden. Het recht aan toonder geeft op grond van de wet (art. 3:93 BW) in beginsel het recht om het vervoersbewijs over te dragen. De wijze van overdracht is niet bij wet geregeld en kan door een simpele bezitsverschaffing. Dat wil zeggen dat de persoon die het treinkaartje heeft (gekregen), recht heeft om vervoerd te worden.

Algemene voorwaarden

Het lezen van de Algemene Voorwaarden van de NS leert dat de NS het dubbel gebruik van een treinkaartje niet uitdrukkelijk heeft uitgesloten. In de Algemene voorwaarden, maar ook niet in de specifieke “Voorwaarden Enkele Reis en Retour” is hier iets over te vinden. Ook niet dat het recht om te reizen persoonlijk is en niet overdraagbaar is of dat een kaartje slechts recht geeft op een éénmalig gebruik. Ook de wet op het personenvervoer bepaalt over het hergebruik van een reisdocument trouwens ook niets bijzonders.

Lees verder

© 2013 - 2017 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
NS SpoordeelwekenNS SpoordeelwekenIn de derde of vierde week van Juli is bij veel mensen in Nederland het boekje van de NS-Spoordeelweken actie in de bus…
Papieren treinkaartjes kopen mogelijk tot 9 juli 2014Je reist slechts af en toe met de trein en je wilt geen OV chipkaart aanschaffen omdat dit te kostbaar of te omslachtig…
Goedkoper vliegticket door treinreis via BelgiëGoedkoper vliegticket door treinreis via BelgiëWil je optimaal besparen op de prijs van je vliegticket, dan verdient het de aanbeveling te reizen via België. Niet met…
Geld verdienen met FacebookFacebook is een sociale netwerksite die volgens de huidige statistieken om en rond de 750 miljoen gebruikers kent. Het k…
Is de OV-chipkaart beter voor het milieu?Is de OV-chipkaart beter voor het milieu?Voor informatie over milieuvraagstukken zijn verschillende informatiebronnen. Zo zijn er verschillende overheidsinstanti…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rob Dammers / Flickr
  • http://www.treinreiziger.nl
  • www.ns.nl
  • https://www.facebook.com/GebruiktetreinkaartjesUtrechtCentraal/info
  • http://www.treinbuddy.nl/

Reageer op het artikel "Het treinkaartje delen, mag dat wel?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 12-06-2017
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Reizen en recreatie
Bronnen en referenties: 5
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!