InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Muziek en film > Kan Nederland het Eurovisie Songfestival 2014 winnen?

Kan Nederland het Eurovisie Songfestival 2014 winnen?

Kan Nederland het Eurovisie Songfestival 2014 winnen? Reeds jaren wordt in Europa het meest harmonieuze multiculturele saamhorigheidsfestival ter wereld georganiseerd. Miljoenen mensen volgens de verrichtingen van artiesten uit bijna alle Europese landen en Israël. In 2014 reeds voor de 59e keer. De 59e editie van het Eurovisie Songfestival vindt in 2014 jaar plaats in de Deense hoofdstad Kopenhagen. In 2014 mag Denemarken het Eurovisie Songfestival organiseren. De reden hiervoor is omdat zangeres Emmelie de Forest het grootste liedjesevenement in 2013 voor Denemarken wist te winnen. Door het Eurovisie Songfestival te winnen maakte Emmelie de grote favorietenrol van Denemarken waar. Ook in 2014 zijn er weer een aantal landen favoriet voor een hoge klassering. Echter een top favoriet, zoals Zweden in 2012 en Denemarken in 2013, lijkt er in 2014 niet te zijn. Hierdoor kan men zich afvragen of de kans van Nederland om het Eurovisie Songfestival te winnen groter is geworden.

Eurovisie Songfestival 2014

Vanaf dinsdag 6 mei tot en met zaterdag 10 mei 2014 staat bijna geheel Europa in het teken van het Eurovisie Songfestival 2014. 37, van de in totaal 51 Europese landen, zullen deelnemen aan dit liedjesfestijn. Het gastland Denemarken is zeker van een plaats in de finale. Dit zelfde geldt voor de vijf grootste sponsoren van het toernooi. Het gaat hier om de zogenaamde Big Five. De Big Five bestaat uit:
 • Spanje,
 • Duitsland,
 • Italië,
 • Frankrijk,
 • Verenigd Koninkrijk.
De andere 32 landen zullen door hun optreden een finale plaats moeten afdwingen. De finale plaats kan alleen verdiend worden door deel te nemen aan de halve finale. Om deze finale te bereiken moet een land na afloop van de halve finale bij de tien best scorende landen van de avond behoren. Tijdens de loting op 20 januari 2014 werd bekend welke landen op welke avond in actie zullen komen.

DatumLanden
1e halve finale - 6 mei 2014
 • Zweden,
 • Albanië,
 • IJsland,
 • Rusland,
 • Letland,
 • Azerbeidzjan,
 • Armenië,
 • Estland,
 • België,
 • Hongarije,
 • Moldavië,
 • Montenegro,
 • San Marino,
 • Portugal,
 • Oekraïne,
 • Nederland
2e halve finale - 8 mei 2014
 • Noorwegen,
 • Israël,
 • Georgië,
 • Oostenrijk,
 • Litouwen,
 • Polen,
 • Malta,
 • Macedonië,
 • Finland
 • Ierland,
 • Roemenië,
 • Slovenië,
 • Wit-Rusland,
 • Griekenland,
 • Zwitserland

De kans dat Nederland het Songfestival 2014 wint?

Het duo The Common Linnets zal in 2014 Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Het duo, bestaande uit zangeres Ilse de Lange en zanger Waylon, zal tijdens de halve finale op 6 mei 2014 het nummer Calm after the storm ten gehore brengen. Direct nadat het duo het nummer voor het eerst liet horen, werden er via de sociale media, waaronder twitter, zowel in Nederland als in het buitenland, gemengde reacties geuit. De één vond het nummer geweldig en de ander vond het nummer saai. Hoe langer men naar het nummer kan luisteren, des te meer er bekend wordt over de showpresentatie van de The Common Linnets, hoe positiever men lijkt te worden. Een week nadat het nummer in première ging, stond het liedje op plaats 1 van de Mega Top 50. Het was pas de tweede keer in de geschiedenis dat een Nederlandse Songfestival-inzending op nummer 1 stond. De eerste keer dat een Nederlandse Songfestival-inzending een nummer 1 notering haalde was in 2013. Toen lukte Anouk dat met haar nummer Birds.Tot 2013 stonden ook andere Nederlandse Songfestival-duetten in de Mega Top 50, maar nooit behaalden ze de eerste plek.

The bookmakers

Tot een week voorafgaande aan het Eurovisie Songfestival 2014, deden Ilse de Lange & Waylon het slecht bij de bookmakers. Als dieptepunt liet Oddschecker weten dat het verwachtte dat Nederland op de 33e plaats zou eindigen. Hierdoor leek de kans op een finaleplaats voor Nederland niet reëel. Hoe dichter het Songfestival bijkwam, hoe beter Nederland het doet bij de Bookmakers. Na de tweede repetitie van The Common Linnets, op vrijdag 2 mei 2014, wisten Ilse de Lange & Waylon de bookmakers wel te overtuigen. Na afloop van de repetitie bleken ze in de peilingen gestegen naar de zeventiende plaats. Hierdoor glooit er weer hoop voor de beide Tukkers. De stijging van The Common Linnets lijkt te maken te hebben met de showpresentatie die tot in de puntjes geregeld is. Er wordt onder anderen gewerkt met speciale filters om een jaren 60 sfeer te creëren. Daarnaast toonde het duo tijdens de tweede repetitie hun officiële kleding die het geheel volledig compleet maakt.

Wereldwijde belangstelling

Vierdagen voor het begin van het Songfestival werd bekend dat het nummer Calm after the storm de Europese grens over gegaan is. Op zaterdag 3 mei 2014 staat het nummer op plaats 265 in de iTunes hitlijst. Eerder werd al bekend dat het nummer van the Common Linnets is opgedoken in vele Europese hitlijsten. Zo behaalde het onder anderen een nummer 1 notering in Estland en stond het nummer in Noorwegen hoger dan de Noorse inzending Carl Espen met Silent storm.

Het mooiste nummer, maar niet de winnaar

De Deense krant Berlingskern heeft de Songfestivalinzending van Nederland uitgeroepen als beste Songfestival nummer van 2014. Het nummer Calm after the storm krijgt als enige act vijf van de zes te behalen sterren. In de uitgave van zaterdag 3 mei 2014 is te lezen dat de redactie van Berlingskern verwacht dat het nummer van Nederland de meeste hitpotentie heeft. Echter de redactie betwijfelt tevens of het nummer van The Common Linnets het Songfestival kan winnen. De twijfel van de redactie heeft te maken met het genre van het nummer. Countrymuziek zou nog niet voldoende geaccepteerd zijn binnen het Songfestival.

Conclusie

Nederland lijkt een serieuze kans te maken om een plaats in de finale van 10 mei 2014 te behalen. De kans dat Nederland aan het eind van de avond als winnaar uit de bus zal komen, lijkt een stuk kleiner. Toch blijft het speculeren en zullen we pas na afloop van de finale van het Eurovisie Songfestival 2014 weten wie het evenement in 2014 gaat winnen. En al lijkt de kans op een Nederlandse overwinning klein, bedenk hoop doet leven, vooral nu Nederland door is naar de finale!

Update 10 mei 2014

Uiteindelijk behaalde Nederland de tweede plaats. De overwinning ging naar Oostenrijk.

Lees verder

© 2014 - 2017 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nederland en het Eurovisie Songfestival 2015Nederland en het Eurovisie Songfestival 2015Ieder jaar wordt er een Eurovisiesongfestival georganiseerd. Aan het Eurovisie Songfestival doen (bijna) alle Europese l…
Eurovisie Songfestival 2013 - Deelnemers en UitslagenEurovisie Songfestival 2013 - Deelnemers en UitslagenOp dinsdag 14 mei en donderdag 16 mei vinden de halve finales van het Eurovisie Songfestival 2013 plaats. Op zaterdag 18…
Eurovisie songfestival 2009Op dinsdag 12 mei vond de eerste halve finale voor het Eurovisie Songfestival plaats en op p donderdag 14 mei vindt de t…
Songfestival 2014: Axel Hirsoux, en de kansen voor BelgiëSongfestival 2014: Axel Hirsoux, en de kansen voor BelgiëOp dinsdag 6 mei 2014 gaat de 59e van het Eurovisie Songfestival, van start met eerste halve finale. Aan deze halve fina…
Eurovisie Songfestival 2012Eurovisie Songfestival 2012Joan Franka zal ons land vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival 2012 dat op 22, 24 en 26 mei 2012 word geh…
Bronnen en referenties
 • www.songfestival.nl

Reageer op het artikel "Kan Nederland het Eurovisie Songfestival 2014 winnen?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Alice, 07-05-2014 05:37 #2
Ik had al niet verwacht, dat Nederland door de halve finale zou komen! Het begin van de muziek is héél mooi, de stemmen zitten goed, en klinken héél mooi samen, maar… verder gebeurt er NIETS meer! Het begin is echt wauw… en dan, na een sec.of 30,zou er een IETS sneller tempo moeten komen, OF een "knallende" break, een stuk dat een break geeft of zo, en dat mis ik dus… het is de volle plaat hetzelfde geriedel… jammer… Hadden "ze" zoveel meer uit kunnen halen, de rest is perfect, maar zeer saai dus, om het nog net niet slaapverwekkend te noemen… Succes in de finale, maar vrees dat we weer ergens onderaan de lijst zullen blijven bengelen dit jaar… Reactie infoteur, 10-05-2014
Goedemorgen Alice,
Ook in de muziek blijkt het maar weer dat er heel veel muzieksmaken zijn. Misschien is dat maar goed ook. In de finale zal blijken of er voor de stemmers redenen zijn om aan Nederland een voorkeur te geven. Als je luistert naar de vele meningen, dan kan het dus nog alle kanten opgaan, maar de finale hebben ze in ieder geval gehaald en het risico is niet uitgesloten dat Nederland hoger zal eindigen dan in 2013.

TekstSchrijverT

Erik, 06-05-2014 17:56 #1
Kan altijd, maar "kan" is iets anders dan zal en dan is het antwoord NEE. Het is geen tralalala songfestivalgenre-liedje. Met andere woorden; de tekst is niet inhoudsloos genoeg en het nummer kent geen makkelijk meezinggehalte! Reactie infoteur, 06-05-2014
Hallo Erik,

Kan niet bestaat niet, maar er blijft altijd een risico dat Nederland in de finale toch een hoge score zal behalen. Of dit genoeg is om te winnen, weten we zaterdag 10 mei 2014.

Nog hele mooie uitzendingen toegewenst.

TekstSchrijverT

Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 11-05-2014
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Muziek en film
Special: Eurovisiesongfestival
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 2
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!