InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Muziek en film > Bevrijdingspop Haarlem 2013

Bevrijdingspop Haarlem 2013

Elke jaar weer staan er geweldige internationale- en nationale acts op 'Bevrijdingspop Haarlem'. Het festival trekt jaarlijks grote bezoekersaantallen en is het oudste bevrijdingsfestival van Nederland. In 2013 werd voor de 33e keer de vrijheid gevierd gedurende het festival in de Haarlemmerhout.

Vrijheid in Haarlem

Al voordat de eerste noten gespeeld werden, kwam de zon al goed door, een voorbode op een zeer mooie dag. Het festivalterrein vulde zich al snel met een gevarieerd publiek, van jong tot oud. De toeschouwers genoten zichtbaar van het heerlijke weer en de live muziek.

Thema 'Vrijheid spreek je af

Minister-president Mark Rutte benadrukte in Utrecht het thema van 2013 'Vrijheid Spreek je af'. In Haarlem werd hier invulling aangegeven, door presentatoren van het festival 'Speelman en Speelman', met een HIGH5. Gekleed in een levensgroot pak dat een 'hand' voorstelde, werden er HIGH5's uitgedeeld.

Artiesten Bevrijdingspop

De eerste noten kwamen van het jonge Haarlemse duo 'Baptist'. Een energiek tweetal dat het publiek meeneemt in een totaalact. Wat opvalt is de performance, niet alleen met muziek, maar ook met licht- en geluidseffecten. Eerder in 2013 wonnen de twee jonge mannen, zowel de jury- en de publieksprijs van de Rob Acda Awards.

Het vijftal 'the Kik', bij het grote publiek vooral bekend van het lied 'SIMONE' geeft een spetterend optreden. De heren in retro pakken weten het publiek goed te vermaken met 'feel good' nummers van hun debuutalbum 'SPRINGLEVEND'.

Aan het eind van de middag maakt 'VanVelzen' zijn opwachting. Het opgewarmde publiek springt en zwaait gretig mee op de muziek van 'de kleine grote man'. Dat 'VanVelzen' een echt festivalbeest is, is zeer goed te merken. Zelf zegt hij hierover: "wat heerlijk, wàt heerlijk, het festivalseizoen is weer begonnen!", zichtbaar genietend en kijkend naar de nog steeds strakblauwe lucht. Ook zegt hij tegen het publiek hoe belangrijk 'vrijheid' is, "dat we mogen gaan en staan waar we willen" en "dat iedereen voor zijn mening uit mag komen".

Voor ieder wat wils

Met louter goede artiesten op de verschillende podia had het publiek hoogstwaarschijnlijk geen makkelijke keuzes te maken. De diversiteit van de acts van zowel Nederlandse- als internationale bodem zorgt ervoor dat er voor ieder wat wils is. Nederlandse artiesten die in 2013 op het podium stonden waren o.a. Nielson, Ilse de Lange, Kraantje Pappie, Kensington en Chef'Special. Van internationale bodem kwam de Israëlische singer-songwriter Asaf Avidan, Wallace Vanborn en Skip & Die.

Ambassadeurs van de vrijheid

Zoals elk jaar zijn er 'Ambassadeurs van de Vrijheid'. In 2013 de grote eer aan o.a. de Haarlemse band Chef'Special. Met een helikopter vloog de band over Nederland naar meerdere bevrijdingsfestivals. Chef'Special dankt haar doorbraak o.a. aan een project, bedacht door Wouter Prudon (drummer). Een video-clip in samenwerking met studenten van de Filmacademie in Amsterdam met een belangrijke rol voor Matthijs van Nieuwkerk. In 2012 was Chef'Special ook de huisband van populair televisieprogramma De Wereld Draait Door met Matthijs van Nieuwkerk als presentator. De band sluit Bevrijdingspop in 2013 zeer waardig af.

Naast de Haarlemse band mochten ook Miss Montreal en Dio zich 'Ambassadeurs van de Vrijheid' noemen. De helikopters vlogen in 2013 naar festivals in Assen, Groningen, Leeuwarden, Almere, Roermond, ís Hertogenbosch, Wageningen, Utrecht, Vlissingen, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.
© 2013 - 2017 Goodman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het plannen van een uitstapje: www.hollandtoer.nlHet plannen van een uitstapje: www.hollandtoer.nlVanuit je luie stoel een uitstapje voorbereiden? Het wordt een eenvoudige klus als je gebruik maakt van www.hollandtoer.…
Een bezoek aan Haarlem is de moeite waardEen bezoek aan Haarlem is de moeite waardHaarlem, ook bekend als de bloemenstad of de Spaarnestad is het bezoeken meer dan waard. Het is niet zo raar dat Haarlem…
Bevrijdingsfestival Overijssel in ZwolleHet Bevrijdingsfestival van Overijssel is het grootste bevrijdingsfestival van heel Nederland. Elk jaar wordt het allerg…
Dodenherdenking en Nationale Bevrijdingsdag 2017Dodenherdenking en Nationale Bevrijdingsdag 2017Op 4 en 5 mei staan we in Nederland stil bij onze vrijheid. Deze herdenking is vlak na de Tweede Wereldoorlog ingesteld.…
100% Haarlem: Tips om de Spaarnestad te ontdekkenHet oudste museum van Nederland, gezellige café, leuke winkels, meer dan 1650 monumenten en 22 hofjes. Dat alles maakt H…
Bronnen en referenties
  • http://bevrijdingspop.nl/

Reageer op het artikel "Bevrijdingspop Haarlem 2013"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Goodman
Gepubliceerd: 06-05-2013
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Muziek en film
Bronnen en referenties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!