InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Muziek en film > Wat is Gangnam style?
nieuws uitgelicht

Wat is Gangnam style?

Wat is Gangnam style? Hij veroverde binnen no-time de wereld en ook in Nederland stijgt zijn populariteit tot ongekende hoogte. De zanger PSY is met zijn hit Gangnam style het meest bekeken op Youtube en overtreft daarbij zelfs Justin Bieber. Het is een nieuwe rage, maar wat houdt die rage precies in?

Hoe het begon

De rage is begonnen op 15 juli 2012. Toen bracht de zanger PSY zijn nieuwe singel uit: Gangnam style. Deze singel begon ontzettend populair te worden. Dit kwam mede door het dansje dat erbij bedacht werd. Nadat het nummer de top 40 in Zuid-Korea bestormde, veroverde het de hele wereld. Het nummer haalde alle in alle landen de hitparades en vaak ook de nummer 1 positie. Het brak alle records, zo ook de door het Guinness Recordsbook erkende record van meeste likes ooit op Youtube.

Videoclip

Oppa gangnam style dankt zijn populariteit mede door de videoclip die erbij gemaakt is. In deze videoclip zie je PSY chique gekleed op allerlei chique locaties een gek dansje doen. Zo is hij te zien op een manege, een sauna en een tennisbaan. Locaties voor het rijke deel van de bevolking. PSY is ook vaak in pak gekleed (behalve in de sauna natuurlijk). Met de videoclip wil hij de spot drijven met de rijke inwoners van Zuid-Korea. Dit doet hij door een gek dansje op deze locaties te doen. In zijn videoclip spelen ook bekende Koreanen, namelijk:
  • zangeres en fotomodel Hyuna van de meidengroep 4Minute,
  • komiek en tv-persoonlijkheid Yoo Jae-Seok,
  • komiek en tv-persoonlijkheid Noh Hong-Cheol,
  • zangers Daesung en Seungri van de band Big Bang.

Dansje

Het dansje dat PSY in zijn videoclip doet is ook ontzettend populair. Bij dit dansje spring je van links naar rechts, waarbij je je handen beweegt alsof je op een paard zit en daarna alsof je met een lasso zwaait. Dit dansje heeft inmiddels dezelfde status als de Macarena. Als het nummer wordt gedraaid weet iedereen wat hij moet doen en danst iedereen spontaan mee. Bij Gangnam style is dit precies hetzelfde. Als het nummer wordt gedraaid staat iedereen te springen en met lasso’s te zwaaien.

Betekenis

Met zijn wereldhit wilde PSY de spot drijven met de rijke inwoners van Zuid-Korea, maar ook vooral met degene die erbij willen horen. Gangnam is een rijke wijk (je kan het vergelijken met Beverly Hills in Amerika) in de wereldstad Seoel en daar ontleent het nummer zijn naam dan ook van. Iedereen die uit deze wijk komt zal dat nooit of zelden verkondigen. Alleen mensen die er graag bij willen horen zeggen dat ze Gangnam style zijn. Juist deze mensen maakt PSY belachelijk door te doen alsof hij bij de rijke bevolking hoort, iets waarbij hij in zijn clip duidelijk niet hoort.

De tekst

De tekst van het liedje beschrijft een perfect meisje, een meisje dat van een feestje houdt en weet wanneer ze los kan gaan. De jongen (PSY zelf) ziet hierin de perfecte vriendin voor zijn levensstijl (Gangnam Style). De quote Oppan Gangnam style betekent in het Nederlands: mijn grote broer is Gangnam style. Oppa is een door vrouwen gebruikte Koreaanse opvatting om te verwijzen naar een oudere vriend of broer.

Lees verder

© 2012 - 2017 Mitchel110, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
The Harlem Shake, de rage van februari 2013The Harlem Shake, de rage van februari 2013The Harlem Shake is in februari 2013 de nieuwe rage over de gehele wereld. Er verschijnen per dag talloze YouTube filmpj…
Spraakmakende hypes van 2012Spraakmakende hypes van 2012Wat zijn de meest spraakmakende hypes van het afgelopen jaar? Waar praten mensen over op feestjes? Wanneer wordt een hyp…
Meest gebruikte zoektermen in 2012 via GoogleMeest gebruikte zoektermen in 2012 via GoogleOoit afgevraagd wat het meest wordt gezocht op Google? Waar is het meest naar gezocht in 2012? Google heeft dit allemaal…
Frietfeestje – PotatoPartyFrietfeestje – PotatoPartyIn het tweede decenium van de eenentwigste eeuw lijkt een nieuwe rage geboren die Frietparty of Frietfeestje wordt genoe…
Champions Trophy Hockey 2008; teams en speelschema mannenVan 21 juni tot en met 29 juni vindt in Rotterdam de World Hockey Men's Champions Trophy plaats. Aan dit prestigieuze to…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gangnam_Style

Reageer op het artikel "Wat is Gangnam style?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Mitchel110
Laatste update: 26-11-2012
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Muziek en film
Bronnen en referenties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!