InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Turkse nationaliteit houden: Turkse dienstplicht afkopen
nieuws uitgelicht

Turkse nationaliteit houden: Turkse dienstplicht afkopen

Turken, waar ook ter wereld moeten hun dienstplicht van 15 maanden vervullen. Doen ze dat niet dan vervalt hun Turkse nationaliteit. Turken kunnen hun dienstplicht wel afkopen. Dat kon tot op heden door 5112 euro te betalen. Eind november 2011 werd duidelijk dat dit bedrag om de Turkse dienstplicht af te kopen verhoogd wordt tot het dubbele.

Turken kopen hun dienstplicht af

De dienstplicht is in Turkije van groot belang. Jonge mannen worden vooral opgeleid om te vechten tegen de PKK, de extremistische koerden. Turken moeten 15 maanden in dienst en vechten in dat geval ook vaak tegen de PKK. Daarbij vallen vaak slachtoffers, dus in het Turkse leger gaan is vaak niet alleen een beetje oefenen.

Turkse nationaliteit verliezen

Turken in Nederland kunnen gewoon hun Turkse nationaliteit behouden. Maar daarvoor moeten ze die Turkse dienstplicht wel vervullen. Doen ze dat niet dan verliezen ze hun Turkse nationaliteit en de daarbij behorende rechten. Maar omdat de meeste Nederlanders geen tijd hebben om 15 maanden naar Turkije te gaan om daar in dienst te gaan, mogen ze de dienst ook afkopen.

Turkse dienstplicht afkopen wordt twee keer zo duur

Tot eind november 2011 moest daarvoor 5112 euro voor betaald worden. De Turkse regering liet echter weten dat dit bedrag verdubbeld wordt. Veel Turken willen niet in dienst en grijpen daarom de kans aan om nog voor die dikke 5000 euro hun dienstplicht af te kopen. Maar dat betekent wel dat ze soms meer dan 20 uur in de rij moesten staan voor het consulaat in Rotterdam of Deventer om dat te regelen.

Afkopen Turkse dienstplicht: Turken voelen zich een melkkoe

Nederlandse Turken hebben wel vaak het gevoel dat ze als een soort melkkoe worden gebruikt door deze regelingen. Zeker nu de recessie heeft toegeslagen en er vaak geld geleend moet worden om de dienstplicht af te kopen. Ook hebben veel Turken geen geld om die plicht af te kopen, zo stelt het Inspraakorgaan Turken (IOT) in Nederland

Nog wel een verkorte militaire training in Turkije

Wie overigens die 5000 euro betaalt, moet nog wel een verkorte militaire training volgen van 21 dagen in Turkije om alsnog zijn Turkse nationaliteit te kunnen behouden. Als zo meteen de verhoging wordt doorgevoerd en er dus 10000 euro moet worden betaald, is de kans groot dat die verplichting vervalt.

Het alternatief voor het verliezen van de Turkse nationaliteit: de blauwe kaart

Turken die hun dubbele nationaliteit dus niet willen verliezen, zullen of 15 maanden in dienst moeten of het tarief moeten betalen om de dienstplicht af te kopen. Doen ze dat niet, dan moeten ze hun Turkse paspoort inleveren. Wel kunnen Turken vanaf 1996 een blauwe kaart krijgen in plaats van dat paspoort. Daarmee hebben ze wel veel rechten die de Turken hebben met een Turks paspoort, maar niet langer het stemrecht. Veel mensen zijn echter bang dat ze op termijn met die blauwe kaart het recht verliezen om iets in Turkije te kopen. Of dat de gebeurt, is overigens de vraag, maar sommige mensen zijn er wel bang voor. Om die reden willen ze hun Turkse paspoort toch wel graag behouden. Anderen willen gewoon hun Turkse nationaliteit niet kwijt, omdat ze zich Turks voelen.

Lees verder

© 2011 - 2017 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Turkse achternamenTurkse achternamenSinds wanneer is het in Turkije verplicht om een achternaam te hebben? Welke achternamen worden het meest gebruikt door…
Turkse banken in NederlandTurkse banken in NederlandEr zijn een groot aantal Turkse banken actief in Nederland. Dat komt omdat er in Nederland veel Turken wonen. Dit is een…
Turkse taal: alfabet en uitspraakHet Turks lijkt een moeilijke taal maar dit valt in de praktijk reuze mee. Het Turkse alfabet lijkt op het Nederlandse a…
Turkse Lira: geld, informatie, koersDe nieuwe Turkse Lira is er sinds 2008. Wanneer je een bezoek brengt aan Turkije zul je met deze munteenheid moeten beta…
Eetcultuur: TurkijeEetcultuur: TurkijeTurks eten is heerlijk. De keuken is uitgebreid en divers. Turken zijn dol op lekker eten en vooral met mooi weer geniet…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad
  • Turks tv programma
  • Turks Consulaat

Reageer op het artikel "Turkse nationaliteit houden: Turkse dienstplicht afkopen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Singalees
Gepubliceerd: 02-12-2011
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Special: Turkse staat
Bronnen en referenties: 3
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!