Wat gebeurde er in 2009 in de wereld?

Het jaar 2009 was weer een jaar boordevol interessante, spectaculaire maar ook trieste gebeurtenissen op internationaal vlak. Geweld, haat en onverdraagzaamheid blijven onze wereld bepalen, maar gelukkig zijn er ook enkele momenten die de mensen van goede wil weer hoop geven dat het ooit wel eens zal keren. We lichten er enkele uit die in ons geheugen zijn blijven hangen.

Januari

  • Op 1 januari wordt de zogenaamde eurozone, die tien jaar geleden werd ingesteld en de landen bijeenbrengt die de euro hebben ingevoerd, uitgebreid met zijn 16de land: Slowakije. Het is een land met een snelgroeiende economie wat positief voor Europa zou moeten zijn.
  • Op 3 januari trekt Israël de Gazastrook binnen in een poging de macht van Hamas te breken en laat een spoor van vernieling achter. Drie weken later trekt het zich terug, meer dan 1300 Palestijnse doden, waaronder vrouwen en kinderen, en 4000 vernielde huizen achterlatend. Aan Israëlische kant sneuvelen dertien soldaten.
  • Op 20 januari heeft een historische gebeurtenis plaats in Washington DC: voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis wordt een kleurling president van de Verenigde Staten. Barack Obama stootte in november 2008 zijn voorganger George W. Bush van de troon in de presidentsverkiezingen.

Februari

  • Eind januari tot begin februari vinden in Australië enorme bosbranden plaats ten gevolge van de grote hitte. Die kosten 200 mensen het leven en vernielen 350.000 hectare bos, de ergste bosbranden die men daar ooit gekend heeft. Het ging om aangestoken branden en talloze mensen lieten er het leven.
  • In Nederland stort op 25 februari een Turks vliegtuig neer net voor de landing op Schiphol en breekt in drie stukken. Van de 135 inzittenden verliezen er negen het leven. Het was dertien jaar geleden dat er zich zo’n ongeluk in Nederland had voorgedaan.

Maart

  • Op 11 maart vindt alweer een schooldrama plaats in Duitsland: een 17-jarige jongen schiet 15 mensen dood op zijn oude school te Winnenden. Daarna pleegt hij zelfmoord. Hij had zijn daad op het Internet aangekondigd in navolging van andere moordenaars in de VS.
  • Een goede week later wordt de Oostenrijker Josef Fritzl tot levenslang veroordeeld vanwege de 24-jarenlange opsluiting en het misbruik van zijn dochter. Officieel voor verkrachting, incest, slavernij, wederrechtelijke vrijheidsberoving en bedreiging met geweld. Hij moet psychiatrisch behandeld worden.

April

  • Het nieuws van de maand is natuurlijk de verschrikkelijke aardbeving op 6 april in het centrum van Italië. De streek van het Italiaanse stadje l'Aquila wordt het hardst getroffen. 250 mensen laten daarbij het leven. 17.000 mensen raken dakloos, waarop premier Berlusconi de slachtoffers troost door het tentenkamp te vergelijken met een camping.
  • Einde van de maand waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie voor het ‘pandemisch potentieel’ van de Mexicaanse griep. In het najaar blijkt trouwens dat het in de Europese landen net zo’n vaart loopt.
  • Op 30 april is Nederland in rouw als op Koninginnedag een man aan hoge snelheid wil inrijden op de bus waarop de koninklijke familie heeft plaatsgenomen. In zijn dolle rit maait hij talloze mensen genadeloos neer. Er vallen acht doden en dertien gewonden. De dader overleeft de aanslag zelf niet aangezien hij zich tegen een monument te pletter rijdt.

Mei

Op 2 mei overlijdt de Amerikaanse schrijfster en feministe Marilyn French aan slokdarmkanker. In haar romans stelt ze dat de onderdrukking van de vrouw een gevolg is van de maatschappij die in alle geledingen door mannen wordt gedomineerd. In ‘The Woman’s Room’ gaat ze zelfs zover om een radicale feministe te laten beweren dat alle mannen verkrachters zijn.

Juni

  • Ook dit jaar vinden er weer heel wat vliegtuigongelukken plaats. Op 1 juni stort een Air-France-vliegtuig in de Atlantische Oceaan. Er waren 228 passagiers aan boord. En op 30 juni een Airbus bij de Comoren. Hier waren 153 passagiers maar als bij wonder overleefde een jongetje van vijf jaar de ramp.
  • Op 7 juni vinden de Europese verkiezingen plaats: de Europese Volkspartij blijft de grootste en versterkt zelfs haar positie.
  • 20 juni: Neda Agha-Soltan, een 20-jaar jonge Iraanse vrouw wordt de martelares van het massale volksprotest tegen de fraude in de presidentsverkiezingen (Mahmoud Ahmadinejad werd op 13 juni herkozen). Het protest wordt hardhandig onderdrukt en de buitenlandse pers wordt het land uitgewezen zodat nog enkel gsm-beelden van de rellen de wereld bereiken.
  • Hét nieuws van de maand is ongetwijfeld het schielijk overlijden van popicoon Michael Jackson die aan hartstilstand overlijdt. Men is er nog niet uit of die niet is veroorzaakt door een overdosis pillen. De zanger sterft op 25 juni.

Juli

  • In China gaan de poppen aan het dansen: één jaar na de Olympische Spelen breken er etnische onlusten uit tussen Oeigoeren, de oorspronkelijke bewoners, en Han-Chinezen in het Noord-Westen van de autonome regio Xinjiang. Er vallen zowat 200 dodelijke slachtoffers.
  • De 96 ste Ronde van Frankrijk wordt gewonnen door de Spanjaard Alberto Contador die zelfs in eigen rangen strijd moest leveren tegen zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong die derde werd. De Luxemburger Andy Schleck eindigde tweede.
  • Eind juli neemt Sarah Palin, de voormalige running mate in de presidentsverkiezingen van John McCain, ontslag als gouverneur van Alaska. Ze publiceert haar memoires die meteen een bestseller worden.

Augustus

  • Usain Bolt is dé atleet van het jaar . Op een schijnbaar makkelijke en soepele manier verpulvert de 22-jarige Jamïcaan op 16 augustus het wereldrecord op de 100 m spurt op de wereldkampioenschappen atletiek in Berlijn: de nieuwe besttijd is nu 9.58 tegenover de vorige 9.69, gelopen op de Olympische Spelen van Bejing in 2008.
  • Vier dagen later wordt de Libiër Basset al-Megrahi die tot levenslang veroordeeld was voor de Lockerbie-aanslag in 1988 vrijgelaten omdat hij zou lijden aan prostaatkanker. Er ontstaat heel wat commotie rond deze vrijlating, zeker van Amerikaanse zijde. In Libië wordt de man als een nationale held ingehaald.
  • Eind augustus laaien norme bosbranden rond Athene op. De buitenwijken van de stad komen in gevaar en 10.000 bewoners moeten worden geëvacueerd. Er wordt 20000 hectare bos vernield.

September

  • Op 16 september wordt Jose Manuel Barroso door het Europees parlement voor de tweede keer verkozen tot Commissievoorzitter.
  • De bekende Pools-Franse filmregisseur Roman Polanski wordt op 27 september in Zwitserland opgepakt en achter de tralies gezet vanwege een zedenzaak in 1977. HIj zat 47 dagen in de VS achter de tralies, kwam vrij, maar boven zijn hoofd bleef een veroordeling zweven waarna hij besloot de vlucht te nemen.

Oktober

  • President Obama wint de Nobelprijs voor de Vrede. Te vroeg volgens velen omdat hij de tijd nog niet gehad heeft om een degelijk vredesbeleid uit te tekenen en op de officiële uitreiking in december dan ook nog eens de oorlog in Afghanistan verdedigde.
  • Op 11 oktober wordt Pater Damiaan door Paus Benedictus XVI heilig verklaard tijdens een plechtige misviering in de Sint-Pietersbasiliek te Rome.Hij wordt de patroonheilige van de melaatsen en de aidspatiënten.
  • Op 26 oktober gaat in Den Haag voor het Internationaal Joegoslaviëtribunaal het proces tegen de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic van start.

November

  • 2 november: Hamid Karzai wordt in Afghanistan uitgeroepen tot de nieuw verkozen president. Oppositiekandidaat Abdullah Abdullah had zich uit de race teruggetrokken omdat bekend was geraakt dat er in augustus tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen massaal was gefraudeerd.
  • Op 9 november is het twintig jaar geleden dat de Berlijnse muur is gevallen. In de Duitse hoofdstad worden grootse feestelijkheden georganiseerd bijgewoond door internationale toppolitici zoals Angela Merkel, Nicholas Sarkozy, Dmitri Medvedev en Hillary Clinton. Een hoogtepunt in de herdenking is het omver duwen van een anderhalve kilometer lange rij reusachtige dominostenen die symbool staan voor de Muur.
  • Toch is hét nieuwsfeit van de maand is de verkiezing door de leiders van de EU-lidstaten op 19 november van Herman Van Rompuy tot eerste voorzitter van de Europese Raad. Hij haalde het van kleppers als Blair en Balkenende. In principe geldt het voor een mandaat van 2,5 jaar maar kan daarna herkozen worden. De Britse Catherine Ashton wordt tot Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie.
  • In Zwitserland stemt de bevolking op 29 november in een referendum tegen de bouw van nieuwe minaretten.

December

  • Op 1 december treedt het Verdrag van Lissabon in werking waardoor Van Rompuy officieel als president kan aantreden. Tegelijkertijd kondigt president Obama in Amerika aan dat de VS meer troepen naar Afghanistan sturen.
  • Op 4 december vindt een vreselijk brand in een nachtclub in de Russische stad Perm plaats. Er vallen 131 doden ten gevolge van een vuurwerkongeluk.
  • De grootste ontgoocheling krijgen we te verwerken op 18 december als de internationale klimaattop in Kopenhagen, waar zowat alle wereldleiders bij elkaar zijn bijeengekomen en met slechts een mini-akkoord voor de proppen komen. Er wordt internationaal afgesproken de opwarming in te perken tot maximaal twee graden.
  • Silvio Berlusconi, het hele jaar geplaagd door allerlei schandalen en aanklachten en steeds in nauwere schoenen door zijn levenswijze, krijgt een kopie van de Dom van Milaan naar het hoofd geslingerd en moet zich met bebloed gelaat in het ziekenhuis laten verzorgen.
  • De paus wordt tijdens de middernachtmis door een labiele vrouw aangevallen maar houdt er gelukkig geen kwetsuren aan over. Een kardinaal wordt echter met een gebroken dijbeen afgevoerd.
© 2010 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nobelprijs voor de Vrede voor ObamaNobelprijs voor de Vrede voor ObamaBarack Obama ontvangt de Nobelprijs voor de Vrede 2009, vanwege de hoop die hij aan zijn bevolking heeft gegeven en de b…
Het einde van het Berlusconisme?Silvio Berlusconi is de langst zittende eerste minister in de geschiedenis van Italië. Met uitzondering van de regeerper…
Belangrijke gebeurtenissen in 2009Belangrijke gebeurtenissen in 20092009; Het jaar dat Barack Obama officieel tot president van de Verenigde Staten werd benoemd. Het jaar dat er een aansla…
De wijze uitspraken van de Amerikaanse president ObamaDe wijze uitspraken van de Amerikaanse president ObamaOf de eerste zwarte Amerikaanse president Barack Obama nou opgeleid is in het houden van wijze en boeiende uitspraken en…
Opiumhandel en de opiumoorlogenDe opiumhandel heeft altijd delen van de wereld beheerst. De opiumhandel is soms zelfs zo fel geweest dat er opiumoorlog…
Vosje (460 artikelen)
Laatste update: 15-01-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.