InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom

Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom

Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom Laatste nieuws Israël/Jodendom (nieuwsoverzicht/nieuwsberichten Israël) van 2017 houdt al het belangrijkste en interessantste nieuws en achtergronden bij van de Israëlische/Nederlandse websites en kranten die dagelijks verschijnen. De belangrijkste Israëlische bron die gebruikt wordt is Arutz Sheva. Deze bron behandelt het Israëlisch-Palestijns conflict vanuit religieus-zionistische invalshoek. Dat houdt in dat het hele Land Israël, dus inclusief Oost-Jeruzalem, Judea en Samaria, Joods eigendom is conform de Joodse Bijbel (Tenach). We behandelen niet alleen politiek nieuws, maar ook religie, geografie, economie, toerisme, sport, archeologie, technologische ontwikkelingen, etc. Op de Shabbat (de heilige Joodse rustdag) zal geen nieuws worden verzameld. Hetzelfde geldt voor de Joodse feestdagen.

Jeruzalem, de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk

Verhuizing: Het laatste nieuwsoverzicht Israël/Jodendom voortaan te lezen op de Infoteurpagina Etsel. Hieronder volgt het oudere nieuws.


Donderdag 7 september 2017 - Arabische media melden Israëlische aanval op Syrische legerbasis

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Report: Syrian army base attacked – INN (https://goo.gl/XD1MWA)
Volgens Arabische media heeft Israël een Syrische legerbasis gebombardeerd waar chemische wapens liggen opgeslagen. De basis ligt bij de stad Al-Maysaf in het Hamat district in westelijk Syrië. Volgens één bericht was de aanval gericht op een wapenkonvooi. Er zijn vermoedelijk 3 gewonden gevallen.
Update: De Jerusalem Post meldt (https://goo.gl/97sdyk) dat Syrië Israël gedreigd heeft met repercussies. De vermoedelijke Israëlische aanval vond om 02.30 uur lokale tijd vannacht plaats. Er zouden twee Syrische soldaten zijn gedood. Israël heeft nog niet bevestigd dat het achter de aanval zit. Onlangs erkende de Israëlische legerleiding meer dan 100 aanvallen te hebben uitgevoerd op Syrië.

'A moral action by Israel against the slaughter in Syria' – INN (https://goo.gl/hpVSyD)
IDF generaal buitendienst Amos Yadlin, directeur van het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies van de Universiteit van Tel Aviv, zegt dat de aanval op een Syrische legerbasis vermoedelijk het werk is van Israël. “Het betreft geen routine actie.” Het laat volgens hem zien dat Israël een moreel antwoord heeft op de slachting in Syrië met chemische wapens. De aanval zendt drie belangrijke berichten uit:
 1. Israël staat geen strategische wapens toe;
 2. Israël trekt rode lijnen en voert die uit ondanks dat de grote bondgenoten die negeren;
 3. De aanwezigheid van Russische luchtafweer weerhoudt Israël er niet van om aanvallen uit te voeren.
Nu is het zaak dat de boel niet escaleert en dat Israël zich voorbereidt op een antwoord van Iran en Hezbollah en van mogelijke oppositie door Rusland.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

ISIS looks to poison food in US, UK supermarkets – INN (https://goo.gl/MyvZ2u)
Volgens westerse inlichtingendiensten is IS van plan om voedsel in Amerikaanse en Britse supermarkten te vergiftigen. Hiervoor zouden terroristen cyanide gif in voedsel spuiten. In Mosul heeft IS testen gedaan met Iraakse gevangenen. Het is niet voor het eerst dat terroristen denken aan vergiftiging maar nog nooit op zo'n grote schaal.

Arabs attack yeshiva students in Samaria – INN (https://goo.gl/ky25Mw)
Gemaskerde Palestijnse Arabieren uit Burqa hebben Joodse jesjiva studenten in Homesh (Samaria) aangevallen. De Arabieren waren bewapend met messen maar konden worden weggejaagd door de studenten.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Report: 176 units in southeast J'lem to be approved Sunday – INN (https://goo.gl/wNs5K7)
De bouw- en planningscommissie van Jeruzalem zal naar verwachting zondag de bouw van 176 nieuwe wooneenheden voor Joden in de buurt van Nof Tzion in zuidoost-Jeruzalem goedkeuren. De buurt bevat tot nu toe 91 woningen en zal met de bouw van 176 huizen drie keer zo groot worden. In de Joodse wijk wonen voornamelijk religieus-zionisten.Woensdag 6 september 2017 - PA: Israël heeft Hebron Akkoord nietig verklaard

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

PA: Israel has nullified Hevron agreement – INN (https://goo.gl/7tTgy3)
Volgens de Palestijnse Autoriteit heeft Israël het Hebron Akkoord van 1997 nietig verklaard door te besluiten dat de Joodse gemeenschap van de stad onafhankelijk van het gemeentebestuur van Hebron mag opereren en een beroep kan doen op de infrastructuur van de Joodse stad Kiriat Arba. Volgens het Hebron Akkoord is de stad opgedeeld in twee sectoren: een Arabisch deel van 80% (H1) met een volledig Palestijnse bevolking en een Israëlisch deel van 20% (H2) met de Joodse bevolking en een Arabische minderheid. De Joodse gemeenschap van de stad viel tot voor kort onder het gemeentebestuur van Hebron.

Overzicht berichten Jodendom + link

Reform Jews are worse than Holocaust deniers, says Chief Rabbi of Jerusalem – JP (https://goo.gl/unDar7)
De Sefardische Opperrabbijn van Jeruzalem, Shlomo Amar, zei vorige week dat liberale Joden slechter zijn dan Holocaust ontkenners. Hij zei dit naar aanleiding van de beslissing van het Hooggerechtshof inzake het verzoekschrift van liberale Joden om bij de Westelijke Muur gemengd te mogen bidden. Volgens de Opperrabbijn leven liberale Joden Jom Kippoer en de Shabbat niet na en willen ze met gemengd gebed bij de Westelijke Muur de plaats ontheiligen. Ze bedriegen de zaak door te zeggen dat extremistische ultraorthodoxe Joden de gebedsregelingen zouden hebben verzonnen. Ze bedriegen de zaak net zoals Holocaust ontkenners doen. In de Mishna en de Gemara wordt al gesproken van een aparte afdeling voor vrouwen en mannen. Dat is niet verzonnen door extremistische charediem. Premier Netanjahoe heeft de uitspraken van de Opperrabbijn veroordeeld.

Overzicht berichten christelijke wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link

Rabbinical Court says 'no' to missionaries – INN (https://goo.gl/ZsiyAh)
Het Rabbinale Hof in Tel Aviv staat niet toe dat een missionaire man en vrouw onder de Joodse wet trouwt. Het paar behoort tot de Tiferet Yeshua gemeenschap die bestaat uit Joden die in Jezus geloven. Het Hof zegt: "de aanvragers zien het als hun missie om het christendom te verspreiden en willen dat het hele Joodse volk hun geloof accepteert." Het Hof wil haar beslissing wel herzien als de Joodse man en vrouw hun geloof in Jezus opzeggen en conform de Joodse traditie leven. De Joodse anti-assimilatie beweging Yad L'Achim is blij met de beslissing van het Hof.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Four rabbis arrested for fraud, breach of trust – INN (https://goo.gl/EzJTe2)
De politie heeft vier rabbijnen gearresteerd voor fraude en schending van vertrouwen. Ze zouden op frauduleuze wijze certificaten hebben bemachtigd die hen kwalificeert als rabbijn. Ze hebben geen examen en testen afgelegd. Ze stuurden plaatsvervangers naar het examen en vroegen de examinator om de testen te vergemakkelijken.

Overzicht berichten weer, natuur en milieu + link

Water levels hit record lows in Israel – INN (https://goo.gl/DgvDDe)
Het waterpeil in het Meer van Galilea (de Kinneret) en de Dode Zee is dramatisch laag dit jaar. Er moet water worden bijgepompt in de Dode Zee zodat er geen tekort ontstaat. Ga voor een korte video (1.17 minuut) met uitleg naar bovenstaande link.Dinsdag 5 september 2017 - Illegale Arabieren uit Joodse woning gezet

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Arab squatters evicted from Jewish property in Jerusalem – INN (https://goo.gl/mxCpKU)
De politie van Jeruzalem heeft vanochtend een Arabische familie verwijderd uit een Joodse woning in de wijk Shimon Hatzaddik in Oost-Jeruzalem. Het huis, dat in 1948 door Joden werd gebouwd en bewoond voor de oprichting van Israël, werd in 1948 door Jordanië in beslag genomen tijdens de bezetting van Oost-Jeruzalem. Ondanks de bevrijding van het gebied in 1967, is de woning de afgelopen 50 jaar bezet geweest door lokale Arabieren. De politie kreeg van de rechtbank de opdracht het huis te ontruimen omdat de Arabische illegale bewoners weigerden huur te betalen aan de rechtmatige Joodse eigenaars. Ook hebben de Arabieren de woning vernield. Er worden nog meer ontruimingen verwacht.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

‘Hezbollah spread too thin to start a war with Israel’ – JP (https://goo.gl/LYWkdD)
Hoewel het Israëlische leger vanaf vandaag 10 dagen lang de grootste militaire oefening in 20 jaar tijd gaat houden in het noorden van Israël, lijkt een confrontatie met Hezbollah op de korte termijn niet aanstaande. Er zijn hiervoor een aantal redenen. Ten eerste zijn er veel Hezbollah strijders actief in andere gebieden in het Midden-Oosten zoals Syrië, Irak en Jemen. Ten tweede gaat het om die reden financieel slecht met Hezbollah. En ten derde is sprake van interne onrust binnen de terroristische organisatie. Zo werd vorig jaar Moustafa Badreddine, 55, gedood in Damascus. Aanvankelijk werd gedacht dat de Mossad of Syrische oppositie groepen daar achter zaten. Maar nu denkt men dat Hezbollah leider Nasrallah persoonlijk de opdracht heeft gegeven voor de liquidatie onder druk van Iran omdat Badreddine in conflict lag met het Iraanse leger. Ga voor een uitgebreid verslag naar bovenstaande link.Maandag 4 september 2017 - IDF gaat vanaf morgen een grote militaire oefening houden in het noorden van Israël

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Israeli Army to Hold Largest Drill in Decades, and Hezbollah Will Be Watching Closely – HaAretz (https://goo.gl/TdPqxH)
Het Israëlische leger gaat vanaf morgen de grootste oefening houden sinds 20 jaar tijd. De militaire oefening duurt 10 dagen. De simulaties in het noorden omvatten terroristische infiltraties, evacuatie van Israëlische grensdorpen en een aanval op Libanon. Het doel: om Hezbollah overwinnen. Alle legeronderdelen van de IDF doen mee. Hezbollah houdt de oefening nauwlettend in de gaten en is in staat van paraatheid gebracht. De oefening moet vooral ook in het licht gezien worden van de veranderende situatie in het noorden waarbij Iran meer invloed krijgt in Syrië door het staakt-het-vuren dat Rusland en de VS hebben bereikt. Maar ook de aanwezigheid van duizenden Hezbollah raketten speelt een rol.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Supreme Court delays eviction of Machpela House – INN (https://goo.gl/fSgxug)
Het Hooggerechtshof heeft gisteravond beslist dat de staat Israël de uitzetting van de Joodse bewoners van het Machpela Huis in Hebron moet uitstellen. De staat krijgt een week de tijd om te reageren op een verzoekschrift van de bewoners van het Machpela Huis die zich verzetten tegen de uitzetting. 15 gezinnen zijn eind juli het huis binnengetrokken en hebben aan alle betalingsverplichtingen voldaan. Indieners van het verzoekschrift zeggen dat "de positie van de staat betreffende de registratie van het huis geen rechtsgrondslag heeft wanneer de wet die in Hebron van toepassing is, geen initiële registratie van het gebouw vereist om het bezit ervan te verkrijgen." Indieners verzochten het Hof hen in staat te stellen in het Machpela Huis te blijven en eisten ook een behoorlijke en onpartijdige administratie door de Burgerlijke Administratie in alle zaken die verband houden met de voortdurende registratie van het gebouw.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Netanyahu and Deri quietly tour southern Tel Aviv – INN (https://goo.gl/UK9ygm)
Premier Netanjahoe en minister van binnenlandse zaken Deri hebben gisteravond een bezoek gebracht aan een paar buurten in zuidelijk Tel Aviv. In deze buurten zorgen illegale immigranten uit Eritrea en Soedan al jaren voor overlast bij de lokale bevolking. Joden wordt angst aangejaagd en de criminaliteit is enorm toegenomen. Vorige week bepaalde het Hooggerechtshof dat illegale immigranten die niet vrijwillig het land willen verlaten niet vastgezet mogen worden. Premier Netanjahoe heeft de lokale bevolking beloofd om een ministerieel comité aan te stellen die gaat zoeken naar een oplossing van dit grote probleem.

'It's horrific to see how synagogues are turned into cafes' – INN (https://goo.gl/uwuetD)
Tijdens de rondtoer van premier Netanjahoe en minister Deri zijn beiden geschrokken van de toestand in zuidelijk Tel Aviv. Het lijkt alsof we in een ander land zijn terechtgekomen, zeggen ze. Het is verschrikkelijk om te zien hoe synagogen verdwijnen en plaats moeten maken voor supermarkten en cafés voor illegale immigranten.Zondag 3 september 2017 - Sara Netanjahoe mogelijk binnen 10 dagen aangeklaagd voor corruptie

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Report: Sara Netanyahu to be indicted within 10 days – JP (https://goo.gl/1EUKX6)
Channel 2 meldde vrijdagavond dat Sara Netanjahoe binnen 10 dagen zal worden aangeklaagd voor corruptie. Blijkbaar in reactie op het bericht heeft Sara Netanjahoe zaterdag bekend gemaakt dat uit een test met een leugendetector blijkt dat ze de waarheid spreekt in haar ontkenning van één van de beschuldigingen tegen haar. De test met de leugendetector bevestigde ook dat zij Meni Naftali berispte voor het extra in rekening brengen van zijn werk als huismanager in de ambtswoning van de premier. Naftali is één van de belangrijkste getuigen van de staat tegen Sara Netanjahoe. Overigens wil het ministerie van justitie niet bevestigen dat Sara Netanjahoe binnen 10 dagen wordt aangeklaagd.

Submarines affair: Police question former senior figure in Netanyahu’s office – JP (https://goo.gl/vTUfu5)
In de onderzeeërs affaire heeft de politie vandaag zes hoge militaire officieren ondervraagd. De ondervraging ging over de financiering van de onderzeeërs en over morele kwesties. Er zijn ook huiszoekingen verricht. Deze politie ondervraging moet gezien worden in het licht van onthullingen van Miki Ganor. Ganor was de Israëlische vertegenwoordiger van de Duitse scheepsbouwer ThyssenKrupp en is een getuige van de staat in de 'onderzeeërs affaire', een politiecorruptieonderzoek naar Israëls aankoop van Duitse onderzeeërs. Ganors getuigenis richt zich op deals die hij met het ministerie van defensie heeft verricht, maar de details ervan staan onder mediastilte. Er wordt gemeld dat een senior politie figuur zei dat Ganor "belangrijk materiaal levert" voor het onderzoek.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Cabinet approves budget for first new Samaria town in 25 years – INN (https://goo.gl/FrvQjf)
Het Israëlische kabinet heeft vanochtend het budget goedgekeurd voor de nieuwe Joodse stad Amichai die in Samaria wordt gebouwd. Er is 60 miljoen shekel vooruit getrokken. In Amichai komen de voormalige bewoners van Amona te wonen, de buitenpost die eerder dit jaar werd ontruimd.

PM to Bennett: Housing permits coming this month – INN (https://goo.gl/XdmdxJ)
Premier Netanjahoe heeft tegen minister van onderwijs Naftali Bennett gezegd dat er nog deze maand toestemming komt voor de bouw van nieuwe huizen in Judea en Samaria. Ook komt er een nieuwe wijk voor de voormalige bewoners van de stad Migron ten noorden van Jeruzalem.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Ex-IDF Intelligence Chief: Trump should strike preemptively in N.Korea – JP (https://goo.gl/WD6QDA)
Het voormalige hoofd van de Israëlische militaire inlichtingendienst Amos Yadlin zegt dat de VS een preventieve aanval op Noord-Korea moet uitvoeren maar alleen als het zeker weet dat Noord-Korea geen vergeldingsactie gaat uitvoeren. De VS heeft “uitstekende militaire inlichtingen nodig” voor een preventieve aanval omdat een tegenaanval Zuid-Korea en Japan kan treffen. Het is de vraag of de VS met een preventieve aanval de nucleaire capaciteiten van Noord-Korea kan uitschakelen. Een aanval zal complex zijn. Yadlin zegt dat de situatie niet te vergelijken is met Iran omdat dat land 20 jaar achter ligt op Noord-Korea wat betreft nucleaire capaciteiten.Shabbat (zaterdag) 2 september 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag (Shabbat tijden). Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 1 september 2017 - Burgemeester Lod in elkaar geslagen door moslims

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Lod mayor beaten in local mosque – INN (https://goo.gl/d9wxmu)
De burgemeester van de Joods-Arabische stad Lod is door moslims in elkaar geslagen nadat hij kritiek uitte op het gebruik van luidsprekers door de moskee midden in de nacht om moslims op te roepen tot gebed. Er was afgesproken met de imam dat geen luidsprekers zouden worden gebruikt. De politie heeft geen arrestaties verricht. Om die reden heeft het gemeentebestuur de contacten met de politie verbroken.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

'Why do Jews still go through metal detectors at Temple Mount?' – INN (https://goo.gl/5mFmqT)
Het Hooggerechtshof heeft bepaald dat de staat antwoord moet geven op een verzoekschrift van rechtse Joden die zich afvragen waarom zij nog wel steeds door detectiepoorten moeten lopen bij de Tempelberg terwijl Arabieren dat niet meer hoeven. Onlangs zorgde de plaatsing van detectiepoorten tot grote onrust bij de Arabieren. De Israëlische politie had die poorten geplaatst nadat een aanslag bij de Tempelberg had plaatsgevonden. De staat krijgt 50 dagen de tijd om een antwoord te formuleren op de petitie.Donderdag 31 augustus 2017 - IDF soldaat vermist op de Golan Hoogvlakte

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Searches underway for soldier missing in Golan – INN (https://goo.gl/tq2hhA)
Op de Golan Hoogvlakte wordt gezocht naar een IDF soldaat die sinds gisteren wordt vermist. Hij verdween tijdens een militaire activiteit. Hij is voor het laatst gezien in de Katzrin regio. In 1997 raakte ook een soldaat (Guy Hever) op de Golan vermist en is sindsdien nooit meer teruggevonden.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Supreme Court: There is no right to same-sex marriage – INN (https://goo.gl/KDo7r3)
Er komt geen homohuwelijk in Israël. Volgens het Hooggerechtshof is de wet die het homohuwelijk verbiedt legaal. Een petitie van de LGBT gemeenschap bij het Hooggerechtshof is verworpen.

Supreme Court orders gov't to reconsider Western Wall deal – INN (https://goo.gl/yp1FqX)
Het Hooggerechtshof heeft n.a.v. een petitie van de Liberale Beweging en de Vrouwen van de Muur, bepaald dat de regering de Westelijke Muur toegankelijk moet maken over gemengd gebed of dat het uit moet leggen waarom ze dat niet wil.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

On the table: 3,000 units across Judea and Samaria – INN (https://goo.gl/r8u72H)
Er staan 3000 nieuwe woningen gepland verspreid over heel Judea en Samaria. De aankondiging daarvan zal echter pas officieel plaatsvinden na de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om zo te voorkomen dat president Abbas het gaat misbruiken tijdens zijn speech. Het gaat om 700 wooneenheden in Ariel, 260 in Tzufim in Samaria, 97 in Rahelim in Samaria, 86 in Migron in Benjamin, 192 in Negohot in de zuidelijke Hebron Heuvels, en nog veel meer. "Sinds begin 2017 zijn 1.400 wooneenheden goedgekeurd voor marketing, en nog eens 3.400 zijn goedgekeurd voor planningsprocedures. Daarnaast staan nog 7000 wooneenheden voor de planning," zei minister Lieberman tegen verslaggevers.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

IDF arrests Palestinian singer for song inciting terrorism – YN (https://goo.gl/t78dNP)
IDF troepen hebben vannacht een Palestijnse zanger opgepakt die een lied had gezongen waarin een terrorist die onlangs drie Joden in Halamish had vermoord wordt verheerlijkt. Ook de songwriter, producer en de distributeur van het lied zijn opgepakt. Het is voor het eerst dat Israël een dergelijke arrestatie uitvoert in Judea en Samaria. Het ophitsten van Palestijnen is al langer een doorn in het oog van Israël. Vannacht werd ook nog een aantal terroristen opgepakt. Daarbij zijn ook wapens in beslag genomen.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Antisemitische uitlatingen voeren de boventoon bij scheldpartijen tegen de politie – CIDI (https://goo.gl/LjKD3A)
Discriminatie tegen politieagenten is het afgelopen jaar drastisch toegenomen. Antisemitische uitingen voeren hierbij de boventoon. Zo valt te lezen in het Algemeen Dagblad, dat zich baseert op politiecijfers. Agenten in Den Haag geven aan in 62% van de gevallen voor “Jood” uitgescholden te zijn. Ook in Rotterdam voert volgens politiebeambten antisemitisme de boventoon. Het CIDI constateerde al in 2016 dat het woord “Jood” steeds vaker als scheldwoord wordt gebruikt ook tegen niet-Joden.Woensdag 30 augustus 2017 - IDF ontdekt illegaal Arabisch wapenfabriekje in Samaria

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Illegal weapons factory discovered in Samaria – INN (https://goo.gl/Jp7SqC)
De IDF heeft afgelopen nacht in Samaria een illegaal Arabisch wapenfabriekje ontdekt. Het fabriekje staat in Kafr Abbush. Op andere plekken in Samaria zijn ook nog wapens in beslag genomen. Verder zijn vannacht 16 terroristen opgepakt waarvan 15 zogenaamde 'lone wolves'.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

UN Secretary General flies over Gaza in Israeli helicopter – INN (https://goo.gl/P9KbpW)
VN-baas António Guterres heeft vanochtend in een Israëlische legerhelikopter een vlucht gemaakt boven Gaza. Hij heeft tijdens de vlucht van de Israëlische VN ambassadeur Danny Danon en plaatsvervangend opperbevelhebber Aviv Kochavi tekst en uitleg gekregen over Israëls veiligheidssituatie. De VN-baas is drie dagen in Israël en heeft eerder ontmoetingen gehad met president Rivlin en premier Netanjahoe. Ook heeft hij een bezoek gebracht aan het graf van Yasser Arafat en familieleden van terreurslachtoffers bezocht.

UN Secretary General tours terror tunnel – INN (https://goo.gl/JiX7hk)
VN-baas António Guterres heeft vanochtend ook een terreurtunnel van Hamas bezocht. Daar heeft hij een toelichting gekregen over de dreiging van Hamas voor Israël. Israëlische VN ambassadeur Danny Danon zei tegen de VN-baas dat Hamas geld van de internationale gemeenschap gebruikt om terreurtunnels aan te leggen. Hamas neemt zo de burgers van Gaza in gijzeling.

UN chief calls Gaza a ‘dramatic humanitarian crisis,’ urges end to blockade – TOI (https://goo.gl/qto2hk)
Vanmiddag is VN-baas António Guterres in Gaza op bezoek geweest. Hij roept op tot een beëindiging van de Israëlische en Egyptische blokkade van Gaza. Hij noemt Gaza een “dramatische humanitaire crisis”, één van de ergste die hij ooit heeft gezien. Hij heeft ook nog een VN-school in Gaza bezocht. In het bericht wordt niet duidelijk of de VN-baas Hamas aangesproken heeft op haar terroristische gedrag dat de oorzaak is van de blokkade. Vanochtend heeft Israël de VN-baas duidelijk uitgelegd wat voor dreiging Hamas voor Israël vormt.

Overzicht berichten Zionisme + link

120 jaar sinds het eerste Zionistische Congres – CIDI (https://goo.gl/fuLEn9)
Gisteren was het precies 120 jaar geleden dat het eerste Zionistische Congres in Bazel werd gehouden. Voorzitter van het Congres was Theodor Herzl. Het platform luidt als volgt:
Zionisme streeft naar het vestigen van een thuis voor het Joodse volk in Eretz Israel onder toezicht van internationaal recht. Om dit doel te bereiken, heeft het Congres de volgende middelen bepeinsd:
 • Het bevorderen van het vestigen in Eretz Israel door Joodse boeren, ambachtslieden en fabrikanten. Het organiseren en verenigen van het Jodendom door middel van instituten, op zowel lokaal als internationaal niveau, overeenkomstig de wetgeving van ieder respectievelijk land.
 • Het versterken en koesteren van het Joodse nationale sentiment en nationaal bewustzijn.
 • Het nemen van voorbereidende stappen om, waar nodig, de toestemming van overheden te krijgen om de doelstellingen van het zionisme te bereiken.Dinsdag 29 augustus 2017 - Militaire inlichtingendienst waarschuwt VN-baas voor Iran

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Head of Military Intelligence warns UN chief about Iran – INN (https://goo.gl/ULktra)
Het hoofd van Israëls militaire inlichtingendienst, Majoor Generaal Herzi Halevi, waarschuwt VN-baas voor Hezbollah en Iran. Hezbollah is in Libanon bezig met het opbouwen van een militaire macht terwijl Iran steeds meer voet aan de grond krijgt in Syrië. Iran is bezig met het produceren van precisiewapens voor Hezbollah en voor de Syrische militaire industrie. Israël kan daarom niet met de armen over elkaar staan toekijken. Halevi zegt dat voor de VN een belangrijke rol is weggelegd om Hezbollah tegen te houden omdat het resolutie 1701 overtreedt door haar grip op Libanon te vergroten. De toenemende invloed van Iran en Hezbollah kan volgens Halevi leiden tot een ongewenste escalatie in het noorden.

Overzicht berichten Israël en Iran + link

Putin to Netanyahu: We won't rein in Iran – INN (https://goo.gl/nW7N6z)
Tijdens zijn bezoek aan president Poetin vorige week kreeg premier Netanjahoe te horen dat Rusland niets zal doen om Iran te beteugelen. Dit melden Russische media. Poetin ziet Iran als een strategische bondgenoot en wil dat zo houden. Poetin zei tegen Netanjahoe dat Rusland Israël helaas niet kan helpen.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Hevron Jewish community receives official status – INN (https://goo.gl/PXk4UT)
De Joodse gemeenschap in Hebron krijgt een officiële status. Het is hierdoor niet meer afhankelijk van de PA burgemeester en instituten. Er is onder meer besloten dat het gemeentelijk comité van Hebron recht heeft op het kopen en vasthouden van grond, evenals het sluiten van contracten en aanbestedingen. De commissie wordt een plaatselijke administratie en zal gemachtigd zijn om de economische, sociale, culturele, gezondheids- en educatieve problemen van de inwoners van Hebron te bevorderen en hun rechten en heffingen te verzamelen. Het gezag van de commissie strekt zich uit tot gebouwen en activa die eigendom zijn van de Joodse bewoners. Verder werd vastgesteld dat in het geval van verkeersrisico's en dergelijke in de PA-gecontroleerde afdeling van de stad het hoofd van de gemeentelijke commissie de burgemeester van Hevron zou informeren hoe er mee om te gaan. Mocht de zaak niet binnen een redelijke termijn worden afgehandeld, dan kan de gemeentebestuurder met de goedkeuring van de Burgerlijke Administratie de zaak zelf afhandelen.

Overzicht berichten Jodendom + link

Petah Tikva looks to end 'Kaparot' ritual – INN (https://goo.gl/Sx4PXR)
De gemeente Petach Tikwa eist dat Joden speciale toestemming vragen voor het Kaparot ritueel met kippen. Kaparot is een gebed dat een dag voor het begin van Jom Kippoer wordt gehouden en waarbij met een kip of geld boven het hoofd wordt rondgedraaid om de zonden weg te nemen. Daarna wordt het kip geslacht en meestal gegeven aan de armen en het geld aan liefdadigheid. Dierenrechtenorganisaties vinden het ronddraaien van levende kippen dierenmishandeling is. De gemeente Petach Tikwa verbeidt het slachten van de kippen in de straten wat de laatste jaren gebeurt. Het is de tweede jaar op rij dat de gemeente deze ban instelt.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Antisemitische website offline na aandringen door CIDI – CIDI (https://goo.gl/xDRAQV)
De antisemitische website 'Rijnlandmodel.nl' is offline gehaald op aandringen van het CIDI. De website bevatte allerlei antisemitische teksten. Deze antisemitische uitingen zijn strafbaar volgens Artikels 137 c, 137 d en 137 e. Naast Joden werden ook andere minderheden gediscrimineerd.Maandag 28 augustus 2017 - VN-baas in Israël

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link

PM to UN Chief: You've allowed Palestinian hatred to thrive – INN (https://goo.gl/nYzsXJ)
VN-baas António Guterres heeft vandaag het Yad Vashem museum bezocht en daarna ontmoetingen gehad met president Rivlin en premier Netanjahoe. De premier sprak met de VN baas over Iran in Syrië en Libanon en over de Palestijnse en Arabische haat jegens Joden. Iran is bezig met het bouwen van raketfabrieken in Libanon. Volgens Netanjahoe moet de VN hier stappen tegen ondernemen. VN-baas António Guterres heeft later op de dag familieleden bezocht van gijzelaars die door Hamas gevangen worden gehouden. Israëls VN ambassadeur Dany Danon pleit ervoor dat de VN verzekert dat de gijzelaars levend terugkomen. Hamas houdt ook nog twee lichamen van IDF soldaten vast.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Israeli official: If Iran expands in Syria, we'll bomb Assad's palace – JP (https://goo.gl/rXXtkY)
Volgens berichten in Arabische media heeft een Israëlische functionaris Rusland gedreigd met het platbombarderen van het paleis van president Assad als Iran haar invloed in Syrië verder vergroot. Tijdens de ontmoeting tussen premier Netanjahoe en president Poetin vorige week blijkt geen overeenstemming te zijn bereikt. Daarop heeft premier Netanjahoe gedreigd met harde maatregelen. Israël heeft gewaarschuwd dat het staakt-het-vuren dat Rusland en de VS hebben bereikt zal worden getorpedeerd.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Hamas: Iran ties restored – INN (https://goo.gl/YppL1n)
Hamas leider Yahya al-Sinwar zegt dat de banden tussen Hamas en Iran weer zijn hersteld. Er was tijdens de Syrische burgeroorlog onenigheid tussen beide partijen ontstaan. Maar nu steunt Iran Hamas weer sinds een aantal maanden. Hamas is bezig met haar militaire macht te versterken maar is op dit moment nog niet uit op een militaire confrontatie met Israël.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Court: Illegal immigrants can be deported but not imprisoned – INN (https://goo.gl/W4TLUt)
Het Hooggerechtshof heeft vandaag bepaald dat illegale immigranten op vrijwillige basis het land uitgezet mogen worden door de staat. Indien ze echter weigeren mee te werken mag de Israëlische overheid ze niet gevangen zetten.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

'Jews visiting the Temple Mount to blame for new intifada' – INN (https://goo.gl/63iXKH)
Moshe Gafni van de religieuze partij Verenigd Tora Jodendom verwijt Joden die de Tempelberg bezoeken als 'dwaas, onwetend, nationalistisch, onverantwoordelijk, en niet G'dvrezend.' Ze overtreden de Joodse wet en brengen daarmee een ramp over Israël. Juist omdat het de heiligste Joodse plek is mogen Joden de Tempelberg niet bezoeken, zo zegt Gafni. Hij vreest ook voor een nieuwe Intifada.Zondag 27 augustus 2017 - Een mogelijke aanslag voorkomen in Ashkelon

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Ashkelon suspect detained, security alert lifted – INN (https://goo.gl/jMU3qZ)
De politie heeft vanmiddag een illegale Arabier uit Hebron opgepakt in Ashkelon. De hele middag is naar de man gezocht omdat men vreesde dat het om een terrorist zou gaan die een aanslag wilde plegen. De man is gearresteerd en wordt verhoord.

Terrorist attacks on Israelis doubled in July – INN (https://goo.gl/718FJr)
In de maand juli is het aantal terroristische aanslagen verdubbeld. In totaal vonden 222 aanslagen plaats en hierbij vielen 5 doden (2 soldaten en 3 burgers). Het aantal aanslagen is het hoogste sinds november 2015. Sinds januari 2016 ligt het gemiddeld aantal aanslagen op 121 per maand.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Report: Netanyahu, Trump to meet next month – INN (https://goo.gl/6JX7QL)
Op 17 september zullen premier Netanjahoe en president Trump elkaar voor de derde keer dit jaar ontmoeten. De ontmoeting zal plaatsvinden tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van de VN. Daarvoor zal Netanjahoe nog een bezoek brengen aan Argentinië en Mexico.

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link

UN Secretary-General arrives in Israel – INN (https://goo.gl/iCfR5C)
VN baas António Guterres is vandaag in Israël gearriveerd. Morgen zal hij een bezoek brengen aan Jeruzalem. Hij zal het Holocaust museum Yad Vashem bezoeken en gesprekken voeren met president Rivlin en premier Netanjahoe.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Israel buys 17 new F-35 fighter jets – INN (https://goo.gl/5CXySS)
De Israëlische luchtmacht heeft 17 nieuwe F35 gevechtsvliegtuigen aangeschaft. Met de aankoop heeft de IAF nu twee volledige squadrons van in totaal 50 F35s. In december 2024 zal Israël alle F35s in bezit hebben die het heeft besteld. Tot nu toe heeft de IAF 5 F35s in bezit. De vliegtuigen zijn voorzien van geavanceerde Israëlische wapens.Shabbat (zaterdag) 26 augustus 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag (Shabbat tijden). Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 25 augustus 2017 - Er komt een muur langs westelijke zijde van Beit El

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Amid constant clashes, wall to be built around West Bank settlement – YN (https://goo.gl/CzULje)
De Israëlische autoriteiten zeggen 5,5 miljoen shekel te hebben uitgetrokken voor de bouw van een muur langs de Joodse plaats Beit El dat naast het Palestijnse vluchtelingenkamp Jalazone ligt. Omdat er voortdurend confrontaties zijn tussen Beit El en Jalazone moet de Joodse stad beschermd worden. De muur komt aan de westelijke zijde van de stad te liggen. Vanuit Jalazone wordt op huizen in Beit El geschoten en worden molotovcocktails gegooid waardoor branden ontstaan.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

PA Chairman: I'll pay terrorists' salaries until my last day – INN (https://goo.gl/QmkYdv)
President Mahmoud Abbas is niet van plan om de salarissen aan terroristen die misdaden hebben begaan tegen Joden stop te zetten. Hij gaat ermee door zelfs als dit hem de kop kost. Dit zei hij tegen Jared Kushner die momenteel in het MO op bezoek is om te kijken naar het herstarten van vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen.Donderdag 24 augustus 2017 - Washington kiest niet op voorhand voor een tweestatenoplossing

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

State Department: Endorsing two-state solution would make us biased – TOI (https://goo.gl/bvm56U)
Washington kiest niet op voorhand voor een tweestatenoplossing. Dit nieuwe beleid wijkt af van het vorige beleid van de VS en de internationale gemeenschap die steeds hamerden op een tweestatenoplossing. De Palestijnen eisen duidelijkheid van de VS, maar president Trump zegt dat een tweestatenoplossing of een eenstaatoplossing afhangt van beide partijen. De VS steunt het voorstel waar beide partijen voor kiezen. Momenteel is een hoge Amerikaanse delegatie in het Midden-Oosten om met Israël en de Palestijnen te overleggen.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Neve Tzuf terrorist indicted for murder of Salomon family – INN (https://goo.gl/HXDAer)
De Neve Tzuf terrorist die drie Joden heeft vermoord is vandaag door de militaire aanklager aangeklaagd voor moord. Het gaat om Omar al-Abed die drie leden van de familie Salomon op een Shabbat avond heeft vermoord. Hoeveel jaar wordt geëist is nog niet duidelijk.

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link

Poll: Likud to gain seats in next election – INN (https://goo.gl/cc8bGm)
De jongste peiling laat het volgende beeld zien:
 1. Likoed 34 zetels
 2. Yesh Atied 14 zetels
 3. Joods Huis 13 zetels
 4. Zionistische Unie 13 zetels
 5. Kulanu 10 zetels
 6. Verenigd Tora Jodendom 9 zetels
 7. Merets 7
 8. Jisraeel Beitenoe 6
 9. Shas 4Woensdag 23 augustus 2017 - Netanjahoe ontmoet Poetin in Sochi

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Netanyahu heads to Russia – INN (https://goo.gl/jq7ZH1)
Premier Netanjahoe heeft vandaag een ontmoeting met de Russische president Poetin in Sochi. Het is de zesde ontmoeting tussen beide leiders sinds september 2015. Netanjahoe neemt een grote delegatie met zich mee waaronder het hoofd van de Mossad. Israël vreest dat Iran het vacuüm in Syrië gaat opvullen nu er sprake is van een staakt-het-vuren. Eerder gaf het hoofd van de Mossad al te kennen dat Iran bezig is met het in bezit nemen van het Midden-Oosten door overal troepen te plaatsen.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Arab carrying knife nabbed at Jerusalem light rail stop – INN (https://goo.gl/Zg5Q3G)
Vanochtend is een Arabier opgepakt bij een halte van de lightrail bij Mea Shearim in Jeruzalem. Hij bleek een mes bij zich te hebben. Hij wordt door de politie ondervraagd.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

The Israeli Air Force's 'star' – INN (https://goo.gl/mDmtjn)
De Israëlische luchtmacht heeft een nieuwe drone in gebruik genomen. Het gaat om de 'Kochav' (ster). Het is de nieuwe versie van de Hermes 450 UAV. Een aantal zaken is het hetzelfde gebleven zodat de drone sneller integreert in de bestaande infrastructuur van de IAF. Maar het onbemande toestel is wel sterker en heeft meer mogelijkheden. Zo kan het 30 uur onafgebroken in de lucht blijven en heeft een snelheid van 220 km per uur. Het vliegtuig is 9 meter lang en heeft een vleugelbreedte van 16 meter. Al op 15 juli 2014 werd de eerst vlucht met het toestel gemaakt tijdens Operation Protective Edge. Daarna is het opgenomen in het gewone absorptieproces van de IAF.Dinsdag 22 augustus 2017 - Infiltratie poging op geheime IDF basis verijdeld

Overzicht berichten Israël en spionage + link

Infiltration of top-secret intelligence base thwarted – INN (https://goo.gl/osrFdM)
Vorige week is een man opgepakt met een Armeense identiteit die probeerde met een valse identiteitskaart een top-secret inlichtingenbasis van de IDF binnen te dringen. De man zei tegen de beveiligers van de basis dat hij een andere man verving. De bewakers vertrouwden het niet en controleerden zijn identiteit waarop hij werd gearresteerd. Opperbevelhebber Eizenkot heeft opdracht gegeven alle contractbedrijven van de IDF te controleren.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link

Kabinet is “in principe niet tegen betalingen aan Palestijnse gevangenen” – CIDI (https://goo.gl/iXDKsQ)
Volgens minister van buitenlandse zaken Bert Koenders is het Nederlandse kabinet niet tegen betalingen aan Palestijnse gevangenen. Dit zei Koenders op Kamervragen van Joël Voordewind van de Christen Unie. Voordewind vindt betalingen een “perverse prikkel” om terroristen te steunen aanslagen te plegen tegen Joden. Hoe hoger de straf hoe meer de terroristen geld krijgen. Het kabinet vindt wel dat de uitkeringen transparant moeten zijn en “gebaseerd op sociaaleconomische behoefte, niet op de duur van de detentie.” Nederland wil geen financiële druk op de Palestijnse Autoriteit uitvoeren en blijft de PA gewoon financieel steunen.

Overzicht ontruiming illegale huizenbouw + link

State rejects Sde Boaz petition – INN (https://goo.gl/dBLiCm)
De staat heeft de petitie van de bewoners van Sde Boaz bij het Hooggerechtshof verworpen. Hoewel de buitenpost waarschijnlijk op staatsgrond is gebouwd, beschouwt de staat Sde Boaz in Goesh Etzion als illegaal. De staat gaat de buitenpost vernietigen.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

2 Jewish converts to Islam join ISIS – INN (https://goo.gl/PoKaDT)
Channel 2 maakte vanavond bekend dat volgens de Shin Beth 20 Israëliërs voor IS strijden in Syrië. De meesten van hen zijn Israëlische Arabieren. Maar er zijn ook twee Joden uit de voormalige Sovjet Unie die zich hebben bekeerd tot de islam en voor IS zijn gaan vechten. Er wordt een proces tegen de 20 Israëliërs gestart om hun burgerschap te ontnemen. Dat betekent dat ze niet kunnen terugkeren naar Israël en niet vrij over de wereld kunnen reizen.

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link

U.S. urges UN not to publish anti-Israel blacklist – INN (https://goo.gl/Sz9EFz)
De VS dringt er bij de VN op aan om geen anti-Israël zwarte lijst te publiceren waarop internationale bedrijven staan die zaken doen met Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria. De UNHRC heeft vorig jaar gestemd over het goedkeuren van een database van bedrijven ondanks verzet van de VS en Israël. Aan het einde van dit jaar wil de UNHRC de lijst publiceren.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Mossad Accused of Assassinating Palestinian Man in Sweden – HaAretz (https://goo.gl/1ULW3r)
Mohammed Tahsin al-Bazam, een voormalig inwoner van Gaza van in de 20, is zaterdag door gemaskerde mannen in Zweden doodgeschoten. Palestijnse bronnen in Gaza beschuldigen de Mossad van de aanslag. De vader van de gedode Palestijn zegt dat er een conflict was tussen zijn zoon en een Joodse buurman. De Zweedse politie onderzoekt de zaak.Maandag 21 augustus 2017 - Religieuze partij wil geen extra salaris op Shabbat

Overzicht berichten wetsvoorstellen en wetten in Israël + link

Haredi MK: No more Shabbat overtime pay – INN (https://goo.gl/b4jkjt)
Verenigd Tora Jodendom wil dat er een wet komt die extra salaris voor werken op Shabbat onmogelijk maakt. Volgens de religieuze partij willen veel niet religieuze Joden wel de Shabbat naleven maar worden ze verleid om te gaan werken door het ontvangen van extra salaris.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Netanyahu to attend West Bank event celebrating 50 years of settlement – JP (https://goo.gl/ttWuvU)
Volgende week maandag zullen premier Netanjahoe en ander hoogwaardigheidsbekleders naar Judea en Samaria komen om het feit te vieren dat 50 jaar geleden de eerste Joodse nederzettingen werden opgericht. Op 28 augustus zal een feestelijke bijeenkomst zijn op het Barkan industriële park. Twee weken later zal in Kfar Etzion een formele regeringsceremonie gehouden worden. De ceremonie valt samen met het bezoek van VN-baas Antonio Guterres aan Israël op 28 en 29 augustus. Ook komt binnenkort een VS delegatie naar Israël met Greenblatt en Kushner.

Overzicht berichten economie Israël + link

Israel unemployment rate at historic low – INN (https://goo.gl/9q9MKp)
De werkloosheid is in Israël in 40 jaar tijd niet zo laag geweest. Premier Netanjahoe zegt dat dit te danken is aan het goede economische beleid van het kabinet. Het werkloosheidspercentage lag in juli op 4,1%. Dat zijn 164.000 werklozen. Bij mannen ligt het percentage op 4% en bij vrouwen op 4,2%.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Bannon: Mahmoud Abbas is a terrorist, I'd never meet with him – YN (https://goo.gl/u92Hj7)
De rechts extremist Steve Bannon die door president Donald Trump is ontslagen blijkt problemen te hebben gehad met Jared Kushner, de Joodse schoonzoon van Trump. Zo wilde Bannon de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem verplaatsen maar hield Kushner dit tegen. Bannon wilde ook een pro-Israël koers varen en een hardere houding innemen tegen de Palestijnse Autoriteit. Hij zei dat hij nooit Mahmoed Abbas de hand zou schudden omdat het een terrorist is.Zondag 20 augustus 2017 - Binnenkort overleg tussen Netanjahoe en Poetin over Syrië

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Netanyahu, Putin to meet over Iranian involvement in Syria – YN (https://goo.gl/thtmov)
Voor de zesde keer in twee jaar tijd zullen premier Netanjahoe en president Poetin een ontmoeting hebben over de kwestie Syrië. Woensdag zal in Sochi gepraat worden over de Iraanse betrokkenheid in Syrië. Israël is bezorgd dat het staakt-het-vuren zal leiden tot een grotere invloed van Iran in Syrië.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

PA man arrested over planned stabbing attack in Netanya – INN (https://goo.gl/3X13ie)
Gisteren heeft de Israëlische politie een Palestijnse man uit Tulkarm gearresteerd die een mes bij zich had. Tijdens ondervraging gaf hij toe van plan te zijn geweest om een aanslag te plegen in Netanja.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Again: Soccer on the Temple Mount – INN (https://goo.gl/SxeCtG)
Joden die vandaag de Tempelberg bezochten zagen daar Arabische kinderen aan het voetballen. Eerder had het Hooggerechtshof een besluit genomen waarin staat dat de politie dat moet voorkomen. Arabieren ontheiligen de Tempelberg door er te voetballen en clowns op te laten treden. Ook hebben ze geprobeerd om Joodse artefacten te verwijderen en er illegaal te bouwen.Shabbat (zaterdag) 19 augustus 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag (Shabbat tijden). Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 18 augustus 2017 - Verdachte aanslag Barcelona is anti-Israël en anti-Joods

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Barcelona terrorist ranted against Israel, 'Jewish conspiracies' – INN (https://goo.gl/ahJxTT)
Een aantal dagen voor de aanslag in Barcelona heeft de opgepakte verdachte, Driss Oukabir, zich op sociale media negatief uitgelaten over Israël en Joden in het algemeen. Hij keerde zich tegen de 'Israëlische bezetting' en tegen 'Joodse wereldoverheersing'. De sociale media accounts van de 28-jarige Marokkaan staan vol met anti-Israël en anti-Joodse berichten.

Two Israelis still missing in Barcelona – INN (https://goo.gl/HbuqAQ)
Twee Israëliërs worden vermist in Barcelona na de aanslag. Het is nog niet bekend of ze onder de slachtoffers zijn. Niet alle slachtoffers zijn al geïdentificeerd. Er zijn 14 doden en meer dan 100 gewonden gevallen bij de aanslag van gisteren. Volgens de Spaanse politie zijn er geen Israëliërs bij de aanslag omgekomen. Elk jaar komen tussen de 300.000 en 350.000 Israëliërs naar Spanje voor een vakantie.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Hamas tightens security following suicide attack – INN (https://goo.gl/fbPwWs)
Hamas heeft de beveiliging in Gaza verscherpt nadat iemand zichzelf gisteren opblies bij de Rafah grensovergang. Hierbij kwam een bewaker van Hamas om het leven. Het is voor het eerst dat een zelfmoordaanslag tegen Hamas in Gaza is gepleegd. Het gaat vermoedelijk om een radicale Salafist die verbonden is met IS.Donderdag 17 augustus 2017 - IDF blaast huis op van Arabische terrorist

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren + link

WATCH: IDF destroys home of terrorist who killed border-police officer – JP (https://goo.gl/zTLQNM)
De IDF heeft het huis opgeblazen van de terrorist die een officier van de grenspolitie had gedood afgelopen juni. Hadas Malka werd op 16 juni 2017 in de Oude Stad van Jeruzalem om het leven gebracht met messteken. Het ging om een gecoördineerde terroristische aanslag van 3 Arabische terroristen die bewapend waren met messen en machinegeweren. Ze werden alle 3 gedood. Eerder zijn de huizen opgeblazen van de 2 andere terroristen.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Van rams into crowd outside kosher restaurant in Barcelona, 13 dead – JP (https://goo.gl/GRrK7c)
Bij een aanslag in Barcelona zijn volgens Spaanse media zeker 13 doden gevallen. Hij gebeurde vlakbij een koshere restaurant (Maccabi) in een druk uitgaansgebied (Ramblas). In het restaurant zaten 20 Israëliërs. Er zijn voor zover bekend geen Israëlische of Joodse slachtoffers gevallen. Leden van de Chabad beweging willen hulp bieden maar worden niet toegelaten in het gebied.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Former IAF commander: Israel hit over 100 Hezbollah targets – INN (https://goo.gl/BKFoy6)
De extreem linkse krant HaAretz meldde gisteren dat volgens de voormalige luchtmacht commandant, Amir Eshel, de Israëlische luchtmacht tot nu toe meer dan 100 aanvallen op Hezbollah konvooien in Syrië en elders heeft uitgevoerd. De aanvallen waren precies genoeg om een escalatie te vermijden en werkten tegelijkertijd als afschrikking voor Hezbollah om oorlog tegen Israël te gaan voeren.Woensdag 16 augustus 2017 - Iran bouwt raketfabriek in Syrië

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Iran building missile factory in Syria – INN (https://goo.gl/13Gw6o)
Uit foto's van een Israëlische satelliet blijkt dat Iran bezig is met de bouw van een Scud raketfabriek in Syrië. De fabriek wordt gebouwd in Baniyas, ten zuiden van Latakia. Het wordt op dezelfde manier gebouwd als een raketfabriek in Teheran. Met de bouw is vorig jaar begonnen en zal vermoedelijk eind van dit jaar klaar zijn.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Mossad chief to visit DC for talks on Iran and Syria – JP (https://goo.gl/ECtriq)
Het hoofd van de Mossad, Yossi Cohen, gaat samen met andere mensen van Israëls veiligheidsdiensten binnenkort naar de VS om te praten over de deal die de VS en Rusland hebben gesloten over een staakt-het-vuren in Syrië. Israël is daarop tegen omdat het vreest dat Iran het vacuüm gaat opvullen. Afgelopen zondag berichtten we u al dat de Mossad informatie heeft dat Iran bezig is met het overnemen van de controle in het Midden-Oosten.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Dozens of rioting Arabs arrested in Jerusalem – INN (https://goo.gl/tRBqia)
De laatste paar dagen zijn 72 Arabieren opgepakt die betrokken waren bij rellen in Jeruzalem. Tegen 43 verdachten zijn aanklachten ingediend. Sinds onlangs rellen uitbraken op de Tempelberg is het onrustig gebleven in de Arabische wijken van Oost Jeruzalem. Er werd met stenen, brandbommen en flessen gegooid naar veiligheidstroepen. Ook werd vuurwerk afgestoken.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Israeli politicians slam Trump’s response to neo-Nazis – JP (https://goo.gl/cH6ZWB)
Israëlische politici hebben uitgehaald naar president Trump omdat deze het neo-nazisme niet scherp veroordeelde. Trump zei naar aanleiding van de racistische demonstratie in in Charlottesville, Virginia, dat beide partijen schuldig zijn en niet alleen de neo-nazi's. Tijdens de demonstratie werd door extreem rechts gedemonstreerd tegen de Joden. Opvallend genoeg schrijft de zoon van premier Netanjahoe op zijn Facebook pagina dat extreem links gevaarlijker is dan extreem rechts. De premier veroordeelde juist het rechts extremisme in de VS.Dinsdag 15 augustus 2017 - Hamas ontkent de bouw van tunnels onder huizen

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Hamas denies digging tunnels under civilians' homes – INN (https://goo.gl/ED9nLo)
Vorige week maakte Israël bekend dat Hamas onder huizen en moskeeën tunnels graaft. Gisteren ontkende Hamas dat. De terreurbeweging noemt het “leugens en geruchten” ondanks dat Israël luchtfoto's heeft die het tegendeel bewijzen.

UNRWA closes Hamas tunnel detected under two of its Gaza schools – JP (https://goo.gl/cfCDsR)
De UNRWA heeft een Hamas tunnel gesloten die in juni onder twee Gaza scholen werd gedetecteerd. Volgens de UNRWA is het onaanvaardbaar dat studenten aan zo'n groot gevaar worden blootgesteld.

Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?

Iran dreigt met opzeggen nucleair verdrag: Nieuws over Israël-Iran - 15 augustus 2017.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Israel opens 13 km. pipeline to alleviate West Bank water shortage – JP (https://goo.gl/4yXNZz)
Israël heeft een 13 km lange waterpijplijn geopend naar Joodse en Palestijnse nederzettingen in Samaria. Het werd aangelegd om watertekorten te verlichten in de nederzettingen van Peduel, Alei-Zahav en Bruchin en in de omliggende Palestijnse dorpen in Gebied C. Het levert 2500 tot 3000 kubieke meter water per dag op. Hiermee is het waterprobleem voor 25% opgelost. Er moeten nog drie waterpijplijnen komen die 7500 kubieke meter water per dag moeten leveren. De Waterautoriteit en Joodse bewoners klagen ondertussen dat Palestijnen water stelen.Maandag 14 augustus 2017 - Auto's met stenen bekogeld bij Beitar Illit

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Stone-throwers target Jewish cars near entrance to haredi town – INN (https://goo.gl/9iBahm)
Gisteravond zijn bij de ingang van de ultraorthodoxe stad Beitar Illit auto's van Joden met bekogeld stenen door Arabieren. Het gaat om drie auto's waarvan in één kleine kinderen zaten. Er zijn geen gewonden gevallen maar de auto's zijn wel zwaar beschadigd geraakt. Bij Beitar Illit (50.000 inwoners en één na grootste stad in Judea en Samaria) vinden vaker aanvallen op Joden plaats.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

Report: Netanyahu pushing to transfer power to declare war to Security Cabinet – YN (https://goo.gl/DicuN8)
Volgens Channel 2 probeert premier Netajahoe het besluit om een oorlog te gaan voeren te verplaatsen van de regering naar het veiligheidskabinet om zo sneller en eenvoudiger een beslissing te nemen. Doel van de maatregel is om lekken te voorkomen. Yair Lapid van de partij Yesh Atied is het met Netanjahoe eens. Maar minister Naftali Bennett van het Joods Huis vindt het geen goede maatregel. Galon van de linkse Merets partij wijst erop dat Israël in het verleden fouten heeft gemaakt door gebrek aan overleg in het kabinet.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Nasrallah: Israel will be defeated – INN (https://goo.gl/ikTKeL)
Hezbollah leider Nasrallah waarschuwt Israël dat als dat land Libanon aanvalt Hezbollah hard zal terugslaan en Israël zal verslaan. De sluiting van de ammonia tank in Haifa noemt Nasrallah een teken dat Israël de kracht van Hezbollah respecteert. Nasrallah vergeet echter te melden dat hij al sinds 2006 in een ondergrondse bunker leeft en vreest voor een aanslag op zijn leven.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link

Chinese enrollment at Israeli universities skyrockets – JP (https://goo.gl/NxY7CP)
Het aantal Chinese studenten aan de universiteiten van Israël stijgt enorm snel de laatste jaren. Vooral aan de Universiteit van Haifa (200) en het Technion in Haifa (117) lopen veel Chinese studenten rond. De Universiteit van Haifa heeft contacten met de Chinese industrie en academische wereld en dat zorgt voor veel studenten. Er zijn goede en sterke economische banden tussen Israël en China. De Chinese studenten houden van Haifa met de bergen, zee en veel hightech. In het algemeen zijn Chinese studenten in het bijzonder geïnteresseerd in de disciplines waarvoor de Universiteit van Haifa unieke programma's heeft ontwikkeld: maritieme studies, volksgezondheid, medische clownerie, kunsttherapie, onderwijs, nationale veiligheidsstudies en de Engelstalige Global Green MBA, gericht op duurzaamheid en ecologische ontwikkeling - twee van de belangrijkste economische uitdagingen in China. Aan het Technion zijn drie ingenieursprogramma's waarin Chinese studenten geïnteresseerd zijn: chemie, materiaalkunde en biotechnologie en voedseltechniek.Zondag 13 augustus 2017: Mossad waarschuwt voor Iran die de controle in het Midden-Oosten over neemt

Overzicht berichten Israël en Iran + link

Mossad Chief warns: Iran is taking over the Middle East – INN (https://goo.gl/3VZ1fM)
Het hoofd van de Mossad, Yossi Cohen, waarschuwt dat Iran bezig is het Midden-Oosten over te nemen. In Syrië, Libanon, Irak en Jemen wordt de positie van Iran versterkt. Op de andere plekken probeert Iran de leegte op te vullen. Ook streeft Iran volgens de Mossad nog steeds om een nucleaire macht te worden. Sinds het opheffen van de sancties is de economie van Iran weer behoorlijk gegroeid. Premier Netanjahoe reageerde met de opmerking dat Israël er alles aan zal doen om zichzelf te verdedigen.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Terror attack thwarted in Jerusalem – INN (https://goo.gl/2DCLCi)
In Jeruzalem is vanmiddag een terreuraanslag verijdeld. De Shin Beth had informatie over een terrorist in de Beit Safafa buurt van de stad. De politie neutraliseerde de terrorist en arresteerde hem daarna. Verdere details over het complot en de terrorist zijn niet bekend gemaakt.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

Jordan: Israeli delegation is not coming back – INN (https://goo.gl/UHsv31)
Volgens een Jordaanse krant staat Jordanië nog steeds niet toe het Israëlische ambassade personeel terugkeert naar Amman totdat Israël aan een aantal voorwaarden heeft voldaan. Jordanië wil dat de Israëlische beveiliger die twee Jordaniërs doodschoot wordt berecht in Israël.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

President Rivlin rejects Katsav request to cancel release terms – INN (https://goo.gl/KLQt6R)
President Rivlin verleent geen gratie aan oud president Katsav die in de gevangenis zit na te zijn veroordeeld voor verkrachting. In zijn antwoord verduidelijkt de president dat de paroolraad de vrijlating van Katsav heeft bevolen, onder voorbehoud van beperkende voorwaarden en een complex herstelplan dat tot eind van zijn officiële gevangenisperiode in december 2018 intact zal blijven. Het kantoor van de president merkt op dat in deze omstandigheden en gezien de aard van de misdrijven, er geen reden is om te reageren op het verzoek om deze strikte voorwaarden te annuleren.Shabbat (zaterdag) 12 augustus 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag (Shabbat tijden). Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 11 augustus 2017 - De luchtmacht heeft een nieuwe commandant aangesteld

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

New IAF commander sworn in – YN (https://goo.gl/UBDtcm)
De Israëlische luchtmacht heeft een nieuwe commandant. Het is Maj. Gen. Amikam Norkin die Maj. Gen. Amir Eshel opvolgt die 5 jaar commandant was en 40 jaar bij de luchtmacht heeft gezeten. Onder de leiding van Norkin zal de luchtmacht meer gaan samenwerken met de grondtroepen.Donderdag 10 augustus 2017 - IDF ontdekt meer Gaza terreurtunnels onder woongebouwen en moskeeën

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

IDF to Hamas: Don't test us – INN (https://goo.gl/V8FRBT)
IDF ontdekt meer Gaza terreurtunnels onder woongebouwen en moskeeën. Hamas probeert zo Israëlische aanvallen op tunnels onmogelijk te maken. Maar het is legitiem om ook deze tunnels te bombarderen omdat het militaire doelen zijn, zo zegt de IDF. Momenteel is de IDF Hamas aan het afschrikken om geen aanvallen op Israël uit te voeren, maar ondertussen bouwt Hamas wel een hele militaire infrastructuur op en kan de situatie zomaar ineens veranderen.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Five terrorists nabbed en route to attack near Jerusalem – INN (https://goo.gl/TmAe95)
De Israëlische grenspolitie eenheid Yamam heeft vanmiddag 5 Arabische terroristen gearresteerd die op weg waren naar Jeruzalem om een aanslag te plegen. De terrorsiten werden in het PA dorp al-Eizariya gearresteerd. Ze komen alle 5 uit Hebron. De Shin Beth had informatie ontvangen dat de terroristen van plan waren een aanslag te plegen. Het ging om een tikkende tijdbom.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

A pipe bomb at the beach – INN (https://goo.gl/j98TM1)
Gisterochtend is voor de kust van Haifa een staafbom gevonden door een strandwacht. De bom was verbonden met een mobiele telefoon. De politie heeft de bom onschadelijk gemaakt. De bom dreef op 300 meter van het strand. De politie vermoedt dat de bom vanuit Libanon afkomstig is.

13% of haredim too poor for medical treatment – INN (https://goo.gl/w11ws8)
Uit een onderzoek blijkt dat 13% van de charediem (ultraorthodoxe Joden) te arm is voor goede medische zorg. Bij de niet-charedische bevolking ligt dat percentage op 8%. Bij de tandzorg is de kloof nog groter: 53% van de charediem gaat niet naar de tandarts en 32% van de niet-charedische bevolking gaat niet naar de tandarts. Anderzijds heeft de studie aangetoond dat, hoewel de meeste charediem niet door een particuliere ziektekostenverzekering zijn verzekerd, veel van hen wel verzekerd zijn door extra te betalen voor meer dekking bij de belangrijkste gezondheidsfondsen. Volgens de auteurs van de studie is het voor charediem heel belangrijk om de basis medische behoeften te behouden ongeacht het inkomen van de familie. Iedereen krijgt in Israël gezondheidszorg, maar de zorgverzekeraars moeten concurreren om klanten te trekken en om financiering te ontvangen. Israël doet het verder goed op medisch gebied en staat in de top 10 van de wereld en nummer 1 in het Midden-Oosten. De levensverwachting is 82,5 jaar.

90% of haredi soldiers find jobs after army – INN (https://goo.gl/k3uwPh)
Een nieuwe studie toont aan dat 87% van de Shachar-soldaten en 88% van de Netzah Yehuda-soldaten integreert in de arbeidsmarkt na het verlaten van het leger. De studie werd uitgevoerd door Asaf Malchi van het Israël Democratisch Instituut. Hij concludeert dat dienen in de IDF een voordeel biedt bij het vinden van een baan onder ultraorthodoxe Joden (charediem). Vooral degenen die getrouwd zijn en een gezin hebben komen snel aan een baan. Deze gunstige uitslag zal de IDF helpen bij het aantrekken van meer ultraorthodoxe soldaten. Er dienen steeds meer charediem in het leger.

Overzicht berichten Israël in de media + link

Which Country is Missing From Terror List on Australia’s #1 News Site? – Honest Reporting (https://goo.gl/kTT8eY)
Een Australische nieuwssite heeft een overzicht gemaakt van aanslagen met auto's over de hele wereld n.a.v. de aanslag in Parijs op militairen deze week. Er worden een aantal landen genoemd, maar het land waar de meeste aanslagen met auto's plaatsvinden, Israël, ontbreekt in het rijtje.
 • June 3 – London Bridge
 • April 8 – Stockholm
 • March 22 – Westminster
 • January 20 – Melbourne
 • December, 2016 – Berlin
 • July, 2016 – “Bastille Day” attack (Nice)
 • December, 2014 – France
 • April, 2009 – Dutch Royal Family

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link

Tom Dumoulin: “Girostart in Israël kan wat mij betreft best” – Wielerflits (https://goo.gl/AVMajF)
Giro winnaar 2017 Tom Dumoulin heeft geen enkel probleem met de Girostart in Israël. “Dit is geen reden om weg te blijven uit de Giro voor mij”, aldus Dumoulin voor de camera van WielerFlits. “De meeste zorgen maak ik mij over of het allemaal wel veilig is. Maar dat zal wel wanneer ze daar gaan starten”, aldus Dumoulin. “Het wordt logistiek een grote operatie. Maar we zijn gewend om veel te reizen. Als we daar een extra rustdag voor terug krijgen, dan mag dat van mij.” In bovenstaande link kunt u stemmen of u voor of tegen de Girostart in Israël bent.Woensdag 9 augustus 2017 - IAF voert luchtaanval uit op Gaza na raketbeschieting op Israël

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

IAF attacks in Gaza following rocket attack – INN (https://goo.gl/EphvHU)
De Israëlische luchtmacht heeft twee Hamas doelen in Gaza gebombardeerd nadat Israël gisteravond vanuit Gaza was bestookt met een raket. Deze kwam in onbewoond gebied in Hof Ashkelon terecht. Er zijn geen slachtoffers gevallen en er is geen schade. Israël houdt Hamas verantwoordelijk voor alle raketaanvallen die vanuit Gaza op Israël worden uitgevoerd.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Stabbing attack thwarted near Cave of the Patriarchs – INN (https://goo.gl/N3rVEf)
Aan het begin van de avond heeft een Arabische terrorist geprobeerd met een mes een aanslag te plegen bij de Spelonk van Machpela in Hebron. Bij een controlepost van de IDF werd ontdekt dat de 25-jarige man een mes bij zich had. De grenspolitie beval hem het mes op de grond te laten vallen. Dat gebeurde en de terrorist gaf zich over.

Overzicht berichten over demonstraties/stakingen in Israël + link

Thousands expected at mass rally for beleaguered Netanyahu – JP (https://goo.gl/XTkwT9)
De Likoed heeft voor vanavond een grote demonstratie georganiseerd om steun te betuigen aan de geplaagde premier Netanjahoe i.v.m. de strafrechtelijke onderzoeken die naar hem lopen. Er worden 3000 mensen verwacht in Tel Aviv. Likoed heeft 300.000 tot 500.000 shekel uitgetrokken voor de demonstratie om er een echte show van te maken. Volgens de organisatoren is er 90% kans dat Sara Netanjahoe ook bij de demonstratie aanwezig zal zijn.Dinsdag 8 augustus 2017 - Premier Netanjahoe vreest niet dat hij zal moeten aftreden

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Netanyahu: I won't be toppled, I have nothing to fear – JP (https://goo.gl/ryWqK8)
Premier Netanjahoe vreest niet dat hij zal moeten aftreden in verband met het politieonderzoek tegen hem. De premier verwerpt de aanklachten, verwijt de pers en beschuldigt Israël Katz van ondermijning van het leiderschap. “Dit is niet nieuw. Ze proberen het al vele jaren. Ik zie nu nog geen nieuwe verkiezingen.” Katz ontkent overigens dat hij het leiderschap van Netanjahoe ondermijnt.

Elor Azariya to enter prison tomorrow – INN (https://goo.gl/6R6VwK)
Elor Azariya, de soldaat die een gewonde Palestijnse terrorist in Hebron doodschoot, moet morgen de cel in. Hij mag zijn gratieverzoek aan de opperbevelhebber niet buiten de gevangenis afwachten.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Israel to allow Jerusalem Arabs to visit Gaza – INN (https://goo.gl/c84xky)
Israël staat voor het eerst in jaren toe dat Arabische zakenlui uit Jeruzalem Gaza bezoeken om in het gebied te investeren om zo de economie en de infrastructuur te verbeteren. Er worden 150 zakenlui per keer toegelaten.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Riots in Meah Shearim during Defense Minister's visit – INN (https://goo.gl/zL7GTZ)
In de ultraorthodoxe wijk Mea Shearim in Jeruzalem waren kort rellen tijdens een bezoek van minister van defensie Lieberman. Een meisje van 8 jaar werd door een steen getroffen. De bewoners van Mea Shearim erkennen de staat Israël niet en zijn tegen dienstplicht voor ultraorthodoxe Joden.

'Giro 2018 start met proloog in Jeruzalem' – NOS (https://goo.gl/QAvAVA)
Sensationeel wielernieuws. De Ronde van Italië (de Giro) begint volgend jaar in Jeruzalem. Daar wordt de proloog verreden. Er volgen daarna ook nog twee etappes door Israël. De beveiliging zal een groot issue zijn, vooral bij de twee etappes. Maar Israël is gewend aan grote beveiligingsoperaties zoals bij bezoeken van de Amerikaanse president en de Paus. Israël wil met grote sportevenementen laten zien dat het niet alleen een land is van oorlog en terreur. Vlak voor de start van de Giro viert Israël haar 70ste verjaardag en dan staan er ook veel activiteiten gepland. Een grote wielerkoers zal wennen zijn voor Israël omdat het land geen fietstraditie kent.

Overzicht berichten weer, natuur en milieu + link

Bird migration southward begins – INN (https://goo.gl/fikZvC)
Terwijl de zomer haar hoogtepunt heeft bereikt beginnen vogels alweer met de trek naar het zuiden. Voor hen komt de herfst eraan en trekken ze richting Afrika. In Israël is de herfst in zo verre te merken dat het 's avonds al weer voor acht uur donker is. De vogels komen uit het noorden en maken een tussenstop bij het Chula Meer ten noorden van het Meer van Galilea. Onder de vogelsoorten zitten pelikanen, adelaars, eenden, reigers en vele zangvogels. De vogels arriveren in de ochtend of vroege middag bij het meer.Maandag 7 augustus 2017 - Helikopterpiloot om het leven gekomen tijdens training

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Pilot killed in training accident – INN (https://goo.gl/bNhpsa)
Vanavond is een helikopterpiloot omgekomen tijdens een training in de Negev. Een tweede piloot is kritiek gewond geraakt. Het betreft een crash van een Apache helikopter. Alles Apaches worden aan de grond gehouden totdat het onderzoek naar het ongeluk is afgerond.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

A-G expected to announce indictment of Sara Netanyahu – INN (https://goo.gl/8QvRvN)
Naar verwachting gaat de procureur-generaal Sara Netanjahoe, de vrouw van de premier, vervolgen. Ze wordt ervan verdacht honderdduizenden shekels van gemeenschapsgelden te hebben gebruikt voor voor haar privé huishouding. De familie Netanjahoe zit behoorlijk in de problemen. De premier is ook al verdachte in verschillende andere zaken (zie eerder berichtgevingen hierover).

Prosecution rejects Hebron soldier’s request to defer sentence – TOI (https://goo.gl/YvdX9M)
Aanklager verwerpt het verzoek van de Hebron-soldaat om het vonnis uit te stellen. Elor Azaria, die een ontwapende terrorist heeft gedood, is op zoek naar clementie van de opperbevelhebber nadat de rechter zijn beroep heeft afgewezen. Tot die tijd wil hij niet de gevangenis in. Formeel moet Azaria 9 augustus de cel in.

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link

Poll: Likud better off without Netanyahu – JP (https://goo.gl/kgFWYb)
Mocht premier Netanjahoe aangeklaagd worden dan is de Likoed, volgens een peiling, beter af zonder Netanjahoe dan met hem. Dit scheelt 4 zetels: 31 om 27. Twee derde van de ondervraagden vindt dat Netanjahoe moet aftreden als hij wordt vervolgd door justitie. Gideon Sa’ar wordt gezien als de meest geschikte kandidaat om Netanjahoe op te volgen.

Overzicht berichten Israël, Syrië, Jordanië, Irak, IS, Turkije, Libië, Egypte, Saoedi Arabië, Iran, Hamas en Hezbollah (Libanon)

PA requests Jordan return Israeli ambassador – INN (https://goo.gl/4wt7HF)
De Palestijnse Autoriteit heeft aan Koning Abdoella van Jordanië gevraagd om het Israëlische ambassadepersoneel weer te laten terugkeren naar Amman. De reden voor dit verzoek ligt gelegen in het feit dat de Palestijnen anders geen visa kunnen aanvragen om naar Jordanië te reizen. Koning Abdoella is momenteel op bezoek in de Palestijnse gebieden van Judea en Samaria. Jordanië wil het ambassadepersoneel alleen maar laten terugkeren als de Israëlische beveiliger die onlangs twee Jordaniërs doodschoot in Israël wordt berecht.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Watch: Jewish driver narrowly escapes lynch mob – INN (https://goo.gl/Ry6W1n)
Afgelopen weekend is een Joodse bestuurder van een auto aan een Arabische lynch partij ontsnapt. Tientallen Arabieren gooiden met stenen naar auto's in de buurt van Tekoa in het Goesh Etzion blok. De Arabieren kwamen van een begrafenis van een Arabische terrorist terug toen ze de weg afsloten en auto's met stenen begonnen te bekogelen. Ga voor de beelden naar bovenstaande link.

'If I hadn't been wearing a helmet I'd be dead' – INN (https://goo.gl/ry8AS2)
Gisteren werd een 50-jarige religieuze Joodse man ernstig mishandeld door een Arabier. De Joodse man zegt dat zijn leven gered is door een fietshelm die hij op had. Hij heeft aangifte gedaan bij de politie maar die doet er niets mee. De politie adviseerde het slachtoffer zelfs om handen te schudden met zijn belager en hem goedendag te wensen.Zondag 6 augustus 2017 - Premier Netanjahoe steeds verder in het nauw

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Adelson tells police: PM asked me to close parts of newpaper – INN (https://goo.gl/TuVB4k)
Premier Netanjahoe lijkt steeds verder in het nauw te komen. Miljardair Sheldon Adelson heeft de politie verteld dat Netanjahoe hem heeft gevraagd om delen van zijn krant Israël Hayom te sluiten. Dit meldt Channel 2. De tv-zender meldt ook dat Netanjahoe's voormalige stafhoofd Ari Harrow de getuigenis van Adelson heeft bevestigd en dat hij aan onderzoekers heeft verteld dat hij de taak kreeg van Netanjahoe om een overeenkomst met Yediot Aharonot uitgever Noni Mozes te sluiten, waarbij Netanjahoe beloofde Israel Hayom te sluiten in ruil voor een gunstige berichtgeving door Yediot Aharonot, de bittere rivaal van Israel Hayom. Een gesprek tussen Netanjahoe en Noni Mozes is opgenomen op de mobiele telefoon van Harrow en is in handen van de politie. Harrow is bereid tegen Netanjahoe te getuigen in ruil voor strafvermindering. Netanjahoe wordt ook nog verdacht van het aannemen van cadeaus van rijke tycoons. De vrouw van Netanjahoe wordt ondertussen verdacht van misbruik van regeringsfondsen voor de ambtswoning van de premier.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Gaza drone crashes in Israel – INN (https://goo.gl/Kg9551)
IDF-troepen hebben zaterdag een drone geïdentificeerd die uit Gaza kwam en landde op Israëlisch grondgebied. De drone, uit zuidelijk Gaza, werd meegenomen voor analyse en inspectie. Israëlische veiligheidsdiensten vermoeden dat Hamas probeert Israël te penetreren met explosieven of wapens geladen drones. Deze drones zouden dan ontploffen in een bevolkte civiele of militaire zone. In de afgelopen maanden heeft Hamas camera-dragende drones gebruikt om inlichtingen over Israël te verzamelen. Israël heeft meerdere malen beslag gelegd op drones van Hamas.Shabbat (zaterdag) 5 augustus 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag (Shabbat tijden). Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 4 augustus 2017 - VN-secretaris-generaal Antonio Guterres bezoekt aan het einde van deze maand Israël

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link

UN chief to make first trip to Israel – INN (https://goo.gl/RB7CvB)
VN-secretaris-generaal Antonio Guterres bezoekt aan het einde van deze maand Israël en de PA. Ook zal hij een bezoek brengen aan Gaza. In Israël zal hij spreken met premier Netanjahoe, president Rivlin en minister van defensie Lieberman. "We zijn erg blij met dit bezoek," vertelde de Israëlische ambassadeur bij de VN Danon aan het persbureau AFP en voegde eraan toe: "Het is een geweldige gelegenheid voor de secretaris-generaal om Israël te ervaren, de leiders van Israël te ontmoeten en de uitdagingen te begrijpen waarmee Israël dag in dag uit geconfronteerd wordt."

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link

Likud surges to double-digit lead in latest poll – INN (https://goo.gl/63WU4G)
Uit de jongste peiling blijkt dat de Likoed veruit de populairste partij in Israël is. De religieuze Shas partij zit in de gevarenzone en dreigt de kiesdrempel niet te halen.
 1. Likoed 30 zetels
 2. Yesh Atied 20 zetels
 3. Zionistische Unie 16 zetels
 4. Verenigde Arabische Lijst 13 zetels
 5. Joods Huis 12 zetels
 6. Verenigd Tora Jodendom 6 zetels
 7. Jisraeel Beitenoe 5 zetels
 8. Merets 5 zetels
 9. Shas 4 zetels

Overzicht berichten christelijke wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link

Jodenzending duikt opnieuw op in Joods Amsterdam – NIK (https://goo.gl/4nkZt3)
Sinds een paar dagen zijn in Buitenveldert christelijke zendelingen actief die Joden proberen te bekeren. Als antwoord op de vraag waarom ze in Buitenveldert juist zending bedrijven zeggen ze: "Hier in deze wijk wonen toch juist de Joden. Onze bedoeling is de Joden tot Jezus te brengen." De missionarissen komen uit Veenendaal en Maleisië.Donderdag 3 augustus 2017 - Premier Netanjahoe verdacht van omkoping, fraude, en vertrouwensbreuk

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Police: Netanyahu suspected of bribery, fraud, breach of trust – INN (https://goo.gl/tgucMg)
Voor het eerst heeft de politie openheid van zaken gegeven inzake de verdachtmakingen aan het adres van premier Netanjahoe. De politie zegt dat de premier verdacht wordt van omkoping, fraude, en vertrouwensbreuk. De verdenkingen tegen de premier komen voort uit twee lopende onderzoeken, de zogenaamde "1000" en "2000" schandalen. Het onderzoek naar het zogenaamde “1000 schandaal” begon in december 2016 en richt zich op claims dat de premier onterecht cadeaus heeft ontvangen van een aantal rijke zakenlieden. Het "2000 schandaal" houdt beschuldigingen in dat de premier en Yediot Ahronot uitgever Arnon "Nuni" Mozes samengespannen hebben om het anti-Netanjahoe standpunt van de krant te verzachten in ruil voor wetgeving die de gratis verspreiding van Israël Hayom, een rivaliserende krant, tegenhield.

Hebron shooter appeals to IDF chief of staff for lighter prison sentence – JP (https://goo.gl/cMsyfT)
Het lot van Elor Azaria, de IDF-soldaat die wordt beschuldigd van doodslag van een gewonde Palestijnse terrorist, ligt in handen van IDF-stafchef Gadi Eisenkot. Azaria tekent geen beroep aan bij het Hooggerechtshof tegen zijn straf en vraagt in plaats daarvan aan de opperbevelhebber om strafvermindering c.q. gratie. Op 9 augustus 2017 gaat zijn gevangenisstraf in. Als die gehandhaafd blijft moet hij 18 maanden in de cel verblijven.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Israeli spy agency uncovers Gaza-Turkey-Hebron terror money trail – JP (https://goo.gl/pdHNjV)
De Shin Beth heeft een geld witwas ring van Hamas blootgelegd. Er zijn honderdduizenden dollars van Gaza naar Hebron overgemaakt via Turkije. De Shin Beth, IDF en de politie hebben vijf leden van Hamas in Judea en Samaria opgepakt en één in Turkije en één in Gaza geïdentificeerd. De witwaspraktijk werd geleid door senior Hamas-activist Mohammed Mahed Bader uit Hebron, die in juni gearresteerd werd. Bader, een lid van de Palestijnse wetgevende raad, heeft twee andere Hamas-activisten van Hebron, Mus'ab al-Haslom en Taha Othman gerekruteerd, die naar Turkije werden gestuurd om onder het mom van zakenreizen. De twee ontmoetten in Turkije Hamas terrorist Haroun Nasser al-Din, die eerder in een Israëlische gevangenis zat en vrijkwam tijdens de Gilad Shalit deal. Al-Haslom en twee anderen, zijn broer Yusri Hashalom en Umar Kimari, zijn in contact gebracht met Majed Jaba, een Hamas-activist, oorspronkelijk uit Hebron, maar verbannen naar de Gazastrook nadat hij vrijgelaten was in het kader van de Shalit deal. Jaba wordt verdacht de overdracht van de fondsen te hebben gefaciliteerd. Volgens de Shin Beth gaf Haroun aan Haslom en Othman tienduizenden dollars. De twee kochten goederen in Turkije en importeerden de goederen via internationale rederijen naar Hebron en gaven het geld van de verkoop aan Hamas-operaties in Hebron, minus een commissie. Al-Haslom werd verzocht terroristenfondsen van Turkije naar Hebron over te dragen om de activiteiten van Hamas-leden te financieren in het hoofdkwartier van de groep in Hebron, met name leden van de Hamas Wetgevende Raad. Daarnaast werd al-Haslom gevraagd om fondsen over te dragen aan Hamas-activisten die uit de gevangenis waren vrijgelaten. Uit het onderzoek van de Shin Beth blijkt dat 200.000 dollar op die manier is witgewassen.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Israeli soccer team attacked in Poland – INN (https://goo.gl/WMMm7T)
Spelers van het voetbalteam Hapoel Petah Tikva hebben woensdagavond een zeer angstaanjagende en antisemitisch incident op Poolse bodem ervaren. De spelers, die een vriendschappelijke wedstrijd in Sochocin speelden, ongeveer 70 kilometer van Warschau, werden na de wedstrijd aangevallen door een aantal gemaskerde mannen in wat een geplande hinderlaag was van lokale fans. Er zijn twee lichtgewonden gevallen. Het Israëlisch ministerie van Cultuur en Sport zei in een reactie dat het met de autoriteiten in Polen samenwerkt om degenen die verantwoordelijk zijn voor de aanval te vinden en hen ernstig te bestraffen.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Rabbi of Tzfat receives death threats – INN (https://goo.gl/F8q86g)
Rabbi Shmuel Eliyahu van Safed wordt met de dood bedreigd en belaagd na zich te hebben uitgesproken tegen LGTB terreur (zie berichtgeving maand juli). De politie onderzoekt de zaak. Opperrabbijn Shmuel Eliyahu van Safed wil niet dat homoseksuelen en transseksuelen kinderen kunnen adopteren. Hij spreekt over LGBT terreur die het systeem dwingt om te doen wat het ziet als tegen gezond denken.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Netanyahu: 'We’re connecting the Beitar Illit settlement to Jerusalem' – JP (https://goo.gl/fz8PR2)
Premier Netanjahoe, die vandaag op bezoek is in Beitar Illit, zegt dat de regering van plan is om een weg aan te leggen tussen Beitar Illit en Jeruzalem die de reistijd met 15 minuten moet verkorten. Zo moeten Jeruzalem en Beitar Illit beter met elkaar verbonden worden. In Beitar komen 1000 nieuwe huizen op een heuveltop. De ultraorthodoxe stad kent nu al 50.000 inwoners en groeit als kool. De premier grapt dat Beitar Illit zo hard groeit dat het bijna een voorstad van Jeruzalem is geworden. Netanjahoe is trots op zijn regering die meer voor de Joodse bewoners van Judea en Samaria doet dan andere regeringen hebben gedaan.Woensdag 2 augustus 2017 - Terreuraanslag in Yavne; 1 gewonde in kritieke toestand

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Stabbing attack in Yavneh – INN (https://goo.gl/j4bH8q)
Vanochtend heeft in een supermarkt in Yavne (Centraal Israël) een terreuraanslag plaatsgevonden. Een 19-jarige Arabische terrorist stak een een 43-jarige man neer met een mes. Deze is gewond naar het ziekenhuis in Rechovot gebracht. Hij is in kritieke toestand en vecht voor zijn leven. De terrorist kon worden overmeesterd en is gearresteerd. Beelden van een bewakingscamera van de aanslag (https://goo.gl/5J9ws9).

Shechem Arab murdered his Jewish girlfriend – INN (https://goo.gl/2gtxKk)
Vandaag is bekend geworden dat een jonge Arabier uit Sichem (Nabloes) in mei zijn zwangere Joodse vriendin heeft vermoord. Het gaat om Michal Halimi, 29, uit een stad in de Benjamin regio. Op het moment van de moord was ze in een ver stadium van haar zwangerschap.

'I'm going to kill every Jew' – INN (https://goo.gl/iD4jkr)
Muhammad Kharoff die Michal Halimi heeft vermoord (zie bericht hierboven) zegt dat hij geen relatie met haar had. Hij was van plan haar te kidnappen en om haar te ruilen voor veroordeelde Palestijnen. Hij heeft Halimi gewurgd en haar hoofd met stenen bekogeld. Hij zegt bereid te zijn om iedere Jood te vermoorden. De anti-assimilatie organisatie Lehava waarschuwt Joodse vrouwen om geen relatie aan te gaan met Arabieren. De organisatie doet er alles aan om Joodse vrouwen te bevrijden uit Arabische handen.

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link

Poll: 70% of Israelis support death penalty for Palestinian terrorists – JP (https://goo.gl/ZoRov9)
Uit een peiling van de Israel Democracy Institute and Tel Aviv University blijkt dat 69,8% van de Israëliërs voor uitvoering van de doodstraf is voor terroristen. Het percentage tegen is 25,3% en 4,9% heeft geen mening. Er is nauwelijks verschil in percentages wanneer een terrorist een IDF soldaat doodt of een burger. Uit de peiling blijkt verder dat Israëlische Arabieren de doodstraf te zwaar vinden en Joden juist niet. Naava Boker van de Likoed heeft vandaag een wetsvoorstel ingediend om de doodstraf uit te voeren bij terroristen die twee of meer mensen hebben gedood.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Mevasseret Zion residents fed up with muezzin – INN (https://goo.gl/eD5sgh)
Inwoners in de voorstad Mevasseret Zion vann Jeruzalem zeggen dat sinds de Tempelberg crisis de nabijgelegen moskeeën het volume van hun muezzin-oproepen hebben verhoogd. Om 4 uur 's ochtends en tussen 6 en 7 uur in de avond klinkt het harde geluid van de gebedsoproepen uit de Arabische dorpen Beit Iksa en Beit Surik. De Joodse inwoners zijn de lokale Raad gegaan om zich te beklagen. Maar ze zijn sceptisch. Het Muezzin wetsvoorstel wordt pas na het reces van de Knesset in oktober behandeld. Dit wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat tussen 11 uur 's avonds en 7 uur 's ochtends geen gebedsoproepen meer plaatsvinden en dat het geluidsniveau wordt verminderd.

One hundred thousand pray at Western Wall on Tisha B'Av – INN (https://goo.gl/GwBtmT)
Gisteren, tijdens Tisha Be'Aw, hebben zo'n 100.000 Joden gebeden bij de Westelijke Muur. Naast het bidden werd gelezen uit het Boek Klaagliederen. Na het vasten kregen de bezoekers eten en drinken.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Two Israeli satellites launched into space – INN (https://goo.gl/Eo91qV)
Israël heeft twee nieuwe satellieten de ruimte in geschoten. Milieuonderzoeksatelliet Venus en militaire observatiesatelliet OPSTAT-3000 werden beiden ontwikkeld door Israel Aerospace Industries. De eerste satelliet, Venus, is Israëls eerste milieuonderzoeksatelliet en is een joint venture tussen het Israëls ruimtebureau (ISA) en zijn Franse tegenhanger CNES. De satelliet is gelanceerd vanuit Frans Guyana. De tweede satelliet, OPTSTAT-3000, is een militaire observatiesatelliet voor het Italiaanse leger. Arianespace, een bedrijf dat in 1980 opgericht werd, lanceerde beide satellieten.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Netanyahu to attend Beitar Illit ceremony for 1,000 new settler homes – JP (https://goo.gl/nwjymT)
Morgen zal premier Netanjahoe aanwezig zijn bij het leggen van de eerste steen voor 1000 nieuwe huizen in Beitar Illit, de één na grootste stad in Judea en Samaria met 50.000 inwoners. Beitar Illit is een ultraorthodoxe Joodse stad. De nieuwe huizen komen te liggen op een heuveltop waarvan de infrastructuur gereed is gemaakt voor de bouw van nieuwe huizen. Het project heeft groen licht gekregen nadat president Trump aan de macht is gekomen in de VS. Het is de eerste keer dat premier Netanjahoe sinds 2009 de Joodse stad bezoekt, alhoewel het bezoek nog officieel bevestigd moet worden.Dinsdag 1 augustus 2017 - Vandaag Tisha Be'Aw

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Thousands flock to Western Wall for fast's end – INN (https://goo.gl/hDM4yp)
Duizenden Joden stromen vanavond naar de Westelijke Muur voor het einde van Tisha Be'Aw. De politie is met veel manschappen aanwezig om ongeregeldheden met Arabieren te voorkomen en om Joden te beschermen. Eerder op de dag is al een aantal Joden opgepakt toen ze van de Tempelberg afkwamen en er een opstootje was met Arabieren. Overigens heeft de Jordaanse minister van buitenlandse zaken zijn afschuw uitgesproken over het Joodse bezoek aan de Tempelberg vandaag.

ouder nieuws
Watch: Police tase Jew during violent arrest – INN (https://goo.gl/PVEL3N)
Na het verlaten van de Tempelberg zijn drie Joden gearresteerd toen ze in een opstootje terechtkwamen met een groep Arabieren. De drie Joden zijn door de politie hardhandig gearresteerd.

1,000 Jews ascend Temple Mount during Tisha B'Av fast– INN (https://goo.gl/f3KRqP)
Meer dan 1000 Joden zijn vandaag de Tempelberg opgegaan i.v.m. Tisha Be'Aw. In tegenstelling tot moslims worden zij wel aan veiligheidsmaatregelen onderworpen (er stonden lange rijen voor de metaaldetectoren). Ze mogen ook niet bidden op de Tempelberg.

Record 1,263 Jews visit Temple Mount on Tisha B'Av – INN (https://goo.gl/F8dvaY)
Een record aantal van 1263 Joden heeft de Tempelberg bezocht. De plaatsvervangend burgemeester van Jeruzalem roept de politie op om de Tempelberg voor Joden een uur extra langer op te houden zodat nog meer Joden de plek kunnen bezoeken. Joden vanuit het hele land, die toestemming hebben van hun rabbijn, komen naar de Tempelberg toe.

Overzicht berichten Jodendom + link

'Everyone here tonight proved that they want a Third Temple' – INN (https://goo.gl/wvAziS)
Gisteravond hebben duizenden Joden een mars gehouden rond de muren van de Oude Stad van Jeruzalem als startsein voor Tisha Be'Aw, de vastendag ter herdenking van de verwoesting van de Tempel. Ondanks bedreigingen van Arabieren is de mars rustig verlopen. Er was veel politie op de been om de Joden te beschermen.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren + link

Top PA official looks to Israel for life-saving transplant – INN (https://goo.gl/BoeYzz)
PA top official Saeb Erekat, die jarenlang Israël verketterd heeft inclusief beschuldigingen van genocide en oorlogsmisdaden, wendt zich nu tot Israël voor een longtransplantatie. Hij heeft een longziekte, pulmonale fibrose; een ademhalingsziekte veroorzaakt door de vorming van littekenweefsel in de longen. Aanvankelijk kon de ziekte met medicatie aardig behandeld worden, maar de laatste weken is zijn gezondheidstoestand verslechterd. Israël heeft Erekat op een lijst geplaatst van patiënten die wachten op een longtransplantatie.

Algemene gegevens over Israël: Informatie, kaarten en grafieken

Ligging Land Israël - Erets Jisraeel

Legenda
A. Israël - Medinat Jisraeel (de staat Israël)
B. Judea - Jehoeda
C. Samaria - Shomron
D. Jeruzalem - Jeroesjalajiem - de eeuwige Joodse hoofdstad

landoppervlakte (20.329 km²); totale oppervlakte (20.770 km²)

Regionale context van Israël in Midden Oosten

Legenda
A. Israël
B. Egypte
C. Jordanië
D. Libanon
E. Syrië
F. Irak
G. Saoedi Arabië
H. Iran


Bevolking Israël - december 2015 - 8,462 miljoen


bevolking eind december 2015:


Regering Netanjahoe (2015-20?)


 • Likoed 30
 • Kulanu: 10
 • Joods Huis: 8
 • Shas: 7
 • Verenigd Tora Jodendom: 6
 • Jisraeel Beitenoe: 6

 • President: Reuven Rivlin (2014)

ministers - 34ste regering 2015

 • Prime Minister Binyamin Netanyahu - also serving as Foreign Minister, Health Minister, Communications Minister, and Minister of Regional Cooperation.
 • Avigdor Lieberman (Jisraeel Beitenoe) - Defense Minister (returning)
 • Silvan Shalom (Likud) - Interior Minister and Deputy Prime Minister
 • Yuval Steinitz (Likud) - Minister of Energy and Infrastructure
 • Ze'ev Elkin (Likud) - Absorption Minister and Strategic Affairs Minister
 • Ofir Akunis (Likud) - Minister without portfolio; designated to serve in the Communications Ministry
 • Gilad Erdan (Likud) - Minister of Public Security
 • Gila Gamliel (Likud) - Minister of Social Equality
 • Yisrael Katz (Likud) - Transportation Minister (returning)
 • Yariv Levin (Likud) - Tourism Minister, and Ministerial Liaison Between the Government and the Knesset
 • Miri Regev (Likud) - Culture and Sport Minister
 • Danny Danon (Likud) - Space and Technology Minister
 • Haim Katz (Likud) - Welfare Minister and Social Affairs Minister
 • Tzipi Hotovely (Likud) - Deputy Foreign Minister
 • Ayoub Kara (Likud) - Deputy Minister of Regional Development
 • Moshe Kahlon (Kulanu) - Finance Minister
 • Yoav Galant (Kulanu) - Housing and Construction Minister
 • Avi Gabbai (Kulanu) - Environmental Protection Minister
 • Naftali Bennett (Jewish Home) - Education Minister, Diaspora Affairs Minister
 • Uri Ariel (Jewish Home) - Agriculture Minister
 • Ayelet Shaked (Jewish Home) - Justice Minister
 • Rabbi Eli Ben-Dahan (Jewish Home) - Deputy Defense Minister
 • Aryeh Deri (Shas) - Economy Minister, Minister of Development of the Negev and Galilee
 • David Azoulay (Shas) - Religious Affairs Minister
 • Yitzhak Cohen (Shas) - Deputy Minister in the Finance Minister, Ministry for the Negev and the Galilee, and the Economy Ministry
 • Meshulam Nahari (Shas) - Deputy Education Minister
 • Yaakov Litzman (United Torah Judaism) - Deputy Health Minister
 • Meir Porush (United Torah Judaism) - Deputy Education Minister

legertop

 1. Opperbevelhebber: Luitenant-Generaal Gadi Eizenkot;
 2. Plaatsvervangend Opperbevelhebber: Majoor-Generaal Yair Golan

Partijen 20ste Knesset


20ste Knesset
 • Likoed: 30
 • Zionistische Unie: 24
 • Verenigde Arabische lijst: 13
 • Yesh Atied: 11
 • Kulanu: 10
 • Joods Huis: 8
 • Shas: 7
 • Verenigd Tora Jodendom: 6
 • Jisraeel Beitenoe: 6
 • Meretz: 5

Ligging Jeruzalem

Legenda
A. Har HaMoria (Tempelberg)
B. De Oude Stad van Jeruzalem
C. Ier Dawied (Stad van David)
D. Har Zayit (Olijfberg) - Joodse begraafplaats
E. Mea Sheariem
F. De Knesset - Israëlisch parlement

Bevolkingsgroei Jeruzalem: 1948-juli 2012Ligging Tel Aviv

Legenda
A. Merkaz Ha'ier (Dizengoff Plein)
B. Azrieli Center (wolkenkrabber)
C. Onafhankelijkheidsgebouw (hier werd de onafhankelijkheid getekend)
D. Diaspora Museum
E. Universiteit van Tel Aviv
F. Shoek HaKarmel (markt)
G. Rabin Plein

Bevolkingsgroei Tel Aviv-Jaffo: 1948-juli 2012Ligging Haifa

Legenda
A. Universiteit van Haifa - met mooi uitzicht op Galilea
B. Kiryat Eliezer voetbalstadion van Maccabi Haifa en Hapoel Haifa
C. Bahai tuinen
D. Grot van Elia
E. Matam - grootste en oudste hightech industriepark van Israël

Bevolkingsgroei Haifa: 1948-juli 2012Ligging Centraal Israël - metropool Tel Aviv

Legenda
A. Tel Aviv-Jaffo - 403.700
B. Rishon LeZion - 228.000
C. Petach Tikwa - 209.600
D. Ashdod - 206.400
E. Holon - 184.700
F. Netanja - 183.200
G. Bnei Brak - 154.400
H. Ramat Gan - 145.000
I. Bat Yam - 130.000
J. Rechovot - 112.700
K. Herzliya - 87.000
L. Hadera - 80.200
M. Kiriat Gat - 47.400
N. Zichron Ja'akov - 18.700

Bevolking Metropool Tel Aviv - grote steden: 2009


Dichtstbevolkte regio van Israël (2009): Metropool Tel Aviv

Steden met meer dan 200.000 inw. in 2009


Ligging steden meer dan 200.000 inwoners in 2009

Legenda
A. Jeruzalem - 773.000
B. Tel Aviv-Jaffo - 403.700
C. Haifa - 265.600
D. Rishon LeZion - 228.200
E. Petach Tikwa - 209.600
F. Ashdod - 206.400

Meer belangrijke feiten over Israël kunt u hier lezen.
(bron: CBS Israël)

Algemene gegevens over Judea, Samaria en Jordaan Vallei: Informatie, kaarten en grafieken

Omdat de toekomst van Judea en Samaria op het spel staat volgen hier een aantal feiten over deze Bijbelse regio's die het Joodse volk door God zijn toegewezen.
Judea en Samaria zijn de oorspronkelijke geografische namen van de gebieden. De term West Bank (een politiek geografische naam) ontstond pas nadat Jordanië het gebied bezette in 1949. De naam Palestina is door de Romeinen ingevoerd om het gebied van Joodse wortels te ontdoen. Judea (waar de naam Jood vanaf stamt) is de oorspronkelijke benaming van het Heilige Land. Lees verder in het artikel: Namen Israël: Erets Jisraeel, HaAretz, Jehoed, Palestina.
De oppervlakte van Judea en Samaria beslaat 23% van de Staat Israël. Hoewel velen menen dat de bouw van Joodse nederzettingen in Yesha indruist tegen de Zionistische ideologie, klopt dat niet. Zowel de linkse Arbeid partij als de Likoed hebben onder hun bestuur Joodse nederzettingen gebouwd in deze gebieden. Er zijn alleen wat accentverschillen. Zo was het regeringsbeleid van de Arbeid meer gericht op de bouw van nederzettingen op militair strategische locaties, vooral in de Jordaan Vallei, terwijl onder het regeringsbeleid van Likoed ook gebouwd werd in de buurt van Arabische dorpen en steden in Judea en Samaria. Voor meer informatie, klik hier.
Fysisch milieu van Judea en Samaria: Judea en Samaria (1): Fysische geografie
Er liggen allerlei plaatsen die belangrijk zijn voor de geschiedenis van de Joden: Hebron, Sichem, Herodion, Beth El, Shilo, etc.

Ligging Judea - Jehoeda

Legenda
A. Hebron - stad van de aartsvaders en aartsmoeders
B. Kiriat Arba
C. Goesh Etzion - (Efrat, Beitar Illit, Alon Shvut, etc.)

Joodse dorpen en steden in Judea
 • Adora/Allon Shevut/Almon/Asfar (Metzad)/Ateret/Beit El/Beit Horon/Benjamin/Betar 'Illit/Dolev/Doran/Efrat/El'azar/Eshkolot/Geva Binyamin (Adam)/Geva'ot/Giv'at Ze'ev/Giv'on haHadasha/Hagai/Hallamish/Har Adar (Giv'at HaRadar)/Har Gilo/Hashmona'im/Karmei Zur/Karmel/Kedar/Kfar Adummim/Kfar Etzion/Kiryat Arba'/Kokhav haShahar/Kokhav Ya'acov (Abir Ya'acov)/Lapid/Ma'ale Adummim/Ma'ale Amos/Ma'ale Levona/Ma'ale Mikhmas/Mahane Giv'on (onbewoond)/Ma'on/Mattityahu/Mevo Horon/Mezadot Yehuda/Migdal Oz/Mizpe Yeriho/Na'aleh/Nahli'el/Negohot/Neve Daniyyel/Nili/Nokdim/Ofarim/Ofra/Otni'el/Pene Hever (Ma'ale Hever)/Pesagot/Rimmonim/Rosh Zurim/Shani/Shilo/Shim'a/Susiya/Talmon/Tekoa/Telem/Tene (Ma'ale Omarim)/Tzurif/Vered Jericho

Ligging Samaria - Shomron

Legenda
A. Ariel
B. Modi'in Illit
C. Sichem
D. Beit El
E. Ma'ale Efraim
F. Kfar Adoemiem
G. Ma'aleh Adoemiem
H. Elon Moreh

Joodse dorpen en steden in Samaria
 • Alei Zahav/Alfei Menashe/Ariel/Avnei Hefetz/Barkan/Bat Ayin/Beit Arye/Bracha/Eli/Elkana/Elon Moreh/Emmanuel/Enav/Etz Efrayim/Gannim (onbewoond sinds 2005)/Hebron/Hermesh/Hinnanit/Homesh/Itamar/Kaddim (onbewoond sinds 2005)/Karne Shomron/Kedumim/Kfar Tapuah/Kiryat Netafim/Ma'ale Shomron/Mevo Dotan/Migdalim/Modi'in Ilit/Nofim/Oranit/Pedu'el/Rehan/Revava/Sa Nur (onbewoond sinds 2005)/Sal'it/Sha'are Tikva/Shaked/Shavei Shomron/Shvut Rachel (onbewoond)/Ya'arit/Yakir/Yizhar/Zufin

Ligging Jordaan Vallei - Emek HaJarden

Legenda
A. Dode Zee - Jam HaMelach
B. Jericho - oudste bewoonde stad ter wereld
C. Mitspe Jericho
D. Ma'ale Efrayim

Joodse dorpen in de Jordaan Vallei
 • Almog/Argaman/Beit ha'Arava/Beit Horon/Bitronot (Nachal nederzetting)/Elisha (Nachal nederzetting)/En Hogla/Gilgal/Gittit/Hamra/Hemdat (Nahal)/Kalya/Ma'ale Efrayim/Maskiyyot (sinds 2000 onbewoond)/Massu'a/Mehola/Mekhora/Menora (Kfar Haoranim)/Mizpe Shalem (Megilot)/Netiv HaGedud/Niran/No'omi/Peza'el/Ro'i/Rotem (Nachal nederzetting - onbewoond)/Shadmot Mehola/Tomer/Yafit/Yitav

Joodse bevolking Yesha & Jordaan Vallei 1970-2015

Toelichting bij grafiek: Oost-Jeruzalem is niet-inbegrepen bij het inwonertal; Yesha (Yehuda Shomron 'Azza) staat voor Judea, Samaria en tot 2005 Gaza; in augustus 2005 evacueerde de IDF alle Joodse bewoners uit Gaza (ongeveer 8000 mensen)
Er wonen 406.302 Joden (december 2015) in Judea en Samaria (charediem, religieuze zionisten en seculieren); in Oost-Jeruzalem wonen ongeveer 360.000 Joden (31 december 2015).
Slechts 3% van de grond is Joods bebouwd gebied: Joodse nederzettingen.
Veel Arabieren zijn geen autochtone bewoners van het gebied. Zij kwamen uit Egypte, Syrië, Libanon en andere Arabische landen zo'n 150 jaar geleden.
43% is onder Palestijnse controle.
Meer dan 90% van de Palestijnen leeft onder Palestijns Bestuur.
De bergen van Judea en Samaria lopen van de Jisraeel Vallei naar de Arad Vlakte in de Negev (lengte: 140 kilometer).
De breedte van de regio's is 55 kilometer maximaal; bij Tel Aviv is de breedte slechts 16 kilometer.
Snelweg 60 loopt langs de nationale waterscheidingslijn en is dezelfde route die de Aartsvader namen.
Grondwaterlaag van de bergen vormt de helft van Israëls watervoorziening.
Meer feiten over Judea en Samaria kunt u hier lezen.
(bron: Israel National News/Jewish Virtual Library)

Nieuwsbronnen

Voor het dagelijks nieuws worden voornamelijk 5 bronnen gebruikt. Daarnaast gebruiken we nog een aantal andere bronnen voor de overige berichten die meestal geen politieke lading hebben.

 • Jerusalem Post -JP (http://www.jpost.com/) - rechtse (Likoed) signatuur - oorspronkelijk links (krant bestaat sinds 1932 (The Palestine Post); sinds 1950 met de huidige naam)
 • Israel National News (Arutz sheva) - INN (http://www.israelnationalnews.com/) - rechts-religieuze (Nationaal Religieuze Partij) signatuur (nieuwszender bestaat sinds 1988)
 • Ynetnews (het laatste nieuws - Jedioth Achronot) - JA (http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html) - onafhankelijk - midden/linkse signatuur (krant bestaat sinds 1939)
 • HaAretz (het land) - HA (http://www.haaretz.com/) - onafhankelijke liberaal linkse signatuur (oudste dagblad sinds 1918)
 • Maariv (avond) (http://www.nrg.co.il/) - onafhankelijk centrum rechts dagblad - concurrent van Jedioth Achronot (krant bestaat sinds 1948 en verschijnt alleen in het Hebreeuws)

Lees verder

© 2010 - 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Slecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland. Niet leuk om te lezen of te horen voor Nederlanders. Maar ja, meent dr. Manfred Gerstenfel…
Positieve feiten over IsraëlPositieve feiten over IsraëlIsraël kan trots zijn. Het doet het relatief goed op het gebied van wetenschap, technologie, democratie, migratiepolitie…
Jom Ha'atsmaoet: Het Land IsraëlJom Ha'atsmaoet: Het Land IsraëlRav Levi zei dat al het toekomstige goede, zegeningen en vertroostingen die God zal geven aan Israël komt alleen van Zio…
Israëlisch-Arabisch conflict 1: Focus op het behoud levensIsraëlisch-Arabisch conflict 1: Focus op het behoud levensDit artikel is het begin van een serie artikelen over het Israëlisch-Palestijns conflict bezien vanuit een Joods religie…
Israëlisch-Arabisch conflict 8: Naweeën Zesdaagse OorlogIsraëlisch-Arabisch conflict 8: Naweeën Zesdaagse OorlogHet is nu moeilijk voor te stellen hoe de gevoelens in Israël en de Joodse wereld waren vlak vóór de oorlog in 1967. Vel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Buecherwurm 65 / Pixabay
 • The Times of Israel
 • Maariv
 • Jerusalem Post
 • Israel National News
 • Ynetnews
 • HaAretz
 • Israel21c
 • Chabad
 • IDF
 • IDF Spokesperson
 • Honest Reporting
 • Ministerie BuZa Israël
 • Overige bronnen (af en toe)

Reageer op het artikel "Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Nicolet Pontier, 12-03-2017 15:27 #13
Beste Etsel,

Ik denk dat het artikel over christenen voor Israël een grap is. Misschien is de wens de vader van de gedachte hier.
U heeft in elk geval een punt dat de wortel van het christendom in Mijn Heer Jezus Christus ligt. Deze is van Joodse afkomst. Geen reden dus om het joodse volk slecht te behandelen wat helaas wel gebeurd is. Ik voel me daar mede schuldig aan. Gods zegen toegewenst voor uw zeer onderhoudende rubriek. Hier krijgen we te horen wat in de rest van de Nederlandse media nooit verteld wordt. Daarvoor hartelijk bedankt. Het doet mijn liefde voor Israël toenemen.

Nicolet Pontier Reactie infoteur, 13-03-2017
Shalom Nicolet,

Bericht was inderdaad een Poeriem grap. Christenen voor Israël had samen met Opperrabbijn Jacobs ook een Poeriem grap uitgehaald: https://christenenvoorisrael.nl/2017/03/poerimgrap-opperrabbijn-christelijke-politiek/ Misschien ook hier is de wens de vader van de gedachte.

Groet,

Etsel

Peter de Moor, 11-12-2015 12:44 #12
Aan infonu Israel

Hartelijk dank voor al de berichtgevingen over Israel zo blijven we op de hoogte wat er gaande is in het beloofde land. Wij lezen dit elke dag.
Overzicht artikelen christelijke wereld in relatie tot Israël heb ik echter een vraag.
Kunt u mijn uitleggen over wie er gesproken wordt in het boek Jesaja 53 vers 4 tot 11?
Gezegend is Israel Peter de Moor Reactie infoteur, 11-12-2015
Jesaja 53 vers 4 tot 11 gaat over Israël. De Joodse Bijbelcommentator Rashi legt uit dat Jesaja Israël als één man noemt. Hij geeft daar een aantal voorbeelden van:

So is the custom of this prophet: he mentions all Israel as one man, e.g., (44:2), “Fear not, My servant Jacob” ; (44:1) “And now, hearken, Jacob, My servant.” Here too (52:13), “Behold My servant shall prosper, ” he said concerning the house of Jacob. יַשְׂכִּיל is an expression of prosperity. Comp. (I Sam. 18:14) “And David was successful (מַשְׂכִּיל) in all his ways.”

Ga voor meer informatie naar: http://www.chabad.org/library/bible_cdo/aid/15984#showrashi=true

Groet,

Etsel

Jannie Bakker, 15-02-2015 13:17 #11
Ik las net dat bepaalde artiesten Israël willen boycotten als u de volledig lijst bekent maakt, boycot ik die artiesten en mijn vrienden, mijn kerk de mensen van Pillar of Fire en ik denk ook al de mensen die de nieuwsbrief van Dirk van Genderen ontvangen. En dat zijn er heel veel.
Gods zegen Jannie Bakker Reactie infoteur, 15-02-2015
In deze link kunt u de namen van de artiesten vinden die Israël boycotten: http://artistsforpalestine.org.uk/

Shalom,

Etsel

Nicolet Pontier, 24-04-2014 00:28 #10
Ongelofelijk, dat er een gouden bel en een soort troffel gevonden zijn uit de periode van de tweede tempel. Ik ben hiervan onder de indruk. De hele geschiedenis die ik als kind en later als volwassene in de bijbel gelezen heb gaat voor mij leven! Het is allemaal echt gebeurd in Israel en er worden ZEER belangrijke archeologische vondsten gedaan. Reactie infoteur, 25-04-2014
Reactie op bericht van 23 april 2014. Ga naar:

http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/129757-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-april-2014.html

Paul, 11-02-2014 12:26 #9
Wat een enorme brutaliteit van de Palestijnen om de Westelijke Muur te claimen! Ze hebben lef om de Klaagmuur, een historische deel van de Joodse Tempel dat door Titus verwoest werd, te claimen alsof het hun eigendom is. De Westelijke Muur is helemaal niet Palestijns! Ook de Tempelberg is niet van de Palestijnen, noch het land en de stad Jeruzalem. Wat zouden de Hollanders ervan zeggen als hun eigen nationale erfenis, de beroemde Nachtwacht van Rembrandt, geclaimd wordt door een vreemde mogendheid als de Palestijnen!? Reactie infoteur, 13-02-2014
Reactie hoort bij berichtgeving 11 februari 2014 en staat nu bij http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/126552-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-februari-2014.html

Paul, 09-01-2014 12:41 #8
Ik zou de PvdA-kamerlid Servaes willen vragen of het "maatschappelijk verantwoord" was van de nazi's om Joodse winkels in het vooroorlogse Duitsland te boycotten. Kennelijk is hij niet goed op de hoogte van de geschiedenis gehouden. Zo'n boycot van Israëlische banken en bedrijven is NIET maatschappelijk verantwoord. Het is puur discriminerend en onrechtvaardig en zowel Joden als Palestijnen zullen erdoor getroffen worden. Ik ben het geheel eens met Etsel dat het de terreur in de hand zal werken. Dat hebben we duidelijk gezien hoe de nazi-boycot zich ontwikkelde tot ware terreur tegen de Joden. De nazi's waren eerst begonnen met de boycot. Hun volgende stap was de rassenwetten van Neurenberg. De volgende stap was de Kristallnacht waar Joodse instellingen, winkels en synagogen werden geplunderd en in brand gestoken. En tenslotte de laatste stap de Holocaust. Als ik nu de ontwikkelingen van anti-Israël boycot zie, huiver ik me ervoor dat de geschiedenis zich zal herhalen. Ik heb de nazi-terreur en de Holocaust persoonlijk NIET meegemaakt. Maar wel heb ik de boeken gelezen. Geschiedenis is altijd mijn lievelingsvak. Toevallig heb ik Encyclopedie van de Holocaust bij me. Het is een heel interessant boek. Ik zou willen dat de Encyclopedie een verplicht vak zal worden op alle Nederlandse scholen. Reactie infoteur, 12-01-2014
De strijd tegen Israël is gewoon een voortzetting van de strijd tegen het Joodse volk dat al 2000 jaar lang wordt gevoerd.

Reactie hoort bij berichtgeving 9 januari 2014. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/124515-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-januari-2014.html

Paulu, 08-01-2014 19:25 #7
Onbegrijpelijk wat het pensioenfonds PGGM zo'n dwaze besluit heeft genomen om samenwerking met de Israëlische banken op te zeggen. Juist dat het beleid van Joodse nederzettingen en huizenbouw goed zijn voor de werkgelegenheid voor Palestijnen. Dankzij PGGM zullen de Palestijnen straks werkeloos worden en op straat gezet worden. Al mogen landen en instellingen die Israël willen boycotten, beweren achter het vredesproces te staan, hoe hypocriet ze ook zijn. In feite bevordert boycot het vredesproces in het Midden-Oosten helemaal niet! Als de Palestijnen werkeloos worden, zal het geweld alleen maar aangewakkerd worden waardoor het vredesproces bemoeilijkt zal worden. Infoteur Etsel heeft gelijk dat investeringen van groot belang zijn om te voorkomen dat er een dictatoriaal terreurstaat zou ontstaan. Zo'n terreurstaat als de toekomstige Palestijnse staat heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor Israël, maar ook voor de hele regio in het Midden-Oosten en voor de hele wereld! Nederland en de wereld zijn een feit totaal vergeten dat toen Israël in 1982 inval deed in Libanon om de PLO van Yasser Arafat te verdrijven, trof de IDF een enorme wapenarsenalen aan. De arsenalen waren helemaal gevuld met Russische geavanceerde wapens. We zouden bijna haast zeggen dat Libanon onder Arafat één grote voorraadschuur van wapens was geworden. Genoeg om het hele Midden-Oosten te destabiliseren. Dankzij wijlen Menachem Begin was een ramp te voorkomen. Wanneer leren Nederland en de wereld uiteindelijk de historische lessen? Over een paar duizend jaar?

Ik zou ook willen zeggen dat de PGGM een vreselijk gebeurtenis over het hoofd heeft gezien wat er in Gaza vorig jaar gebeurd was. De op internet gecirculeerde video's laten zien hoe de Palestijnen in Gaza de arme dieren gruwelijk mishandeld hebben. Ik heb de video gezien en ben zo diep geschokt. De SP-er Anciaux riep om boycot van exportvee naar Gaza. Waarom boycot het pensioenfonds PGGM de exportvee naar Gaza niet en wel de Israëlische banken!?! Wat een hypocrisie! Reactie infoteur, 09-01-2014
Reactie hoort bij het nieuwsbericht van 8 januari 2014. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/124515-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-januari-2014.html

Paul, 21-08-2013 18:55 #6
Lees ik goed dat meneer Obama 148 miljoen dollar aan de boevenbende van Mahmoud Abbas heeft weggeschonken!? Dat is wel een hele hoop geld. Dus het belastinggeld van het Amerikaanse volk. Ik begrijp niet waarom het kabinet Rutte ons land wil kapot bezuinigen (en de ontwikkelingshulp halveren), terwijl miljoenen weggegeven worden aan de PA. Ook Obama wil bezuinigingen in zijn eigen land doorvoeren om het gigantische tekort van bijna 15 triljoen dollar weg te werken. En toch geeft hij zomaar het geld aan de roversbende. Wat zouden de Republikeinen ervan zeggen?

Ik vind het erg vreemd waarom het geld niet bij de gewone Palestijnen goed terecht is gekomen. Vreemd dat Obama, Rutte en andere regeringsleiders Mahmoud Abbas nog nooit ter verantwoording hebben geroepen wat hij met het geld heeft gedaan. Het is bekend dat Abbas erg corrupt is. Ook steekt hij ons eigen belastinggeld in zijn eigen zak. Reactie infoteur, 22-08-2013
Shalom,

Blijft een moeilijke kwestie. Israël betaalt zelf ook belastinggelden aan de PA. Israël heeft er belang bij dat de PA economie goed blijft draaien. Slechte economische omstandigheden voor de Palestijnen kan al snel tot geweld leiden.

Mogelijk wil de VS met het geld de PA paaien om concessies te doen t.a.v. Israël en dat het niet snel weg loopt van de onderhandelingstafel.

Beter zou zijn als bijvoorbeeld het IMF/Wereldbank een onafhankelijke organisatie opricht die zorgt dat het geld niet in verkeerde handen terecht komt om zo corruptie te bestrijden.

Reactie verwerkt op 22 augustus 2013. Ga naar het nieuwsbericht hierover (20 augustus 2013): http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/117938-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-augustus-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 31-07-2013 19:03 #5
Ik vraag me af waarom de Keniaanse advocaat de christelijke Kerk niet voor de rechter wil slepen vanwege de bloedige Jodenvervolgingen door de Kerk. De Kerk heeft het Joodse volk verantwoordelijk gehouden voor de dood van Jezus. De beschuldiging leeft nog voort bij een deel van de Kerk. Ik raad de Keniaanse advocaat aan eerst de geschiedenisboeken te lezen. De hele geschiedenis van Europa staat helemaal bol van afschuwelijke en wrede Jodenvervolgingen: De Spaanse (en Portugese) Inquisitie, de pogroms in Tsaristische Rusland, georganiseerde moordpartijen op Joden tijdens de Kruistochten, de Holocaust, enzovoorts. Ik vind dat de Keniaanse advocaat eerst zijn huiswerk moet overdoen eer hij de Staat Israël in staat van beschuldiging wil stellen. Ook zou hij beter de Palestijnse Autoriteit voor de rechter slepen vanwege systematische schending van mensenrechten, indoctrinatie van Palestijnse kinderen tot jihadstrijders, corruptie. Het zou beter zijn voor de Keniaanse advocaat om het Westen aan te klagen wegens de slavernij van zwarten en het kolonialisme. Ik denk dat die Keniaan het onvoorstelbare lijden van het Joodse volk niet kan begrijpen. Hij schijnt ook te vergeten dat zwarten en zigeuners ook ontzettend veel geleden hebben. Daarom moet hij Europa verantwoordelijk houden voor het lijden van Joden, zwarten en zigeuners. Reactie infoteur, 02-08-2013
Er is ook een tegenstrijdigheid binnen het christendom. Enerzijds worden Joden beschuldigd van de dood van Jezus, anderzijds stelt de christelijke theologie dat Jezus gestorven en opgestaan is om de persoonlijke zonden van de mensen op zich te nemen (iets wat volgens het Joodse geloof onmogelijk is omdat elk mens zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen zonden - de Messias kan alleen de zonden van de wereld als geheel op zich nemen).

Indien Jezus kennelijk moest sterven waarom dan anderen mensen beschuldigen?

Reactie verwerkt op 31 juli 2013. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/116719-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-juli-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 16-07-2013 13:14 #4
Het EU-besluit om Joodse nederzettingen te boycotten is uiterst dwaas en betreurenswaardig. Het bewijst wel dat Europa niets geleerd heeft van de bloedige geschiedenis. Ik las ergens wat een rabbijn over Europa een opmerking deed. Hij zei dat Europa een groot kerkhof van de Joden is wat de geschiedenis van bloedige Jodenvervolgingen betreft. De rabbijn heeft gelijk. Als ik zo naar de EU-politici kijk, is hun houding beschamend. Ik ben het met Etsel eens dat het beleid van de EU antisemitisch is. Ook deel ik de mening van Etsel dat Israël Europa vaarwel moet zeggen en haar pijlen op de VS, China en Rusland moet richten. Wat betreft Europa, verwacht ik catastrofale gevolgen voor de hele unie als de EU zich tegen Israël keert. Reactie infoteur, 17-07-2013
Dit is een bekend patroon in de Joodse geschiedenis: de haat-liefde verhouding tussen Joden en niet-Joden.

Dit begon al met Abraham en Izaäk die een tijdje onder de Filistijnen woonden. Aanvankelijk ging het goed. Maar op een gegeven moment werden de Filistijnen jaloers en probeerden hun vrouwen Sara en Rebekka af te pakken. Ook gooiden de Filistijnen de waterputten die Izaäk had gegraven dicht toen ze zagen dat hij succes had.

Dit proces herhaalde zich later bij Joden in Europa waarbij Joden eerst werden binnengehaald en later zonder enige reden werden weggejaagd.

Hetzelfde zie je dit tegenwoordig bij Israël. Eerst waren de Europeanen enthousiast over de Joodse staat en nu Israël succesvol is zie je de haat bij de Europeanen toenemen.

Reactie verwerkt op 17 juli 2013. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/116719-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-juli-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 10-12-2012 19:05 #3
Etsel, ik heb gemerkt dat in het afgelopen weekend heeft de NOS een korte clip van de viering van Hamas uitgezonden op het journaal. Maar er was geen woord gerept over de letterlijke uitspraak van Khaled Mashaal. Ook niet op NOS teletekst nieuws. Wel op Belgische TT-Canvas waarop staat te lezen dat Khaled Mashaal zei de Staat Israël niet te erkennen. Ook gaf hij aan dat er geen onderhandelingen zijn, dan alleen gewapende strijd. Likoed Nederland heeft de volledige vertaling van de toespraak van de Hamasleider Hamas Mashaal. Ik meen dat u hem beslist moet lezen. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Reactie verwerkt op 11 december 2012. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/107248-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-december-2012.html#11)

Groet,

Etsel

Paul, 30-11-2012 16:29 #2
Ik ben het eens met de opinie Etsel en vind ook dat Nederland niet waardig is om een bondgenoot van Israël te blijven. De houding van Nederland, vooral van de PVDA-er Frans Timmermans is beschamend. Sinds de jaren tachtig heeft Nederland diplomatieke betrekkingen met de PLO aangeknoopt dankzij het initiatief van de voormalige minister van BZ Hans van Broek. Er moet ook een verband gehouden worden tussen de verslechterende economische situatie van Nederland en een soort vriendschap met de terroristenbende zoals de PA. Onbegrijpelijk dat de Nederlandse politici weigeren in te zien dat Abbas helemaal niet uit is op vrede met Israël. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Reactie van Paul betreft opiniestukje van ons op 30 november 2012. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/105088-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-november-2012.html#30)

Groet,

Etsel

Abraham de Graaf, 20-08-2011 13:16 #1
Terwijl de onderdrukking in de Arabische landen doorgaat en de leiders zich verschuilen achter hub maskers, heeft men nu ineens na de terreuraanvallen tegen Israël en de reactie daarop weer een zondebok gevonden. De Arabische liga komt weer bijeen om de agressie van Israël te bespreken. Laat ze eerst maar eens zelf thuis orde op zaken stellen en andere(Israël) niet tot last zijn. Hebben ze nu nog niet in de gaten dat ze zelf oorzaak zijn van het probleem, niet alleen daar maar mondiaal. Heeft volgens mij alles te maken met de (schijn)heiligheid van de Islam en zijn aanhangers. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Deze reactie slaat op de terreuraanslag in Eilat. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/79589-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-augustus-2011.html#18).

Groet,

Etsel

Infoteur: Etsel
Laatste update: 19-09-2017
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Bronnen en referenties: 14
Reacties: 13
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!