InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Pirates of the Century – moderne piraten

Pirates of the Century – moderne piraten

Wie enige tijd terug aan een piraat dacht, zag waarschijnlijk een oudere zeebons voor zich, met een houten poot, ooglapje, doodshoofdmuts en trouwe papegaai op de schouder. Maar niets is minder waar. Piraten bestaan nog steeds. En ze zijn gevaarlijker dan ooit.

Somalië

Intussen zijn er al langere tijd moderne piraten actief in het gebied rond de Golf van Aden en de Indische Oceaan. Piraten, die vaak Somalië als thuisbasis hebben, kapen aan de lopende band schepen en olietankers. Ook een aantal schepen dat voer onder Nederlandse vlag is ten prooi gevallen aan deze agressieve, modern uitgeruste misdadigersbende. De toestanden in Somalië en andere Afrikaanse landen zijn natuurlijk niet altijd even goed, zeker niet vergeleken bij het rijke westen. Piraten hebben dat prima in de gaten. Veelal gaat het ook om jongere mensen - soms zelfs kinderen - die in groepen de zee afstruinen op zoek naar schepen.

Geld

Het enige wat niet veranderd is in al die jaren, is dat ook deze piraten nog steeds uit zijn op geld. Na het kapen van een schip - waarbij de bemanning vaak agressief onder schot gehouden wordt - komt meestal vrij snel een vraag om losgeld naar buiten. Deze gaan vaak richting de rederijen of bedrijven die eigenaar zijn van het betreffende schip. In ruil voor het losgeld laten zij het schip in tact en vervolgens weer gaan. Ook de bemanning zal met rust gelaten worden. Meestal komt dit inderdaad goed, want de piraten hebben - hoe vreemd dat ook moge klinken - een naam hoog te houden. Wanneer zij na iedere kaping en de ontvangst van het losgeld alsnog de bemanning uitmoorden, zullen ze in de toekomst minder successen boeken.

Gewelddadig

Zoals gezegd is de tijd van de piraat met het ooglapje, het houten been en de papegaai verleden tijd. De moderne piraat wordt beschouwd als een beroepscrimineel, die niets of niemand ontziet op zijn weg naar ultieme rijkdom. De moderne piraten staan te boek als bijzonder gewelddadig. Niet gek, want ze gebruiken gerust machinegeweren en zelfs raketwerpers. Ook deinzen ze er niet voor terug om de bemanning van een gekaapt schip in koelen bloede te vermoorden als er niet snel genoeg betaald wordt.

Gevaarlijk

De Indonesische kustlijn wordt – naast de Afrikaanse kustlijn waar ook Somalië aan ligt – gezien als extreem gevaarlijk. Hier waren veel vijandige piraten rond. De kust zou gezien worden als een modern piratennest. Middels moderne apparatuur - waaronder complete radarsystemen - hebben piraten zo schepen in de nabije omgeving in het vizier. Het gevaar van de kust zit hem in de vele eilandjes, die door de piraten als basis gebruikt kunnen worden.

Bewaking

Hoe gewelddadig ook, de kustwacht controleert haar zeeën scherp op piraten. Ook de landmacht is in veel gevallen ingezet. Middels samenwerkingsverbanden met de buurlanden, wordt gepoogd om het aantal aanvallen terug te dringen. Maar helaas geldt ook hier dat de criminele bendes de politie vaak een stap voor zijn.
© 2009 - 2017 Paulsmiezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kinderfeestje – piratenKinderfeestje – piraten‘Wij zijn piraten van de zee, als je wilt varen dan kom je maar mee! Wij zijn piraten, piraten van de zee!’ Een mooi the…
Piraten: De machthebbers op zeePiraten: De machthebbers op zeeEen piraat is een persoon die schepen aanvalt en berooft. De meeste piraten waren mannen, maar een paar vrouwen werd ook…
Cartagena: help je piraten de tunnel door!Wie laat zijn gevangen genomen piraten als eerste ontsnappen uit het zwaarbewaakte fort van Cartagena? Elke speler krijg…
Yong Sheng vaart om de noordYong Sheng vaart om de noordVrachtschip Yong Sheng van rederij Cosco heeft geschiedenis geschreven. Het schip nam in augustus 2013 als eerste de kor…
Griekenland, vakantie op FourniTussen Ikaria en Samos ligt de Archipel van Fourni, 21 eilandjes waarvan er maar 2 bewoond zijn. Dit nog bijna verborgen…

Reageer op het artikel "Pirates of the Century – moderne piraten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Paulsmiezen
Gepubliceerd: 20-05-2009
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!