Drama tijdens Koninginnedag 2009 in Apeldoorn

Koninginnedag hoort een feest te zijn, met veel evenementen en activiteiten. Maar Koninginnedag 2009 kreeg een aparte wending, toen een zwarte Suzuki Swift door de afzetting kwam en voor een groot drama zorgde. De Suzuki reed door de afzetting heen. Wat gebeurde er nou precies op Koninginnedag 2009?

Koninginnedag Apeldoorn 2009

De Koninginnedag van Apeldoorn in 2009 zou een speciale viering zijn. Het was het honderdste geboortejaar van Prinses Juliana. De dag begon goed, met mooi weer en veel gezelligheid. De leden van de Koninklijke familie deden mee met alle feestelijke activiteiten die Apeldoorn had georganiseerd. Er waren ruim 200.000 mensen op het evenement afgekomen en hoopten allemaal een glimp te krijgen op de Koninklijke familie. De jaarlijkse Koninginnedag leek een groot succes te worden, tot het grote drama dat rond 12.00 uur plaatsvond.

Zwarte Suzuki door de afzetting

Een 38-jarige autochtone man, reed door de afzetting en ging recht op de bus af waar de Koninklijke familie zat. Dit gebeurde rond tien voor twaalf. De man had een enorme snelheid en de auto was al flink beschadigd, door de kracht van de dranghekken. In plaats van de bus te raken, kwam hij terecht tegen het Monument De Naald. Hij boorde zich in het dranghek van De Naald. Tijdens zijn rit wist hij veel mensen te raken, die achterblijven op het wegdek. Iedereen die aanwezig was tijdens dit drama reageerde vol ontzet. De vele agenten die reeds aanwezig waren, grepen meteen in en ruimden de kruising leeg. De gewonde mensen die op straat lagen werden geholpen en ook de dader in de auto kreeg de nodige hulp. Drie traumahelikopters en tien ambulances werden ingezet om de slachtoffers te helpen.

Koninginnedag in Apeldoorn werd meteen afgelast en de festiviteiten werden geleidelijk aan gestopt, om chaos te voorkomen. De Koninklijke familie werd flink bewaakt weggebracht naar Paleis het Loo.

De slachtoffers in Apeldoorn

Het grote drama tijdens Koninginnedag 2009 in Apeldoorn leverde veel gewonden op. Het ging hier om zes mannen, vier vrouwen en drie kinderen. De kinderen hadden een leeftijd van zestien, vijftien en negen. Alle slachtoffers komen uit verschillende plekken in het land. De verwondingen liepen uiteen van kneuzingen en botbreuken tot ernstig hersenletsel. Ook waren er zes doden, vier mannen en twee vrouwen. Eén van de vrouwen was zwanger. Onder de slachtoffers zat ook een politieagent, iemand van een drumband en iemand van de Koninklijke Marechaussee. In totaal waren er zeventien slachtoffers. De bestuurder van de zware Suzuki raakte zelf ook zwaargewond.

Bestuurder van de zwarte Suzuk, Karst T.

De bestuurder van de zwarte Suzuki Swift is Karst T. uit Huissen, een plaatsje vlakbij Arnhem. Hij probeerde al eerder de straat in te rijden, maar werd tegengehouden door de politie. Later is het hem toch gelukt om de dranghekken te rammen. Met een gigantische snelheid ging hij door twee dranghekken en reed daarna rakelings langs de bus van de Koninklijke familie. Met een harde knal kwam hij tot stilstand tegen het monument De Naald. Een agent heeft nog met hem gesproken voordat hij naar het ziekenhuis werd gebracht. De agent heeft hieruit kunnen halen dat de bestuurder met voorbedachte rade heeft gehandeld. De man is daarna zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht en later waren er geruchten dat hij hersendood was. Agenten hebben zijn huis en auto doorzocht voor meer informatie. Volgens kennissen van Karst T. was hij een rustige man en was hij onlangs ontslagen bij zijn baan als beveiligingsambtenaar. Door zijn ontslag moest de man zijn woning verlaten en dit moest uiterlijk 1 mei 2009 gebeuren. Voor zover bekend had de dader geen wapens, explosieven of drugs bij zich.

Aanklacht tegen de man - Aanslag tegen de Koningin

Karst T werd op 30 april meteen naar het ziekenhuis gebracht, waar hij een zware operatie onderging. Het is nog niet duidelijk of hij het zal overleven, maar als dit wel het geval is, zal hij in ieder geval worden aangeklaagd voor het plegen van een aanslag op de Koninklijke Familie. Als er sprake is van voorbedachte rade kan de man een celstraf krijgen van maximaal 30 jaar. Omdat de man ook nog minimaal vijf doden op zijn geweten heeft, kan hij ook worden aangeklaagd voor doodslag.

Update 1 mei 2009: dader overleden

Karst T is inmiddels overleden. Op de nacht van 30 april op 1 mei is de man overleden aan zijn verwondingen. Media zag dit al aankomen, omdat eerder was aangegeven dat de man hersendood is. Hiermee komt het dodenaantal van het verschrikkelijke drama tijdens Koninginnedag op zes.

Toespraak Koningin

Koningin Beatrix reageerde vol ontzet op het drama tijdens Koninginnedag. Ze liet zichzelf van een kant zien die het volk nog niet eerder had gezien. In haar toespraak zei ze onder anderen dat ze meeleefde met de slachtoffers en dat ze het vreselijk vond wat er is gebeurd.

Reacties in het hele land

Het hele land reageerde geschrokken op het drama in Apeldoorn tijdens Koninginnedag in Apeldoorn. Overal kwamen reacties. Mensen waren bang voor aanslagen. Overal werd de vlag halfstok gehangen. Op veel locaties in het land werden de festiviteiten gestopt of ingekort. In Amsterdam werd er op het Museumplein een minuut stilte gehouden als eerbetoon aan de slachtoffers in Apeldoorn. In sommige andere plaatsen werd nog gewoon doorgefeest en was het drama zelfs lang niet bij iedereen bekend. In Arnhem was er bijvoorbeeld niets te merken van de gebeurtenissen in Apeldoorn en genoot iedereen van volle teugen van de optredens. De Grote Kerk in Apeldoorn organiseert een speciale herdenking waar iedereen naartoe mag die aanwezig was bij deze grote ramp.

Filmpje van de ramp

Er zijn veel beelden gemaakt van de ramp in Apeldoorn tijdens Koninginnedag. Zie ook deze link: Youtube filmpje

De toekomst van Koninginnedag?

Veel mensen vrezen voor de toekomst van Koninginnedag. Toch is er volgens veel persvoorlichters niets te vrezen. Koninginnedag zal zeker niet ophouden met bestaan. Wel is het zeker dat er altijd op een hele dubbele manier gedacht zal worden aan Koninginnedag.
© 2009 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwarte KoninginnedagZwarte KoninginnedagNederland is op 30 april 2009 wakker geschrokken uit een koninklijk sprookje. De dag begon prachtig. De lucht was strale…
Feiten rond de aanslag tijdens Koninginnedag in ApeldoornEen feestelijk begin van Koninginnedag op 30 april 2009 is in Apeldoorn uitgelopen op een onverwachte nachtmerrie. Hiero…
Gabriela Gaastra, wie is zij?Gabriele Gaastra is een naam die met vlagen regelmatig terugkomt in het nieuws. Zij kwam in ieder geval naar voren bij h…

Gucci – Yves Saint LaurentGucci is een van oorsprong Italiaans modeconcern, onder meer gevestigd in Nederland. De volledige naam van Gucci is de G…
Rolex – tijdloze horlogesWereldwijd worden de Rolex-horloges gezien als statussymbool. Dat komt vooral vanwege de hoge kostprijs. Rolex is een va…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 09-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.