nieuws uitgelicht

Hoe skimmers skimmen

Hoe skimmers skimmen Hoe skimmen skimmers? De afgelopen maanden zijn meer dan duizend pinpassen geskimd. Skimming is het kopieren van een pas, waardoor het mogelijk is iemands rekening te plunderen. Er zijn twee manieren bekend waarop skimmers skimmen. Ze gaan slim te werk en kunnen in een dag tijd veel slachtoffers maken met deze eenvoudige manier van fraude. Maar hoe werkt dat nou precies? Hoe skimt een skimmer en wat kunt u doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt?

Wat is skimming precies?

Bij skimming worden de gegevens van een pinpas gekopieerd. Dit gebeurt op zo'n manier dat niemand het in de gaten heeft. De pinautomaat wordt bewerkt zonder dat iemand het in de gaten heeft en is vanaf dat moment in staat elke pas te kopieren welke door het apparaat gehaald wordt. Een bewerkt pinapparaat leest dus eigenlijk de magnetische strip op de pinppas en slaat deze gegevens op. De klant die de transactie via de pinautomaat voltooit, kan onmogelijk zien dat de pas op dat moment gekopieerd wordt. Voor het kopieren van de kaart wordt een apparaatje gebruikt dat voor de sleuf van de pinautomaat geplaatst wordt. Door er een kleine camera bij de plaatsen of de ouderwetse 'meekijk-techniek' over de schouder wordt de pincode afgekeken. Nu is alle informatie aanwezig om de pas volledig na te maken en zo kunnen de skimmers pinnen van uw bankrekening.

Skimming gebeurt niet alleen in winkels en bij andere verkooppunten aan een kassa met een vaste pinautomaat, maar ook via draagbare automaten en in gelegenheden waar u uw pas of creditcard aan een personeelslid mee moet geven voor betalen. Ook hierbij wordt uw pincode afgekeken.

Skimmen is de nieuwe manier van fraude. Nadat de grote fraude bij de bioscoopketen in Amsterdam (Pathé) werd ontdekt, is ook bekend gemaakt dat er grootschalig geskimd is in Nieuwegein bij een doe-het-zelfwinkel. Ook aan pinautomaten van Nederlandse banken zelf werd geknoeid, dus zelfs bij de bank hoeft het pinnen tegenwoordig niet meer veilig te zijn.

Hoe skimmers skimmen

Skimmen gebeurt op verschillende manieren. Het is inmiddels op meerdere manieren mogelijk om pinpassen met de bijbehorende pincode te kopieren. De techniek achter het bewerken van de pinautomaten is erg ingewikkeld, maar uiteindelijk is het bewerken zelf zeer eenvoudig. Er zijn drie manieren bekend waarop skimming op dit moment uitgevoerd wordt. Twee van deze manieren gebeuren via de kleine (kassa)pinautomaat, waamee de transactie met de pinpas voltooid wordt. De derde manier gebeurt bij de grote pinautomaten bij banken, waar geld 'uit de muur' wordt gehaald.

Manier 1: Camera of meekijktechniek bij de kassa

De pinautomaat bij de kassa, aan de deur of achter de balie wordt voorzien van extra software in het apparaat zelf. Hiervoor is het dus nodig om de pinautomaat open te schroeven. De extra software maakt een exacte kopie van de magnetische strip op de pinpas en registreert ook het tijdstip van de transactie. Een kleine camera neemt het intoetsen van de pincode op en registreert ook de tijd van opname. Zo kunnen de skimmers door middel van de aangegeven tijden op de camera en de software de juiste pincode bij de juiste paskopie voegen. Wanneer er geen camera is aangebracht wordt er over uw schouder meegekeken naar het intoetsen van de pincode zonder dat u het in de gaten heeft. Door deze pincode te onthouden of op te schrijven met de juiste tijd erbij, kunnen de skimmers naderhand ook weer de juiste code bij de juiste pas voegen.

Manier 2: Keypad in de automaat

Deze manier is eigenlijk de meer technische variant van manier 1. Ook bij deze manier wordt er extra software in het apparaat aangebracht. Bij deze techniek is een camera of de meekijktechniek echter niet nodig. De skimmers hebben een keypad op of onder de gewone toetsen van de pinautomaat aangebracht. Een keypad is een gewoon toetsenbord, net als die van de pinautomaat, alleen deze keypad registreert uw drukken op de cijfers. Wanneer u de cijfers van uw pincode indrukt, drukken deze door op de aangebrachte keypad op of onder de cijfers van de pinautomaat. Zo wordt dus door middel van deze combinatietechniek uw pas gekopieerd en uw pincode geregistreerd. Het plaatsen van een keypad is overigens ook mogelijk bij grote pinautomaten bij banken, waar u geld pint.

Manier 3: Opzetstuk bij de bank

Hierbij wordt er een vals frontje of opzetstuk bevestigd op de pinautomaat. Uw pas gaat dus door dit frontje heen voor het in de pinautomaat van de bank terecht komt. In dit frontje bevindt zich een lezer die de gegevens van de magnetische strip van uw pas registreert. Daarnaast is er ook bij deze techniek een camera of een keypad aanwezig. De opgeslagen gegevens kunnen draadloos verzonden worden daar de skimmer. Zo heeft hij alles wat hij nodig heeft om uw bankrekening te plunderen.

De smartchip

Banken doen er alles aan om hun klanten te behoeden voor deze manier van fraude. Toch zijn banken zelf ook regelmatig het slachtoffer, waardoor zelfs pinnen bij de bank niet meer veilig is. Banken raden aan alles goed te controleren en ook bij internetbankieren alles in de gaten te houden. Klopt het bedrag en verloopt alles zoals het hoort? De banken verzoeken dan ook iedereen melding te doen wanneer er iets vreemds opvalt bij welke manier van pinnen of betalen via internet dan ook.
In sommige landen hebben de banken alle pinpassen voorzien van een zogeheten 'smart chip'. Deze smart chip kan niet gekopieerd worden. Helaas voorkomt deze chip ook niet alle fraude, aangezien de verloopdatum en het kaartnummer nog altijd wel afgelezen kunnen worden. Deze gegevens in combinatie met de juiste pincode is ook vaak al voldoende voor transacties bij internetaankopen en soms zelfs ook bij telefonische aankopen. In Nederland is de smart chip nog niet in gebruik genomen.

In de meeste gevallen worden de gekopieerde gegevens naar het buitenland gestuurd, waar een handlanger de pas namaakt. Ook de geldopnames van de rekeningen vinden daarom vaak in het buitenland plaats.

Word geen slachtoffer!

Het is leuk om te weten hoe die skimmers dat precies doen, maar zoals eerder gezegd is het voor het slachtoffer onmogelijk te zien wanneer een pas gekopieerd wordt. Hoewel de meeste pinautomaten inmiddels extra beveiligd zijn, volgen hier nog een aantal tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een skimmer.

  1. Laat een limiet op uw rekeing zetten bij de bank. Dit houdt in dat de pas blokkeert wanneer het limietbedrag aan opnames is bereikt. Dit limiet geldt per dag. Natuurlijk kan dit alleen als u zelf niet voor honderden euro's per dag pint. Ook moet u dan nog uw rekening goed in de gaten houden, want ook met kleine bedragen skimmen wordt er op een gegeven moment toch een heel groot bedrag gestolen van uw rekening.
  2. Check uw bankzaken regelmatig en laat de pas direct blokkeren wanneer u (zelfs kleine) onbekende transacties tegenkomt.
  3. Sommige nepfrontjes lopen stroever dan de echte frontjes, waardoor deze de pas niet in een keer accepteert. Wanneer uw pas eerst twee keer 'uitgespuugd' wordt door de pinautomaat en dan pas accepteert, kunt u beter het pinnen afbreken en contact opnemen met de bank.
  4. Zorg dat niemand te dichtbij staat wanneer u wilt pinnen in een winkel of andere gelegenheid. Het is niet netjes om dichtbij iemand te staan die een code in wil toetsen en het is dan ook niet zo gek om mensen die te dichtbij staan te vragen een stapje terug te doen. Houd de pinautomaat vast aan de kant waar andere mensen staan. Hiermee blokkeert u vaak extra hun zicht op de toetsen. Ook is de kans groot dat uw hand het zicht van een eventuele camera belemmert. Beweeg ook niet te duidelijk naar de gewenste nummers.
  5. Er wordt verwacht dat de smart chip ook in Nederland geintroduceerd gaat worden. Ruil uw pas dan om voor de slimme pas met smart chip. Dit voorkomt dan wel niet alle fraude, maar wel veel.
  6. Wanneer u geld wilt gaan pinnen, is het verstandiger dit te doen bij een automaat binnen in de bank dan buiten. De skimmers hebben wat tijd nodig om een automaat te bewerken en dit kan dan ook makkelijker buiten dan binnen.
  7. Bijna alle pinautomaten zijn inmiddels voorzien van een beveiligde invoermond of sleuf. De klant die een transactie wil gaan doen, krijgt van tevoren een plaatje op het scherm te zien hoe de pinautomaat eruit hoort te zien. Als de invoersleuf er ook maar iets anders uitziet dan op het plaatje, kunt u beter niet doorgaan. Ook niet wanneer de persoon achter de kassa zegt dat dit wel gewoon kan omdat de pinautomaat net aangepast is. Misschien praat u op dat moment wel tegen de skimmer zelf. U kunt beter contant betalen of met de chipknip. Deze is (nog) wel veilig in gebruik.

Sommige automaten zijn inmiddels extra beveiligd en blokkeren wanneer iemand probeert het originele invoermondje of de originele sleuf aan te passen of te verwijderen. Dit was nodig omdat bleek dat skimmers in staat waren de nepsleuven en invoermonden perfect na te maken. Zo had het plaatje op de automaat voor het pinnen geen zin meer, aangezien men geen verschillen opmerkte.

Skimmers hebben ontdekt hoe ze makkelijk aan uw gegevens en uw pincode kunnen komen. Hoewel inmiddels hun technieken bekend zijn gemaakt en de automaten zijn beveiligd, is het altijd mogelijk dat zij een nieuwe manier van skimmen ontwikkelen. Controleer daarom regelmatig al uw betalingsverkeer en houdt alles goed in de gaten bij het pinnen uit de muur of in winkels e.d.
© 2008 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kan ik skimmen voorkomen?Hoe kan ik skimmen voorkomen?Door het skimmen is een pinpas tegenwoordig niet meer zo veilig. Criminelen verdienen dagelijks duizenden euro’s door de…
Skimmen: wat is het en is het te voorkomen?Skimmen: wat is het en is het te voorkomen?Steeds vaker worden Nederlanders het slachtoffer van skimmers. Dit zijn mensen die bankrekeningen leeghalen door de gege…
Skimmen bij pinpas en creditcard: kaartgegevens gestolenSkimmen bij pinpas en creditcard: kaartgegevens gestolenSkimmen, ook wel skimming genoemd, is fraude met een pinpas of creditcard. De pasgegevens worden gekopieerd tijdens het…
Voorkom phishing van uw persoonlijke bankgegevensVoorkom phishing van uw persoonlijke bankgegevensPhishing, spoofing, skimming, ransomware, keyloggers zijn manieren voor het stelen van uw persoonlijke bankgegevens en a…

Geef eens een ander kraamcadeauAls er een kindje wordt geboren volgt de kraamvisite al snel. Deze staat vaak voor een debacle, wat nemen we mee. Vaak w…
Onderzoek naar voornamen: namen voor jongens en meisjesOnderzoek naar voornamen: namen voor jongens en meisjesJe bent zwanger en op zoek naar een naam voor je kind. Er is inmiddels veel onderzoek naar namen gedaan. Wellicht zijn d…
Reacties

Mandy, 07-03-2015
Hallo,
Ik heb vandaag in uden gepind, maar nu gebeurde er iets vreemds…
Ik heb mijn pincode ingetoetst, volgens mij meteen goed. Daarna kon ik het bedrag kiezen wat ik wilde pinnen, maar toen werd er daarna WEER gevraagd om mijn pincode omdat deze onjuist was.
Als je een verkeerde pin intoetst, moet je deze toch meteen nog een keer intoetsen en niet nadat je een bedrag hebt kunnen kiezen?
Ik heb uiteindelijk de ABN gebeld, Zij waren heel erg blij dat ik belde en adviseerde mijn eigen bank ook even te bellen zodat er een notitie gemaakt wordt. Denk dat ik toch voor de zekerheid mijn pas maar blokkeer… :( Reactie infoteur, 12-03-2015
Beste Mandy,

bij sommige banken ligt de volgorde anders. Het kan daarom zijn dat je per ongeluk de verkeerde pincode hebt ingetoetst, dat je het bedrag kon aangeven en dat daarna pas weer om de juiste pincode werd gevraagd. Het is mogelijk dat dit de vaste volgorde van de bank is, maar het is ook niet ondenkbaar dat skimmen er iets mee te maken heeft. De betreffende bank zou je moeten kunnen vertellen of dit hun normale volgorde is, of niet. Het is in elk geval altijd goed om de bank te informeren als je twijfelt, dus daar heb je zeker goed aan gedaan. Ze kunnen beter 10x checken waar niks aan de hand blijkt te zijn dan 1x niet checken en honderden gedupeerden hebben. Wat dat betreft heb je zeker goed gehandeld! Ik hoop natuurlijk voor jou dat het om een bank met deze vreemde volgorde gaat in plaats van om skimming!

Groetjes, Marensa

Christel, 20-05-2014
Als mijn pinpas zou worden gestolen, hoe kunnen ze dan pinnen als ze mijn pincode niet weten?

Bedankt voor Uw antwoordt. Reactie infoteur, 21-05-2014
Beste Christel,

in principe kan er niet gepind worden met een pas die gestolen is. Een pas stelen is dan ook iets anders dan een pas skimmen. Als een pas geskimd wordt kan er geld van je rekening worden gepind zonder dat je de pas kwijt bent. Als de pas gestolen wordt, dan kan er zonder pincode niet mee gepind worden, terwijl je de pas wel kwijt bent. In geval van een gestolen pas moet de rekening worden geblokkeerd om te voorkomen dat er bijvoorbeeld online aankopen met jouw rekeningnummer worden gedaan, bijvoorbeeld met automatische incasso of sommige gevallen AfterPay. Hiervoor is geen pincode nodig.

Groetjes, Marensa

Ton, 18-11-2013
Op 2 volgende dagen is van mijn ing-rekening in de buurt via 2 verschillende ing-pinautomaten, (zonder camera's) grote bedragen opgenomen. Ing zegt dat de pas niet geskimd is, maar dat er met de originele pas is gepind. Ik heb mijn pas altijd bij me en heb zelf deze opnames niet gedaan. Hoe sterk staat de Ing met hun mededeling dat het met mijn pinpas moet gebeurd zijn? Reactie infoteur, 19-11-2013
Beste Ton,

als er in beide gevallen geen camera's aan te pas zijn gekomen, dan ben ik bang dat je niet heel sterk staat tegen de ING. Je hebt echt iets nodig om te bewijzen dat jij het niet geweest bent. Het vervelende is dat het niet zal helpen om bijvoorbeeld aan te tonen dat je op het werk was, of ergens ver weg bijvoorbeeld, omdat je in dat geval zelf de pas aan iemand anders gegeven kan hebben om te pinnen. Het is jouw woord tegen dat van de ING, en aan jouw woord heb je in dit geval helaas niet zoveel. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de ING heel duidelijk kan zien of er met een geskimde pas of een originele pas gepind is, en dit kunnen zij aantonen. In geval van skimmen wordt een pas direct geblokkeerd en ontvang je de gepinde bedragen (groot en klein) via de verzekering van de bank terug. Hier houdt ING zich altijd netjes aan, dus er is ook geen reden voor een rechter om te twijfelen aan de ING in deze situatie. Ik ben bang dat je niet veel kanten op kunt, tenzij je echt met harde bewijzen kunt komen. Echter, als er geen camera's waren (en er dus niet gepind is bij een pinautomaat of een goed beveiligde winkel, maar bij een kleinere of slecht beveiligde winkel) dan zie ik niet veel mogelijkheden helaas.

Ik wens je heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Bekir, 08-04-2013
Ook ik ben er een slachtoffer van geworden, maar wat ik zelf wil weten is, ik moet mijn verzekering betalen maar kan dat nou niet meer. Ik had net genoeg geld op mijn rekening. Hoe moet ik nou mijn auto verzekering betalen aangezien het enkele weken zal duren voordat ik mijn geld zal ontvangen. Kan de bank iets regelen? Bijv, een uitstel. Reactie infoteur, 09-04-2013
Beste Bekir,

dat is wel heel vervelend! Het is afhankelijk van de bank hoe het wordt opgelost. Bij mij is dit ook een keer het geval geweest (bij de ING) en deze bank gaf aan dat ik dan maar even van een ander geld moest lenen en het via die ander zijn bankrekeningnummer ook moest overschrijven. Niet echt ideaal, omdat je toch weer moet lenen terwijl het jouw fout niet is, maar aan de andere kant is dan wel toch je rekening betaald en voorkom je een incasso.

Je kunt naar je bank gaan en vragen of zij hierin iets voor je kunnen betekenen. De meeste banken werken hier niet aan mee, maar vragen kan geen kwaad. Willen ze niet meewerken en kun je het ook niet lenen en via een andere bankrekening overmaken, dan zou ik direct contact opnemen met je verzekeringsmaatschappij om de situatie uit te leggen. In de meeste gevallen (afhankelijk van je betaalverleden) zullen zij je wel uitstel van betaling willen verlenen.

Heel veel succes! Ik hoop voor je dat het snel opgelost kan worden!

Groetjes, Marensa

Irmgard, 19-02-2013
Kwam er vandaag per toeval achter dat mijn pasje is geskimd. Zag dat er twee hoge bedragen in Amerika waren opgenomen.na ee telefoontje met de ing bleek dat mijn padje al was geblokkeerd. Vraag e wel af waar het gebeurd is. Ben in januari wel n Italië geweest. Weet niet hoe snel zoiets gaat? Vind te wel raar dat ik zelf achter moet komen en niets van mijn bank had gehoord had ik morgen bij de supermarkt toch mooi een probleem gehad Reactie infoteur, 20-02-2013
Beste Irmgard,

soms is het inderdaad heel moeilijk te achterhalen waar het gebeurd is. Het is mij inmiddels twee maal overkomen, en 1 daarvan weet ik ook nog steeds niet waar het gebeurd is. Van de tweede keer weet ik het alleen omdat het in de plaatselijke krant had gestaan. Dit was een mobiele pinautomaat van de ING bij de Albert Heijn (in de supermarkt dus). Je vraagt je dan ook wel eens af hoe het zelfs daar kan gebeuren zonder dat iemand het ombouwen van het apparaat opmerkt. Dat zou toch wat tijd moeten kosten zou je denken. Het gaat in principe heel snel. Het kan zelfs zo zijn dat er slechts 24 uur zit tussen het skimmen van de pas en de eerste verdwijning van geld. Het is in jouw geval inderdaad heel vervelend dat je niets van de bank hebt vernomen. Zelf zit ik ook bij de ING en ik merkte pas dat mijn pas was geskimd toen mijn pas in het weekend werd ingeslikt bij een pinautomaat. De klantenservice gebeld en zij vertelden mij toen dat de pas geskimd was. Nadeel was dat de kantoren al dicht waren en ik enkel met mijn id-kaart toch geld kon opnemen, dus daar was een kantoor voor nodig. Resultaat: geld lenen om de boodschappen voor het weekend te kunnen doen. Dat was een groot minpunt. Een pluspunt in mijn geval was dan weer wel dat ze de rekening hadden geblokkeerd voordat er geld werd gestolen, alleen jammer dat ze dan gewoon je pas laten inslikken en niet even contact met je opnemen. Helemaal gelijk in!

Groetjes, Marensa

Ine Janssen, 28-01-2013
Ook mijn pas v.d. ING is geskimd op 23 januari 2013 in Geleen bij de Jumbo of bij het pinapparaat dat buiten bij de Jumbo zit, dit is er een van de ING zelf. Ik kwam erachter doordat mijn pinpas op 25 januari niet meer werd geaccepteerd bij een andere supermarkt. Toen ben ik mijn pas gaan uitproberen bij een ING-filiaal en daar werd hij direct ingeslikt. Binnen vertelde een medewerkster mij dat mijn pas geskimd was en dat er al een nieuwe was aangevraagd wel waren er 3 bedragen gepind in Bangkok diezelfde dag. Hopelijk krijg ik snel een nieuwe pas en belangrijker nog hopelijk krijg ik mijn geld snel terug! De medewerkster bij ING was wel super in duidelijk over wat er was gebeurd, super! Maar wat een LAFFE zet van dat soort gasten. Reactie infoteur, 31-01-2013
Beste Ine,

bedankt voor je reactie. Het is inderdaad erg laf van de skimmers.
In principe krijg je altijd je geld terug, gewoon via je eigen bank. Hier kan wel een tijdje overheen gaan, meestal zo rond de drie weken. Ik hoop voor je dat alles snel geregeld is en dat je inderdaad snel je geld ook weer terug hebt!

Groetjes, Marensa

Sarah, 26-01-2013
Ik kwam er achter dat er vaker is gepingt van mijn rekening. Gewoon door iemand in zelfde woonplaats via een andere bank bedragen zoals 250 euro, 200 euro ect… Weet, iemand of ze hier dan ook iets aan doen? Reactie infoteur, 31-01-2013
Beste Sarah,

als iemand anders met jouw pinpas pint, dan kan dit door de bank achterhaald worden. Bij de pinautomaten hangen camera's. Daarbij kunnen banken duidelijk zien wanneer een pinpas geskimd is en wanneer niet. Als je zeker bent dat jij het zelf niet geweest bent, dan kun je er melding van maken bij de bank en aangifte doen bij de politie. Je rekening zal dan worden geblokkeerd, de camerabeelden van het pinnen worden opgevraagd en het moment van skimmen zal worden opgespoord, zodat ze ook weten waar er geskimd is.

Ik hoop dat je er iets aan hebt!

Groetjes, Marensa

Bogaard, 13-01-2013
Ik krijg via mail een vermelding van ING dat mijn p card geskimt is. Moet ik dit serieus nemen? Of is dit ook een vorm van oplichting? Reactie infoteur, 14-01-2013
Beste Bogaard,

toevallig zit ik zelf ook bij de ING en is mijn kaart al twee maal eerder geskimd geweest. Ik weet hierdoor dat zij GEEN mail sturen hierover. Je pas wordt geblokkeerd en bij je eerst volgende keer pinnen bij een automaat wordt de pas 'ingeslikt'. Kortom, als je pas echt geskimd is (en de ING heeft dit opgemerkt) dan kun je de pas niet meer gebruiken. De mail is dus niet echt van de ING en valt onder oplichting. Dit gebeurt vaak de laatste tijd (en ik heb zelf ook al een aantal mails ontvangen met dergelijke informatie, zogenaamd afkomstig van de ING). Je kunt de mail gewoon verwijderen, maar je kunt er ook melding van maken bij de ING en de politie.

In alle gevallen: antwoord niet op de mail!

Groetjes, Marensa

Lenie, 25-11-2012
Ik heb een hele goede tip;
neem twee bankrekeningen., een lopende en een pinrekening.
gebruik de lopende rekening alleen voor het betalen van nota's en boek een klein bedrag huishoudgeld over naar de pinrekening. Deze pinrekening - indien deze geskimd wordt - bevat een minimum bedrag waar de skimmer niet veel aan heeft. Reactie infoteur, 03-12-2012
Beste Lenie,

bedankt voor het meedenken en deze heel goede tip!

Groetjes, Marensa

Loes, 06-10-2012
Gisteren ging ik tanken bij de benzine pomp. Je betaald daar middels je pin pas. Mij viel op dat het touch-screen waar je de pincode ook in moet voeren een bepaalde structuur had. Een soort zig-zag achting. Kan dit ook een manier van skimmen zijn? Een laagje van het een of ander over een scherm plakken waar je de pincode in moet voeren? Reactie infoteur, 07-10-2012
Beste Loes,

het is heel vreemd dat het scherm afwijkt van wat je gewend bent bij de tankstations. Ik heb er nog niet eerder van gehoord, maar het is natuurlijk zo dat skimmers steeds nieuwe manieren vinden om de pinautomaten e.d. te saboteren. Het zou dan ook wel goed mogelijk zijn dat er iets aan de hand is geweest met het pinapparaat, maar het hoeft niet. Het zou me helemaal niet verbazen als ze ook voor de touch-screen apparaten een manier hebben gevonden.

Bedankt voor je reactie. Ik ben heel benieuwd of nog meer mensen iets raars opvalt bij dit soort pinautomaten!

Groetjes, Marensa

Tonny Wilbers, 12-05-2012
Mijn ING pasje is vorige week geskimd in Curaçao en 5 dagen later zijn er twee bedragen gepind in Mexico. Uiteraard direct contact opgenomen met ING en deze stelden me meteen gerust met de mededeling van dat ik het geld binnen 2 weken weer op mijn rekening teruggestort zou krijgen en vandaag 3 dagen later alweer een nieuwe pinpas ontvangen met dezelfde foto erop als de vorige n.l (van mijn overleden vrouw). Ben altijd in de veronderstelling geweest dat ZIJ mijn betalingen in de gaten zou houden, maar ook deze keer heeft ZIJ dat niet kunnen doen. Chapeau voor de ING voor de snelle en correctie afhandeling. Reactie infoteur, 15-05-2012
Beste Tonny,

inderdaad een heel goede service. Het voordeel van skimming is wel dat je je geld eigenlijk altijd terug krijgt, in de meeste gevallen van de verzekering van de betreffende bank. Ik vind het wel top dat je eenzelfde pas hebt gekregen, met de foto van je overleden vrouw. Ik kan me voorstellen dat dat je veel waard is! Ik hoop voor je dat het niet nog eens gebeurt!

Groetjes, Marensa

Jessica, 27-03-2012
Ik weet niet of ik geskimd ben, maar ik ging vandaag naar de pinautomaat en toen typte ik de juiste pincode van mijn kaart in (dat weet ik 100% zeker) en toen zei ie dat de pincode niet juist was. Ik dacht miss toch verkeerd getypt, dus ik ging in mijn telefoon kijken want daar heb ik het nr in staan. Ik nog een keer alles intoetsen en weer zegt ie dat mijn pincode niet juist was. Ik naar een andere bank automaat en daar weer geprobeerd. En toen zei die dat mijn pin geblokkeerd was. Ik snap het niet want min code is echt wel MIJN pincode. Kan de bank je code veranderen?of kan het zijn dat een crimineel mijn code bewerkt heeft? Ik heb een paar dagen geleden dezelfde code nog gebruikt voor internetbankieren! Heeft iemand enig idee? Reactie infoteur, 29-03-2012
Beste Jessica,

dat is wel heel vreemd! Als je zeker weet dat je de juiste pincode hebt gebruikt, dan zou deze altijd moeten werken op iedere pinautomaat. Na drie keer een onjuiste pincode raakt een pas inderdaad geblokkeerd. Je moet dan even bij de bank langs om de blokkade ervan af te laten halen. Hiervoor moet je je pas meenemen en een legitimatiebewijs. Sommige banken hebben zo ingesteld dat een blokkade er na 24 uur vanzelf weer af gaat. Dus het is afhankelijk van de bank. Als je toch bij de bank bent, dan zou ik daar even wat meer informatie inwinnen. Skimmers kunnen je pincode niet wijzigen in ieder geval. Wel kan het zijn dat de betreffende pinautomaat was bewerkt voor skimming, waardoor de pincode niet werd geaccepteerd, omdat deze op dat moment gekopieerd werd. Hou je rekening dus goed in de gaten en ga voor de zekerheid even bij de bank langs!

Groetjes, Marensa

Willem Wout, 21-03-2011
Ben twee jaar geleden geskimd in Leerdam en iedereen beweerde toen bij hoog en laag dat iemand meegekeken had. Toen opperde ik dat ontfutselen van de pincode ws. ook zonder meekijken mogelijk is, dus langs electronische weg. Kon dat echter niet bewijzen bij gebrek aan apparatuur;) Vandaag lees ik via Webwereld-beveiligings-nieuwsbrief dat dat inderdaad mogelijk was en is. Het pinnen daarom maar laten is geen aantrekkelijke optie, wél het regelmatig checken van je bankrekening en op tijd piepen! (In mijn geval deed de ING er niet moeiljk over.) Reactie infoteur, 24-03-2011
Klopt inderdaad. Ze hebben je pincode niet meer nodig, want ze kopieren gewoon je strip en kunnen vervolgens geld van je rekening halen. Toevallig ben ik zelf een paar weken geleden geskimd, maar de ING had het eerder opgemerkt als ik en blokkeerde mijn rekening. Hierdoor is er geen geld van mijn rekening gehaald. Maar het wordt steeds makkelijker. Daarom gaan we nu van pinnen naar het zogeheten 'dippen', ofwel hetzelfde als chippen maar dan met de pincode…

Belinda, 10-08-2010
Ik ben in een supermarkt geskimd. Moet dus haast wel door personeel zijn geinstalleerd… Erg eigenlijk dat je dus niet meer "normaal" kunt pinnen in een winkel… Gelukkig is mijn pas automatisch geblokkeerd door de ING bank en is er geen bedrag afgehaald. Reactie infoteur, 10-08-2010
Hoi Belinda,

het is inderdaad heel erg dat pinnen zelfs niet meer veilig is. Voor de veiligheid van de winkelmedewerkers wordt vaak gevraagd om te pinnen, maar voor jezelf is het dan eigenlijk weer aan te raden om gewoon contant af te rekenen.
Tegenwoordig skimmen ze zelfs de automaten bij de bank, dus je pas is nergens meer veilig.

Goed dat je het door had en de rekening op tijd hebt laten blokkeren. Daar heb je heel veel geluk mee gehad!

Bedankt voor je reactie!

Groetjes, Marensa

Hans Derks, 06-06-2010
Wat als de pin automaat weigerd 3x toe geen pas afleest zoals bij winkel zeeman in Druten? Reactie infoteur, 06-06-2010
Beste Hans,

wanneer een pinautomaat herhaaldelijk een pas weigert, is het aan te raden deze niet te gebruiken en contant te betalen of even in de omgeving te gaan pinnen wanneer je geen geld bij je hebt. Natuurlijk zijn er pinautomaten, zeker in winkels, die erg gevoeling zijn en de pas al weigeren wanneer er een vlekje op de afleesstrip zit, maar het is aan te raden geen risico's te nemen en dan gewoon contant te betalen.

Groetjes, Marensa

Ej den Hartog, 23-01-2010
Vraag:Is het voor skimmers ook mogelijk om met een nagemaakte pas te internetbankieren?
Bij Abn Amro gebruikt men een E.dentifier waarvoor men de pas en pincode nodig heeft.
Als dat mogelijk is dan is er niets meer veilig.
Graag uw reactie.
mvr groet
EJ den Hartog Reactie infoteur, 23-03-2010
Beste E.J. den Hartog,

op dit moment is het nog niet mogelijk met de geskimde passen ook in te loggen via internetbankieren, maar hier zullen de professionele skimmers vast wel iets op bedenken. Het is inderdaad zo dat betaalmogelijkheden steeds onveiliger worden. Een aanrader is misschien overstappen naar een bank waar je geen E.dentifier hoeft te grbuiken bij het inloggen. Bijvoorbeeld bij de ING heb je geen pas en geen E.dentifier nodig om je rekeningen te betalen e.d.

Groetjes, Marensa

Arnold, 24-11-2009
Het enige voordeel van pinnen is dat je dat het elk moment van de dag kan doen. Maar wat je ook bedenkt de skimmer zal altijd met de ontwikkelingen meegaan. En het haast maken met het veilig maken van automaten is goed maar geeft geen enkele garantie dat het veilig blijft. Ik wordt liever beroofd door een skimmer dan door een straatrover. Beter een gat in mijn rekening dan een gat in mijn hoofd. Een voordeel dat skimmers bieden is dat de fabrikanten steeds weer iets anders moeten verzinnen en dat is weer goed voor de arbeiders plaatsen die verdienen dan weer geld dat dan weer door skimmers kan worden beroofd. En zo blijven we in leven. Reactie infoteur, 25-11-2009
Beste Arnold,

dank voor je reactie. Ik ben het er mee eens dat je beter een gat in de rekening dan in je hoofd kunt hebben.
Goed voor de werkgelegenheid is het ook, maar het is wel een heel vervelende manier…

Groetjes!

Marensa (310 artikelen)
Laatste update: 06-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.