nieuws uitgelicht

Donald Trump – President van Amerika – Januari 2017

Donald Trump wordt op 20 januari 2017 geïnaugureerd als de 45ste president van de Verenigde Staten van Amerika. De president was als presidentskandidaat niet bekend om zijn vriendelijkheid of als man die verbinding zoekt. Hij deed in rechttoe rechtaan woorden met veel gebruik van de woorden “ik”, “ongelooflijk”, “fantastisch”, “We make America great again” en “America First” verschillende verkiezingsbeloften in zijn speeches. In de eerste elf dagen van zijn presidentschap gaat hij voortvarend aan de slag met die beloften. Hij vaardigt het ene decreet na het andere uit, introduceert de ‘alternative facts’ en maakt zijn eerste anti-Trump demonstraties mee.
Women's March on Washington / Bron: Ted Eytan from Washington, DC, USA, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Women's March on Washington / Bron: Ted Eytan from Washington, DC, USA, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

De eerste elf dagen van Trump als president van Amerika


President Donald Trump in Washington D.C. - Januari 2017

Donald Trump zit vanaf 20 januari 2017 in Washington D.C. in plaats van in zijn Trump Tower in New York. Hij tekent het ene decreet of executive order na het andere en heeft het daar die eerste dagen van zijn presidentschap druk mee.

Trump en Twitter

Trump twittert, zoals hij dat tijdens de verkiezingscampagne ook deed. Als president twittert hij onder de naam @POTUS (President Of The United States). Zijn directeur Social Media Dan Scavino Jr. beheert het account en als Trump zelf via @POTUS tweet dan staat er #DJT bij (Donald J. Trump). Het account @realDonaldTrump is Trumps persoonlijke account en die gebruikt hij regelmatig en met grote woorden. De president communiceert frequent via Facebook en Twitter en blijft krasse uitspraken doen.

Inauguratie op 20 januari 2017

De eerste dag van zijn presidentschap begint om 12.00 uur met de eedaflegging bij het Capitool. Daarna houdt Trump zijn eerste speech, die hij eindigt met "America First!". De inhuldiging gaat verder met een inaugurele parade en traditionele balls.

21 januari 2017

Women’s March

Direct op de tweede dag van zijn presidentschap wordt Trump geconfronteerd met een grote demonstratie, de 'Women's March'. Alleen al in Washington D.C. lopen naar schatting 500.000 mensen mee, waarvan velen een pussyhat dragen, een mutsje met kattenoortjes, verwijzend naar Trumps uitspraak “grab them by the pussy", “grijp ze in hun poesje”. De demonstratie is vooral voor vrouwenrechten en meer gelijkheid, rechten die volgens de demonstranten onder Trump gevaar lopen.

Een leugen

De protesten brengen meer mensen op de been dan de inauguratie een dag eerder. Trumps woordvoerder Sean Spicer verklaart voor de microfoon juist dat het de drukst bezochte inauguratie ooit was. "Punt uit!" Trumps relatie met de journalisten wordt er niet beter op en hij noemt de cijfers die de media presenteren "een leugen".

Obamacare

Meteen na de inauguratie tekent Trump een decreet over een onderdeel van de Affordable Care Act, bekend als Obamacare. Hij kan de hele Obamacare niet met één pennenstreek ongedaan maken, omdat het een complexe wet betreft.

22 januari 2017

Alternatieve feiten

De alternatieve feiten worden geboren. Het is een van Trumps naaste adviseurs, Kellyanne Conway, die ermee op de proppen komt door in een ochtendshow Spicer te verdedigen met het feit dat er “alternative facts” meespelen in de cijfers over de bezoekers op de dag van inauguratie.

23 januari 2017

Decreten

Deze maandag is de eerste echte werkdag voor de president. Trump gaat voortvarend aan de slag en tekent een decreet die de geldkraan dichtdraait voor organisaties die in het buitenland vrouwen helpen met gezinsplanning en abortus, de Global Gag Rule. Ook tekent hij een decreet tegen de invoering van het handelsverdrag TPP. Trump kondigt tevens een vacaturestop voor de federale overheid aan.

24 januari 2017

Oliepijpleidingen

De president tekent twee decreten voor hervatting van aanleg van twee omstreden oliepijpleidingen in North Dakota. Dit was een van zijn verkiezingsbeloften. Milieubewegingen en indianen die in het gebied wonen zijn woedend. “America First” geldt bij Trump niet voor de 'first Americans'. Tevens schrapt hij diverse milieubeperkingen voor fabrieken en grote projecten betreffende infrastructuur.

Vermeende fraude

Woordvoerder Sean Spicer kondigt een onderzoek aan naar vermeende fraude bij de verkiezingen naar aanleiding van de uitkomsten van een ander onderzoek over de verkiezingen. Dat andere onderzoek, waar Trump zich op baseert, ging helemaal niet over stembusfraude, maar over problemen bij de kiezersregistratie. Het levert algehele spraakverwarring over verkiezingsfraude die er helemaal niet was.

25 januari 2017

Mexicaanse Muur

President Trump zet een handtekening onder het decreet dat de verkiezingsbelofte over de Mexicaanse muur inlost, de “big beautiful wall”. De bouw van de muur is daarmee nog geen feit, want het Congres moet instemmen met de financiering.

Waterboarding

Hij geeft deze dag zijn eerste tv-interview, aan ABC News. Trump verkondigt daar dat hij kan leven met marteltechnieken als waterboarding om terreurverdachten te verhoren. “It absolutely works”. Trumps eigen minister Mattis van Defensie is faliekant tegen die verhoormethode.

Sanctuary cities

De president kondigt aan dat hij een einde wil maken aan de sanctuary cities: steden die illegale immigranten beschermen. Ook waarschuwt hij Chicago, waar een geweldsgolf heerst.

26 januari 2017

Nieto niet naar Washington

De Mexicaanse president Peña Nieto zegt zijn bezoek aan Washington af. Hij is ontstemd vanwege de muur, die Trump ook nog eens door Mexico wil laten betalen. Dezelfde dag oppert Spicer een invoerheffing van 20 procent voor Mexicaanse goederen. Daar zou dan de muur van kunnen worden betaald. Uiteindelijk draaien dan de Amerikaanse burgers ervoor op, omdat de spullen duurder worden.

Islamitische landen

Trump wil tijdelijk migranten en reizigers uit zeven voornamelijk islamitische landen weren: Irak, Iran, Libië. Syrië, Somalië, Jemen en Libië. Het verbod moet terreurverdachten weren.

27 januari 2017

Britse premier May

De eerste buitenlandse regeringsleider maakt haar opwachting in het Witte Huis. De eer valt de Britse premier May te beurt. De Britse wil na brexit de banden met Amerika verstevigen.

Topambtenaren stappen op

Alle topambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stappen op. Het is niet duidelijk of dit uit protest is of dat ze zijn ontslagen.

Mainstream media

Steve Bannon, de naaste adviseur van Donald Trump, maakt in een interview gehakt van de belangrijkste media. “I want you to quote this. The media here is the opposition party. They don’t understand this country.”

Belangenverstrengeling

Trumps golfclub Mar-a-Lago in Florida heeft sinds de verkiezingen de prijs voor lidmaatschap verdubbeld. Voor $200.000 ben je lid, dat was $100.000. Het wordt belangenverstrengeling genoemd.

30 januari 2017

Demonstraties

Trump krijgt ladingen kritiek over de immigratie- en vluchtelingenstop over zich heen, uit binnen- en buitenland en er zijn in diverse steden demonstraties. Er ontstaat een chaos op vliegvelden. Federale rechters in Virginia en New York grijpen in. Green-cardhouders moeten van de rechter worden binnengelaten en op vliegvelden vastgehouden vluchtelingen en immigranten mogen niet worden teruggestuurd. De president zwakt het decreet iets af en laat green-cardhouders binnen. Er zijn wel extra controles. Voor het instellen van dit decreet heeft de president niet overlegd met de betrokken ministeries, zoals die van Buitenlandse Zaken, Justitie en Homeland Security. Ze wisten er niets van en dat is zeer ongebruikelijk. Naast verzet zijn er ook miljoenen Amerikanen die het goed vinden wat Trump doet.

Trumpologie

Er is een nieuwe discipline in de journalistiek ontstaan die Trumpologie is genoemd en zich bezighoudt met het interpreteren van de uitspraken van The Donald. Het blijkt dat aanhangers Trump’s woorden serieus nemen maar niet letterlijk en journalisten nemen Trump letterlijk maar niet serieus. Trump moet serieus én letterlijk worden genomen, blijkt uit de eerste dagen van zijn regering.

Steve Bannon

Steve Bannon is Trump’s adviseur in het Witte Huis. Bannon blijft veelal op de achtergrond, maar is altijd aanwezig om Trump in te fluisteren. Vele decreten die in deze eerste dagen van de Trump Administration zijn ondertekend lijken uit zijn koker te komen. Hij was baas van Breitbart, een rechtse nieuws- en opiniesite die Trump tijdens zijn verkiezingscampagne volop steunde.

31 januari 2017

Inreisverbod

Burgerrechtenorganisaties zijn naar de rechter gestapt voor een uitspraak over de ongrondwettelijkheid van het inreisverbod uit de zeven landen. Waarnemend minister van Justitie, Sally Yates (nog benoemd door Obama), twijfelt openlijk of het decreet van Trump wettelijk is en meteen krijgt ze de zak. Zelfs diplomaten van het ministerie van Buitenlandse Zaken spreken zich uit tegen het inreisverbod en dat is hoogst ongebruikelijk. Diplomaten horen volgens de ongeschreven regel geen politieke uitspraken te doen.

Barack Obama

Barack Obama, die na de inauguratie van zijn opvolger met Michelle op vakantie ging, reageert voor het eerst op de politiek van Trump. Hij laat weten dat hij achter de protesten staat en dat hij zich tegen discriminatie van religieuze groepen zal blijven uitspreken.

Bijzonderheid tijdens de Trump Administration

1984
Het boek 1984 van George Orwell staat opeens nummer één in de bestsellerslijst in Amerika. Het is een van de dystopische boeken die in de eerste weken van de regering Trump veel gelezen worden. 1984 gaat over een totalitaire maatschappij waar het zelfdenkende individu de grote verliezer is. Het boek wordt gezien als een waarschuwing tegen totalitaire regimes.

Dystopie

Een dystopie is een akelige samenleving, met antidemocratische kenmerken, een totalitaire staat waar je niet in zou willen leven. Dystopische boeken hebben een denkbeeldige samenleving als onderwerp. Dystopie is het tegenovergestelde van utopie, waar alles mooi en fijn is.

Washington DC

Legenda
A. Witte Huis

Lees verder

© 2017 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mike Pompeo, minister van Buitenlandse Zaken van de VSMike Pompeo, minister van Buitenlandse Zaken van de VSMike Pompeo is op 13 maart 2018 tot minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten (VS) benoemd. Hij volgt Rex…
De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789George Washington, Abraham Lincoln, Dwight Eisenhower, John Kennedy, Ronald Reagan, ... De Amerikaanse geschiedenis staa…
Correspondents’ Dinner in het Witte Huis van AmerikaCorrespondents’ Dinner in het Witte Huis van AmerikaHet Witte Huis in Washington is als een bijenkorf vol zoemende functionarissen. Een groot deel daarvan is staf van de pr…
Nepnieuws, hoax en alternatieve feitenNepnieuws, hoax en alternatieve feitenWe leven in een wereld waar veel digitaal gecommuniceerd wordt en onder al die informatie zit ook nepnieuws. Volstrekt o…
Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie voor 2017-2021Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie voor 2017-2021Op woensdag 15 maart 2017 zijn de verkiezingen voor de leden van de Tweede Kamer. Ook de ChristenUnie doet aan deze verk…
Bronnen en referenties
  • http://nos.nl/artikel/2155261-een-week-president-trump-regeren-in-de-hoogste-versnelling.html Geraadpleegd op 28 januari 2017
  • Trump Daily - woensdag 25 januari Geraadpleegd op 25 januari 2017
  • Trump Daily - donderdag 26 januari Geraadpleegd op 26 januari 2017
  • Trump Daily - vrijdag 27 januari Geraadpleegd op 27 januari 2017
  • Trump Daily - zaterdag 28 januari Geraadpleegd op 28 januari 2017
  • Trump Daily - zondag 29 januari Geraadpleegd op 29 januari 2017
  • Trump Daily - maandag 30 januari Geraadpleegd op 30 januari 2017
  • Trump Daily - dinsdag 31 januari Geraadpleegd op 31 januari 2017
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dystopie Geraadpleegd op 5 februari 2017
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/1984_(boek) Geraadpleegd op 5 februari 2017
  • Afbeelding bron 1: Ted Eytan from Washington, DC, USA, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 21-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.