InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Het sociaal leenstelsel
nieuws uitgelicht

Het sociaal leenstelsel

Het sociaal leenstelsel Op woensdag 28 mei is het sociaal leenstelsel een feit geworden. Dit houdt in dat studenten die vanaf 1 september 2015 gaan studeren geen recht meer hebben op een basisbeurs. Dit zorgt ervoor dat studeren in Nederland weer een stuk duurder wordt. Wat gaat er allemaal precies veranderen?

Wat is het sociaal leenstelsel precies?

Bij het sociaal leenstelsel verdwijnt de basisbeurs. Hiervoor in de plaats gaat de overheid het zogenoemde studievoorschot invoeren. Dit houdt in dat, als je wilt gaan studeren, je (voordelig) geld kunt gaan lenen. De bedragen die je kunt gaan lenen zullen waarschijnlijk gelijk blijven aan de hoogte van de basisbeurs van nu. Wanneer je recht hebt op een aanvullende beurs, behoud je deze beurs. Je hebt recht op een aanvullende beurs wanneer je ouders te weinig verdienen. Deze aanvullende beurs hoef je aan het eind van je studie niet terug te betalen. De aanvullende beurs wordt zelfs verhoogd met zo'n 100 per maand.

Belangrijk!

Ben je al aan het studeren of ga je aankomend studiejaar studeren? Dan veranderd er voor jou niks! Je houdt dus gewoon je basisbeurs, of je nu inwonend of uitwonend bent.

OV-studentkaart

Bij de OV-studentenkaart veranderen ook een aantal dingen, maar dan wel in positieve zin. De OV-studentenkaart blijft namelijk bestaan, en wordt zelfs uitgebreid! De OV-studentenkaart wordt namelijk ook toegankelijk voor minderjarige mbo'ers (dus jongeren onder de 18 jaar) die naar school gaan. Dit is nu namelijk nog niet het geval.

De (gunstige) voorwaarden

De lening heeft wel gunstige voorwaarden. Zo heb je bijvoorbeeld 35 jaar de tijd om de lening af te lossen en je hoeft pas te betalen wanneer je minimaal het minimumloon verdient. Ook zal de aflossing die je moet gaan betalen maximaal 4% zijn van je loon.

Huidige situatie

Nu krijgt iedereen die naar het HBO en WO gaat nog studiefinanciering. Die bestaat sowieso uit een basisbeurs en OV-studentenkaart, maar kan, afhankelijk van het inkomen van je ouders, aangevuld worden met aan aanvullende beurs. Wanneer je je diploma binnen 10 jaar behaald (dit hoeft dus niet het diploma te zijn van de eerste studie die je volgt, maar zou bijvoorbeeld ook het diploma van je derde studie kunnen zijn), hoef je dit niet terug te betalen. Daarnaast kan je ook nog een lening aanvragen, die je vanzelfsprekend wel terug moet betalen. Deze situatie is voor zowel thuiswonende als uitwonende studenten zo, het enige verschil is dat de basisbeurs van uitwonende studenten hoger is.
© 2014 - 2017 Dyphusion, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sociaal leenstelsel, argumenten voor en tegenSociaal leenstelsel, argumenten voor en tegenDe basisbeurs voor studenten maakt in september 2015 plaats voor een sociaal leenstelsel. Maar hoe sociaal is dat leenst…
Bronnen en referenties
  • http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/sociaal-leenstelsel-studenten#node_876176
  • http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/straks-studeren-dit-verandert-er-voor-jou

Reageer op het artikel "Het sociaal leenstelsel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Dyphusion
Gepubliceerd: 01-06-2014
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Bronnen en referenties: 2
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!