InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Koningsontbijt 2014 ongezond?
nieuws uitgelicht

Koningsontbijt 2014 ongezond?

Koningsontbijt 2014 ongezond? Vrijdag 25 april 2014 worden de Koningsspelen weer gehouden. Veel scholen doen hier aan mee. Voor aanvang van deze sportdag wordt er met de hele school genoten van een goed en feestelijk ontbijt. Niet iedereen is even blij met de inhoud van dit ontbijtpakket. Volgens diverse organisaties is dit niet het beste ontbijt om de dag mee te beginnen.

Koningssportdag

De Koningssportdag is een groot onderdeel van de Koningsspelen. Koning Willem-Alexander is een groot sportliefhebber en hij stimuleert het sporten bij de jeugd dan ook actief. Sporten is niet alleen belangrijk voor de lichamelijke ontwikkeling, maar ook voor je sociale ontwikkeling. De Koningssportdag is geen verplichting op scholen, maar ongeveer 5400 scholen hebben zich er voor aangemeld. De koningssportdag begint om 09.30 met een dans en een liedje van Kinderen voor Kinderen. Het lied waarop in 2014 wordt gedanst is 'Doe de Kanga'. Na de zang en dans volgt een ochtend vol spel en beweging. De scholen kunnen zelf weten hoe ze deze ochtend invullen, maar een werkboek Koningsspelen is te downloaden. Er doen dit jaar ongeveer 1,3 miljoen kinderen mee.

Koningsontbijt

Sporten doe je niet op een lege maag. Voor aanvang van de Koningsspelen start men gezamenlijk met een ontbijt. Een goed ontbijt geeft genoeg energie om lekker te kunnen bewegen. Het Koningsontbijt is gratis. Gratis voor leerlingen, maar ook voor de scholen. Het ontbijt wordt aangeboden door Supermarkt Jumbo samen met enkele andere partners. Het ontbijt zit verpakt in ontbijtdozen.

Wat zit er in een ontbijtdoos?

 • 2 volkoren broden
 • Een pak servetten
 • Een poster
 • Glutenvrij brood
 • Kuipje Blue Band halvarine
 • Pot Calvé pindakaas
 • 2 pakken halfvolle melk Friesland Campina
 • 3 pakjes choco sojadrink van Alpro
 • Pak Venz hagelslag minder suiker
 • Pot Canisius appelstroop
 • Pot Nutella chocoladepasta
 • La Vache qui rit smeerkaas
 • 25 Kanzi appels
 • 500 gram snoeptomaatjes
 • 1 komkommer

De kritiek op dit ontbijt

Het voedingscentrum

Volgens Felix Cohen, directeur van het voedingscentrum bevat het pakket ongezonde producten zoals hagelslag en pindakaas. Volgens Cohen stop je met deze producten de kinderen vol met suiker, terwijl de insteek van de Koningsdag juist een gezonde Koningsdag is. Het voedingscentrum heeft sponsor Jumbo afgeraden het ontbijt op deze manier in te vullen, maar Jumbo heeft dit toch doorgezet.

Consumentenorganisatie Foodwatch

Consumentenorganisatie Foodwatch is ook niet blij met het ontbijt dat wordt gesponsord door Supermarktketen Jumbo. Het kritiek van deze organisatie is niet zozeer op de inhoud van het pakket, maar meer dat het wordt aangeboden door Jumbo en diverse andere sponsoren. Op deze manier komen de voedingsbedrijven de scholen binnen. Deze bedrijven hebben vaak andere belangen dan het onderwijs zelf. Het gaat niet om de educatie, maar om de reclame aldus een woordvoerder van Foodwatch.

Reactie Jumbo Supermarkten

Jumbo zegt deze dag niet aan te grijpen om reclame te maken voor hun supermarkten. Jumbo stelt de pakketten beschikbaar om het belang van ontbijten te laten zien en op deze manier te zorgen voor een goede én gezellige start van de Koningssportdag. De inhoud van het ontbijtpakket is volgens Jumbo een gevarieerde balans tussen gezonde en lekkere producten die bij een feestelijk ontbijt passen. Jumbo vindt het jammer dat Consumentenorganisatie Foodwatch en het Voedingscentrum deze dag aangrijpen om 'hun punt te maken'.

Is de kritiek terecht?

In 2013 werden de Koningsspelen voor de eerste keer gehouden en ook toen was er al kritiek op het Koningsontbijt. Het ontbijt is dan ook op diverse punten al aangepast. En of het ontbijt ongezond is? Daarover zullen de meningen behoorlijk verdeeld zijn. Er zijn mensen die normaliter met alleen magere producten ontbijten. Die zullen zich vast kunnen vinden in de kritiek op de vele suikers in dit ontbijt. Veel mensen beginnen de ochtend echter met een broodje hagelslag of pindakaas. En dat zijn niet alleen kinderen. Ook vele volwassenen beginnen de dag met dit beleg op de boterham. Zij zullen zich wellicht minder kunnen vinden in de kritiek op dit ontbijt. Dan is er ook nog een groep mensen die zonder ontbijt de deur uit gaat. Ook zo'n 15% van de kinderen ontbijt niet. Zou een broodje hagelslag of pindakaas voor hen dan niet beter zijn dan helemaal geen ontbijt?
© 2014 - 2017 Bianca101, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koning Koningsspelen 2013 krijgen vormKoning Koningsspelen 2013 krijgen vormIn aanloop naar de dag van de eerste Koningsspelen, 26 april 2013, zitten verschillende scholen met de handen in het haa…
Koning Koningsspelen 2013 en daarnaKoning Koningsspelen 2013 en daarnaVrijdag 26 april 2013 is de eerste dag van de Koningsspelen. Het Nationaal Comité Inhuldiging zwengelt de sportieve dag…
Bedrijven die de troonswisseling sponsorenVanaf 30 april 2013 is Willem Alexander Zijne Koninklijke hoogheid en gaat Beatrix als prinses door het leven. Het feest…
Koning Strik als keurmerk inhuldigingKoning Strik als keurmerk inhuldigingEen oranje strik, dát was het logo van het Nationaal Comité Inhuldiging dat het comité voor de inhuldiging van de koning…
Koning - Nationaal Comité Inhuldiging en kroningsfeestKoning - Nationaal Comité Inhuldiging en kroningsfeestDe inhuldiging van koning Willem-Alexander gaat gepaard met diverse feestelijkheden. Begin februari 2013 benoemt ministe…
Bronnen en referenties
 • http://www.telegraaf.nl/gezondheid22541297/__Koningsontbijt_is_slecht_voor_kinderen__.html

Reageer op het artikel "Koningsontbijt 2014 ongezond?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Bianca101
Laatste update: 21-04-2017
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Bronnen en referenties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!