Wat zijn de straffen voor zinloos geweld?

Op 4 januari dit jaar werd er op de Vestdijk in Eindhoven een man uit Oirschot zwaar mishandeld. De man werd zonder een tot nog toe bekende reden aangevallen en terwijl hij op de grond lag door acht jongens zwaar mishandeld. Deze brute mishandeling heeft veel onder de bevolking los gemaakt gezien de heftige reacties op de verschillende social media zoals Twitter en Facebook. Vaak gehoord is de roep om strenger straffen. De vraag die je hiervoor eerst zou moeten beantwoorden is: wat zijn de straffen geweest voor soortgelijke vergrijpen die eerder plaatsgevonden hebben? Hiervoor bespreek ik drie soortgelijke gevallen en de straffen die in deze casussen gegeven zijn.

Hoogte van de straffen zinloos geweld

Wat is nu werkelijk de hoogte van de straffen die gegeven worden voor zinloos geweld en dan wel specifiek zware mishandeling in vereniging zonder enige aanleiding. Drie uitspraken uit de strafrechtpraktijk in deze eeuw zullen daar meer inzicht in geven.

Zware mishandeling van portier

Op 30 april 2007 werd er in Maarssen een portier zeer zwaar mishandeld, enkel omdat deze een groep jongens niet binnenliet. De straf die een 17 jarige jongen hier kreeg voor poging tot zware mishandeling, het medeplegen van poging tot zware mishandeling en openlijk geweld in vereniging was 12 maanden, geheel onvoorwaardelijk. Deze zaak vertoont verschillende overeenkomsten met de mishandeling van de man in Eindhoven, namelijk dat het hier ook gaat om een jonge dader net zoals dat er ook jonge jongens bij de groep daders zitten bij de mishandeling in Eindhoven. Er is in deze casus net zoals bij de mishandeling in Eindhoven ook sprake van zinloos geweld, echter is er in deze zaak wel sprake van een aanleiding, terwijl er bij de mishandeling in Eindhoven tot zover nog geen aanleiding gevonden is.

Zware mishandeling na examenfeest

Op 9 juli 2008 werd een man in Houten zwaar mishandeld door drie jongens op een parkeerplaats. Deze jongen kwam terug van een examenfeest en zag de drie jongens op zich af komen met de bedoeling hem in elkaar te slaan. Eén van de verdachte werd veroordeeld voor een voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar en een werkstraf voor de duur van 200 uren, te vervangen door 100 dagen hechtenis en tevens veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 834,44 euro aan het slachtoffer. Deze zware mishandeling is vergelijkbaar met de mishandeling in Eindhoven, echter, in dit geval is er sprake van een minder grote groep dus ook van minder daders. Er is in deze zaak ook geen sprake van het jeugdrecht, aangezien de verdachte ten tijd van het plegen van het misdrijf al meerderjarig was. Ook belangrijk is om te weten dat in dit geval voorbedachte rade niet bewezen geacht werd door de rechtbank.

Mishandeling in Ermelo

In Ermelo werd op 31 mei 2003 een man zwaar mishandeld. De man werd meerdere malen geschopt en geslagen en werd met deodorant in de ogen gespoten en zelfs met een ijzeren staaf meerdere malen op zijn hoofd geslagen zonder dat hier enige duidelijk aanleiding voor was. Een van de hoofddaders van deze zeer ernstige mishandeling werd veroordeeld voor een gevangenisstraf van zes maanden, geheel onvoorwaardelijk. Deze zaak lijkt wederom op de mishandeling in Eindhoven, aangezien er weer sprake is van buitensporig en zinloos geweld en ook weer sprake is van zware mishandeling in vereniging. Deze zaak is niet zeer recent. Dit zal eerder een reden zijn tot een lagere straf dan tot een hogere, aangezien de straffen de laatste jaren langzaam aan gestegen zijn. Echter, het feit dat er in deze zaak een ijzeren staaf gebruikt werd zal weer als verzwarende omstandigheid gelden.

Conclusie

De straffen in de drie genoemde zaken evenals in de andere uitspraken lopen ongeveer uiteen van een lange taakstraf tot een onvoorwaardelijk gevangenisstraf van de duur van 12 maanden. Hierbij speelt mee de ernst van het feit, maar ook de leeftijd van de slachtoffers evenals de hoeveelheid daders.
© 2013 - 2024 Noudll, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is de oorzaak van zinloos geweld?Wat is de oorzaak van zinloos geweld?We kunnen ons allemaal wel een voorbeeld bedenken van zinloos geweld. Maar waar komt de term 'Zinloos geweld' vandaan? E…
De psychologie van geweldDe psychologie van geweldGeweld is iets dat de mensheid al eeuwen lang bezighoudt. De meeste mensen verafschuwen het, maar toch zit het nog in on…
Geweld zonder redenen, maar mét oorzakenIn dit artikel worden eventuele oorzaken van zinloos geweld besproken aan de hand van de vier categorieën van biologisch…
Huiselijk geweld bij mannen - nog steeds een taboeHuiselijk geweld bij mannen - nog steeds een taboe40% van de naar schatting 200.000 slachtoffers van huiselijk geweld is man. En toch weet maar een klein gedeelte hulp te…

DNA onderzoek in zaak Vaatstra: dader Jasper S doet zelf meeDNA onderzoek in zaak Vaatstra: dader Jasper S doet zelf meeGrootschalig DNA onderzoek in de omgeving zorgde er in 2012 voor dat de moordenaar en verkrachter van Marianne Vaatstra…
Visum: papieren die buitenlanders nodig hebben in NederlandVisum: papieren die buitenlanders nodig hebben in NederlandZomaar iemand uitnodigen uit het buitenland voor een vakantie in Nederland gaat niet. Heel veel mensen uit diverse lande…
Bronnen en referenties
  • www.rechtspraak.nl
Noudll (1 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Recht en wet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.