nieuws uitgelicht

Slecht zien / horen en senior: Snel in gevaarlijke situaties

Slecht zien / horen en senior: Snel in gevaarlijke situaties Van 17 juni tot en met 1 juli 2015 voerden de belangenorganisatie ANBO en Specsavers een online onderzoek uit onder ruim 9.000 senioren (60 jaar en ouder). Hieruit blijkt dat zo’n 15% van de ouderen die niet goed zien, zich door hun beperking soms in gevaarlijke situaties bevinden. Slechthorende senioren zijn nog minder goed af, want daar komen ongeveer één op de vijf personen door hun beperking in gevaarlijke situaties terecht. Veel slechtziende of slechthorende senioren lopen eigenlijk onnodig risico omdat ze hun gehoor en gezichtsvermogen al meer dan twee jaar geleden niet meer hebben laten controleren.

Slecht zien: Niet willen begrijpen

Bij ruim 33% van de ondervraagden is het zicht niet optimaal. Zij zien dingen niet meer scherp, hebben problemen om de ondertiteling op de televisie te volgen, kunnen nog moeilijk teksten lezen en ook werken met de computer wordt een probleem. Hierdoor vindt zo’n twee op de tien van de slechtziende senioren dat hun verminderde zicht een sociale beperking is. Eén op de vier (23%) slechtziende senioren stelt nochtans een oogonderzoek uit of vindt het niet belangrijk, omdat ze in hun ogen maar lijden aan minimaal gezichtsverlies en daarom niet in willen grijpen. Daarom gaat één op de vier senioren (25%) pas naar een opticien als het zicht niet meer optimaal is. Nochtans is het goed om regelmatig een oogonderzoek te laten doen.

Lastige situaties voor slechtziende senioren

ANBO, een onafhankelijke organisatie die opkomt voor de belangen van de sterk groeiende groep senioren in Nederland, meldt dat deelnemers hierdoor mogelijk in gevaarlijke situaties komen. Het is namelijk moeilijk om deel te nemen aan het verkeer ’s nachts. Ook het oversteken kan lastig zijn omdat je niet kan inschatten hoe snel een voertuig nadert. Daarnaast is het voor slechtziende ouderen moeilijk om hoogteverschillen in huis of op- en afstapjes op straat in te schatten.

Tweejaarlijks oogonderzoek voor een oudere senior

Daarom pleit de ANBO voor een tweejaarlijks uitgebreid oogonderzoek bij de oogarts of eventueel opticien. Op die manier spoort de oogarts tijdig oogproblemen op en vermijdt een slechtziende senior overbodige risico’s. Meestal heeft een slechtziende senior namelijk reeds een groot stuk gezichtsvermogen verloren vooraleer hij naar de opticien of oogarts gaat en dan is het bijgevolg eigenlijk al te laat.

Slecht horen: Sociale beperking

Onder de onderzochte senioren geeft één op de drie toe dat zijn gehoorfunctie op dit moment niet optimaal functioneert. Hiervan moet de helft (53%) wel eens vragen om iets te herhalen in een gesprek. De sociale impact hiervan is enorm. Mensen houden zich snel afzijdig en geraken na verloop van tijd geïsoleerd, wat neerkomt op een grote sociale beperking. Ze geven bovendien toe dat ze veelal daarnaast de tv en radio steeds harder moeten zetten. Uiteindelijk blijkt dat maar liefst één op de vijf slechthorende senioren meldt dat er door de slechthorendheid wel eens gevaarlijke situaties ontstaan. Slechthorende deelnemers hebben bijvoorbeeld eveneens problemen in het verkeer dat ze niet tijdig horen aankomen. Communiceren is daarnaast ook vervelend en leidt tot misverstanden. Het kan bijvoorbeeld risico’s vormen wanneer mensen bij medische thema’s dingen fout oppikken. Dit leidt bij één op de vijf (20%) slechthorenden tot eenzaamheid waardoor de sociale impact van slecht horen sterker is dan bij het slecht zien.

Tweejaarlijks gehooronderzoek

Een uitgebreid gehooronderzoek vindt eveneens best om de twee jaar plaats en dit blijkt bij 22% van de 725 senioren niet gebeurd te zijn. Nochtans hebben zij wel eens een gevaarlijke situatie meegemaakt door hun slechte gehoor. ANBO meent dat sommige ouderen wellicht te laconiek omgaan met de achteruitgang van het gehoor. Soms willen mensen niet toegeven dat ze slechter horen, maar soms is de achteruitgang dermate miniem dat mensen het niet snel door hebben. Daarom pleit de ANBO voor een professioneel uitgevoerde audiometrie (gehooronderzoek) bij een audicien zeker niet uit te stellen en meteen te doen wanneer mensen vermoeden dat ze minder goed horen. Daarnaast is het eigenlijk aangeraden om dit onderzoek sowieso om de twee jaar te laten uitvoeren.

Een tweejaarlijks oog- en gehooronderzoek is aanbevolen bij alle mensen boven de veertig jaar.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Home Instead Senior Care: thuiszorg voor zelfstandige seniorHome Instead Senior Care: thuiszorg voor zelfstandige seniorDe 'zilveren golf' komt eraan. De nieuwe senioren, die onafhankelijk willen én kunnen blijven wonen maar hier en daar wa…
Tips voor mensen bij het dragen van contactlenzenTips voor mensen bij het dragen van contactlenzenHet aantal mensen dat contactlenzen draagt neemt dagelijks toe. Het is echter niet zo gemakkelijk als het dragen van een…
Aandoening: doofblindheidAandoening: doofblindheidNaar schatting zijn er in Nederland zo’n 35.000 doofblinden. De meeste mensen met deze aandoening zijn niet doofblind ge…
IPad-cursus biedt voordelen voor seniorenIPad-cursus biedt voordelen voor seniorenVeel senioren vinden het een grote stap om een iPad of andere tablet aan te schaffen. De iPad biedt echter een groot geb…

Vleesboom in of aan de baarmoederVleesboom in of aan de baarmoederEen vleesboom bevindt zich aan de buitenkant of de binnenkant van de baarmoeder. Het komt dus ook alleen bij vrouwen voo…
Wat te doen na een tekenbeet?Wat te doen na een tekenbeet?Vooral in de zomer krijgen veel mensen er mee te maken, een tekenbeet. Teken zijn eenvoudig te verwijderen, maar een tek…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.anbo.nl/belangenbehartiging/gezondheid/nieuws/slechtziende-en-slechthorende-senioren-lopen-onnodig-risico, 20 juli 2015
  • http://www.anbo.nl/sites/default/files/uploads/rapportage_anbo_specsavers_zicht_en_gehoor.pdf
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.