InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en gezondheid > Spectaculair experiment: 90 dagen McDonalds eten en afvallen
nieuws uitgelicht

Spectaculair experiment: 90 dagen McDonalds eten en afvallen

Een Amerikaanse leraar, John Cisna, is in 2013 ongeveer 17 kilogram afgevallen nadat hij bij wijze van experiment 90 dagen elke dag uitsluitend bij de fastfoodketen McDonald's had gegeten. Daarnaast wandelde hij dagelijks 45 minuten. Het resultaat was dat hij kilo's afviel, centimeters in omvang afnam en zijn cholesterol lager werd. Dit resultaat is opmerkelijk omdat in 2004 een andere Amerikaan, Morgan Spurlock, een dergelijk experiment had gedaan en 30 dagen lang alle maaltijden bij McDonald’s had gebruikt. Toen waren de gevolgen echter desastreus; de man kwam kilo's aan, zijn cholesterol steeg en hij kreeg diverse ernstige gezondheidsklachten. Wat heeft John Cisna anders gedaan, wat waren zijn motieven en welke conclusies kunnen er uit zijn experiment worden getrokken?

Inhoud


Experiment uit 2004

Van zijn experiment heeft Morgan Spurlock in 2004 een documentaire gemaakt, "Supersize me". Om aan te tonen dat de fastfoodindustrie ongezond is en mede verantwoordelijk voor de obesitas-epidemie in de westerse wereld, heeft Spurlock 30 dagen lang al zijn maaltijden bij McDonald's gebruikt. Hij at alleen maar fastfood; de gezondere keuzes (salades, fruit) liet hij links liggen. Spurlock heeft een hoge prijs moeten betalen voor zijn experiment. Hij werd maar liefst 11 kilo zwaarder, zijn cholesterol steeg, hij kreeg ernstige gezondheidsklachten en mentaal was hij er slecht aan toe.

Experiment uit 2013

Motief

Een toentertijd 54-jarige natuurkundeleraar uit Iowa (Verenigde Staten van Amerika), John Cisna, vond de schrikbarende toename van overgewicht in de westerse wereld zorgwekkend. Zelf was hij ook veel te zwaar; hij woog bij aanvang van het experiment 127 kilo. Omdat veel mensen nu eenmaal bij fastfoodketens aten, wilde John Cisna aantonen dat je ook door bij deze ketens te eten op gewicht zou kunnen blijven.

Uitvoering

Cisna gebruikte 90 dagen lang al zijn maaltijden alleen bij McDonald's. Zijn leerlingen stelde zijn menu's samen, waarbij zij rekening hielden met het maximale aantal aanbevolen koolhydraten, vetten, eiwitten en suiker per dag. Cisna at maximaal 2000 calorieën per dag; voornamelijk maaltijden die de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van verschillende voedingsstoffen bevatten. Bovendien wandelde hij elke dag 45 minuten. Vanwege zijn overgewicht ging het wandelen de eerste dagen wat moeizaam.

Voorbeeld van wat Cisna op een dag at

(Niet alle gerechten zijn in Nederland verkrijgbaar)
Ontbijt
 • Egg white delight (gebakken eiwitten, extra magere bacon en witte cheddar kaas)
 • Sausage burrito (een tortilla met gebakken ei, worst en gesmolten kaas)
 • Fruit & maple oatmeal (havermout met fruit)
 • Grote Coca-Cola light

Lunch
 • Southwest salad (bevat o.a. kipfilet, gemengde groenten, mais, zwarte bonen, tomaten en pepertjes en kaas)
 • fruit & yoghurt parfait (magere yoghurt met bosbessen, aardbeien en muesli)

Diner
 • Grilled chicken sandwich
 • Caeser salad with grilled chicken
 • Kleine frietjes
 • Grote Coca-Cola light

Aanpassingen in de laatste drie weken

John begon de laatste drie weken van zijn experiment ook menu's met heel veel calorieën, zoals Big Mac menu's en Quarter Pounder menu's, te eten. Zijn studenten waren toen echter genoodzaakt om het aantal calorieën terug te brengen tot ongeveer 1750 omdat anders de maximale dagelijks toegestane hoeveelheid koolhydraten, eiwitten, vetten en suikers zou worden overschreden.

Resultaten

Voor hij aan het onderzoek begon woog hij 127 kilo, aan het einde bedroeg zijn gewicht 110 kilo. Hij was dus 17 kilo afgevallen in 90 dagen; een spectaculair resultaat. Verder werden zijn heupen 10 cm smaller en zijn taille 17 cm. Ook zijn cholesterol is met 32% gedaald.

Bevindingen van John Cisna

Cisna merkte op dat iedereen zich verwonderde over het grote gewichtsverlies. Hij vond dit niet verrassend omdat je volgens Cisna wel moest afvallen als je maar 2000 calorieën per dag eet. De grote daling van zijn cholesterolniveau van 32% vond hij wél verrassend, omdat hij niet had voorzien dat het eten van ongezonde voeding (wat fastfood natuurlijk is) een positieve uitwerking kon hebben op je cholesterol. De verklaring hiervoor is dat als je gewicht verliest en je vetpercentage naar beneden gaat, je cholesterolgehalte ook daalt.

Conclusie

Het door Cisna gevolgde dieet is uiteraard niet erg gezond, en verdient daarom absoluut geen navolging. Een grote Coca-Cola light is niet het schoolvoorbeeld van een gezonde drank voor bij het ontbijt, en de menu's bevatten nog steeds te veel zout.

Het experiment heeft echter wel bewezen dat het om af te vallen niet uitmaakt waar en wat je eet, zo lang je maar de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voedingstoffen binnen krijgt en daarnaast voldoende beweging krijgt. Het is dus een beetje kort door de bocht om te beweren dat fastfoodketens als McDonald's mensen dik maken; dik word je als je te grote hoeveelheden eet. Kortom, als je op je voeding let, zo gezond mogelijke voedingskeuzes maakt en voldoende aan beweging doet, dan hoeven je gezondheid en gewicht er niet onder te lijden als je genoodzaakt bent om enkele keren bij een fastfoodketen te eten.

De twee experimenten met elkaar vergelijkend kan worden geconcludeerd dat het experiment uit 2004 rampzalige gezondheidsgevolgen had omdat Spurlock zich uitsluitend tot de ongezondste maaltijden van McDonald's had beperkt, en hij in het geheel niet aan beweging had gedaan.

Lees verder

© 2014 - 2017 Crayon, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Feitjes uit de Supersize Me documentaireFeitjes uit de Supersize Me documentaireIn 2004 kwam de documentaire Supersize Me uit waarin Morgan Spurlock de uitdaging aangaat om 30 dagen lang niets anders…
Wat is fastfoodWat is fastfoodFastfood, bijna iedereen eet het wel eens omdat het bijvoorbeeld lekker is, snel gaat of goedkoop lijkt. De fastfoodkete…
Gevaren van fastfoodGevaren van fastfoodHet is algemeen wel bekend. Fastfood is schadelijk voor de gezondheid. Maar waarom komt het dan toch dat er nog zoveel m…
Eten in NederlandEten in NederlandIn Nederlandse eetgewoontes zie je tegenwoordig steeds meer terug van onze multiculturele samenleving. Tot zo’n twintig…
Afvallen rond je buikAfvallen rond je buik lijkt erg moeilijk maar dat is het niet. Veel mensen proberen alleen af te vallen rond hun buik do…
Bronnen en referenties
 • Interview d.d. 6 januari 2014 met John Cisna op www.today.com
 • www.mcdonalds.com

Reageer op het artikel "Spectaculair experiment: 90 dagen McDonalds eten en afvallen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Crayon
Laatste update: 24-02-2015
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en gezondheid
Special: Gezond gewicht
Bronnen en referenties: 2
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!