Dieet en brood: Is brood ondanks koolhydraten erg gezond?

Dieet en brood: Is brood ondanks koolhydraten erg gezond? In vele landen behoort brood tot de basisvoedingsmiddelen. Ook in Nederland behoort het brood tot de basisvoedingsproducten voor de verschillende maaltijden. Gemiddeld eet een Nederlander per jaar zestig kilo brood. Toch daalt de consumptie van brood sinds 2009. In 2013 is deze daling, in vergelijking met voorgaande jaren, nog eens extra toegenomen. Zo is de consumptie van brood in Nederland, in de eerste drie kwartalen van 2013, met 2,3 procent gedaald. Dit in vergelijking met dezelfde periode van 2012. De daling van de broodconsumptie lijkt te worden veroorzaakt door tal van dieetgoeroes en voedingsdeskundigen. De dieetgoeroes en voedingsdeskundigen adviseren om geen brood meer te consumeren. Dit vanwege de koolhydraten die het brood bevat. Brood zou volgens de dieetgoeroes en voedingsdeskundigen daardoor een sluipende dikmaker zijn. Volgens deze deskundigen zou brood tevens de veroorzaker zijn van hart- en vaatziekten.

Brood is voor de menselijke voeding een basisproduct

Brood is één van de basisvoedingsmiddelen die een prominente plaats inneemt in de schijf van vijf. De Schijf van Vijf is een hulpmiddel ing. Een hulpmiddel die is ingevoerd door het Voedingcentrum. De Schijf van Vijf is een ronde schijf die verdeeld is in vijf vakken. Iedere vak laat een soort product zien die van belang zijn voor de gezondheid van het menselijk lichaam. Ieder vak heeft zijn eigen grootte. Hierdoor kan eenvoudig gezien worden hoeveel men van de producten in deze groep zou moeten consumeren in verhouding tot de andere voedingsgroepen. Brood kan men terugvinden in één van de twee grootste vakken. Naast brood behoren onder anderen ook aardappelen, peulvruchten en graanproducten tot dit vak. Volgens het voedingscentrum zijn deze producten onmisbaar voor het menselijk lichaam. Onmisbaar omdat ze weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen bevatten. De voedingsstoffen in deze producten zijn:
  • koolhydraten,
  • eiwitten,
  • vezels,
  • B-vitamines,
  • calcium,
  • ijzer

De geschiedenis van het brood

De geschiedenis van het brood gaat terug tot ongeveer 28.000 jaar voor het begin van onze jaartelling. Dus 28.000 jaar voor de geboorte van Christus. Brood zou in die tijd zijn ontstaan door een experiment. Een experiment door het toevoegen van water aan gebroken graankorrels. Door de toevoeging van water ontstond een soort deeg. Door dit deeg te laten drogen in de zon of te bakken op stenen, stenen die eerst waren verhit in vuur, ontstond er een soort brood. Anno 2013 zijn er nog veel landen die op een soort gelijke wijze hun broodproducten bereiden. Men kan hierbij onder andere denken aan de overbekende Mexicaanse tortilla en aan de Indiase roti´s.

Welk broodsoort is het gezondst

Er zijn vele verschillende broodsoorten. Vaak denkt men dat de gezondheid van brood samen hangt met de kleur van het brood. Hoe donkerder het brood is, des te gezonder zou het brood zijn. In vele gevallen blijkt dit echter niet zo te zijn. De donkere kleur van brood wordt veelal veroorzaakt door de toevoeging van kleurstoffen. Wanneer de kleur van brood op "natuurlijke" wijze wordt verkregen, dan kan het brood namelijk nooit donkerder zijn dan de kleur van volkorenbrood.

Is wit brood dan niet ongezonder dan volkorenbrood?

De gezondheid van brood kan dus per definitie niet worden afgelezen aan de kleur. Witbrood bevat immers dezelfde soorten vitamines, mineralen en voedingsvezels als bruin- en volkorenbrood. Alleen bevat bruin- en volkorenbrood méér van deze belangrijke voedingsstoffen dan witbrood. Dat is dan ook de voornaamste reden waarom er toch vaak geadviseerd wordt om te kiezen voor bruinbrood of volkorenbrood.

Volgens het boek “De Voedselzandloper” zou brood ongezond zijn

De dalende cijfers wat betreft de broodconsumptie is volgens het voorlichtingsbureau Brood, vooral te danken aan de opvattingen van populaire dieetgoeroes en dieetboeken. Vooral het dieetboek “De Voedselzandloper” van de Belgische Arts, Kris Verburgh, zou één van de grote oorzaken zijn van de dalende verkoopcijfers van de broodconsumptie in 2013. Het boek “De Voedselzandloper” werd in 2013 genomineerd, als boek van het jaar, voor de NS publieksprijs. In november 2013 waren er al 250.000 exemplaren van het boek van Kris Verburgh verkocht.

Broodconsumptie

De dalende cijfers, als het gaat om de broodconsumptie, is volgens het voorlichtingsbureau Brood vooral te danken aan de opvattingen van populaire dieetgoeroes en dieetboeken. Vooral het dieetboek, “De voedselzandloper” van de Belgische Arts Kris Verburgh, zou één van de grote oorzaken zijn van de dalende verkoopcijfers van brood in 2013. Het boek “De Voedselzandloper” werd in 2013, als het boek van het jaar, genomineerd voor de NS publieksprijs. Daarnaast waren er in november 2013 al 250.000 exemplaren van verkocht.

Verouderingsproces

Het dieet wat wordt beschreven in het boek “De Voedselzandloper” is niet een dieet wat speciaal bedoeld is om af te vallen. Kris Verburgh beschrijft in zijn boek het verouderingsproces en zijn visie van de invloed van voeding op dit verouderingsproces. In zijn boek beschrijft Kris Verburgh ook waarom koolhydraten in zijn ogen zeer ongezond zijn. In het boek wordt ook beschreven waarom iedereen brood uit het dagmenu zou moeten schrappen.

Nederlanders eten te weinig brood

Het Voedingscentrum deelt de mening van Kris Verburgh niet. Volgens het Voedingscentrum zou een gemiddelde Nederlander zelfs te weinig brood consumeren. Een gemiddelde Nederlander eet zestig kilo brood per jaar. Dit lijkt erg veel, maar komt voor een volwassenen slecht neer op gemiddeld drie tot vier sneetjes brood per dag. Volgens het voedingscentrum blijkt dit te weinig zijn. Het voedingscentrum geeft aan dat Nederlanders te weinig brood eten. Dit omdat brood voor de mensen in het lichaam de hoofdleverancier is van vezels en vitamines.

Hoeveel sneetjes brood per dag is gezond?

Het voedingscentrum raadt aan om de volgende aantallen sneetjes brood per dag te consumeren. Daarbij wordt door het voedingscentrum als extra aandachtspunt opgemerkt dat men, voor een optimaal gezondheidseffect bij het eten van brood, moet kiezen voor volkoren brood.
LeeftijdscategorieAantal sneetjes brood per dag
1 tot 3 jaar2 tot 3 sneetjes
4 tot 8 jaar3 tot 4 sneetjes
9 tot 13 jaar 4 tot 5 sneetjes
14 tot 50jaar6 tot 7 sneetjes
51 tot 70 jaar5 tot 6 sneetjes
70 jaar en ouder4 tot 5 sneetjes
© 2013 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Montignac dieetHet Montignac dieet is een methode die rond de jaren 90 ontzettend populair is geworden om af te vallen. De methode is v…
Koolhydraatarm broodKoolhydraatarm broodKoolhydraatarm brood is wereldwijd steeds populairder aan het worden. Dit komt omdat in koolhydraatarm brood minder kool…
Afvallen met het South Beach dieetHet South Beach dieet kan een manier zijn voor hartpatiënten om gewicht te verliezen en op gewicht te blijven. De bedenk…
Brood dikmakend?Brood dikmakend?"Je moet geen brood eten als je wilt afvallen". Brood zou een dikmaker zijn. Maar is dat werkelijk zo? En waar komt deze…

De tien beste diëtenDe tien beste diëtenDe meeste van ons willen graag een paar kilootjes kwijt en diëten zijn er genoeg, maar wat zijn nu de diëten die het bes…
Je lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieetJe lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieetEen van de meest spraakmakende diëten sinds het begin van de eenentwinitgste eeuw is het detox dieet. Dit dieet wordt on…
Bronnen en referenties
  • www.voedingscentrum.nl
  • www.ad.nl
  • www.voedselzandloper.com
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Gepubliceerd: 17-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.