InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Kunst en cultuur > Clemenskerk in Nes op Ameland Hoop op herbouw

Clemenskerk in Nes op Ameland Hoop op herbouw

Clemenskerk in Nes op Ameland Hoop op herbouw Op 5 februari 2013 brandde de rooms-katholieke kerk in Nes op Ameland af. Verlies van de Cuyperskerk is een verlies voor de parochie en ook voor de cultuurhistorie van Nederland. Het kerbestuur van de Clemensparochie op Ameland had goede hoop dat de kerk er snel weer zou staan. Een paar maanden na de brand werd duidelijk dat de kerk herbouwd kon gaan worden: de parochie was goed verzekerd. De herbouw zou een slordige drie miljoen euro gaan kosten en voor de niet verzekerde onderdelen werden acties georganiseerd en fondsen aangeboord. Eind 2016 vieren de parochianen hun eerste eucharistie in de herbouwde kerk.

Clemenskerk in Nes op Ameland

De voorgevel staat nog / Bron: Persbureau AmelandDe voorgevel staat nog / Bron: Persbureau Ameland

Brand van Clemenskerk in Nes op Ameland

Op 5 februari 2013, heel vroeg in de ochtend, schieten de vlammen uit het dak van de toren. De brandweer is snel ter plaatse, maar grote delen van de kerk kunnen niet worden gered. De Clemensparochie spreekt vrijwel meteen na de brand de hoop op herbouw uit. De schade aan de kerk wordt op drie miljoen euro geschat. Het dak is weg, alleen de muren staan er nog. Het parochiebestuur hoopt dat de buitenmuren, die bouwkundig gestut werden, blijven staan en gebruikt kunnen worden bij de herbouw van de kerk. Die kerk moet weer worden zoals hij er vlak voor de brand bij stond. Als die muren kunnen worden gebruikt scheelt dat in de renovatiekosten en dan is tevens een deel van de oude kerk behouden. Ook kan de kerk dan rijksmonument blijven.

Herbouw

De parochie wil graag herbouwen met behoud van de monumentenstatus, die de kerk had voor de brand. Verzekeraar van het kerkgebouw, Donatus uit Den Bosch, keert zoveel uit dat het gebouw kan worden herbouwd. Voor details en extra's die niet zijn verzekerd, zoals de vloerverwarming, worden fondsen gezocht en inzamelingsacties gehouden.

Bouwtekeningen van Pierre Cuypers

De herbouw van de kerk in monumentale staat hangt af of er gebouwd kan worden naar de originele bouwtekeningen. De kerk is in de 19e eeuw ontworpen door architect Pierre Cuypers en die bouwtekeningen zijn bewaard. Ze zijn gearchiveerd door Monumentenzorg en het Cuypersgenootschap. De tekeningen van de Cuyperskerk op Ameland liggen in het Architectuurinstituut in Rotterdam. Het Cuypersgenootschap hoopt met het parochiebestuur en gemeente Ameland dat de kerk herbouwd wordt. Er zijn genoeg resten van de kerk overgebleven om herbouw te rechtvaardigen, stelt het Cuypersgenootschap.

Muren van het rijksmonument

Het houten dak van de kerk was een bijzondere constructie en een bewerkelijk deel van de bouw. Met de bouwtekeningen hoopt men ook die in originele staat te kunnen herbouwen. Het parochiebestuur probeert in 2013 zoveel mogelijk verdere schade aan de restanten te voorkomen om zoveel mogelijk te kunnen hergebruiken. Voorkomen van schade door water is prioriteit nummer één. Regen en vorst kunnen meer schade toebrengen dan de brand al deed. Het parochiebestuur laat een tijdelijk dak op het schip van de kerk plaatsen om verdere inwatering zoveel mogelijk tegen te houden.

Haantje van de toren

Vanuit verschillende hoeken wordt er actie gevoerd om geld in te zamelen voor de herbouw. Schoolkinderen verkopen spulletjes en tekeningen voor een nieuwe haan op de kerk. Aanvankelijk werd verondersteld dat de haan verloren was gegaan in de brand, maar enkele dagen na die 5e februari in 2013 kwam hij, weliswaar geschonden, uit de puinhopen tevoorschijn. De leerlingen van de Kardinaal de Jongschool zetten zich met verschillende acties in voor de haan.
Het geschonden haantje / Bron: Persbureau AmelandHet geschonden haantje / Bron: Persbureau Ameland
Andere acties:
 • verkopen van tekeningen;
 • lege flessenactie;
 • prentbriefkaartenactie;
 • videoclip met oproep om geld te storten;
 • componeren van een Clemenslied;
 • beschilderde leien;
 • collecte.

Banknummer van de Clemensparochie

Het parochiebestuur stelde een banknummer open waar geld voor de kerk op gestort kan worden.

Herstel Sint Clemenskerk

 • Rabobanknummer 1018 457 58
 • IBAN NL 07 RABO 01018 457 58

Pasen en Pinksteren

In april 2013 wordt duidelijk dat de kerk wordt herbouwd, volgens de tekeningen van Cuypers. De Clemensparochie verwacht aanvankelijk dat Pinksteren 2016 in de nieuwe kerk gevierd kan gaan worden. De bouw vraagt veel voorbereidingen en heel veel bouwvergaderingen, zodat de herbouw pas na de zomer van 2015 van start kan gaan. De reconstructie neemt meer tijd in beslag en Pinksteren 2016 wordt niet gehaald. Eind 2016, op zondag 18 december, wordt de kerk in gebruik genomen met een feestelijke eucharistieviering: de parochianen willen graag Kerstmis 2016 in hun kerk vieren en dat lukt. In het voorjaar van 2017, tussen Pasen en Pinksteren, wordt de kerk ingeweid door de bisschop.

Verduistering

In maart 2014 krijgt de parochie een nieuwe klap te verwerken. Hun penningmeester wordt verdacht van verduistering van 35.000 tot 40.000 euro. Er is aangifte tegen hem gedaan en zowel de politie als het bisdom Groningen-Leeuwarden startte een onderzoek. Het geld dat is verdwenen is van een andere rekening dan waar het geld voor herstel van de kerk op is gestort. De barometer van het herstelfonds staat eind december 2013 op bijna 70.000 euro. Dat geld, dat door diverse acties en giften bijeen is gespaard, is er nog.
De 40.000 euro zijn teruggestort.

Nieuwe Mariakapel / Bron: Persbureasu AmelandNieuwe Mariakapel / Bron: Persbureasu Ameland

Juweel van een kerk

Interieur en exterieur

De parochianen hebben veel verdriet gehad van het verlies van hun kerk, maar wat ze er na jaren van voorbereidingen en bouwen voor terug krijgen is een juweel van een kerk. Het exterieur is nagenoeg gelijk gebleven. De kerk heeft twee zijbeuken, die Nes en Buren heten en die multifunctioneel gebruikt kunnen worden. Het interieur doet al helemaal alle ellende die de parochie heeft doorgemaak grotendeels vergeten. De aanblik van het interieur van de kerk, de glas-in-loodramen, de muur- en plafondschilderingen en de Mariakapel doet verwonderen en maakt van de kerk een gebedsruimte die bij het eiland past. Randolph Algera van Art Decor in Heerenveen heeft het interieur ontworpen en de kerk is mooier dan ooit, met een Phenix die uit zijn as is herrezen, boven het altaar.

Lees verder

© 2013 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nes Dorp op Ameland met de CuyperskerkNes Dorp op Ameland met de CuyperskerkAmeland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap heet Kooiplaa…
Donjon in het Valkhofpark Nijmegen wordt herbouwdOoit stond in het Valkhof een burcht. Deze Valkhofburcht werd ooit door Frederik Barbarossa verbouwd. Hij liet de verval…
Vriendschapsband tussen Kleef en AmelandVriendschapsband tussen Kleef en AmelandDe Duitse stad Kleef en het Nederlandse Waddeneiland Ameland hebben een vriendschapsband. De connectie tussen eiland en…
De Acht Zaligheden: HulselHulsel is het kleinste dorp dat behoort tot de Acht Zaligheden, de acht dorpen in de Noord-Brabantse streek De Kempen wa…
De toren als getuige romantische thriller van Thijs VisserDe toren als getuige romantische thriller van Thijs Visser'De toren als getuige' is een romantische thriller die zich afspeelt op het Waddeneiland Ameland. Het is het vervolg op…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
 • Persbureau Ameland
 • Leeuwarder Courant
 • Omrop Fryslân
 • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 3: Persbureasu Ameland

Reageer op het artikel "Clemenskerk in Nes op Ameland Hoop op herbouw"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 18-12-2016
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Kunst en cultuur
Special: Kerken
Bronnen en referenties: 7
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!