InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Financieel > Afschaffen basisbeurs studiefinanciering
nieuws uitgelicht

Afschaffen basisbeurs studiefinanciering

Afschaffen basisbeurs studiefinanciering Het kabinet ziet het afschaffen van de basisbeurs (onderdeel van de studiefinanciering) als reëele optie, nu er extra bezuinigingen worden doorgevoerd. Het afschaffen van de basisbeurs levert een bezuiniging op van 800 miljoen euro. Het afschaffen van de ov-chipkaart voor studenten zou nog eens 200 miljoen euro extra opleveren.

Afschaffen studiefinanciering master

De maatregel komt niet uit de lucht vallen. Sinds 2012 hebben studenten geen recht meer op studiefinanciering als zij een master volgen. Alleen tijdens de bachelorfase bestaat het recht op studiefinanciering.

Langstudeerboete

Ook de omstreden langstudeerboete (OCW DUO spreekt liever van “verhoogd collegegeld”) is inmiddels ingevoerd. Studenten die te lang over hun studie doen, moeten € 3.000 betalen bovenop het reguliere collegegeld dat al € 1.713 bedraagt (2011 – 2012). De uitloop is zowel voor de bachelor – als voor de masterfase maximaal een jaar.

Afschaffen basisbeurs

Extra bezuinigingen zijn mogelijk om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Nu het kabinet miljarden extra moet bezuinigen, is het niet ondenkbaar dat er een einde komt aan de basisbeurs. De basisbeurs bedraagt € 95,61 voor thuiswonenden en € 266,23 voor uitwonenden. Iedere student die recht heeft op studiefinanciering, ontvangt in ieder geval de basisbeurs voor de officiële duur van de studie. Daarnaast is het mogelijk om een aanvullende beurs aan te vragen, afhankelijk van het inkomen van de ouders of verzorgers.

Sociaal leenstelsel

Als de studiefinanciering wordt afgeschaft, zou er een zogenaamd “sociaal leenstelsel” worden ingevoerd. Studenten lenen geld om hun studie te bekostigen, tegen gunstige voorwaarden, zoals een lage rente. Ze betalen na de studie de lening terug als ze werk gevonden hebben.

Voorstanders sociaal leenstelsel

D66, PvdA en GroenLinks en de VVD zijn voorstander van een sociaal leenstelsel. CDA en PVV waren in de eerste instantie tegen, maar nu er zoveel bezuinigingen nodig zijn, staan alle opties open.

Afschaffen studiefinanciering: gevolgen

Als de studiefinanciering – of in ieder geval de basisbeurs – wordt afgeschaft, heeft dat een aantal gevolgen. Studenten zullen een lening af moeten sluiten om hun studie te bekostigen. Volgens het NIBUD geeft een uitwonende student gemiddeld € 1.100 per maand uit. Een simpel rekensommetje leert dat dit € 13.200 per jaar is. Een gedeelte van de kosten kan worden betaald met de inkomsten uit een bijbaantje, maar dat is niet voldoende. Natuurlijk is het geen probleem voor studenten met welgestelde ouders of ouders die geld voor de studie van hun kind opzij hebben gezet. Maar de andere studenten zullen toch echt moeten lenen. Of zij de lening na hun studie af kunnen betalen, is maar zeer de vraag, gezien de situatie op de arbeidsmarkt.
© 2011 - 2017 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Lening in plaats van basisbeursLening in plaats van basisbeursDe slechte economische situatie heeft er in de politiek toe geleid dat de basisbeurs geschrapt gaat worden vanaf het col…
Terugbetalen basisbeursTerugbetalen basisbeursDe basisbeurs staat momenteel erg onder druk. En dat ondanks het uitgangspunt van ons huidige stelsel van studiefinancie…
Sociaal leenstelsel 2014 - 2015Sociaal leenstelsel 2014 - 2015Het sociaal leenstelsel voor het hoger onderwijs (niet MBO) komt er in 2014 aldus PvdA en de VVD in het regeerakkoord, m…
Studiefinanciering 2012 en 2011Studiefinanciering 2012 en 2011Een student met recht op studiefinanciering 2012 of 2011 moet de studiefinanciering wel eerst aanvragen bij de IB-groep…
Leenstelsel en hypotheekLeenstelsel en hypotheekWat zijn de gevolgen van het nieuwe leenstelsel studiefinanciering 2016-2017 voor het afsluiten van een hypotheek. Wat z…
Bronnen en referenties
  • Volkskrant
  • Trouw

Reageer op het artikel "Afschaffen basisbeurs studiefinanciering"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Iris, 09-07-2015 19:53 #12
Ik begrijp serieus niet waar alle studenten zo'n probleem van maken.
Ik studeer aan Nyenrode uni en werk me helemaal de pletter. Ik verdien €1300 per maand.
Omdat ik op een particuliere school zit krijg ik géén studiefinanciering.
Uit onderzoek blijkt dat reguliere studenten gemiddeld €1100 per maand uitgeven. Daarnaast krijgen zij al hun OV gratis. Waar ze al dat geld vandaan halen, géén idee. En ondanks dat zij over ál dit geld beschikken krijgen zij 1) daarnaast een studiefinanciering en 2) gaan ze lopen zeiken over een leenstelsel waarbij zij ca. €15K met een rente van NIKS moeten aflossen in 30 of 35 jaar. Wat dus maximaal €50 per maand is. Daarnaast krijg je het bedrag kwijtgescholden als je het niet terug kan betalen én gaat de aanvullende beurs omhoog. Hallo?! Wat nou moeilijk doen. Als jij €1100 per maand uit kan geven aan de huur van je kamertje en 20 kratten bier, kan jij ook die €50 wel kwijt hoor. Doe even normaal alsjeblieft, ga je schamen in een hoekje wees gewoon dankbaar voor wat je krijgt.

Michelle, 17-09-2014 16:45 #11
Ik vindt het belachelijk dat wij als studenten eigenlijk gedwongen worden om verder te gaan studeren, Doe je dit niet, kom je niet verder dan achter de kassa zitten bij de albert hein.
het feit is er dus als je wil gaan studeren dat je gaat beginnen met een schuld. dan moet je nog maar hopen dat je meteen een baan hebt om deze schuld af te betalen. want heb je die niet meteen dan heb je een probleem. ik vindt het geen fijn idee, om aan een studie te beginnen met meteen al zo'n last aan je been te dragen. Ik vindt dat ze hier niet op mogen bezuinigen.

Wieke, 28-05-2014 11:59 #10
Waarom snapt men niet dat wanneer er regels zoals dit ingesteld gaan worden de algemene economie van Nederland achteruit kan gaan, studeren wordt voor rijken en mensen die het niet zo breed hebben moeten lenen. Er zijn vast wel mensen die ook niet veel zin hebben in lenen, want ja lenen kost geld. Minder mensen gaan studeren, minder mensen krijgen later een goede baan en er kan minder geld verdient worden, gevolg? Nederlandse economie gaan verder omlaag. Correct me if i'm wrong. Maar dit is niet echt de beste manier van bezuinigen. Bezuinig liever in andere dingen, zoals belachelijk dure kantoorgebouwen die eerste 10 jaar niet winst maken. Waarom snapt men niet dat jongeren de toekomst zijn?
Apart Nederland.

H. L., 11-03-2014 21:20 #9
Als dit regel daadwerkelijk komt betekend het inderdaad einde verhaal voor de studenten met ouders in de bijstand (zie. reactie nix)

Zelf woon ik nog thuis en heb ik hiervoor mijn MBO afgerond. Hierbij heb ik ervaren dat veel thuiswonende hun geld al vroeg na ontvangst van de Stufi al weer "Blut" zijn terwijl ik nog met honderd euro en nog wat rondloop. (echter weet ik niet hoeveel ieder persoon ontvangt) Op dit moment studeer ik op het HBO en eerder dat mijn stufi binnen is, is het weer weg naar mijn rekeningen of is het na wat sparen weer weg aan boeken voor de nieuwe periode.

De overheid moet niet bezuinigen op het onderwijs, met de lage arbeidskansen is het al vrij lastig om met een diploma werk te vinden laat staan het vinden van werk zonder diploma omdat studenten motivatie verliezen voor het studeren doordat ze diep in de schulden zitten en weten dat ze jarenlang moeten werken om dat af te betalen. Minder afgestudeerden betekend meer mensen in de bijstand, dat is toch niet waar de overheid naar wilt werken?

An, 10-10-2013 15:50 #8
Als deze regel echt uit komt, dan wordt Nederland net als andere landen. Wie rijk is gaat wel naar school en wie geen geld heeft moet maar thuis blijven zonder een studie. Daar mag Nederland zich erg van gaan schamen! Belachelijk! alleen een president net als Rutte kan zo iets belachelijks bedenken.

Sandra, 21-04-2013 22:09 #7
Ik vind dat de overheid niet moet bezuinigen op het onderwijs en dat ze de basisbeurs van studiefinanciering niet moeten afschaffen. we betalen met ze alle toch belasting zodat we alle jongeren een goede toekomst aanbieden. Als dat zo zou zijn zullen niet alle jongere kunnen studeren maar werken. Dat is toch dom voor de economie en de toekomst van de nieuwe generatie.

Gdg, 15-02-2013 11:04 #6
Als de uitgave van een student 1.100 per maand is, wat lost die basisbeurs dan op? Je moet toch alsnog lenen? Blijkbaar gaat iedereen akkoord met de basisbeurs, op voorwaarde dat ze hun studie in 8-10 jaar afronden, zo niet, moeten ze alsnog de 'basisbeurs' terugbetalen. Zodra ze iets extra moeten lenen, gaan ze opeens niet meer akkoord en durven ze hun studie niet meer aan.

Melanie, 18-01-2013 09:01 #5
Ik vind dat de basisbeurs moet blijven.
Mijn ouders zitten net boven de normen waardoor ik geen recht heb op aanvullende beurs. Voor aanvullende beurs wordt de jaarinkomen van mijn ouders van een paar jaar geleden berekend, toen mijn vader nog een baan had. Nu heeft hij al tijdje geen werk en ook al zouden ze volgens de overheid genoeg hebben. Ze peinzen er niet over om maar een rooie cent aan mij te spenderen, al hadden ze miljoenen op de bank. Ik heb mijn hele leven al voor mijzelf moeten zorgen en zo vroeg mogelijk moeten werken om mijzelf van kleding te kunnen voorzien. Ik woon sinds mijn 16e leeftijd op mijzelf. In 2011/2012 had ik een relatie met een jongen die al het geld opmaakte en daar zit ik nu mee in echtscheiding, de kosten daarvan is geen kattenpis. Als studiefinanciering een lening wordt dan zal rest van mijn leven ellendig zijn. Ik krijg geen steun van derden, ik moet studeren anders wordt het nooit wat, maar ik kan niet rest van mijn leven met schulden zitten. Als studiefinanciering lening wordt dan wil ik niet meer verder… Zonde want in mij zit veel potentie…

J., 06-12-2012 12:01 #4
Ik ben het niet eens met de reactie van de infoteur. Het is namelijk zo dat mbo'ers meer studiefinanciering krijgen als HBO'ers en hoger. Dat blijft ook een vreemd iets, ookal zouden zij zogenaamd makkelijker een lening moeten kunnen afbetalen later.
Maar check het nog maar eens goed op de site van ib groep ;)

Nox, 31-10-2012 15:27 #3
Is dit alleen voor leerlingen met een masteropleiding of ook voor leerlingen met een hbo opleiding?

Nix, 15-10-2012 16:23 #2
Mensen met de ouders die een uitkering krijgen, betekent einde verhaal. Ik woon thuis, krijg dus nu helemaal niets meer. Mijn moeder werkt niet en haar inkomen is niet voldoende om ook drie kinderen te kunnen bekostigen. Hierdoor wilt de overheid niet alleen bezuinigen maar ook verdienen door rentes enz.

Dit betekent meer werklozen, meer nietstuderende kinderen en meer criminaliteit. Reken maar erop dat iedereen zwaar gaat krijgen, als veel studerenden het zwaar hebben en stoppen met studie. Iedereen betekent ook de rijken net als rutte en zijn aanhang

S. R., 11-05-2012 15:00 #1
Dat thuis wonende studenten 95, 61 € zouden krijgen is niet waar, het is minder. Ruim twee tientjes minder per maand. Afschaffen zou betekenen dat studeren alleen mogelijk blijft voor rijke mensen, belachelijk! Reactie infoteur, 12-05-2012
MBO-leerlingen krijgen zo'n € 75 aan studiefinanciering als ze thuiswonend zijn. HBO'ers en WO'ers krijgen wel € 95. Bekijk de site van OCW-DUO maar eens.

Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 29-12-2011
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Financieel
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 12
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!