InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Financieel > Belastingheffing: grootverdieners zwaarder belasten
nieuws uitgelicht

Belastingheffing: grootverdieners zwaarder belasten

Enkele zeer vermogende mensen hebben aangegeven dat ze het geen bezwaar vinden dat ze zwaarder belast gaan worden. Onder andere Warren Buffet (investeerder), Liliane Bettencourt (erfgenaam van L'Oréal) en Luca di Montezemolo (Ferrari) hebben aangegeven dat ze zwaarder belast willen worden. In economisch slechte tijden, moeten regeringen op zoek naar bezuinigingen of naar mogelijkheden om meer geld de schatkist in te laten stromen. Een mogelijkheid om de inkomsten te verhogen, en de mensen te sparen die het echt nodig hebben, is door de rijksten zwaarder te belasten. In de Verenigde Staten heeft Warren Buffet opgeroepen om de belastingheffing te verhogen voor de mensen met de hoogste inkomens.

Rijksten zwaarder belasten

Buffet stelt voor om de Amerikanen met een inkomen boven één miljoen euro zwaarder te belasten. Diegenen die zelfs meer verdienen dan tien miljoen euro, moet nog zwaarder belast gaan worden voor het meerdere. Buffet heeft over het jaar 2010 slechts 17,4 procent belasting betaald over zijn inkomen, terwijl de gemiddelde Amerikaan tussen de 33 tot 41 procent belasting moet betalen. De grootverdieners in de Verenigde Staten betalen relatief weinig belasting.

Progressief stelsel in Nederland

In Nederland kennen wij een progressief belastingstelsel. Dat wil zeggen dat mensen met een hoger inkomen ook meer belasting betalen. Het tarief kan oplopen tot 52 procent over het bruto loon. Ruwweg het deel boven de 51.000 wordt belast met het hoogste tarief. Mensen die minder verdienen betalen 33 tot 42 procent belasting over het inkomen. Daarnaast kennen wij in Nederland ook nog een belastingheffing over het vermogen dat wij bezitten.

Belastingdruk voor de grootverdieners in Nederland

De grootverdieners in Nederland hebben in vergelijking met veel andere landen, een zware belastingdruk. Gerekend over een inkomen van 126.000 per jaar, bedraagt de belastingdruk 46 procent.

Belastingheffing over vermogen: vermogensrendementsheffing

Het belastingstelsel kent drie verschillende boxen. In box drie wordt belasting geheven over het vermogen. Voor iedere belastingplichtige geldt een vrijstelling. Het meerdere boven de vrijstelling zal belast gaan worden met vermogensrendementsheffing. De belastingdruk bedraagt 30 procent over een verondersteld vermogen van 4 procent. De Belastingdienst gaat uit van een fictief rendement. Het werkelijk behaalde rendement wordt niet naar gekeken. In een percentage uitgedrukt bedraagt de heffing 1,2 procent over het vermogen boven de vrijstelling.

Extra belastingheffing om de crisis te bestrijden

Een extra heffing voor de vermogende Nederlanders kan gebruikt worden om de crisisjaren te overbruggen. In Groot-Brittannië en Frankrijk, worden de rijksten extra belast. De Britten die 150.000 pond of meer verdienen, moeten tijdelijk de helft afdragen aan de Belastingdienst. De regeling is tijdelijk, want de angst bestaat dat een dergelijke regel het ondernemerschap afremt. Ook in Frankrijk gaat het om een tijdelijke verhoging tot 2013. Inkomens vanaf 500.000 worden tijdelijk aangeslagen voor een 3 procent hogere belastingheffing. Hierdoor bedraagt de heffing 50 procent.

In Nederland ook een verhoogde belastingheffing?

In Nederland kennen wij al een belastingheffing van 52 procent voor de hoogste inkomens. In vergelijking met andere Europese landen worden de grootverdieners al zwaar belast in ons land. De rijkste Nederlanders houden zich ook stil en bemoeien zich verder niet met de discussie over de belastingheffing.
© 2011 - 2017 Juul, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Eigenwoningforfait 2012Het eigenwoningforfait wordt gezien als een fictief inkomen dat opgeteld moet worden bij het inkomen in box 1 als inkoms…
Hoogte erfbelasting 2011 & 2012Hoogte erfbelasting 2011 & 2012Over verkrijgingen na het overlijden van een erflater moet erfbelasting worden voldaan. Over het meerdere boven de vrijs…
Belastingtarieven 2011In ons belastingstelsel wordt belasting geheven in drie verschillende zogenaamde boxen. In box één wordt de belastinghef…
Hoeveel belasting moet ik betalen over een erfenis?Bij het ontvangen van een erfenis, moet u eventueel belasting betalen. Er geldt een vrijstelling voor de erfbelasting, o…
Inkomen bij FC Barcelona het hoogstInkomen bij FC Barcelona het hoogstUit cijfers van het Global Sports Salaries Survey blijkt dat over 2011 gerekend, FC Barcelona het hoogste inkomen heeft…
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/economie/2590033/amerikaanse-multimiljardair-wil-hogere-belastingen-rijken.html

Reageer op het artikel "Belastingheffing: grootverdieners zwaarder belasten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Juul
Gepubliceerd: 05-09-2011
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Financieel
Bronnen en referenties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!