InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Financieel > Alleenstaande moeders: het net sluit zich
nieuws uitgelicht

Alleenstaande moeders: het net sluit zich

Alleenstaande moeders: het net sluit zich Een op de zes gezinnen met kinderen is eenoudergezin. Ruim de helft daarvan moet zien rond te komen van een inkomen onder het sociaal minimum. Dit geldt voor zowel vrouwen met een betaalde baan als voor vrouwen met een uitkering. Was de situatie al nijpend, met de nieuwe maatregelen voorgesteld door het huidige kabinet lijkt het net zich definitief rond deze groep te sluiten.

Bezuinigingen op heffingskortingen

Het kabinet wil fors bezuinigen op de alleenstaande ouderkorting. Met ingang van 2012 is het kabinet voornemens de leeftijdsgrenzen voor zowel de alleenstaande ouderkorting als de aanvullende alleenstaande ouderkorting te verlagen naar 12 jaar. Dit betekent concreet dat elke alleenstaande ouder er zo’n 80 tot 250 euro per maand op achteruit gaat zodra het jongste kind de leeftijd van 12 jaar bereikt. Dat dit desastreuze gevolgen heeft voor een toch al kwetsbare groep zal geen verrassing zijn.

Wat feiten over deze groep

 • Eén op de zes gezinnen met kinderen is een eenoudergezin.
 • In 85 procent van de eenoudergezinnen is de ouder een vrouw.
 • Tweederde van de alleenstaande ouders heeft een betaalde baan, een groot deel daarvan heeft een laag inkomen.
 • Een derde van de alleenstaande ouders heeft een bijstandsuitkering.
 • Ruim de helft van de eenoudergezinnen leeft onder het sociaal minimum.
 • In veel gevallen is er geen vader die praktische of financiële ondersteuning biedt.
 • Niet werkende vrouwen hebben te maken met stigmatisering, ongeacht de reden van hun baanloosheid.
 • Een vrouw die vanuit de uitkering wil studeren om zo haar positie te verbeteren wordt daarvoor vaak “beloond” met strafkortingen of zelfs het stopzetten van die uitkering – zij kan immers studeren, dus waarom niet werken?
 • De economische crisis heeft alleenstaande moeders en hun gezinnen hard getroffen de afgelopen jaren, o.a. door het wegvallen van allerlei gemeentelijke potjes en voorzieningen, maar ook door de dure zorgverzekeringen en de prijsstijgingen in het algemeen.
 • Alleenstaande ouders vormen een groeiende groep in de samenleving. Naar verwachting zal deze groep in 2020 een vijfde deel van alle gezinnen uitmaken.
 • In 1977 had 34,8% van de arme huishoudens een vrouw aan het hoofd. Twintig jaar later gold dat voor 55,7%.
 • Als het jongste kind van een alleenstaande ouder met een bijstandsuitkering 18 wordt, gaat de ouder er zo’n twintig procent in inkomen op achteruit. Zij wordt dan beschouwd als alleenstaande, ook als het kind thuis blijft wonen en geen eigen inkomsten heeft.
 • De meeste alleenstaande moeders hebben nooit gebruik gemaakt van studiefinanciering, maar hebben vaak al vanaf jonge leeftijd laagbetaalde arbeid verricht en belasting betaald.
 • Vrouwen die vanuit een uitkering de stap naar werk zetten, houden vaak hetzelfde of zelfs minder over.

Perspectief

Zoals het zich nu laat aanzien, wordt de situatie van alleenstaande moeders er niet beter op; eerder slechter. Zelfs als de voorgestelde maatregel m.b.t. de heffingskorting teruggedraaid wordt, zijn er voldoende andere ontwikkelingen gaande die er samen voor zullen zorgen dat de gezinnen met een alleenstaande moeder aan het hoofd.. het hoofd niet langer boven water kunnen houden. De kinderen uit deze gezinnen beginnen met een grote achterstand in ieder denkbaar opzicht.

Organisaties

Een aantal organisaties heeft haar ernstige zorgen geuit over deze situatie en roept op tot bezinning. Onder de vakbonden is dat met name de FNV vrouwenbond, en daarnaast houden een aantal (meest links georiënteerde) politieke partijen zich actief bezig met de zaak. Verder zijn er diverse lobbygroepen speciaal voor alleenstaande ouders die zich sterk maken, zoals Ouder Alleen bijvoorbeeld. Of dit tot resultaten leidt, valt nog te bezien.

Wat kunnen vrouwen zelf doen?

Een vrouw die zich zelf in bovengenoemde situatie bevind, weet dat de meeste van bovengenoemde initiatieven misschien (en hopelijk) op de lange termijn wel leiden tot de mentaliteitsverandering waarvoor zij ook grotendeels bedoeld zijn. Maar zij weet ook dat zij vooralsnog vooral op zichzelf aangewezen is, hoewel zij niet voor- en achteruit lijkt te kunnen bewegen. Het belangrijkste advies is dan ook om eerst en vooral te werken aan haar eigen mentale kracht, onafhankelijk van de mening van anderen. Het alleen opvoeden van kinderen is zwaar, en bovendien een taak die van groot maatschappelijk belang is. Een vrouw heeft vaak niet gekozen voor deze omstandigheid en hoeft zichzelf niets te verwijten. Ook heeft ze in veel gevallen weinig kansen gehad, en veel pech: geen ideale combinatie.

Advies en ondersteuning

Verder is het vaak zinvol om een gesprek aan te vragen bij het algemeen maatschappelijk werk. Dit is gratis en de maatschappelijk werkers zijn doorgaans goed op de hoogte van alle voorzieningen die er zijn, en waaraan de vrouw zelf soms nog niet gedacht heeft. Een andere tip, voor vrouwen die een structurele verbetering wensen, is om contact op te nemen met het Steunpunt Studerende Moeders. Dit steunpunt kan adviseren en helpen bij het volgen van een studie (en dus geen zogeheten ‘traject’) waardoor de kansen op zinvol en leuk werk stijgen. Tevens beschikken zij over contacten met diverse fondsen.
© 2011 - 2017 Nuna, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Met kinderen op vakantie als alleenstaande ouder?Met kinderen op vakantie als alleenstaande ouder?Wat zijn de mogelijkheden voor op vakantie gaan als je als alleenstaande ouder bent, ook wel eenoudergezin genoemd. Uit…
Minder belasting betalen: De inkomensafhankelijke kortingDe welbekende aangifte inkomstenbelasting / premie volksverzekeringen kent over het jaar 2009 een bijzondere verrassing:…
Bronnen en referenties
 • http://www.fnvvrouwenbond.nl/activiteit/111

Reageer op het artikel "Alleenstaande moeders: het net sluit zich"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Arjan, 17-09-2014 14:42 #6
Niet alleen alleenstaande moeders gaan er op achteruit hoor.
Ikzelf, alleenstaande vader, fulltime baan, dagelijkse zorg voor 3 van mijn 4 kinderen, ga er op basis van de nieuwe plannen door het vervallen van de alleenstaande ouderkorting én vervallen aftrek kosten levensonderhoud kinderen sowieso al minimaal 250 euro per maand op achteruit. Ik krijg geen enkele compensatie in kindgebonden budget of andere toeslagen.
Alleenstaande ouders in de bijstand of met een minimum inkomen worden gecompenseerd in de toeslagen en gaan er nagenoeg niet op achteruit.

Agrimony, 01-07-2014 23:19 #5
Deze regeling is bedoeld om alleenstaande ouders te motiveren te gaan werken.
Waarom wordt deze regeling dan ook toegepast op alleenstaande ouders die niet kunnen werken en een UWV uitkering ontvangen?
Mijn kinderen willen wel naar school maar ik kan het straks niet meer betalen.
Reiskosten zin voor eigen rekening. Van de duizenden euro's die ik voor studie moet betalen krijg ik uit de potjes nu maar een kleine 600 als tegemoetkoming.
Maar de kinderen zijn wel leerplichtig…

Niet Zo Moi, 24-04-2012 16:19 #4
Ben zelf ook alleenstaande moeder met een kind van 4 jaar. Sinds december geen werk (en loon was ook geen vetpot) meer en is heel zwaar. Ik kan er niet van rond komen, omdat ik ontslag vergoeding heb gekregen is dat voor jaar gekort is krijg ik nog minder, betaal rekeningen en dan is het op. Geld voor eten is er niet en alimentatie ook niet en ook al zou ik die krijgen dan pakken ze dat weer van je af, weet niet hoe ik nu voor later een studie kan betalen voor mijn kind? En er veranderd wel iets voor de alleenstaande ouder je gaat er 4.3 procent nog minder krijgen en dan niet te spreken de eigen bijdrage die je moet betalen. En daar boven op de medicijnen die je zelf moet betalen. Huurvehogingen elke drie maanden en zoon die op tijd andere kleding nodig heeft, ik bespaar me het eten uit mijn mond voor mijn zoontje.

Moi, 06-01-2012 17:16 #3
Tja, mensen die werken (alleenstaande moeders hebben 2 banen: zorg voor hun kind en werk) worden altijd gestraft in Nederland.

Andrea, 22-12-2011 16:01 #2
Weet je wat ik nou zo erg vind, wanneer er over de hypotheekaftrek wordt gesproken stuiterd heel het land, maar over deze schandalige maatregelingen hoor je niks! Ik zit zelf in de WAO, ben alleenstaande moeder van 2 kinderen waarvan de jongste in Oktober 18 is geworden. En bij ons veranderd dus wel degelijk veel! Op het moment dat kinderen echt geld gaan kosten wordt alles weg getrokken, schandalig! Voed mijn kinderen hun hele leven alleen op zonder extra financiele hulp, maar bij mij is de rek er inmiddels ook uit!

Peter Engelkamp, 01-12-2011 09:50 #1
Voor alleenstaande ouders in de bijstand verandert er niets, aangezien de AOK die klanten van de belastindienst ontvangen op de uitkering in mindering wordt gebracht. Dus alleen werkenden gaan er op achteruit.

Infoteur: Nuna
Gepubliceerd: 03-04-2011
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Financieel
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 6
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!