InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Financieel > Bankrun 7 december 2010; tweede Franse Revolutie?

Bankrun 7 december 2010; tweede Franse Revolutie?

Bankrun 7 december 2010; tweede Franse Revolutie? Op 7 december 2010 begon de tweede Franse Revolutie. Het bankenstelsel krijgt dan een aanval te verduren van boze bewoners van Europa. Men is het zat om te zien hoe politici aan de leiband van banken lopen. Deze zinnen werden opgeschreven voor de aangekondigde bankrun. Maar een update vertelt dat de bankrun uiteindelijk niet heeft plaats gevonden. Toch is er anno 2015 maar weinig veranderd. Er hoeft maar iets te gebeuren of onder de dunne laag van economische welvarendheid breekt een financiële ramp door.

Inhoud:


Wat is een bankrun?

Van een bankrun is sprake als vele rekeninghouders tegelijkertijd al hun spaartegoeden opnemen of hun rekening opheffen. Een bank zou, als het goed is, iedereen zijn geld moeten kunnen geven, maar het is lastig als iedereen op één dag zijn geld van de bank haalt. Dan heeft de bank die dag niet genoeg geld om uit te keren en kan de bank niet aan zijn verplichtingen voldoen. De bank wordt failliet verklaard waardoor er vervolgens niemand meer zijn geld kan opnemen.

7 December

Op 7 december staat een grote bankrun aangekondigd. Deze wordt georganiseerd vanuit Frankrijk. Uit onvrede met het financiële stelsel wil men op deze manier de politiek dwingen om banken te stoppen met het nemen van onnodige risico´s. Deze risico´s bestaan bijvoorbeeld doordat banken elke euro die ze hebben 40 maal uitlenen. Er moet volgens veel financieel specialisten een maximum komen aan dit heruitlenen van positief saldo. Wanneer een bank bijvoorbeeld niet meer dan 5 maal meer mag uitlenen per bewaarde euro, dan had de financiële crisis er nooit geweest.

EU-welvaart is gedaald

Bewoners van Europa hebben te maken met verhoging van de pensioenleeftijd, verlaging van de pensioenen, werkloosheid, lage spaarrente, extra bezuinigingen door staatssteun aan banken, privatiseringen en prijsstijgingen. De Europese welvaart is de afgelopen 10 jaar gedaald door financiële oorzaken als de invoering van de euro, het ´vrijgeven´ van de markt, dwz de EU dwingt staatsbedrijven te privatiseren, en het geven van honderden miljarden euro´s staatssteun aan banken.

Verworven recht

De Franse activisten die de bankrun op 7 december in gang hebben gezet geven zelf als reden, quote: 'In tijden waarin de burger forse bezuinigingsplannen door de strot krijgt geramd, werden banken en financiële instellingen, die door hun eigen risicovolle speculaties in grote problemen waren gekomen, met honderden miljarden belastinggeld gered en uitgekocht, ten koste van de burgers.' Frankrijk kende dit jaar veel stakingen, protesten en blokkades. Verworven vrijheden en rechten zoals een lagere pensioenleeftijd dreigen terug gedraaid te worden door wangedrag van enkele topbankiers en de ongecontroleerde winstlust van financiële instellingen in het algemeen. De vergrijzing mag nooit een argument zijn voor pensioenleeftijdverhoging aangezien iedere werknemer zijn eigen pensioen opbouwt en de economie altijd is blijven groeien en dus ook de totale rijkdom en pensioensvoorzieningen. Pensioenfondsen hebben geweldig geblunderd, of directeuren hebben opzettelijk gefraudeerd en de pensioenfondsen leeg getrokken, dat is er aan de hand. De mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn moeten worden gestraft in plaats van de totale Europese bevolking straffen door iedereen twee jaar langer te laten werken.

Lakeman

Een bekend voorbeeld van een bankrun in Nederland is de DSB-bank. Lakeman heeft hierbij opgeroepen tot een bankrun wat tot een enorme vertrouwenscrisis leidde bij de rekeninghouders. Achteraf gezien had Lakeman ongelijk; DSB blijkt een hele gezonde bank te zijn geweest, helemaal in vergelijking met bijvoorbeeld ABN-Amro die een staatsschuld heeft van 30 miljard. De ABN-Amro is momenteel een staatsbank met enorme verliezen op de balans terwijl DSB een failliet bedrijf is dat superwinsten maakt. De Nederlandsche Bank NV is de toezichthouder voor de financiële sector maar het lijkt erop dat ze hun werk niet goed doen. Overigens is de Nederlandsche Bank geen overheidsinstituut. Op de site van dit bedrijf staat te lezen: De Nederlandsche Bank is een naamloze vennootschap. Het woord naamloos betekent dat het bedrijf zijn aandeelhouders(vennoten) niet openbaar hoeft te maken. In de praktijk betekent dit dat niemand weet wie de eigenaar is van de Nederlandsche Bank, wat op zich al een uiterst merkwaardige en maatschappelijk gezien onwenselijke situatie is. Het is politiek gezien een verstandige overweging om de Nederlandsche Bank NV te onteigenen en staatseigendom te maken.

5% is genoeg

Voor 7 december is het niet één persoon die oproept tot een bankrun bij één bank, maar worden in elf landen alle banken aangesproken. De kracht van een bankrun is dat deze snel moet plaats vinden na de oproep zodat de banken geen tijd hebben om genoeg geld in huis te halen, zoals bij de DSB het geval was. In dit geval is de kans groot dat banken ruim op tijd zijn met het in huis halen van euro´s zodat de kans klein is dat een bank daadwerkelijk failliet zal gaan door deze bankrun. Toch zal als bijvoorbeeld 5 % van de Europeanen zijn geld van de bank haalt er een probleem ontstaan voor de banken waar de ECB op moet reageren.

Update 9 december 2010

De bankrun heeft nagenoeg geen effect gehad ondanks de oproep van stervoetballer Eric Cantona. Hoofd van de ECB Trichet en voorzitter van de Eurozone Juncker maakten grapjes over de mislukte bankrun en Cantona. Er gaat wel een verhaal dat 8 december in Ierland men massaal geld van de bank haalt maar dat dit stil wordt gehouden in de media. De markt voor staatsleningen is op 9 december opvallend volatibel.

Update 24 december 2010

De bankrun heeft een groter effect gehad dan menigeen aanvankelijk dacht. Twee Nederlandse ministers, Opstelten en De Jager, willen namelijk de oproep tot een bankrun strafbaar stellen. Een oproep tot bankrun wordt als terroristische activiteit beschouwd. Vanaf nu mag niemand meer zeggen dat het beter is om je geld in een ouwe sok te bewaren. Het NRC meldt dat Lakeman de aanleiding is, maar dat is echter al anderhalf jaar terug. De oproep tot bankrun 7 december van deze maand is de werkelijke aanleiding. Alleen al het feit dat veel mensen de beweegredenen voor een bankrun onderschrijven is een gevaar voor financiële instituten. Het verbod tot oproepen voor een bankrun is een vrijheidsbeperkende maatregel. Mensen worden met veiligheid als voorwendsel beknot in de vrijheid om een mening te uiten. Dat past in het huidige overgangsproces van Nederland van een zorgdemocratie naar een overheidscontrolestaat. In onze geldgerichte maatschappij zijn de banken heilig en een bankrun staat haaks op de kapitalistische ideologie.

Lees verder

© 2010 - 2017 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is een bankrun?In het verleden had nog niemand gehoord van een bankrun, maar sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008, zijn de…
Bankrun: welke gevolgen heeft een stormloop op de banken?Bankrun: welke gevolgen heeft een stormloop op de banken?Na de financieel-economische crisis van eind 2008 zijn de banken er niet populairder op geworden. Integendeel, de kritie…
Veilige banken Nederland voor sparenVeilige banken Nederland voor sparenWaar kunt u in 2016 en 2017 in Nederland nog veilig sparen? Wat zijn dan de veilige banken bij faillissement of bankrun…
Spaargarantie depositogarantiestelsel omlaag (spaargeld)?Spaargarantie depositogarantiestelsel omlaag (spaargeld)?Depositogarantiestelsel, wat gaat er gebeuren met de spaargarantie in 2017 of 2018? Het depositogarantiestelsel regelt d…
Hoe weet je of je spaarbank betrouwbaar en veilig is? TipsHoe weet je of je spaarbank betrouwbaar en veilig is? TipsVeel mensen vragen zich af of hun spaarcenten wel veilig zijn bij hun bank. Is je spaarbank betrouwbaar? Echt zeker van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eugène Delacroix / Wikimedia Commons
  • http://www.dnb.nl/over-dnb/organisatie/organisatievorm/index.jsp
  • http://www.vrijspreker.nl/wp/2010/11/internationale-bankrun-op-7-december-wat-kun-je-daarmee/
  • http://www.zonnewind.be/economie/banken/bankrun-7-12-2010-7-december-2010-2.shtml
  • http://www.express.be/business/nl/economy/internationale-bankrun-op-7-december-kan-het-financile-systeem-in-het-westen-platleggen/135059.htm
  • http://www.anarchiel.com/stortplaats/toon/bankrun_7_12_vloek_of_zege
  • http://stopbanque.blogspot.com/

Reageer op het artikel "Bankrun 7 december 2010; tweede Franse Revolutie?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Tom008 (infoteur), 08-12-2010 14:00 #3
Beste Juan, wat een mooie reactie. De echte leiders ontbreken inderdaad, of zijn we als burgers gegroeid en vallen de leiders daardoor steeds vaker door de mand? Hebben mensen een autoriteit nodig, of kan men op basis van zelf-autoriteit de wereld besturen? Zou er niet een algehele evolutie der mensheid plaatsvinden waardoor het oude autoritaire systeem aan omverwerping toe is omdat het voor een mens ontwikkeld was die behoefte had aan leiderschap? In de huidige individualistische tijd is iedereen zijn eigen leider. We accepteren niet zomaar gezag. Oude waarden brokkelen af door nieuwe inzichten en ontwikkelingen. Mensen beseffen steeds vaker dat geld een niet-noodzakelijk kwaad is. Ik ben heel benieuwd hoe jij denkt dat liefde geld kan vervangen.

Juan Echeverry, 07-12-2010 21:33 #2
Ik acht de leiders van dit land niet capabel om de wetten en/of regels te beheren die het volk moet opdragen. Zij zijn niet in staat om ons op te dragen hoe we moeten leven, nog hebben zij de inzichten die nodig zijn om onze levens te reguleren. De drang naar controle en macht over mensen heeft zijn tijden gekend!


Échte leiders zullen namelijk alles over hebben om te zorgen dat al hun medemensen op een liefdevolle, vredelievende en harmonieuze manier kunnen samenleven. En dat zie ik helaas niet terug in onze leiders, terwijl de mogelijkheden vrijwel oneindig zijn als er maar wordt gezocht naar oplossingen. Als de technologie nou ook eens aanwezig was om ons een handje te helpen dan zouden we met deze prachtige samenwerking iets moois kunnen maken van ons bestaan.

Maar in plaats daarvan worden we dagelijks gehersenspoeld door een overlading aan manipulatieve marketing strategiën die alleen maar moeten zorgen dat we gaan CONSUMEREN. Dat is tenslotte wat we zijn, toch!? Consumenten tot de dood. Nahja? Soms zelfs na de dood!

Wat als je de media kon gebruiken om informatie tot je te nemen? Informatie die je denken stimuleert en je uitdaagt om een positieve en liefdevolle medemens te worden. Wat als we de keuze hadden om niet te kijken naar reclame spotjes, reclame series, reclame soaps, reclame programma?s, reclame films, reclame nieuws, reclame sport en reclame verkiezingen? Wat als de keuze er was? Wat als we konden kiezen voor informatie die zou bijdragen aan onze ontwikkeling richting liefdevolle mensen. Wat als we er zelf voor zouden kunnen zorgen dat we groeien als geheel? Welke commercials zouden er dan te zien zijn? Wat voor programma?s, series en films zou je kijken? Welke sporten zou je bekijken en hoe zou je aanmoedigen als de focus lag op het spel en niet op de teams? Wat zou er te zien zijn op het nieuws? Welke leiders zouden dan jouw voorkeur hebben? Échte leiders zullen wel zorgen voor een keuze! Een overvloed aan keuze zelfs zodra steeds meer mensen ervoor zouden kiezen. Als de keuze er was?

Wat als je scholen zou gebruiken om daadwerkelijk informatie en kennis beschikbaar te maken die de mogelijkheid geeft aan onze kinderen om zich optimaal te ontwikkelen als mens? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen, als leider, om de primaire target te stellen op het ontwikkelen van mensen die kunnen meedraaien in een maatschappij die totaal niet eerlijk, vertrouwelijk, liefdevol en harmonieus is. Je kunt er echter ook voor zorgen dat het hele educatieve systeem de nadruk gaat leggen op interpersoonlijke en groepsdynamische ontwikkelingen vanuit een liefdevolle, samenwerkende en positieve benadering. Met kennis die het individueel denken stimuleert om het vormen van je persoonlijkheid optimaal te laten verlopen. Wat voor een educatie zou je dan krijgen? Welke informatie, ervaringen, belevenissen, vrienden of vriendinnen en leraren zou je je hebben gehad in het leven, als de mogelijkheid er was? En welke dromen zou je dan graag willen vervullen na bepaalde periodes van ontwikkelingen en educatie? Welke?beroepen? zou je dan graag willen vervullen als je nou net het geluk hebt dat je je geen zorgen hoeft te maken of je er wel of niet mee rond kunt komen?

Wat als de leiders konden zorgen voor een economie die gericht is op een eerlijke, duurzame, liefdevolle en vreedzame ontwikkeling van de mensheid als geheel in harmonie met de omgeving? Misschien hebben we liever een economie die zorgt voor gierigheid, geld lust en daarmee competitief gedrag onder medemensen stimuleert. Wat als de meeste problemen in onze maatschappij voortkomen uit het monetair systeem? Geld ja! Ik kan me niet voorstellen dat we als mens zó masochistisch zijn? Er zijn er misschien wel een paar, maar kom op! Toch niet de rest van de wereld? Dus wat als we nou leiders hadden die de daadwerkelijke problemen zouden aanpakken om ons leven een stuk aangenamer te maken. Wat als we onze technologieën optimaal zouden gebruiken, zonder een financieel verzonnen balans om de kosten zo laag mogelijk te houden. Wat voor huizen zouden er dan zijn? Hoe zouden zij zijn ontworpen en met welke materialen? Hoeveel energie zouden ze gebruiken of produceren? Hoe duurzaam zouden zij zijn ontwikkeld? Hoe zou de infrastructuur zijn opgebouwd en welke vormen van transport zouden er dan zijn. Hoe zou een land zich vormgeven zonder de negatieve effecten die een kapitalistische gedachtegang met zich mee brengt door de jacht naar winst. Zouden we op dit moment echt uitbuiting, corruptie, misdaad, wantrouwen, oneerlijkheid, vervuiling en verspilling aanmoedigen door het gebruik van een uitvinding die we nu de euro noemen? Of de dollar of de pond of de peso of welk ander munteenheid ook?

Laten we voor de verandering een keer écht veranderen! Laten we de moed bij elkaar rapen zodat we gaan aanmoedigen en durven denken. Laten we een keer zeggen dat we het nu gewoon niet weten en dat we vanuit daar gaan kijken naar nieuwe methodes om alle levens op aarde te waarborgen in een duurzame, liefdevolle omgeving. Laten we voor de verandering op zoek gaan naar échte leiders. Leiders die ervoor zorgen dat er een eerlijke, begripvolle en vreedzame wereld kan ontstaan. Leiders die er alles aan doen om de keuze mogelijk te maken voor iedereen. Leiders die durven te denken buiten de gebaande paden richting de enige wet die ons kan vormen tot wie en wat we werkelijk willen zijn. De wet van liefde!

Ik vraag iedereen om hulp zodat we onze échte leiders kunnen zien stijgen. De leraren die naast ons staan en ons stimuleren om het beste uit de mens te halen.
Ik vraag iedereen om hulp die zich geroepen voelt om mee te gaan in de ontwikkelingen die nodig zijn om de generatie van de liefde te stimuleren.
Ik vraag aan iedereen om te denken, om het fundament neer te zetten die nodig is voor onze vooruitgang. Voor de vooruitgang van de kinderen van de liefde.

Sta op en laat jezelf horen. Laat weten dat je er bent. Laat weten dat jouw weg de weg van de liefde is. Laat weten dat jouw leiders niet de leiders zijn die je nu ziet. Laat horen dat het doel van jouw boodschap pure liefde is voor alles wat is. Vecht tegen onrecht, vecht voor je vrijheid! Laat zien dat autoriteit gedoemd is om te mislukken als de motor niet draait op liefde. Maak de keuzes die nodig zijn om in je omgeving te laten zien dat het anders kan. Wees het voorbeeld voor anderen. Laat gecreëerde angst je niet tegen houden om bewuste veranderingen tot stand te brengen. Het moment is aangebroken om op te staan. Wij zijn de toekomst niet waard als we het heden verspillen door niet te leren van het verleden. Ik heb hulp nodig om in het heden een toekomst te vormen die we allen verdienen.

Ik heb hulp nodig van échte leiders want ik acht de leiders van dit land niet capabel om de wetten en regels te beheren die het volk moet opdragen. Zij zijn niet in staat om ons op te dragen hoe we moeten leven, nog hebben zij de inzichten die nodig zijn om onze levens te reguleren. Wij zijn vrij geboren en zullen vrij sterven! Niemand kan ons vertellen wat we moeten, maar we zouden al een stuk geholpen zijn als de vrijheid bestond om te kiezen. Als de vrijheid bestond voor iedereen om een optimale ontwikkeling van de mensheid te stimuleren, als één geheel van verenigde individuen waarin liefde de belangrijkste wet of regel vormt.

De drang naar controle en macht over onze mensen heeft zijn tijden gekend! De tijd is aangebroken voor de revolutie van de liefde! Wij zijn allen één!

Voor de generatie van de liefde.

Juan Sebastian Echeverry Gonzalez
I Think, We Change.

De Realist, 03-12-2010 12:50 #1
Pff, dit artikel staat bol van de ondoordachte zinnen en is doordrenkt met onjuistheden…

'De vergrijzing mag nooit een argument zijn voor pensioenleeftijdverhoging aangezien iedere werknemer zijn eigen pensioen opbouwt'. Zoek eens uit wat een defined benefit en een defined contribution systeem is voor de pensioenen, dan zul je er wel degelijk achter komen dat de vergrijzing een probleem kan vormen!

'Het is politiek gezien een verstandige overweging om de Nederlandsche Bank NV te onteigenen en staatseigendom te maken.' Voor een goed werkend democratisch systeem is het van groot belang dat de regering die regels en wetten bedenkt onafhankelijk is van de geldpers, anders krijg je Zimbabwaanse toestanden, basisbeginsel van monetaire economie! Need I say more? Reactie infoteur, 03-12-2010
Realist, je doet je naam geen eer aan. Jouw reactie is ondoordacht. Een overheid kan zelf wel geld uitgeven. Kijk eens de documentaire Money Masters uit 1995 en leer de geschiedenis van financiële systemen. Wat uw eerste punt betreft: bent u soms de enige in Nederland die niet ziet dan pensioenfondsen schandalige blunders hebben begaan ten gunste van enkele aandeelhouders?

Infoteur: Tom008
Laatste update: 13-06-2015
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Financieel
Special: Beleggersinfo
Bronnen en referenties: 7
Reacties: 3
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!