InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Financieel > Sparen loont niet meer!

Sparen loont niet meer!

Door de lage marktrente is het niet meer rendabel om geld op een spaarrekening te zetten. De spaarders die in 2008 hebben gekozen voor een deposito voor meerdere jaren profiteren nu nog van een rendement boven de 5 procent. Sindsdien is het alleen maar gezakt. De hoogste spaarrente per eind oktober 2009 bedraagt maximaal 3 procent. Eén jaar geleden zat de spaarrente nog boven de 5 procent, om binnen een jaar met ruim 2 procent te zakken. In het afgelopen jaar zijn de spaarrentes alleen maar omlaag gegaan. De banken verlagen bewust met kleine stapjes om te voorkomen dat er spaarders vertrekken naar een andere bank. Een bank kan beter vier keer verlagen met een kwart procent dan in één keer te verlagen met een vol procent.

Credit Europe

Credit Europe was in 2008 één van de buitenlandse banken die spaarrekeningen aanbood met hoge spaarrentes. In de spaaroorlog van 2008 stonden zij constant in de top vijf van hoogste spaarrentes. Na het omvallen van de IJslandse Icesave bank, zijn de Nederlandse spaarders argwanend geworden wat betreft buitenlandse banken. Massaal stapten ze over naar de Nederlandse banken. Waarschijnlijk heeft ook Credit Europe mede hierdoor spaarders verloren. Begin 2009 besloot de bank om de spaarrente met 1 procent te verlagen. Sindsdien hebben ze nauwelijks nog verlagingen doorgevoerd, maar de media heeft er veel aandacht aan geschonken. Hierdoor moeten er veel spaarders vertrokken zijn bij de bank.

Twee procent spaarrente

De meerderheid van de spaarrekeningen bieden nu een spaarrente van 2 procent of lager. Met enige speurwerk kunt u nog op een hogere spaarrente krijgen, maar mogelijk zit die rente een week later al weer een paar tiende procent lager. De situatie dat de kleine banken de hoogste spaarrente bieden is nog steeds in stand gebleven. De Nederlandse grootbanken bieden lagere rente, maar trekken toch veel spaarders aan. De spaarders van tegenwoordig zijn niet meer op zoek naar de hoogste rente, maar naar degelijke banken.

DSB Bank

Na het omvallen van Icesave leek de situatie bij de banken stabiel. Nieuwe faillissementen van banken leken uit te blijven, tot begin oktober 2009. DSB Bank kwam sinds 1 oktober 2009 negatief in het nieuws doordat ze 80 procent verdienden op sommige koopsompolissen, daarboven op kwam nog een oproep van de heer Lakeman van Stichting Hypotheekleed, die spaarders opriep op het spaargeld bij DSB Bank weg te halen. Na het omvallen van DSB Bank zijn spaarders weer massaal op zoek naar zekerheid voor het spaargeld.

Lage rente of hoge rente en risico

Vierduizend spaarders bij de DSB hebben geld gestoken in achtergestelde deposito’s. In ruil hiervoor kregen ze een hoge rentevergoeding van maar liefst 7,5 procent. In het geval de DSB failliet zou gaan moeten deze spaarders achteraan sluiten als schuldeiser. Op 19 oktober 2009 is de DSB Bank failliet verklaard, de spaarders met de achtergestelde deposito’s kunnen waarschijnlijk naar hun geld fluiten. Een hoge spaarrente moet iedereen nastreven, maar door een achtergestelde deposito aan te gaan, nemen de spaarders een te groot risico. Hetzelfde geldt voor consumenten die bedragen op een spaarrekening storten boven de €100.000 per rekeninghouder. Het meerdere valt namelijk niet onder de depositogarantieregeling.

Zie ook:
Banken bieden een hoge spaarrente om klanten te lokken
Sparen onmogelijk door hoog bestedingspatroon
© 2009 - 2017 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Credit Europe Bank & sparen voor ondernemersCredit Europe Bank & sparen voor ondernemersDe Credit Europe Bank manifesteert zich al jaren als bank. De rente is er relatief hoog. Voor zowel de particuliere spaa…
Spaarrente Credit EuropeSpaarrente Credit EuropeHet zijn weer goede tijden voor spaarders. De Credit Europe Bank, CE, biedt heeft een spaarrekening zonder voorwaarden.…
Top deposito rente 2017Top deposito rente 2017Een top deposito in 2017 geeft tot 2,25% rente, een hoog rendement. Dat is veel meer rente dan de spaarrente op een gewo…
Wanneer deposito sparen?Wanneer deposito sparen?Hoe kunt u ook in 2017 succesvol deposito sparen met een spaardeposito bij een bank? Deposito sparen is vooral sparen op…
Lage spaarrentes? Kiezen voor een depositoLage spaarrentes? Kiezen voor een depositoIedereen wil een zo hoog mogelijke spaarrente ontvangen. In tijden met tegenvallende spaarrentes kunt u een hogere rente…

Reageer op het artikel "Sparen loont niet meer!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Esmee
Gepubliceerd: 24-10-2009
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Financieel
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!