InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Financieel > Geen economische groei in Nederland

Geen economische groei in Nederland

Geen economische groei in Nederland Na jaren van sterk stijgende economische groei is de groei inmiddels tot stilstand gekomen. Een proces dat terugkijkend in jaren die achter ons liggen in een golfbeweging te herleiden is. De overheid kan natuurlijk pogingen ondernemen om het dal zo kort en ondiep mogelijk te maken, maar voorkomen is een utopie.

Geen groei en nu

De economische groei is in het 3e kwartaal 2008 tot stilstand gekomen, dat kunnen we inmiddels wel stellen. Om het tij te keren komt de overheid met uiteenlopende plannen om er voor te zorgen dat mensen voldoende koopkracht hebben. Denk bijvoorbeeld aan het vroegtijdig beschikbaar stellen van spaarloonregelingen. Of dit handig is is nog maar de vraag, immers er zou dan massaal een run op de liquide middelen van een bank gedaan kunnen worden.

Maar de economie moet blijven draaien en er moet dus geld zijn voor de consument om uit te kunnen geven, daar draait het om. Daar komt nog bij dat de inflatie terugloopt wat ook goed is voor de koopkracht.

Omringende landen

Als we onze economie afzetten tegen de ons omringende landen dan doen we het nog niet zo slecht. Bij de meeste landen is de recessie echt ingezet en vertonen al langere tijd een negatieve groei. Er zit een kans in dat Nederland het 4e kwartaal ook afsluit met een kleine krimp.

Daar komt nog bij dat Nederland aan Duitsland bijvoorbeeld haar grootste exportland heeft en dat ook behoorlijk teruggeschroefd wordt. Iedereen wordt dus voorzichtig met het uitgeven van geld.

Toekomst

Sommige noemen het koffiedik kijken maar dit is niet helemaal waar. We weten inmiddels wat de impact kan zijn bij bepaalde maatregelen. Zo blijft men overall positief en zal Nederland eind van het jaar (overall) mogelijk nog met een groei van zon 2% eindigen. 2009 zou nog een klein plusje van 0,3% tot 0,4% moeten kunnen bewerkstelligen.

Aangezien er nog steeds meer mensen op de arbeidsmarkt komen zal de werkloosheid dus mogelijk iets toenemen, maar met de historisch lage werkloosheid van nu is dat geen aantal wat schrikbarend zal zijn. Overigens is er nog geen negatieve tendens is de gedachtegang van de mensen, men ziet de eigen kansen op de arbeidsmarkt nog steeds positief en vanuit HRM statistieken zijn de mensen die solliciteren ook niet vanuit een bepaalde bezig. Het is voornamelijk nog de volgende stap die men in de carrière wil zetten.

Overigens gaan we ook de tendens krijgen dat er veel babyboomers richting (pre-)pensioen gaan wat een enigszins gestegen werkloosheid mogelijk weer op moet kunnen vangen.

Woningen

In een dergelijke periode loopt de huizenmarkt ook terug. Net als het 3e kwartaal 2008 zal ook in het 4e kwartaal een lichte daling van de huizenprijzen te zien geven. Overall is in 2008 er toch nog een stijging van zon 2%. Voor komend jaar is een kleine stijging in huizenprijs voorzien, maar de inflatie groter zal zijn dan de groei van de huizenprijs.

Media

De media heeft in dergelijke ontwikkelingen vaak een dubbele rol. Enerzijds zijn het verslaggevers van het nieuws en economische ontwikkelingen, of het uitblijven daarvan, is nu eenmaal nieuws. Anderzijds is de wijze van verslaggeven soms tendentieus en maakt het de onwetende mogelijk bang. Immers dat alles goed gaat is minder sensationeel nieuws dan melden dat het einde van het economische dal nog niet in zicht is.

Mensen handelen regelmatig uit angst en angst om een recessie is geld in de knip houden met alle gevolgen van dien.

Lees verder

© 2008 - 2017 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koop en verkoop Australische staatsobligatiesKoop en verkoop Australische staatsobligatiesHet is erg aantrekkelijk om te beleggen in Australische staatsobligaties. Dat komt vooral omdat de Australische dollar e…
Beleggen in Nieuw-Zeelandse dollarsBeleggen in Nieuw-Zeelandse dollarsDe Nieuw-Zeelandse dollar kan een zeer interessante belegging zijn. De munt verloor na de Kredietcrisis een deel van haa…
Kredietcrisis raakt onze economieKredietcrisis raakt onze economieDe kredietcrisis slaat toe. Toen de kredietcrisis zomer 2007 duidelijk zichtbaar werd, haastten velen zich om te zeggen…
Beleggen in Nieuwe Turkse Lira'sBeleggen in Nieuwe Turkse Lira'sEr is een toenemende interesse onder beleggers om te investeren in de Nieuwe Turkse Lira. Dat komt omdat beleggers na de…
Beleggen in NigeriaBeleggen in NigeriaNigeria is een aantrekkelijke beleggingsmogelijkheid. Het land heeft de grootste bevolking van heel Afrika en daardoor v…

Reageer op het artikel "Geen economische groei in Nederland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 19-11-2008
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Financieel
Special: Eigen onderneming starten
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!