InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Financieel > Staatschuld geeft financiële problemen in Amerika
nieuws uitgelicht

Staatschuld geeft financiële problemen in Amerika

Staatschuld geeft financiële problemen in Amerika Anno 2014 zijn de effecten van de economische crisis die in 2007 begon nog steeds merkbaar, zeker in Amerika. Niet alleen ontstond de kredietcrisis ten gevolge van teveel onterechte leningen die door Amerikaanse banken waren uitgegeven, ook is Amerika nog steeds het land met de hoogste staatsschuld en het ziet er voorlopig niet naar uit dat hier iets aan gaat veranderen.

Hoogte van de staatsschuld in Amerika

De staatsschuld van de Amerikaanse overheid omvat tegenwoordig al bijna 17.000 miljard dollar, dit is aanzienlijk hoger dan de Nederlandse 500 miljard. De staatsschuld trekt een donkere wolk over de financiën van een land, aangezien de rentekosten die aan deze schulden verbonden zijn de financiële situatie van de land in een negatieve spiraal meetrekt. Er zijn in de Amerikaanse politiek al veelvuldig plannen doorgesproken om iets te doen aan deze nijpende situatie, maar de vraag is of er een oplossing bestaat.

Bezuinigingen

In debatten van juni en juli 2014 werd gediscussieerd of 30 miljard of 60 miljard bespaart moest gaan worden om de staatsschuld aan te pakken. Echter is de vraag of het hier gaat om emmertjes water naar de zee brengen, aangezien dit soort bedragen niets zijn in vergelijking bij de totale schuld. Daarnaast wordt gesproken over het verhogen van het schuldenplafond. Het schuldenplafond is een gehanteerde norm, waarop alle niet-essentiële activiteiten gestaakt moeten worden om de noodsituatie te herstellen. Echter is het schuldenplafond al meerdere malen opgehoogd, waardoor de vraag rijst wat het nut is van deze norm en de situatie niet verbetert.

Risico's hoge staatsschuld

Het hebben van een hoge staatsschuld heeft een aantal nadelige effecten, waaronder:

Inflatie

Het tekort aan geld wordt toch vrij snel opgehangen tot het bijdrukken van meer geldbiljetten. Echter is dit een korte termijn oplossing, die ervoor zal zorgen dat de dollar minder geld waard wordt.

Aandelen kelderen

Het verlies van vertrouwen in de economie leidt tot verkoop van aandelen en daardoor een waardedaling. Dit heeft als gevolg dat bedrijven ook minder geld hebben of slecht nieuwe investeringen kunnen doen. Daarmee blijven bedrijven achter de feiten aanlopen, wat zelfs tot faillissementen kan leiden.

Nadelige handelspositie

Devaluatie van de dollar kan op de lange termijn leiden tot een nadelige handelspositie. Indien de positie van de dollar laag staat, is het importeren van goederen duur en levert de export minder op. Vandaar dat het van belang is te zorgen dat het vertrouwen in de economie hersteld wordt en dat niet teveel inflatie ontstaat.

Stagnatie van de economie

Een hoge staatsschuld wekt argwaan bij de consument. Deze zullen ervoor kiezen geld te sparen, waardoor investeringen en aankopen worden uitgesteld. Dit is zeer nadelig voor de economie en daardoor uiteindelijk voor de inkomsten van de burger en de gehele staat.

Onduidelijkheid over oplossing geldproblemen

Hoewel geen duidelijkheid is over waar de oplossing voor de schulden wel ligt, zijn veel economen het erover eens dat het bezuinigen van irrelevante bedragen geen oplossing biedt in deze situatie. Maar wat dan wel? Ironisch genoeg dragen sommige economen aan dat de oplossing juist is het meer uitgeven van geld. Voor bijvoorbeeld het creeëren van banen. Juist omdat de economie niet mag stagneren en deze met extra uitgaven gestimuleerd kan worden. Daarnaast is het een noodzaak dat de Amerikaanse economie niet instort, aangezien deze zo nauw samenhangt met de economie van de rest van de wereld, dat de conclusie dat Amerika de schulden niet meer kan financiëren zou betekenen dat de gehele economie instort.

De boodschap van de moderne econoom is duidelijk: geen bezuinigingsplannen, maar man en macht inzetten om de economie van Amerika draaiende te houden en de inkomsten zodoende te verhogen. Het opplossen van die staatschuld, komt dan later wel.

Lees verder

© 2014 - 2017 Leningexpert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Organisaties voor schuldhulpverlening AmerikaOrganisaties voor schuldhulpverlening AmerikaIn Amerika zijn meerdere non-profit schuldhulporganisaties actief. De werkzaamheden van deze non-profit organisaties zij…
Schulden een reden om niet te scheidenSchulden een reden om niet te scheidenGeld is vaak een reden om niet te scheiden. De financiële positie van de beide partners wordt namelijk nog slechter als…
Volwassen kind met schulden helpenIndien één van de kinderen financiële zorgen heeft, brengt dit grote zorgen met zich mee voor de ouders. Financieel hulp…
In de schulden zitten: wat zijn de oorzaken van schulden?In de schulden zitten: wat zijn de oorzaken van schulden?De economische crisis heeft het veel mensen financieel moeilijk gemaakt waardoor ze in de schulden zijn geraakt. Maar ni…
Hoe help ik mijn kind met schulden?Kinderen met schulden is een zeer zware belasting voor ouders. Als ouders is het in bepaalde gevallen onmogelijk om te h…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kredietcrisis
  • http://www.beurs.com/2011/04/08/financiele-situatie-vs-voorspelt-zware-problemen/3388
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Schuldenplafond_van_de_Verenigde_Staten
  • http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/2823044/2011/07/29/Hoge-staatsschuld-Laten-we-de-echte-problemen-oplossen.dhtml

Reageer op het artikel "Staatschuld geeft financiële problemen in Amerika"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Leningexpert
Gepubliceerd: 04-08-2014
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Financieel
Special: Financiële situatie Amerika
Bronnen en referenties: 4
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!