InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Financieel > Reisverzekering krijgt andere dekking in 2017
nieuws uitgelicht

Reisverzekering krijgt andere dekking in 2017

Reisverzekering krijgt andere dekking in 2017 Door minister Schippers zal in het najaar van 2013 een voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd worden waarbij een grote verandering zal optreden voor mensen die naar een land buiten Europa reizen, ofwel naar een land waar Nederland geen verdrag mee heeft afgesloten. De basisdekking die tot op heden standaard werd gegeven zal hierbij verdwijnen en mensen zullen zelf hun reisverzekering dienen aan te passen. Er zijn echter mensen voor wie dit op dit moment onmogelijk is. De ANVR is bang dat mensen onvoldoende verzekerd op reis zullen gaan. Het wetsvoorstel is goedgekeurd en zal per 1 januari 2017 ingaan.

Kosten nu nog in de basisverzekering

Wanneer men op vakantie gaat naar een land binnen Europa of naar een land waarmee Nederland een verdrag heeft afgesloten dan kan men gebruik maken van de openbare gezondheidszorg van die landen. Zie voor een lijst van verdragslanden: zorgverzekering.org. De kosten worden hierbij volledig vergoed via de Nederlandse basisverzekering. Indien er een reisverzekering wordt afgesloten dan zal deze de extra kosten vergoeden die gemaakt moeten worden boven de basisverzekering. Gaat men bijvoorbeeld naar een land als Amerika dan worden medische kosten vergoed via het basispakket met de Nederlandse tarieven en alleen de extra kosten worden via de reisverzekering vergoed. De premie welke men betaalt via de reisverzekering is dan ook niet zo hoog omdat het altijd alleen om een aanvulling gaat. Hier zal als het aan minister Schippers ligt verandering in komen.

Minister Edith Schippers en besparing

In het voorstel van minister Schippers zullen mensen zich tegen alle kosten van ziekte moeten verzekeren als zij naar het buitenland reizen. De minister wil 60 miljoen euro besparen door de ziektekosten in het buitenland uit het basispakket te halen. Dit is van belang voor mensen die buiten Europa op reis gaan, bijvoorbeeld backpackers maar ook mensen die naar Turkije of Marokko op vakantie gaan.

EHIC ofwel European Health Insurance card

Per jaar gaat er ongeveer 10 miljoen euro vanuit de Nederlandse zorgverzekering op aan medische kosten in Turkije en 5 miljoen in Marokko. Nederland blijft echter verplicht om de kosten van openbare gezondheidszorg te vergoeden binnen Europa omdat dit een afspraak is die gemaakt is binnen de EU. We beschikken over een EHIC kaart, een European Health Insurance Card die ons recht geeft op noodzorg van het land waar we ons bevinden in Europa volgens de normen van dat land. Zo is de gezondheidszorg in Duitsland weer geheel anders geregeld dan die in Spanje.

Doorlopende reisverzekering en onderliggende ziektekostenverzekering

Omdat we tegenwoordig veelvuldig naar het buitenland gaan en dit vaak meerdere keren per jaar doen, is het handig om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Daarbij is het verstandig om de zogenaamde kleine lettertjes goed te lezen en dan zal men tot de conclusie komen dat op dit moment de afgesloten verzekering slechts werking heeft onder de voorwaarde dat een onderliggende ziektekostenverzekering aanwezig is. Voor mensen die in Nederland wonen en werken is er een verplichte basisverzekering. Geheel anders is de situatie voor mensen die woonachtig zijn in het buitenland maar wel premie afdragen in Nederland.

Nederlandse gepensioneerden in het buitenland

Nederlandse gepensioneerden die in een van de verdragslanden wonen beschikken ook over een EHIC. Als verdragsgerechtigden heeft men recht op zorg in het woonland ten laste van Nederland. Er wordt géén premie betaald maar er is wel een bijdrage verschuldigd. De hoogte van deze bijdrage is afhankelijk van het land waar men woont. Er is vastgesteld dat men niet verzekerd is maar er bestaat wel recht op zorg. Indien men als verdragsgerechtigde een reisverzekering afsluit dan kan het zijn dat er een verzekeringsproduct verkocht is waarbij de verzekeraar al tevoren weet dat de houder niet aan de gestelde voorwaarde kan voldoen. Vanaf 1 jan. 2006 werd de wet zodanig veranderd dat Nederlandse gepensioneerden die in het buitenland wonen weliswaar recht hebben op zorg in het land waar ze wonen maar niet verzekerd zijn volgens de wet. Degene die een land bezoekt buiten de EU en een reisverzekering afsluit kan dan ook geen beroep doen op de onderliggende basisverzekering van Nederland.

De EU en de EHIC

Door de Stichting belangenbehartiging Nederlandse gepensioneerden in het buitenland werd actie ondernomen en opheldering gevraagd bij het Centraal College voor zorgverzekeraars en de Europese Gemeenschap. De EU noemt het een weeffout in de verordening. Het College voor zorgverzekeraars is van mening dat de overheid niet verantwoordelijk is in deze. Op grond van deze weeffout kunnen gepensioneerden die in het buitenland wonen zich dan ook niet verzekeren tegen ziektekosten voor reizen buiten Europa waar de EHIC geen dekking biedt.

Gevolgen voor reizigers

De gevolgen voor de individuele reiziger kunnen gigantisch worden, terwijl de besparingen die minister Schippers voorstelt niet eens zo groot zullen zijn. Wat te denken van iemand die buiten een verdragsland in het ziekenhuis komt te liggen en waarbij de kosten zo hoog zijn dat men deze niet zelf kan betalen. Het is dan ook te hopen dat de branche van reisverzekeringen duidelijk maakt wat de gevolgen van dit voorstel zullen zijn. Zowel voor jonge Nederlanders die graag een wereldreis maken als voor gepensioneerden in het buitenland moet het mogelijk zijn zich volledig te verzekeren voor medische kosten overal ter wereld.

Het wetsvoorstel van minister Schippers is in oktober 2016 aangenomen en de wet zal per 1 januari 2017 ingaan. De besparing wordt door de regering geschat op 60 miljoen euro per jaar.
© 2013 - 2017 Celientje1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kortlopende of doorlopende reisverzekering afsluiten?Als u op vakantie gaat, kan het verstandig zijn om een reisverzekering af te sluiten. Ook het afsluiten van een annuleri…
Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wanneer je op wintersport gaat, is een wintersportverzekering geen overbodige luxe, met name de wintersport reisverzeker…
Is een reisverzekering noodzakelijk?Is een reisverzekering noodzakelijk?Bij een vakantie in eigen land, is het niet altijd noodzakelijk om een reisverzekering af te sluiten. U kunt besparen do…
Een reisverzekering afsluitenEen reisverzekering afsluitenAls je op vakantie gaat is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Maar ook als je een weekend weg gaat is…
Verzekering: de reisverzekeringVerzekering: de reisverzekeringAls u op reis gaat kunt u het beste een reisverzekering afsluiten. Er zijn een aantal verschillende reisverzekering. De…
Bronnen en referenties
  • Hallo Weekblad
  • Zorgverzekering.org
  • Stichting belangenbehartiging gepensioneerden buitenland
  • https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2015/10/16/zorgkosten-buiten-europa-vanaf-2017-niet-meer-in-basispakket

Reageer op het artikel "Reisverzekering krijgt andere dekking in 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Celientje1
Laatste update: 15-07-2016
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Financieel
Bronnen en referenties: 4
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!