InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Eten en drinken > Mogelijk verdwijnt chocolade in 2020

Mogelijk verdwijnt chocolade in 2020

Mogelijk verdwijnt chocolade in 2020 Slecht nieuws voor alle chocolaverslaafden en chocoladeliefhebbers. In 2020 is er mogelijk geen of weinig chocolade meer te verkrijgen op de wereld. Chocolade- en cacaoproducenten kunnen de stijgende vraag naar chocolade niet meer verwerken. Waarom raakt de chocolade dan op en wie eten het meeste chocolade in de wereld?

Waarschuwing

s Werelds grootste chocoladeleverancier, Barry Callebaut gaf in 2014 een grote waarschuwing wat betreft het ontstaan van een tekort aan cacao. Als de productie van cacao en chocolade niet snel wordt opgevoerd dan is er in 2020 geen chocolade meer te vinden in de winkels. Zelfs de grootste cacaogewassen van de wereld kunnen niet op tegen de stijgende vraag van onder andere landen in Azië.

Uit cijfers van het in Zwitserland gevestigde bedrijf Barry Callebaut is gebleken dat er in 2013 meer dan 1,7 miljoen ton aan chocolade is verkocht. Dit is een stijging van ongeveer 12 procent, vergeleken met het jaar ervoor. De verwachting is dat de stijging elk jaar zal blijven doorgroeien en er dus een tekort zal ontstaan. Doordat er elk jaar steeds meer chocolade wordt gegeten, zijn ook de prijzen van cacao in 2013 ook gestegen met 25 procent. Dit is een grote stijging en de prijzen zullen alleen maar hoger worden wanneer er niets wordt gedaan aan het probleem.

Naast de groeiende vraag en het stagnerende aanbod stoppen ook steeds meer boeren met het verbouwen van cacao. De stoppende boeren kiezen er dan voor om bijvoorbeeld rubber te produceren omdat dat meer geld oplevert. Ook worden cacaoplantages aangetast door de verandering van het klimaat. Veel gewassen staan al een hele lange tijd droog, waardoor het verbouwen van cacao niet meer mogelijk is. Daarnaast zijn er ook nog grote delen van producties verloren gegaan door een schimmel op de cacaogewassen.

Waar wordt de meeste chocolade gegeten?

Vooral in landen in Azië groeit het aantal chocolade-eters erg snel. Maar ook Nederland, Zwitserland, België en Duitsland staan in de lijst met landen waar veel chocolade wordt gegeten. Gemiddeld eten we in Nederland zon 5 kilo chocolade per persoon per jaar, voorheen was dit nog ongeveer 3 kilo. Ook economisch gezien is cacao een belangrijk product voor Nederland want er wordt ongeveer 600.000 ton cacao doorgevoerd via de Nederlandse havens. Dit komt neer op twintig procent van de totale wereldvoorraad cacao, een goede markt dus. Wanneer de productie en dus ook het vervoeren van cacao zal verminderen kan dit grote gevolgen hebben voor de Nederlandse haven in Rotterdam.

Europese top 3 grootste chocolade-eters in 2006

  • Zwitserland, bijna 12 kilo per persoon
  • Duitsland, 11 kilo per persoon
  • België, ook 11 kilo per persoon 

Niet alleen de vraag naar chocolade stijgt, maar er worden ook steeds meer producten gemaakt waar chocolade of cacao in is verwerkt. Daardoor creëert men ook juist een vraag naar chocolade terwijl deze er misschien niet was geweest wanneer er minder chocoladeproducten op de markt waren.

De populairste chocoladeproducten in Nederland

  • Chocoladerepen
  • Brownies en chocoladegebakjes
  • Chocoladetaart
  • Chocoladeletters
  • Chocolademunten en chocoladesigaretten
  • Chocoladepasta voor op het brood
  • Chocoladesaus
  • Chocoladepudding
  • Chocolade hagelslag en vlokken voor op het brood
  • Paaseitjes

Hoe wordt chocolade gemaakt?

De cacao die nodig is voor het maken van chocolade komt van de cacaoboom die onder andere in Zuid-Amerika en Afrika groeit. In iedere vrucht van deze boom zitten ongeveer 40 zaden, deze zaden worden cacaobonen genoemd. De cacaobonen worden geplukt wanneer deze rijp zijn en bedekt met bladeren om ze vervolgens in de zon te laten gisten. De bonen krijgen dan donkerbruine kleur en krijgen een cacaosmaak.

Om er lekkere chocola van te maken worden de bonen gemalen en geroosterd en wordt de schil verwijderd. Wat er dan overblijft heet cacaomassa. Een deel van de cacaomassa wordt vervolgens geperst waardoor er een cacaomengsel ontstaat. Aan dit mengsel wordt suiker en melkpoeder toegevoegd. En dan heb je vloeibare chocolade! Vervolgens kan deze chocolade op allerlei manieren worden verpakt of verwerkt. Om de chocolade hard te krijgen hoeft het alleen nog maar gekoeld te worden.

De oplossing

Een oplossing voor het probleem is er nog niet direct. Cacaoplantages zijn niet makkelijk te creëren en zijn zeker niet duurzaam. Wel is de verwachting dat een chocoladereep van de toekomst wordt gemaakt met zo weinig mogelijk cacao. Dit zal ten koste gaan van de smaak die we nu gewend zijn maar op korte termijn zit niets anders op.

Fabrikanten als Mars en Nestlé hebben nu wel een rampenplan opgesteld en in werking gezet. Met vernieuwde productiemiddelen wordt geprobeerd om de productie toch nog op te schroeven zodat het tekort aan cacao nog enigszins kan worden beperkt. Boeren worden gestimuleerd om minder met schadelijk bestrijdingsmiddelen te werken waardoor de kwaliteit van de bodem verbetert en daardoor ook de chocolade.

Wanneer er geen effectieve maatregelen worden getroffen of deze niet van de grond komen, zal chocolade in 2020 een luxeproduct gaan worden waar veel geld voor moet worden betaald. De komende jaren gaat de prijs van een chocoladereep in ieder geval omhoog.
© 2014 - 2017 Nielsschuurman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Chocolade CocktailsChocolade brengt in de hersenen een geluksgevoel teweeg. Om die reden zijn heel veel mensen gek op het product. Maar ook…
De smaak van chocoladeChocolade is erg in opmars, het aanbod is in de afgelopen jaren erg toegenomen. Daarom zijn hier de belangrijkste detail…
Drie recepten voor chocoladedrankenEen lekkere traktatie voor een koude winteravond of na een lekkere maaltijd. Geniet van je zelfgemaakte: chocolade-eierp…
5 heerlijke cocktails met Créme de cacao5 heerlijke cocktails met Créme de cacaoIn dit artikel komen verschillende lekkere cocktails aanbod met Créme de cacao. De recepten zijn allemaal erg verschille…
Alles over chocolade: waarheden en fabelsAlles over chocolade: waarheden en fabelsAan chocolade worden vele eigenschappen toegedicht. Er wordt veel gezegd en geschreven over chocolade maar niet alles is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: André Karwath / Wikimedia Commons
  • Informatie over de waarschuwing van Barry Callebaut komen van www.barry-callebaut.com
  • De cijfers over het eten van chocolade komen van Indipendent, www.indipendent.CO.UK
  • Website Willemwever, http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/eten-en-drinken/hoe-wordt-chocolade-gemaakt, 18 december 2014

Reageer op het artikel "Mogelijk verdwijnt chocolade in 2020"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Nielsschuurman
Gepubliceerd: 18-12-2014
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Eten en drinken
Bronnen en referenties: 4
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!