InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Educatie en school > Voorkom hoge boetes, zet de studenten OV-chipkaart stop!
nieuws uitgelicht

Voorkom hoge boetes, zet de studenten OV-chipkaart stop!

Voorkom hoge boetes, zet de studenten OV-chipkaart stop! In Nederland hebben studerende studenten de mogelijkheid om “gratis” gebruik te maken van het openbaarvervoer. De regels rond het gebruik van het openbaarvervoer blijken niet altijd even duidelijk te zijn. Zo hebben ruim 6.000 studenten, tussen december 2012 en april 2013, een boete ontvangen. Dit vanwege het te laat of op een onjuist wijze stopzetten van hun studenten OV-chipkaart. Uit de informatie van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) blijkt het hier om een boete te gaan van ongeveer totaal € 600.000. De verwarring lijkt mede te zijn ontstaan door de nieuwe regels. Regels over het gebruik van de OV-chipkaart die op 1 december 2012 zijn ingegaan. Veel studenten denken, dat met het stopzetten van hun studiefinanciering bij DUO, ook de studenten OV-chipkaart geblokkeerd is. Dit is niet het geval. Voor het juist opzeggen van de studenten OV-chipkaart moet de student langs een ophaalautomaat van de openbaar vervoerbedrijven moeten gaan en het reisproduct daadwerkelijk stopzetten.

Wanneer hebben studenten recht op een studenten OV-chipkaart?

Een vaste regel is dat studenten, die recht hebben op studiefinanciering, ook recht hebben op een studenten OV-chipkaart. De studiefinanciering bestaat namelijk uit vier onderdelen, waarvan de studenten OV-chipkaart er één is.

De studiefinanciering bestaat uit:

 • Een basisbeurs
 • Een prestatiebeurs
 • Aanvullende beurs
 • Studentenreisproduct.
In principe hebben alle studenten in Nederland, van achttien jaar en ouder, recht op studiefinanciering en daarmee ook recht op een studenten OV-chipkaart als er fulltime gestudeerd wordt aan een erkende opleiding voor:
 • MBO Bol-opleiding,
 • Hogeschool,
 • Universiteit.
Voor aanvullende voorwaarden, hoogte en uitbetaling van de studiefinanciering kan men hier meer informatie vinden.

Boete door het onterecht gebruik maken van de studenten OV-chipkaart

Studenten die geen recht meer hebben op de studenten OV-chipkaart zullen niet moeten vergeten om dit studentenreisproduct zelf op te zeggen. Zolang men het reisproduct niet opzegt, kan men hier nog steeds gebruik van maken. Ook al is de student ondertussen klaar met studeren of is zijn recht op de studenten OV-chipkaart verlopen. Voor het onterecht gebruikmaken en/of in bezit hebben van de studenten OV-chipkaart zal DUO echter een boete in rekening moeten brengen. Sinds 1 oktober 2012 zijn deze boetes verhoogd van 68 euro per vijftien dagen, naar 97 euro per vijftien dagen. Wanneer een student dus zijn studentenreisproduct een half jaar te laat opzegt, gaat het in bezit hebben van dit reisproduct de student 194 euro per maand kosten. Na zes maanden moet de student dan 6 maal € 194 betalen, dus een bedrag van € 1.164.

Hoe zet men de studenten OV-chipkaart dan wel stop?

Zodra het recht op de studenten OV-chipkaart dreigt of gaat verlopen, dan zal de student zelf actie moeten ondernemen. Het recht op het studentenreisproduct kan komen te vervallen, bijvoorbeeld doordat de student:
 • stopt met zijn opleiding,
 • te lang doet over zijn studie,
 • zijn reisrecht verbruikt heeft bij een eerdere studie.
Door het tijdig ondernemen van actie en ook door op het juiste moment het laten stopzetten van het studentenreisproduct, kan de student dus de wel zeer hoge boetes voorkomen.

Studiejaar 2013 - 2014

Studenten die in het studiejaar 2012-2013 hebben gestudeerd aan een opleiding voor:
 • MBO,
 • HBO,
 • Universiteit,
maar in het komende studiejaar ( 2013 - 2014) niet meer gaan studeren, verliezen daarmee ook het recht op een studentenreisproduct. In dat geval is hun studenten OV-chipkaart dus nog maar geldig tot 31 augustus 2013.

Stappenplan om de studenten OV-chipkaart stop te zetten.

 1. De student gaat minimaal één dag, voordat het recht op de studenten OV-chipkaart is verlopen, zijn studentenreisproduct opzeggen.
 2. Voor het stopzetten van het studentenreisproduct gaat de student naar een ophaalautomaat van het openbaarvervoer. Deze vindt men onder anderen op het NS station en bij vele vestigingen van Primera. De student kiest vervolgens in het menu van de automaat voor: 'stopzetten studentenreisproduct'.
 3. De student volgt alle instructies op het scherm nauwkeurig.
 4. De datum waarop de studenten OV-chipkaart is stopgezet wordt in de automaat geregistreerd en doorgegeven aan DUO.
 5. De student controleert vervolgens ook zelf bij DUO of het stopzetten van het studentenreisproduct gelukt is.
 6. Binnen een week na het stopzetten van het studentenreisproduct, ontvangt de student per post, per mail of via een bericht in www.mijnduo.nl een bevestiging van het stopzetten van het studentenreisproduct. Wanneer dit niet het geval is, dient de student nogmaals contact op te nemen met DUO om het opleggen van een boete te voorkomen.

Lees verder

© 2013 - 2017 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Studenten OV-chipkaartStudenten OV-chipkaartVeel jongeren weten niet waar of hoe ze hun studenten OV-chipkaart kunnen activeren, in dit artikel zul je er meer over…
Bijverdienen studiefinanciering 2012-2013Bijverdienen studiefinanciering 2012-2013Jongeren die recht hebben op studiefinanciering mogen jaarlijks tot een bepaald bedrag bijverdienen: de bijverdiengrens.…
Studeren in ZwedenDe Scandinavische landen Zweden, Noorwegen en Finland staan in de top 3 van de meest populaire landen om te studeren. En…
Hoe werkt een OV-chipkaartHoe werkt een OV-chipkaartHet duurt niet lang meer of iedereen die met het openbaar vervoer wil reizen moet een OV-chipkaart hebben. Voor jongeren…
Vanaf 2012 altijd in- en uitchecken met de OV-chipkaartVanaf 2012 altijd in- en uitchecken met de OV-chipkaartDe discussie rond de OV-chipkaart is eindelijk voorbij. Iedereen die wil reizen met het openbaar vervoer moet een OV-chi…
Bronnen en referenties
 • www.duo.nl
 • www.studentenleven.nl
 • www.rijksoverheid.nl

Reageer op het artikel "Voorkom hoge boetes, zet de studenten OV-chipkaart stop!"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Jet, 11-01-2016 23:27 #2
Ik lees net het gesprekje van Marleen met infoteur (?) uit 2014, maar ik weet uit ervaring nu dat die communicatie ook bijna 2 jaar later nog niet is verbeterd. En die ervaring gaat mijn zoon als het tegen zit bijna 1000 euro kosten. Reactie infoteur, 14-01-2016
Beste Jef,

Communiceren is het moeilijkste wat er is. Vooral de juiste communicatie op het juiste moment blijft vaak achterwege.

Echter het is en blijft de eigen verantwoordelijkheid van de OV chipkaart gebruiker om de kaart op de juiste wijze te gebruiken, .

TekstSchrijverT

Marleen, 17-02-2014 15:36 #1
Het is zo onterecht dat er maar zo een boete van een paar honderd euro betaald dient te worden zonder enige waarschuwing. Er kan nog veel verbeteren in de communicatie. Reactie infoteur, 21-02-2014
Hallo Marleen,

In Nederland hebben studerende studenten de mogelijkheid om “gratis” gebruik te maken van het openbaarvervoer. De regels rond het gebruik van het openbaarvervoer blijken niet altijd even duidelijk te zijn. Zo denken veel studenten dat met het stopzetten van hun studiefinanciering bij DUO ook de studenten OV-chipkaart geblokkeerd is. Dit is niet het geval. Voor het op de juiste wijze opzeggen van de studenten OV-chipkaart zal de student langs een ophaalautomaat van een openbaar vervoerbedrijf moeten gaan en daar het reisproduct daadwerkelijk stopzetten.

Dat er een betere communicatie over het stopzetten zou moeten plaatsvinden is wellicht mogelijk, echter in alle informatie die een student ontvangt wordt het wel aangegeven. Wellicht dat DUO, bij het beëindigen van de opleiding, de student nog eens op het stopzetten zou kunnen attenderen.

TekstSchrijvert

Infoteur: Tekstschrijvert
Gepubliceerd: 12-08-2013
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Educatie en school
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 2
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!