nieuws uitgelicht

Muggen, wanneer heb je een muggenplaag?

Voor 2011 wordt een enorme muggenplaag voorspeld. Maar wanneer krijg je nu zoveel muggen dat er sprake is van een plaag? Hoeveel muggen moeten er dan zijn en hoe komt het dat er dan zoveel muggen zijn?

Vocht en hitte zijn ideaal voor een muggenplaag

Om een muggenplaag te krijgen zijn er twee factoren nodig. Dit zijn:
  • Veel regenwater
  • Enkele dagen warm weer
De combinatie van een natte maand en enkele dagen warm weer, zijn de succesformule voor een muggenplaag. De muggen leggen namelijk hun eitjes in het water en onder natte en warme omstandigheden worden ze volwassen en kunnen zo hun storende werk doen.

Larven van de steekmuggen

Als het lange tijd geregend heeft, blijft water staan op plaatsen waar dat normaal gesproken niet het geval is. De larven van de steekmug gedijen in dat water uitstekend, vooral als het dan ook nog eens heel warm wordt. Dit is bijvoorbeeld het geval geweest in de maand juli van 2011. In natte gebieden kan dat dus tot muggenplagen leiden.

Muggen worden niet alleen volwassen in de natuur, maar ook bij mensen

Gewoon op het land is het logisch dat muggen zich kunnen ontwikkelen. Wat mensen vaak vergeten is dat ze zelf vaak ook de ideale omstandigheden voor een muggenplaag. Want overal waar water in blijft staan terwijl het warm is, is een broeinest voor muggen. Dus ook autobanden, bloempotten, verstopte dakgoten en regentonnen. Stilstaand en niet al te diep water, dat met een beetje zon al heel snel warm wordt is de ideale situatie voor muggen om volwassen te worden.

Hoe snel heb je een muggenplaag?

Begin augustus 2011 leek het er nog niet op dat er een muggenplaag zou ontstaan. Maar het ontstaan van een muggenplaag gaat enorm snel en in een paar dagen. En dat geldt dan niet alleen voor de natuur, maar dus ook voor die volgelopen bloempotten en regentonnen rond het huis.

Muggenplagen in je eigen omgeving voorkomen

Algemene muggenplagen met stekende muggen kunnen niet worden voorkomen. Daar zorgt de natuur zelf voor. Maar mensen kunnen er wel voor zorgen dat ze niet heel dicht bij huis al getorpedeerd worden. Om daar voor te zorgen moet het water weg kunnen. Dus overal waar water in staat omkiepen en regengoten schoonmaken zodat er geen water in kan blijven staan. De muggenlarven overleven namelijk niet in een droge omgeving. Wie zijn regenton niet wil leeg kiepen kan ook wat zonnebloemolie in de ton gieten. De larven kunnen dan niet omhoog komen en verdrinken.

Een muggenplaag voorkomen in je woning

Als de dieren er toch eenmaal zijn dan zit er niets anders op dan in ieder het huis te beschermen tegen de muggen. Dat kan alleen door horren voor ruiten te plaatsen en door deuren en ramen dicht te houden, vooral als de avond in valt of in de vroege ochtend. Muggen zijn verder gek op licht, dus houd dan vooral de deuren en ramen dicht of doe het licht niet aan. Zijn de dieren de woning wel binnengedrongen dan helpt alleen beschermen nog. Dat kan door ze dood te meppen, door de bewoners van een huis in te smeren met een antimuggen-crème met Deet of door een klamboe om iemands bed te hangen. Muggen kunnen niet tegen de kou en wind. Wie dus een airco heeft kan die aanzetten en de muggen verdwijnen vanzelf. Maar ook de beweging van de ventilator jaagt de muggen op de vlucht.

Steken alle muggen die je tegenkomt?

Nee, niet alle muggen steken. Het zijn alleen de vrouwtjes die zorgen voor de jeuk en de pijn. Bij die steek spuiten ze een vloeistof in de mens die er voor zorgt dat het bloed niet stolt, zodat zij er van kunnen drinken. Dat bloed hebben ze nodig om te zorgen voor nageslacht, dus om hun eitjes te voeden. De jeuk en de bult van een mug ontstaat, omdat mensen allergisch zijn voor de stof die de beesten inspuiten.

Muggen steken alles wat ze tegenkomen

Mensen denken wel dat zij de enigen zijn die gestoken worden door een mug, maar dat is in geen geval zo. Ook dieren worden gestoken door muggen.

Waarom wordt de één vaker gestoken door een mug dan de ander?

De ene mens wordt eerder gestoken door een mug dan de ander, omdat hun lichaamsgeur duidelijker aanwezig is. Vooral mensen die een hogere lichaamstemperatuur hebben verspreiden meer geur die de mug lekker vindt. Die geurstoffen hebben overigens te maken met de afbraak in het lichaam van de mens. Mannen worden ook vaker gestoken dan vrouwen omdat zij blijkbaar een lekkerder geur voor muggen hebben dan vrouwen.

Gestoken door een mug en dan?

Een muggensteek veroorzaakt jeuk en pijn. De normale reactie van mensen is door er aan te krabben, maar dat maakt het er niet beter op. Doe wat azijn op een watje en dep daarmee de steek. Voorkomen is echter beter dan genezen.

Friezen noemen muggen neven

Neem een gemiddelde Fries en hij zal je vertellen dat hij is gestoken door een neef. Het woord mug gebruikt hij voor vlieg. Mensen die algemeen beschaafd Nederlands spreken zullen vreemd opkijken van dat woord, maar in Friesland wordt een mug nu eenmaal aangeduid met neef.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De steekmug, hoe een muggenplaag te voorkomen en bestrijdenDe steekmug, hoe een muggenplaag te voorkomen en bestrijdenTijdens mooie zomeravonden kunnen muggen zeer ongenode gasten zijn. Vooral wanneer een natte periode gevolgd wordt door…
Ook Schiermonnikoog is zeer kwetsbaar voor de mugOok Schiermonnikoog is zeer kwetsbaar voor de mugDe mug is een heel vervelende ziekteverspreider. Denkt u aan tropische ziektes als malaria en knokkelkoorts. Maar de mug…
Boekrecensie: MugrecensieBoekrecensie: MugIn het boek vind je veel informatie over de mug. Wat zijn muggen, hoe worden ze geboren, wat eten ze en waarom zijn mugg…

Parasieten bij mensenParasieten zijn levende wezen die zichzelf in leven houden ten koste van andere organismen (de gastheer). Parasieten kom…
Muggenoverlast, wat kan ik daartegen doenMuggenoverlast, wat kan ik daartegen doenIedereen kent het wel, muggen die je s'nachts uit je slaap houden en de vervelende muggenbeten. We krijgen in Nederland/…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Friesch Dagblad
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 05-08-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.