InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Dier en natuur > Nucleaire ramp in Japan na aardbeving en tsunami op 11 maart
nieuws uitgelicht

Nucleaire ramp in Japan na aardbeving en tsunami op 11 maart

Nucleaire ramp in Japan na aardbeving en tsunami op 11 maart De tsunami en aardbeving die daarop volgde hebben voor een nucleaire ramp gezorgd in Japan. Eén dag na de tsunami deed er zich een zware explosie voor in de kerncentrale van Fukushima. Met als meteen gevolg dat de radioactiviteit in de omgeving onmiddellijk sterk opliep. Een extra vrees is het smelten van de reactorkern door oververhitting.

In dit artikel


Wat is radioactiviteit?

Radioactiviteit

Onder radioactiviteit verstaat men het uitzenden van ioniserende straling door materialen. Ioniserende straling is straling die zodanig energetisch is, zodat het een elektron uit de buitenste schil van het atoom kan weg slaan. Wanneer een bepaalde atoom zo instabiel is dat het spontaan verandert in een andere atoomsoort wordt ioniserende straling uitgezonden, waarbij nucliden ontstaan.

Radioactiviteit is natuurlijk

Radioactiviteit is een volstrekt natuurlijk verschijnsel, ook ons eigen lichaam is radioactief. De mensheid zelf heeft het hele gebeuren rond radioactiviteit dus niet zelf uitgevonden, ze hebben het bestaan ervan echter wel ontdekt. Sinds de ontdekking van radioactiviteit heeft de mens kunstmatig radioactieve stoffen geproduceerd en gebruikt voor onder andere elektriciteit op te wekken.

Gevaarlijke radioactiviteit

Stoffen die radioactief geladen zijn kunnen wijzigingen teweegbrengen in de materie waarin ze doordringen. Dit gebeurd doordat ze zodanig energetisch geladen zijn waardoor de straling elektronen kan wegslaan uit atomen die haar weg kruist, dit wordt ionisatie genoemd en kan celschade veroorzaken. Wanneer een bepaalde materie of levend organisme zodanig beschadigd is door bestraling kunnen de aangetaste cellen afsterven of eventueel voortleven in gewijzigde, gemuteerde vorm.

Wat is het probleem in Japan?

In een kernreactor wordt in kettingreactie aan splijting van kernen gedaan. Onder gecontroleerde en stabiele omstandigheden weliswaar. Door de aardbeving in Japan heeft een kernreactor schade geleden waardoor de stoffen in de reactor kunnen uitbreken. Ook het feit dat er geen stroomvoorziening meer voorhanden was zorgt ervoor dat de gecontroleerde en stabiele omstandigheden verstoord worden, waardoor er een immense druk in de kernreactor ontstaat.

Het begin van een nucleaire ramp in Japan

Reeds de dag van de aardbeving en tsunami brak er paniek los in de centrale. Doordat er geen stroomvoorziening meer was was de koeling van de kernreactor uitgevallen, waardoor deze dreigde te overhitten. Zaterdagochtend 12 maart 2011, de dag na de ramp in Japan. Het is half vier lokale tijd in de kerncentrale due zo'n 250 kilometer ten noorden van Tokyo ligt. Op dat uur vond de explosie plaats en stortten de muren en het dak van de centrale in. De Japanse nieuwszender NHK medt dat er vier personeelsleden gewond zijn.

De strijd tegen een nucleaire ramp door Tokyo Electric Power

Reeds sinds vrijdag, de dag van de aardbeving, probeerden arbeiders en inginieurs van de centrale het koelsysteem van de kernreactor terug aan de praat te krijgen, alsook de druk in de reactor te verminderen. Lukt dit niet, zal de splijtstof in de kern van de centrale smelten (meltdown) met een enorme nucleaire ramp tot gevolg.

De meltdown in Japan is begonnen

Doordat de nucleaire straling in de onmiddellijke omgeving van de centrale zo sterk is opgelopen, gelooft men dat de meltdown reeds begonnen is. Berichten gaan dat de dosis die in één uur waargenomen is, gelijk staat aan de hoeveelheid dat een mens in één jaar mag ontvangen. Ook vonden wetenschappers zaterdagochtend cesium terug rond de centrale, een radioactieve stof die erop wijst dat er zich een fusieproces voltrekt in de kernreactor.

Evacuatie van de omwonenden rond de kerncentrale

De bevolking die in een straal van twintig kilometer rond de centrale woont werd geëvacueerd om het zekere voor het onzekere te nemen. Mensen die verder weg wonen werden niet verplicht hun woning te verlaten, wel alle ramen en deuren gesloten te houden. Tokyo stuurde op zijn beurt een speciaal brandweerteam die uitgerust zijn op dit soort noodsituaties. Ook Naoto Kan, de Japanse eerste minister, reageerde meteen. Reeds vrijdag op de dag van de aardbeving werd de nucleaire noodtoestand afgekondigd. Er waren namelijk ook andere incidenten bij twee centrales kort bij het epicentrum.

Lees verder

© 2011 - 2017 Harrys, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is een aardbeving?Wat is een aardbeving nou eigenlijk en hoe word het veroorzaakt? Veel mensen zitten met deze vragen juist nu het zoveel…
Hoe ontstaan tsunamiís?Een tsunami ontstaat door een aardbeving uit zee, een zeebeving. Door de aardbeving ontstaat er een vloedgolf. De vloedg…
Stress en angst: invloed van een ramp op het mentale levenStress en angst: invloed van een ramp op het mentale levenEen natuurramp zoals die in Japan in maart 2011 heeft niet alleen ernstige materiële schade tot gevolg, maar legt ook ee…
De gevolgen voor Nederland, van de rampen in Japannieuws uitgelichtDe gevolgen voor Nederland, van de rampen in JapanDe hele wereld werd op vrijdag 11 maart 2011 opgeschrikt door de aardbeving in Japan. De aardbeving in Japan met de Tsun…
Meltdown of kernsmelting, wat is het?nieuws uitgelichtMeltdown of kernsmelting, wat is het?Meltdown of kernsmelting, twee zeer onheilspellende termen die duiden op een ramp van ongekende omvang. Wanneer je bij e…
Bronnen en referenties
  • Tijd.be

Reageer op het artikel "Nucleaire ramp in Japan na aardbeving en tsunami op 11 maart"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Harrys
Laatste update: 16-03-2011
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Dier en natuur
Bronnen en referenties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!