InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Dier en natuur > El Niño 2012: Wat is een El Niño en wat zijn de gevolgen?
nieuws uitgelicht

El Niño 2012: Wat is een El Niño en wat zijn de gevolgen?

El Niño 2012: Wat is een El Niño en wat zijn de gevolgen? Een Japanse meteorologisch bureau in Tokio heeft vrijdag 10 augustus 2012 laten weten dat er een El Niño is ontstaan in de Stille Oceaan. Een El Niño is een periode van opwarming van het zeeoppervlak in de Stille Oceaan. Dit verschijnsel komt eens in de 4 tot 10 jaar voor in de Stille Oceaan. De laatste grote El Niño vond plaats in 1998 en had zeer ernstige gevolgen voor de plaatselijke bevolking. In 1998 overleden er ruim 2.000 Aziaten aan de gevolgen die de El NIño met zich meebracht. Daarnaast ging ook nogeens de oogst verloren. Er was voor miljarden euro’s schade. Ook de El Niño van 2012 in de Stille Oceaan zal grote gevolgen kunnen hebben voor de plaatselijke bevolking. Deze gevolgen zullen zich waarschijnlijk echter niet alleen beperken tot het lokale gebied, maar mogelijk wereldwijd. Zo kunnen er gevolgen zijn voor de voedselprijzen. De verhoging van de voedselprijzen zal in die situatie waarschijnlijk wereldwijd voelbaar zijn.

Wat is een El Niño?

Een El Niño is een natuurverschijnsel waarbij het water bij de evenaar warmer is dan gemiddeld. Daardoor liggen de hoge- en lagedrukgebieden anders, vallen de passaatwinden weg en krijgen bepaalde gebieden heel ander weer dan normaal. De naam El Niño, die door Peruaanse vissers aan dit natuurverschijnsel is gegeven, betekent: “De Kleine Jongen”. Dit refereert naar het “kerstkind”. Met de El Niño bedoelen de vissers het warme en voedselarme water dat rond de kerstdagen voor de kust van Peru aanwezig is en dat een einde maakt aan hun visseizoen.

Stille Oceaan

Een El Niño kan wel anderhalf jaar duren en heeft erg veel gevolgen voor de gebieden rondom de Stille Oceaan. Ook kunnen de gevolgen zich niet enkel beperken tot het Westelijk Halfrond en kan een El Niño zelfs in de loop der maanden bijvoorbeeld ook in Nederland merkbaar zijn.

La Niña

Natuurkundig gezien wordt het tegengestelde effect van de El Niño de La Niña genoemd. La Niña betekent: “Het Kleine Meisje”. De effecten van een La Niña zijn in de regel geringer dan de gevolgen van een El Niño. La Niña beperkt zich gelukkig voornamelijk tot de wintermaanden.

Gevolgen van een El Niño?

De gevolgen van een El Niño zijn in veel gevallen zeer ernstig. Door de opwarming van het zeewater krijgen grote delen van de wereld te maken met uitzonderlijke weersomstandigheden. Vooral de landen rondom de Stille Oceaan kunnen te maken krijgen met zowel hevige regenval als extreme perioden van droogte. Voor de economie, vooral voor de landbouw en de visserij, heeft dat grote gevolgen. Dit komt doordat oogsten volledig mislukken en het visseizoen vroegtijdig tot einde komt.

Super-El Niño

In sommige gevallen wordt er wel gesproken over een Super-El Niño. Een Super-El Niño is niets meer of minder dan een zeer krachtige El Niño. De twee krachtigste El Niño`s, die tot 2012 gemeten zijn, waren in 1982/1983 en 1997/1998. Volgens de berekeningen heeft de El Niño van 1982/1983 wereldwijd een schade van ruim 8 miljard dollar veroorzaakt. De schade van de El Niño in 1997/1998 was nog vele malen groter. Maar lieft 41 landen kregen te maken met grote overstromingen terwijl 21 landen te maken kregen met extreme perioden van droogte.

Positieve effecten

Een El Niño heeft wereldwijd gezien niet alleen negatieve effecten. In een jaar dat er een El Niño heerst komen er namelijk minder orkanen voor in de Atlantische Oceaan en in het Caribisch gebied. Daarnaast neemt de winter in het Noorden van de Verenigde Staten vaak minder extreme vormen aan.

Gevolgen van de El Niño voor Nederland.

De gevolgen van de El Niño in Nederland zullen, in vergelijking met de landen in het zuidelijk halfrond, mee kunnen vallen. Toch verwacht de Wereldwijde Voedselorganisatie FAO een prijsstijging van ongeveer 6% op diverse producten. Hierbij kan gedacht worden aan producten als rijst, meel en graan.

Nat voorjaar 2013

Wat voor weer Nederland krijgt in het voorjaar van 2013 is nu nog koffiedik kijken. Toch verwachten meteorologen dat Nederland een nat voorjaar zou kunnen gaan krijgen. Een El Niño heeft immers statistisch gezien, over een periode van 100 jaar, steeds geleid tot een relatief nat voorjaar. Of een El Niño dezelfde effecten heeft op het winterweer in Nederlands is minder duidelijk. In de Verenigde Staten heeft een El Niño dus wel invloed op het weer. In Nederland mogen ze dan ook met z’n allen blijven hopen dat de verwachtingen van de klimaatonderzoekers en de meteorologen die begin 2012 gemeld zijn uit zullen komen.

Lees verder

© 2012 - 2017 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Aarde koeler door stroming La NiñaWereldwijd daalt de temperatuur iets in vergelijking met 2007 door La Niña, een koude zeestroming in de Stille Oceaan. V…
recensieElsa Morante, de geschiedenisElsa Morante (Rome, 1912-1985) beschrijft in De geschiedenis het leven van de Italiaanse onderwijzeres Ida Mancuso (gebo…
El Niño, mysterieus weerkundig fenomeenHet fenomeen van El Niño wordt de laatste jaren meer en meer genoemd wanneer de discussie gevoerd wordt over klimaatsver…
Bronnen en referenties
  • www.knmi.nl
  • www.wikipedia.org
  • www.ad.nl
  • www.geosciense.com

Reageer op het artikel "El Niño 2012: Wat is een El Niño en wat zijn de gevolgen?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 20-03-2017
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Dier en natuur
Bronnen en referenties: 4
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!