InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Auto en vervoer > Betere batterijen voor elektrische auto's?

Betere batterijen voor elektrische auto's?

Betere batterijen voor elektrische auto's? IBM heeft plannen om batterij-technologie te ontwikkelen die elektrische auto’s in staat stelt om, zonder opladen van accu’s of verwisselen van batterijen, 500 miles (800 km) af te kunnen leggen. In 2020 moet het proto-type klaar zijn. Actieradius
Het grote probleem met de elektrische auto is de beperkte mogelijkheid om met één batterij (dan wel een set batterijen) of volle accu een aanvaardbare afstand af te kunnen leggen. Hij kan wat dat betreft bij lange na niet concurreren met de traditionele brandstof-auto. Volgens een artikel in het wetenschapsblad New Scientist is IBM nu bezig het beperkte-afstand-probleem op te lossen met een nieuwe batterij-technologie die de actieradius vergoot tot plm. 800 km. – vergelijkbaar met de prestatie van een auto op benzine .

Lithium-luchtbatterij

Normaal rijdt een elektrische auto op lithium-ion batterijen. Daar kan echter maar een afstand van zo’n 160 km mee afgelegd worden. Onderzoekers bij IBM werken nu aan een nieuw type batterij: de lithium-luchtbatterij; die kan meer energie per kilogram opslaan – misschien wel net zoveel energie als opgeslagen zit in een kilogram benzine.

Chemische reactie

Helaas gaat het prototype van de lithium-lucht batterij, zover men er nu mee is, niet erg lang mee in een auto. Bij IBM denken ze nu de oorzaak van dat probleem ontdekt te hebben. Fysicus Winfried Wilcke van IBM's Almaden laboratories ( in San Jose, Californië) ontdekte dat zuurstof een reactie bewerkt die de energie in een lithium-luchtbatterij chemisch instabiel maakt. In zo’n batterij moet de lucht namelijk een chemische reactie ondergaan met koolstof in de ‘positieve elektrode’ (een onderdeel van de batterij). Maar het blijkt dat zuurstof ook een reactie ondergaat binnen een ander onderdeel van de batterij, de elektrolyt. En dat beperkt de levensduur van de batterij.

Blue Gene supercomputer

Met behulp van een ander IBM-product, de Blue Gene supercomputer, hebben onderzoekers van IBM geprobeerd om de atomaire structuur en de chemische reacties van alle onderdelen van de batterij in detail kwantumfysisch na te bootsen. Het doel was om een alternatieve stof te vinden voor de elektrolyt, een stof die niet gevoelig is voor zuurstof uit de lucht.

Resultaat

Volgens Wilcke hebben ze nu iets ontdekt dat er veelbelovend uitziet. Hij wil niet prijsgeven om welke stof het gaat, maar hij stelt dat er nu prototypes ontwikkeld zijn van een batterij die het mogelijk maken om in 2013 met het eindresultaat klaar te zijn. In 2020 kunnen de geschikte batterijen dan in de verkoop.

Een kritische noot

Philip Barlett, hoofd van de afdeling Elektrochemie van de universiteit van Southampton, Engeland, bevestigt dat er een belangrijk probleem met lithium-luchtbatterijen opgelost is, als het IBM-onderzoek inderdaad succesvol zou zijn. Maar er zijn nog wel wat praktische problemen. Zoals vochtige lucht. "Lithium in water kan spontaan brand doen ontstaan,” aldus Bartlett. Ook andere wetenschappers stellen vragen bij de resultaten tot nu toe. We kunnen positief zijn, zoals iemand het formuleerde, in die zin, dat wetenschappers van naam en faam denken dat ze op het goede spoor zitten.
© 2012 - 2017 Palberts, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De elektrische auto uit 1902De elektrische auto uit 1902Rond 1900 waren er volop elektrische auto’s op de markt. In 1902 had de Electromobiel al een actieradius van 160 kilomet…
Elektrische auto: voordelen & nadelenEen elektrische auto is een auto die wordt aangedreven door een elektromotor en op elektriciteit rijdt. Tot nu toe loopt…
Oplaadbare batterijenIn deze tutorial zou ik jullie iets willen bij leren over de oplaadbare batterij bv. de geschiedenis met de oudere soort…
Voor en nadelen van de elektrische autoVoor en nadelen van de elektrische auto2011 moet het jaar worden van de elektrische auto. Er komen steeds meer en beter ontwikkelde auto´s op de markt. Ook de…
De elektrische scooter: scooter van de toekomst?De elektrische scooter: scooter van de toekomst?Nu steeds meer mensen rekening houden met het milieu zijn ook de elektrische voertuigen in opkomst. De verkoopcijfers va…
Bronnen en referenties
  • www.newscientist.com/article
  • www.zdnet.be/news

Reageer op het artikel "Betere batterijen voor elektrische auto's?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Palberts
Gepubliceerd: 02-05-2012
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Auto en vervoer
Bronnen en referenties: 2
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!