InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Auto en vervoer > Zelfrijdende auto's in Nederland komen eraan

Zelfrijdende auto's in Nederland komen eraan

Zelfrijdende auto's in Nederland komen eraan In de auto lekker onderuit gezakt op de achterbank. Je laptop erbij om even te kijken wat het weer vandaag geeft en de mail vast te checken en te beantwoorden. Dit alles in een auto zonder chauffeur en zonder stuur! Het tijdperk van de zelfrijdende auto’s komt eraan. Na het gemak van het automatisch inparkeren en sensoren die gevaar detecteren zal dit de toekomst zijn. Eind dit jaar (2015) is het al mogelijk om een auto zonder chauffeur op Nederlands grondgebied tegen te komen. Een test met zelfrijdende auto’s wordt dan gestart.

Nederland wordt testland

Legenda
A. Station Ede- Wageningen
B. Universiteit Wageningen
C. Provinciale weg N 781


Melanie Schultz van Haegen (VVD) en minister van Infrastructuur en Milieu (I en M), maakt in juni 2014 bekend dat ze in Nederland grootschalig wil testen met zelfrijdende auto’s. Nederland kan zo internationaal een voortrekkersrol vervullen. In het kleine Nederland, waar files nog steeds aan de orde van de dag zijn, zal het gebruik van zelfrijdende auto’s de doorstroming en veiligheid in het verkeer ten goede komen, is de gedachte erachter.

Regels aanpassen

De regels om zonder chauffeur op de openbare weg te mogen rijden moeten hiervoor worden aangepast. Het mag namelijk niet volgens de wet. De nu geldende wettelijke regels dateren uit 1968. Toen is tijdens de Vienna Convention on Road Traffic, besloten dat de méns een voertuig moet besturen. Om testritten op de openbare weg juridisch mogelijk te maken moet daarom in Nederland de bestaande regelgeving worden aangepast. De ministerraad heeft begin 2015 ingestemd om vrijstelling te geven om testritten op de openbare weg mogelijk te maken. De eerste pilots worden eind december 2015 uitgevoerd in Ede-Wageningen en de Rotterdamse haven (met virtuele vrachtwagens). Tevens is toegestemd dat de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) de bevoegdheid krijgt om een technische keuring te verrichten, voordat een zelfrijdend voertuig de openbare weg op mag.

Ede –Wageningen

Op 27 januari 2015 geven Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland groen licht voor een proef met twee zelfrijdende auto's op de openbare weg. Deze pilot begint vanaf december 2015 op een provinciale weg tussen station Ede-Wageningen en de campus van Wageningen University, met een afstand van zes kilometer. Een speciale controlekamer in Ede houdt de auto’s in de gaten en kan ingrijpen voor het geval er iets niet goed dreigt te gaan. De pilot gaat een half jaar duren en voor reizigers wordt er speciale app ontwikkeld om een rit te kunnen reserveren.

Uiterlijk zelfrijdende auto

De twee zelfrijdende testauto’s zien er erg futuristisch uit. Een model wat lijkt op een tussensoort van een auto en bus met veel en hoge ramen. Visualiseer er 10 achter elkaar dan lijkt het op een trein. De testauto’s geven plaats aan acht passagiers die tegenover elkaar zitten. De zelfrijdende auto’s mogen op de provinciale weg, de N7819 (een tweebaansweg) niet harder dan 50 km/u. Voor de andere weggebruikers is het dus inhalen wanneer mogelijk, en dan naar rechts kijken, om waar te nemen dat er een auto rijdt zonder chauffeur. Een wereldprimeur in Nederland zegt provincie Gelderland omdat er ook geen stuur in zit.

Deelnemers en ontwikkelingen

Aan de pilot werken meerdere deelnemers. Namelijk:
 • TU Delft
 • Wageningen Universiteit
 • TNO en
 • Innovatieplatform Connekt.
Deze instellingen onderzochten de mogelijkheden voor de pilot en tijdens de test willen ze verschillende technieken ontwikkelen en op veiligheid testen. Voor de besturing wordt GPS gebruikt, 3D beelden en een radarsysteem zal zorgen voor zicht, bij slecht weer.

Radarsysteem

Een radarsysteem zendt uit via een antenne radiogolven uit en ontvangt de radiogolven via reflectie terug.

GPS

GPS is de afkorting van Global Positioning System. Bij gps is een satelliet altijd de zender en de gps-ontvanger is altijd de ontvanger op aarde, in dit geval de testauto's. Elke satelliet zendt uit op meerdere draagfrequenties uit, zoals 1,57542 GHz en 1,2276 GHz. (deze zijn de belangrijkste). Helaas wordt met deze pilot geen rekening gehouden met de stralingsgevoeligen . Er zullen er alleen maar meer mensen met klachten bij komen, in dit tempo van draadloze toepassingen.
© 2015 - 2017 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Google X: De zelfrijdende autoGoogle X: De zelfrijdende autoIn Nederland sterven jaarlijks zo'n 650 mensen in het verkeer, bijna twee per dag. Ook zijn files een groot probleem waa…
Zelfrijdende auto's, wanneer komen ze op de markt?Zelfrijdende auto's, wanneer komen ze op de markt?Het autorijden heeft een hele weg afgelegd. Inmiddels hebben we steeds meer technische snufjes aan boord. Hierdoor is he…
Zelfrijdende auto's, eindelijk!Zelfrijdende auto's, eindelijk!Wie over honderd jaar dit artikel leest komt niet meer bij van het lachen. Een auto die zelfstandig rijdt is dan allang…
Het gebruik van auto's nu en in de toekomstHet gebruik van auto's nu en in de toekomstNieuwe technologische ontwikkelingen kunnen voor een efficiënter gebruik van de auto zorgen. Daarnaast zorgt de verander…
Google X: Een geheimzinnig lab met bijzondere projectenGoogle X: Een geheimzinnig lab met bijzondere projectenGoogle is meer dan een zoekmachine alleen. Het aantal patenten van de zoekmachinegigant is afgelopen jaren opgelopen van…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Rama / Wikimedia Commons
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zelfrijdende_auto
 • www.gelderlander.nl
 • http://www.gelderland.nl/4/actueel/Nieuws/Groen-licht-voor-zelfrijdende-auto-in-Ede-Wageningen.html
 • http://fd.nl/ondernemen/899047/eigenaar-zelfrijdende-auto-blijft-aansprakelijk
 • http://www.internetconsultatie.nl/zelfrijdendevoertuigen
 • http://www.apparata.nl/nieuws/deze-auto-zonder-stuur-rijdt-eind-2015-rond-in-gelderland-11321
 • http://www.autoweek.nl/nieuws/31612/zelfrijdende-auto-in-gelderland-weg-op (foto)

Reageer op het artikel "Zelfrijdende auto's in Nederland komen eraan"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Rieja
Laatste update: 29-09-2016
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Auto en vervoer
Bronnen en referenties: 8
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!