InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Auto en vervoer > Europaplein Leeuwarden Op de schop of monument
nieuws uitgelicht

Europaplein Leeuwarden Op de schop of monument

Europaplein Leeuwarden  Op de schop of monument Het Europaplein in Leeuwarden gaat op de schop. Het besluit is in 2012 gevallen, maar de meningen blijven verdeeld over nut en noodzaak om deze markante rotonde een metamorfose te geven. In het voorjaar van 2013 valt het definitieve besluit, was het plan. In het voorjaar van 2014 is het nòg niet duidelijk. Pas in de zomer van 2014 valt de beslissing: het Eurpaplein gaat op de schop.

Europaplein in Leeuwarden

Europaplein

Het plein, een rotonde met een groot grasveld in het midden, bomen, vlaggenmasten en een grote fontein met kunstwerk, wordt wel de mooiste stadsentree van Nederland genoemd. Het ruime plein met de vogel van Chris Fokma op de fontein is een lust voor het oog.

Gemeente Leeuwarden wil de rotonde omgooien om de groei van het verkeer in goede banen te kunnen leiden. Die groei is overigens onzeker en daarom is er een grote groep tegenstanders die fel tegen de meer dan 13 miljoen kostende ombouw van het verkeersplein is. Wat voor het mooie plein terugkomt is een turborotonde met drie fietstunnels.

Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland

Vereniging

Omwonenden van het Europaplein en liefhebbers van het plein zoals het er nu uitziet, hebben zich verenigd. Vele honderden leden schrijven zich in, die lang niet allemaal in Leeuwarden wonen, maar wel allemaal hart voor het Europaplein hebben. De vereniging wil het plein op de monumentenlijst, om het daarmee te beschermen tegen verstoring van het ontwerp.

Gemeenteraad van Leeuwarden

De gemeenteraad van Leeuwarden heeft de ombouw in 2012 goedgekeurd, maar lang niet alle fracties zijn het daarmee eens. Ook binnen de collegepartijen leven er twijfels. Tegenstanders van de ombouw zijn bang dat het plein onherstelbaar beschadigd wordt.

In het voorjaar van 2013 stemt de gemeenteraad over het definitieve plan. Eis is in ieder geval dat de welstandscommissie Hûs en Hiem er haar goedkeuring aan geeft.

Pleinbewoners en verkeersdrukte

Veel pleinbewoners zien liever een minder drastische verbouwing van het plein. Ze twijfelen er bovendien aan of de verkeersdrukte zoveel toeneemt dat het de werkzaamheden rechtvaardigt. Het plein kan ook worden omgebouwd zonder tunnels en met verkeerslichten, menen ze. Bovendien wordt er in 2012 2013 al hard gewerkt aan andere wegenprojecten die de verkeersdrukte naar en van de stad moet reguleren. Als die wegen klaar zijn, de Haak om Leeuwarden en de Noordwesttangent, dan kan het wel eens rustiger worden op het Europaplein in plaats van drukker. Dan is de rigoureuze aanpak helemaal niet nodig. Een deel van de Leeuwarder politiek wil daarom liever wachten tot de Haak klaar is om daarna te kunnen zien of de voorspellingen over de verkeersdruk uitkomen.

Uitstel en fietstunnels

Als in 2013 niet tot aanpak van het Europaplein wordt besloten, raakt de gemeente financiële bijdragen van rijk en provincie kwijt. Dat scheelt miljoenen en die kan de gemeente niet missen. Wethouder Thea Koster wil de ombouw doorzetten, omdat goede bereikbaarheid van de stad banen oplevert. Alleen haar eigen partij CDA en de VVD staan vierkant achter haar. De PvdA vindt dat het plein in eerste instantie een verkeersplein is en geen monument, maar de fractie wil wel een mooi plein behouden. PAL/ GroenLinks stemt tegen de plannen van Koster. Voor deze fractie hoeven de fietstunnels niet.

Chris Fokma en de fontein

De fontein in het midden van het grasveld van het Europaplein is een ontwerp van architect Ir. J. E. Wiersma. Bovenop de fontein staat een bronzen beeld van een vogel, gemaakt door beeldhouwer Chris Fokma. De fontein was een geschenk aan de stad om de 50ste verjaardag van de Coöperatieve Zuivelbank te vieren en werd in 1964 geplaatst.

Maart 2014

In maart 2014 is nog niet duidelijk wat er met het Europaplein gaat gebeuren. Naast het plan van Koster ligt een burgerinitiatief van de Vereniging Monument Europaplein (VME) dat in het najaar van 2013 met een alternatief plan kwam. Het is een plan zonder tunnels. Twee onafhankelijke bureau's deden begin 2014 onderzoek naar beide plannen, de ene met een ongelijkvloerse kruizing (plan Koster) en het andere plan met een gelijkvloerse variant (plan VME). De onderzoeken gaven geen uitsluitsel: voor beide plannen valt iets te zeggen.

De gemeentelijke variant gaat 17 miljoen kosten, de gelijkvloerse variant tien miljoen minder. Een nieuw Europaplein moet de verkeersstromen van 2025 aankunnen. Bij de gelijkvloerse rotonde lijkt dat te stokken; of dat bij de ongelijkvloerse rotonde ook zo is daar zijn de onderzoekers het niet over eens. Volgens de onderzoekers is het gemeentelijke plan veiliger dan het VME-plan, maar dat plan ziet er weer veel mooier uit. Nu de rapporten geen duidelijk geven over welk plan het beste is, ligt de bal bij de gemeenteraad. Eind juni 2014 vergadert de Leeuwarder raad erover. Het Europaplein staat dan drie jaar achtereenvolgend op de agenda.

planuiterlijkkostendoorstroming 2025veiligheidruimtelijke kwaliteit
Koster - gemeenteongelijkvloerse rotonde17.000.000stokken doorstroming onduidelijkveiliger dan plan VMEminder mooi dan plan VME
VME - burgerinititatiefgelijkvloerse rotonde7.000.000doorstroming stoktminder veilig dan plan Kostermooier dan plan Koster

Turborotonde

Juni 2014

In de raadsvergadering van 30 juni 2014 besluit de Leeuwarder gemeenteraad dat het Europaplein wordt aangelegd met een turborotonde en drie fietstunnels. Met 21 van de 39 raadsleden voor de turborotonde werd duidelijk welke kant het uitgaat met het plein. Na drie jaar gesteggel en spanning over de uitkomst was de stemming er een van verdeeldheid. Coalitiepartijen PvdA, PAL/GroenLinks en oppositiepartij VVD stemden allen verdeeld. Het plein wordt in 2015 aangepakt en de aanleg van het vernieuwde plein zal vijftien maanden duren.

Lees verder

© 2013 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gemeente LeeuwardenGemeente LeeuwardenLeeuwarden is een gemeente en stad in noord Nederland. Deze hoofdstad van de provincie Friesland heeft bijna 93.000 inwo…
Salou, Costa dauradaSalou, Costa dauradaSalou, iedereen heeft er wel eens van gehoord. Samen met Port Aventura en Tarragona is het het boegbeeld van de costa da…
De symboliek van de Trevi Fontein in RomeDe symboliek van de Trevi Fontein in RomeDe Trevi Fontein is een van de grootste en bekendste fonteinen van Rome, gebouwd in een laat barokke stijl door de archi…
Het gemeentebestuurNederland telt 415 gemeentes. De gemeente is de kleinste zelfstandige bestuurseenheid in het Nederlands staatsbestel. Me…
De Font Magica in Barcelona: spectaculaire fonteinenshowVoor wie een tijdje in Barcelona verblijft en van muziek, lichtshows en spektakel houdt is een bezoekje aan de magische…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
  • Wikipedia
  • Leeuwarder Courant
  • Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland

Reageer op het artikel "Europaplein Leeuwarden Op de schop of monument"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 21-04-2016
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Auto en vervoer
Special: Europa
Bronnen en referenties: 5
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!