nieuws uitgelicht

Wietplantage: in Spanje toegestaan, in Nederland experiment

Wietplantage: in Spanje toegestaan, in Nederland experiment De gemeente Rasquera in Spanje is in 2012 begonnen met het beschikbaar stellen van grond om wietplantages aan te leggen. Men hoopte op deze manier de schulden die de gemeente had af te kunnen lossen. Dit dorp dat 8000 inwoners telde heeft een schuld van 1,3 miljoen aan de overheid. De burgemeester van de gemeente stelt dat de cannabis gebruikt zal worden voor medicinale doeleinden. De hennepteelt werd hiermee in Spanje uit het illegale circuit gehaald. In Nederland is sedert die dezelfde periode de gereguleerde wietteelt ook in discussie. Er werd een wetsvoorstel ingediend en in 2021 start een experiment in 10 gemeenten in Nederland.

Wat is cannabis

We kennen marihuana en hasj als middelen die een verdovende werking kunnen hebben. Het zijn middelen die het bewustzijn veranderen. Zij verruimen de geest. De middelen zijn afkomstig van de hennepplant cannabis sativa. Hasj is de hars van deze plant en marihuana zijn de bloemtoppen. In Nederland vallen cannabisproducten onder de noemer softdrugs. Medicinale cannabis wordt om medische redenen door artsen soms verstrekt als middel bij pijnbestrijding. Te denken valt aan:
  • Misselijkheid
  • Pijn in de spieren
  • Multiple sclerose
  • Pijnbestrijding bij kanker
  • Chronische zenuwpijn.

Cannabis als veilig geneesmiddel

Cannabis als medicijn zal alleen door de arts worden voorgeschreven als andere medicijnen niet helpen.Cannabis die verstrekt wordt door de apotheek heeft altijd dezelfde ingrediënten en dat is belangrijk. Koopt men bij de coffeeshop dan is er minder goed hierop gecontroleerd en ook is er minder gecontroleerd op schadelijke stoffen. Er kan sprake zijn van een wisselende samenstelling.

Wietplantage in Rasquera

Rasquera is een Catalaanse gemeente met ongeveer 8000 inwoners. Het dorp had in 2012 een schuld van 1,3 miljoen euro.
Het telen van cannabis voor eigen gebruik door particulieren is volgens de Catalaanse wet niet strafbaar. De wiethandel is echter verboden. Men mag tot 5 planten per persoon verbouwen. Om de wet te omzeilen richt men in geheel Spanje stichtingen en verenigingen op zodat men het gebruik waarvan men aangeeft dat het om medicinale doeleinden gaat kan legaliseren. De leden van zo'n vereniging verbouwen hun wiet samen en roken dan samen. Het aantal van deze rokersverenigingen in Spanje stijgt zeer snel. In Rasquera heeft de gemeente in 2012 grond beschikbaar gesteld om wietplantages aan te leggen. Dit heeft op dat moment ongeveer 40 werkplekken opgeleverd.

Beurzen voor cannabis in Spanje

In Spanje werden in 2011 maar liefst 5 grote beurzen gehouden voor thuistelers van Marihuana. In Barcelona werd een beurs georganiseerd waar 25000 bezoekers kwamen. Het beursgebouw is gelegen naast het politiebureau die de bezoekers hun gang laten gaan. Beelden hiervan waren te zien in het televisieprogramma Reporter wat werd uitgezonden op 2 maart 2012.

Beleid inzake het telen van cannabis in Europa

In België werden in 2011 bijna duizend cannabisplantages vernietigd. Bij de kweek bleek dat erg veel Nederlanders betrokken waren. Nederland kent een streng opsporingsbeleid voor wat betreft de wietplantages. In België waren de groeibenodigdheden vooral geleverd door Nederlandse bedrijven. Reeds in 2006 werd binnen de Europese Unie gesproken over de noodzaak om softdrugs te legaliseren. Portugal heeft het bezit en de aankoop van cannabis uit het strafrecht gehaald. Ook Luxemburg heeft geen moeite met het bezit van softdrugs en pakt alleen het problematische gedrag aan. Door een wijziging in de opium wet van het Verenigd Koninkrijk is men in het Koninkrijk ook veel minder snel strafbaar bij het bezit en gebruik van cannabis.

Wietplantages in Nederland

In Nederland mag men softdrugs wel kopen en bezitten maar nauwelijks kweken. Voor privébezit mag je vijf planten telen. De jongerenafdeling Jong Gezond Verstand pleit voor een legalisering van softdrugs. De leeftijdsgrens dient wel 18 jaar te zijn. De cannabis die in Nederland wordt geteeld is voor 80% bestemd voor het buitenland. Men schat dat er in totaal 500.000 kilo per jaar wordt uitgevoerd met een waarde van 1,5 miljard euro. De politie in Nederland voert een actief beleid om hennepkwekerijen op te sporen en te vernietigen. Zo worden er in Tilburg alleen al zo'n 200 hennepplantages per jaar opgerold. Toch liep Nederland lange tijd voorop met het gedoogbeleid van softdrugs. Het idee was dat als mensen softdrugs kunnen kopen zij niet snel in handen vallen van handelaren in harddrugs. Maar het telen van hennep voor zakelijke doeleinden is verboden. Nederland heeft veel last van drugstoeristen uit het buitenland. Mede daarom probeert men het beleid te wijzigen en steeds strenger op te treden.

Wetsvoorstel september 2016

In Nederland werd in september 2016 een wetsvoorstel ingediend door D66 Bergkamp om de cannabisteelt te gaan reguleren. Dit wetsvoorstel kreeg de meerderheid in de Tweede Kamer. Hierbij wil men gecontroleerde telers vergunning verlenen voor de teelt van cannabis. Het is vreemd dat coffeeshops wel softdrugs mogen verkopen, maar men mag niet aankopen. Dit leidt tot vreemde situaties waarbij goedwillende eigenaren van coffeeshops moeten onderhandelen met criminelen. Men wil trachten de wet te verruimen zodat op gecontroleerde wijze cannabis geteeld mag gaan worden. Op 21 februari 2017 werd het wetsvoorstel met een kleine meerderheid in de tweede kamer aangenomen. Het wetsvoorstel is nog niet in de Eerste kamer behandeld maar er is wel toestemming gegeven voor een experiment. In juni 2019 hebben zich 26 gemeentes aangemeld om mee te doen aan het experiment. Het ministerie heeft een keus gemaakt welke gemeentes mogen deelnemen. Dit zijn de deelnemende steden:
  • Groningen
  • Tilburg
  • Almere
  • Breda
  • Maastricht
  • Nijmegen
  • Arnhem
  • Zaanstad
  • Hellevoetsluis.

De 4 grote steden besloten niet mee te doen.

Experiment wietteelt en kritiek

Op verzoek van de ChristenUnie is er een duidelijke einddatum vastgesteld aan het experiment. In de gemeentes die meedoen mag men gedurende 4 jaar een experiment uitvoeren waarbij hennep wordt geproduceerd en verkocht wordt aan coffeeshops. Een adviescommissie buigt zich over dit experiment dat in 2021 van start moet gaan. André Knottnerus, hoogleraar te Maastricht werd aangesteld om het experiment vorm te geven. Er zijn verschillende dilemma's. Zo is het de vraag of gereguleerde wietteelt is toegestaan volgens internationaal recht. Het experiment duurt van 2021 tot 2025 en het roept de vraag op wie wil investeren in een kortdurend project. Er is vanuit het land kritiek op het plan omdat men na het experiment wil terugkeren naar de oude situatie.
De termijn van 4 jaar wordt als een te korte periode gezien. In iedere stad zullen 10 hennepkwekers 10 verschillende variëteiten gaan kweken. Een teler mag meerdere productielocaties hebben.

Breda start als eerste met experiment

Ondanks dat het experiment landelijk is uitgesteld heeft men in Breda eind 2018 al de nodige voorbereidingen getroffen om van start te kunnen gaan. In Breda zal project C van start gaan zodra het plan vaste vorm gekregen heeft. Pascal van Oers zal op zoek gaan naar kassen waar de cannabis geteeld kan worden. Als teler is aangesteld Joris van Nassau. Het experiment zal goed zijn voor 12000 kg. cannabis per jaar. Er zullen rond de 100 medewerkers per jaar een baan vinden in het experiment. Rond de tien telers zullen werkzaam zijn. Via crowdfunding tracht men het benodigde kapitaal te verkrijgen. Nu Breda is aangewezen in het landelijk experiment zal men de plannen waar kunnen maken.
© 2012 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hennep (cannabis) levert niet alleen wietDe meeste mensen kennen hennep of cannabis als de plant waar wiet van gemaakt wordt om joints te roken. De hennepplant h…
CBD-olie, voedingssupplement gebruikt bij medische klachtenCBD-olie, voedingssupplement gebruikt bij medische klachtenCBD-olie is olie die gemaakt wordt uit bladeren en bloemtoppen van hennep die legaal geteeld wordt in fabrieken. Deze ol…
Medische wiet vergoed door Achmea in basispakketMedische wiet vergoed door Achmea in basispakketMedische wiet die mensen gebruiken bij bijvoorbeeld chronische pijn of kanker wordt vanaf 1 januari 2012 door Achmea ver…
Hennep door de eeuwen heenMarijuana, marihuana, Kemp of Cannabis sativa, heeft reeds meer dan 5000 jaar een bijzondere invloed gehad in verschille…

Vakantiewoning verhuren: let op de inrichting!Vakantiewoning verhuren: let op de inrichting!Je hebt nu een vakantiewoning gekocht en je zou ze ook graag verhuren wanneer je er niet bent. en dan rijzen er heel wat…
Zenuwen en spanning onder controle tijdens je toespraakZenuwen en spanning onder controle tijdens je toespraakSpreken in het openbaar vereist vooral goede voorbereiding. En we moeten onze zenuwen onder controle kunnen houden om ee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • Hallo weekblad voor nederlanders in Spanje
  • Jointjedraaien.nl
  • Programma Reporter
  • Wikipedia cannabis
  • https://www.nrc.nl/nieuws/2016/09/23/d66-kamermeerderheid-voor-regulering-wietteelt-a1522922
  • https://www.bndestem.nl/breda/deze-man-wordt-de-eerste-legale-wietteler-van-breda~a195dd55
  • https://www.nrc.nl/nieuws/2019/06/13/26-gemeenten-willen-meedoen-aan-experiment-legale-wietteelt-a3963585
Reacties

Uno, 22-11-2014
Ga je hennep rauw juicen dan wordt je niet high maar wordt je juist beter van elke mogelijke aandoening die er maar bestaat, zowel geestelijk als lichamelijk.
Alleen bij verhitting komt de THC vrij waarvan je high wordt, dus niet gaan verhitten als je het als medicijn wilt gebruiken. Jammer weten (nog) niet genoeg mensen dit. Reactie infoteur, 23-11-2014
Beste Uno,

Bedankt voor je reactie.
Het is altijd leuk als mensen reageren en een aanvulling geven. Deze al bij het artikel geplaatst worden.
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Mike Marhe, 17-06-2014
Het uitvoer bedrag klopt niet. De rekensom van 2,4 Miljoen klopt niet voor de export van 500.000kg klopt niet. Als je 500.000 kg x 3000 Euro per kilo neemt kom je op 1500.000.000 (1,5 Miljard). Reactie infoteur, 18-06-2014
Hallo Mike,

Dank voor uw reactie.
Je hebt volkomen gelijk, rekenen is soms lastig.
Ik ga het artikel aanpassen.
Met vr. groet,
Celientje1

Pietwiet, 21-08-2012
Steeds meer landen legaliseren die hap, en terecht, als iedereen 5 planten mag kweken is er geen handel meer, tenminste niet interessant genoeg voor grote kwekers om hoge boetes te betalen bij inbeslagname. Cannabis is al eeuwen een geneeskrachtige plant, de enige reden dat Bayer en co. deze plant niet gebruikt is: ze kunnen op een natuurproduct geen patent plakken, that's all!Ze worden door dit beleid geholpen door de witteboordencriminelen (Ivo Opstelten en de pillendraaiers) en hun loopjongens(politie).
Bij constatering worden 5 buitenplanten in beslag genomen(ook zonder overlast), wie verzint zoiets?Alles mag gewoon verkocht worden, zaadjes, voeding etc., daar is ook netjes belasting over betaald. De hennepgeurkaart is ook weer zoiets belachelijks, je buren verraden… NSB toestanden… again. 5 planten in Nedeland toegestaan is dus bullshit of het nu buiten is, voor eigen gebruik of whatever, het gedoogbeleid klopt voor geen meter, net zoals de handhaving door de loopjongens van Ivo & Co. Reactie infoteur, 21-08-2012
Dank voor Uw reactie. Ook ik denk wel dat op den duur de wetgeving hieromtrent veranderd zal worden. Het lijkt me daarom goed om te weten hoe de situatie in Spanje is.
Nogmaals dank, met vr. groet, Celientje1

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 07-10-2019
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.