InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Wetenschap > Krachtige EL Niño in de maak

Krachtige EL Niño in de maak

Krachtige EL Niño in de maak De voorspelling van het weer is mede afhankelijk van een fenomeen welke EL Niño heet. Alles lijkt erop dat dit fenomeen in werking is gezet. Wordt de schade weer zo groot als de bij laatste El Niño van 1997-1998? Geeft het orkaankracht in Nederland? Vallen er weer zoveel slachtoffers als de bij laatste EL Niño? Wat is eigenlijk EL Niño?

Het ontstaan van een EL Niño

EL Niño is een fenomeen wat zich afspeelt in de zuidelijke grote oceaan (Pacific). Voor de kust van Peru, Ecuador en Chili tot zelfs Indonesië, liggend in zuidoost- Azië. Een El Niño ontstaat bij een veranderende windrichting van de passaatwinden. Waar de windrichting bij passaatwinden normaal een zeer bestendige oostelijke windrichting heeft, verandert deze richting westen. De windrichting waardoor een EL Niño ontstaat is dan ook van west naar oost. De stroming van het water verandert en zo wordt de temperatuurverdeling van de toplaag van het water anders. De toplaag heeft in de zuidelijke grote oceaan namelijk een gelaagde opbouw. Het water is koud maar de bovenste laag, van ongeveer 100 meter dikte is warmer. De scheiding van de warmere bovenlaag en het dieper gelegen koude water is vrij abrupt. In het westen is de bovenste laag dikker (zo’n 200 meter) en warmer dan in het oosten (50 meter). Deze scheiding van het warme water en het koude water wordt inversielaag of thermocline genoemd. Tijdens een EL Niño zwakken de passaatwinden af en stroomt het warme water terug naar het oosten, richting zuid –Amerika en maakt het zeewater warmer.

De belangrijkste gegevens bij het ontstaan van een El Niño zijn:
  • de thermocline
  • de passaatwinden
  • de temperatuur van het wateroppervlak (voor een El Niño moet het oceaanwater in het oostelijk deel van de grote oceaan, minimaal 0,5 ° warmer zijn dan de temperatuur welke het gemiddeld heeft). De metingen geven aan dat hier anno 2014 aan voldaan wordt.

El Niño in de maak

Aan de meest recente metingen van de temperatuur van het oostelijk deel van de grote oceaan is in de aprilmaand al te zien of er een EL Niño in de maak is. Het oceaanwater heeft een temperatuurverhoging. Een ander gegeven is dat de passaatwind gedraaid is. In het westelijk deel van de grote oceaan is de wind gedraaid van oost naar west en in kracht toegenomen.

Wat er gebeurt bij het ontstaan van een EL Niño

Bij Indonesië ligt de grens tussen warm en koud water op zo’n 200 meter diepte. Bij Peru op zo’ n 50 meter. Hier welt koud en voedselrijk water op waardoor in Peru de visvangst een belangrijk gegeven is. Door de verandering van de lagen water (thermocline) stopt het voedselrijke water. De bovenste laag wordt wel 2,8 graden warmer als wanneer er geen EL Niño optreedt en maakt zo het water voedselarm waardoor vissen het moeilijk krijgen. Het waren dan ook de vissers van Peru die hier als eerste mee te maken kregen. De visvangst haperde. Omdat het rond de kerst gebeurde noemen ze dit fenomeen de kleine jongen (El Niño), verwijzend naar het kerstkind.

Wereldwijde gevolgen van de laatste EL Niño

El Niño verstoort de wereldkaart qua weer. Het lagedrukgebied boven de westelijke grote oceaan verplaatst zich. Andere lagedrukgebieden, zoals boven tropisch Afrika en het Amazonegebied verplaatsen zich eveneens. Dit heeft in 1997 -1998 grote wereldwijde gevolgen gehad. El Niño gaf in:

Zuid-Amerika

In de zomer van 1998 extreme regenval en veel overstromingen. De grond werd instabiel en ging schuiven met modderlawines als gevolg. Vogels aan de kust hadden door het warme water geen voedsel (vis) en een massale vogelsterfte was het gevolg. In Brazilië werd die zomer de hoogste temperatuur gemeten sinds 1922. De droogte was de oorzaak dat veel bossen spontaan gingen branden. Het gevolg was een enorme droogte en het waterpeil zakte zo enorm dat de waterkrachtcentrales de stroomvraag niet meer aan konden. Juist op andere plaatsen in Brazilië hadden mensen te maken met overvloedige regenval. Tot meer dan 60% meer dan het gemiddelde. Vele oogsten mislukten door het vele water.

Midden-Amerika

Sneeuw in Mexico.Sneeuw in Mexico.
In het begin van de El Niño kwam er aan de westkust van Mexico een orkaan (Linda) opzetten. In december was het erg koud in Mexico en sneeuwde het zelfs wat bijna nooit gebeurt. In geheel zuid- Amerika heerste er vervolgens droogte met als gevolg slechte oogsten en voedseltekorten. Bosbranden en dichte smog waardoor vliegtuigen niet konden opstijgen. In Guatemala waren er door een tekort aan water problemen met de waterkrachtcentrales waardoor er geen stroom was.

Noord-Amerika

Overvloedige regenval en lage temperaturen. Een hoge activiteit van tropische stormen met windkracht 12 en soms zelfs meer teisterden de omgeving van California.

Australië en Azië

Aan de westzijde van de grote oceaan droogte. Australië, Indonesië, zuidoost Azië en de Filipijnen. Bosbranden en dichte smog waren het gevolg. Oogsten mislukten en leidden tot voedseltekorten met als bijeffect: politieke onrust.

Afrika

Verstoring van luchtdrukgebieden. In oosten van Afrika (Kenia en Somalië) viel veel regen wat leidde tot zware overstromingen, die doden en veel schade veroorzaakten. Malaria stak de kop op en eiste veel slachtoffers. Andere delen hadden weer last van droogte met ernstige hongersnood tot gevolg.

Krijgen we een nat voorjaar?Krijgen we een nat voorjaar?
Europa
Niet de verschrikkingen als in bovengenoemde landen maar wel beïnvloeding van het weer door EL Niño. Een voorjaar welke natter is dan het gemiddelde, zelfs tot overstromingen leidend.

Hoe verder een gebied van de tropische grote oceaan afligt hoe kleiner het gevolg.

Het weer voor Nederland

De invloed van EL Niño gaat langzaam. Pas de komende maanden in warmt het water in de grote oceaan zich op. De eerste gevolgen voor het weer ontstaan waarschijnlijk in de maanden juli, augustus. Voor Nederland bestaat de mogelijkheid dat we dan een nat voorjaar kunnen verwachten bij een krachtige EL Niño.
© 2014 - 2017 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
El Niño 2012: Wat is een El Niño en wat zijn de gevolgen?El Niño 2012: Wat is een El Niño en wat zijn de gevolgen?Een Japanse meteorologisch bureau in Tokio heeft vrijdag 10 augustus 2012 laten weten dat er een El Niño is ontstaan in…
Aarde koeler door stroming La NiñaWereldwijd daalt de temperatuur iets in vergelijking met 2007 door La Niña, een koude zeestroming in de Stille Oceaan. V…
El Niño 2014-2015, niet zo krachtig meerEl Niño 2014-2015, niet zo krachtig meerEr zijn signalen die verwachten dat de Atlantische oceaan een heftig orkaanseizoen kan verwachten. Dit als gevolg van ee…
Klimplanten voor over de pergolaErg mooi in een tuin is een pergola begroeid met klimplanten zoals een Clematis, de druif of blauwe regen. Er is veel ke…
Wandelen in het groene La Orotava vallei, Noord TenerifeHet beroemde groene, vruchtbare, met z´n unieke flora, is de vallei van Orotava. Het ligt in het noorden van Tenerife en…
Bronnen en referenties
  • Bronnen: Weerplaza, NOAA, Univ. NSW, KNMI, wiki, VN
  • http://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/Krachtige+El+Ni%c3%b1o+in+de+maak/1960

Reageer op het artikel "Krachtige EL Niño in de maak"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Rieja (infoteur), 27-04-2014 23:05 #2
Dag Willemijn,
Misschien vragen aan een weermeteoroloog? Het bericht komt van Michiel Severin van http://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/Krachtige+El+Ni%C3%B1o+in+de+maak/1960

Het contact wat ik kan vinden:
http://www.infoplaza.nl/contact/ Of een twitterbericht., zie ik dat ook mogelijk is.
Groet, Ria.

Willemijn, 27-04-2014 16:03 #1
Weet iemand wat de gevolgen zijn van een El Nino, voor de Malediven eind van dit jaar 2014?
Is er meer kans op regen tijdens de laatste 2 maanden (juist de droge periode) van dit jaar of tsunami's?

Infoteur: Rieja
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Wetenschap
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 2
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!