InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Wetenschap > Vermindering kracht orkaan door microscopische stof

Vermindering kracht orkaan door microscopische stof

Misschien had de orkaan Katrina in 2005 niet voorkomen kunnen worden, maar als een nieuw concept -ontwikkeld in Israël- functioneel blijkt te zijn in het verminderen van de kracht van orkanen, kan in de toekomst grote schade voorkomen worden. Volgens de Israëlische weerspecialist professor Daniël Rosenfeld kan de kracht van een orkaan verminderen door er microscopische stof in te 'bemesten'.
De resultaten van deze studie -die toont dat stof in de lagere delen van de orkaan Katrina de windsnelheden zou hebben verminderd en zijn koers zou hebben afgebogen- werden in oktober 2007 gepresenteerd op een conferentie over zware stormen in Trieste (Italië).

Stofwolken

Rosenfelds concept, dat werd ontwikkeld samen met verschillende collega's, is gebouwd op empirisch onderzoek dat aantoont dat grote stofwolken vanuit Afrika de formatie van orkanen verhinderd wanneer tropische systemen de Atlantische Oceaan passeren. Hij toont in computer simulaties aan dat het toevoegen van kleine natte deeltjes in de lage delen van een orkaan de vorming van regen zou voorkomen en temperaturen zou verlagen waardoor de energiebron van de storm uitsterft. Het proces creëert wolken met een groot aantal kleine waternevels die erg langzaam vallen, zwevend met luchtmoleculen, en vormen geen regendruppels.

Vrachtvliegtuigen

Volgens Rosenfeld zijn er 5 tot 10 Lockheed C-130s vrachtvliegtuigen nodig om 200 ton van die kleine deeltjes per uur te 'bemesten'. De vliegtuigen vliegen dan honderden kilometers verwijderd van het oog van de orkaan.

Stormfury

Met het kweken van wolken -gewoonlijk toegepast om neerslag te scheppen of te bemoeilijken- wordt al sinds de jaren 1960 geëxperimenteerd door de Verenigde Staten. Het heet 'Stormfury' en is bedoeld om de kracht van orkanen te verminderen door kunstmatige stimulatie convectie -de verticale stroom van warmte of vocht- buiten de muur die het oog van de storm omsluit. Het idee, dat na vier testen niet meer werd toegepast, was om de omvang van het oog te vergroten, 10 tot 40 mijlen in diameter, en dus de destructieve winden te verminderen die draaien rondom het oog.

Luchtvervuiling

Rosenfeld heeft getracht de problemen rondom de werking van Stormfury te voorkomen. Hij werd geïnspireerd door rook van bosbranden die warme regens van tropische wolken kunnen voorkomen. In 2000 gebruikte Rosenfeld satelliet gegevens om aan te tonen dat stadsvervuiling de omvang van waterdruppels in de wolken verminderde en hij stelde voor dat dit de neerslag zou verminderen van kortlevende wolken in heuvelachtige gebieden. In volgende studies, uitgevoerd met Chinese onderzoekers, ontdekte Rosenfeld dat luchtvervuiling door Chinese fabrieken de regenval in heuvelachtige gebieden drastisch verminderd wat gevolgen heeft voor de waterbronnen.

Lees verder

© 2007 - 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tornado en orkaan: het verschil tussen tornado´s en orkanenTornado en orkaan: het verschil tussen tornado´s en orkanenWat is het verschil tussen een orkaan en een tornado? Ondanks de enorme verschillen tussen een tornado en een orkaan, ve…
Orkaan Haiyan, zwaarste orkaan ooitOrkaan Haiyan, zwaarste orkaan ooitOrkanen kennen wij hier in Europa eigenlijk alleen maar van de televisie. Er wordt hier wel eens een windhoos gezien, ma…
Wat is een orkaan?Meteorologisch gezien zijn de maanden juni tot en met november de maanden waarin orkanen veel voorkomen. Het hoogtepunt…
Orkanen  hoe ontstaan ze welke schade richten ze aan?Orkanen hoe ontstaan ze welke schade richten ze aan?Orkanen zijn tropische stormen die door hun kracht enorme schade kunnen veroorzaken aan onder meer gebouwen. In de afgel…
Wat is eigenlijk een orkaanWat is eigenlijk een orkaanIn de periode tussen begin juni en eind november is het in de tropische gebieden tijd voor de orkanen. Wanneer het zeewa…
Bronnen en referenties
  • Israel21c

Reageer op het artikel "Vermindering kracht orkaan door microscopische stof"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Victorho (infoteur), 05-05-2008 20:49 #1
Dit is zeer interessante informatie.

Infoteur: Etsel
Laatste update: 23-07-2013
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Wetenschap
Special: Israëlische technologie
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!