InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Sport > Tour de France 2017 live op tv en talkshows

Tour de France 2017 live op tv en talkshows

Tour de France 2017 live op tv en talkshows In de zomer van 2017 is er op tv weer volop aandacht voor de Tour de France. De etappes worden in Nederland en Vlaanderen live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport, Sporza (VRT) en Eurosport. De etappes van de Tour de France 2017 zijn ook via een livestream op het internet te volgen. Elke avond zendt de NOS op tv een Tourjournaal uit en later op de avond ook het programma 'De Avondetappe'. De Vlaamse omroep VRT (Sporza) zal elke dag de talkshow 'Vive le Velo' uitzenden.

Tour de France en de media

Al sinds de oertijd van de wielersport bestaat er een sterke band tussen het wielrennen en de media. De Tour de France werd, zoals veel beroemde wielerkoersen, oorspronkelijk georganiseerd door een krant (L'Auto). Zware wielerwedstrijden leverden immers prachtige, heroïsche en smeuïge verhalen op voor de kranten.

Toen het fenomeen radio opkwam, ging de Tour de France ook met dat medium een hecht verbond aan. Vele generaties Nederlanders brachten hun zomers door, met hun oren vaak vlakbij de speakers van hun radio, waaruit de enthousiaste Tourcommentaren kwamen van reporters zoals Jan Cottaar en Theo Koomen.

Ook tussen het medium televisie en de Tour de France is er een sterke band ontstaan, die in de loop der jaren steeds maar verder en verder lijkt te groeien. Naast de live-uitzendingen is er ook een aantal zeer populaire dagelijkse talkshows over de Tour de France ontstaan. Hieronder vindt u een globaal overzicht van het tv-aanbod in Nederland en Vlaanderen betreffende de Tour de France 2017.

NOS: de Avondetappe en het Tourjournaal

Tourjournaal

NOS Studio Sport zendt tijdens de Ronde van Frankrijk elke dag om 19u30 een Tourjournaal uit. De eerste uitzending daarvan is dus op zaterdag 1 juli. In het Tourjournaal wordt elke dag een uitgebreide samenvatting uitgezonden van de etappe van die dag, plus korte interviews die voor en na de etappe zijn opgenomen, met renners en ploegleiders.

De Avondetappe 2017

In 2016 keerde, na een jaar afwezigheid, het programma De Avondetappe terug. Tot en met de Tour van 2014 werd dit succesvolle avondprogramma altijd door Mart Smeets gepresenteerd. In 2015 koos de NOS echter voor een ander type programma: NOS Studio Tour, dat veel vroeger op de avond werd uitgezonden. Sinds 2016 kiest men toch weer voor een late night-talkshow die, net als vroeger, de naam De Avondetappe krijgt. In 2017 wordt het programma vanuit de studio in Nederland gepresenteerd door Dione de Graaff. Vanaf locatie bij de Tour zal Herman van der Zandt dagelijks een hoofdrolspeler uit de Tour interviewen. Hoe laat begint de Avondetappe? Het programma begint dagelijks omstreeks 21u30.

Vive le vélo

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zal ook weer een talkshow over de Tour de France uitzenden, getiteld 'Vive le Velo'. Dit programma zal net als de voorgaande jaren gepresenteerd worden door Karl Vannieuwkerke. Vive le Vélo wordt uitgezonden op de Vlaamse publieke zender één. In het verleden werden er tijdens dit programma ook dagelijks prominente renners geïnterviewd door Lieven van Gils, maar wegens drukke overige werkzaamheden zal Van Gils die rol van dagelijkse interviewer in Vive le Vélo niet meer op zich nemen.

Eurosport?

Eurosport zendt op donderdag 29 juni de teampresentatie van de Tour 2017 live uit op Eurosport1. Daarnaast zenden ze ook alle etappes van deze Tour live uit. Eurosport verzorgt doorgaans ook magazine-achtige programma's rondom grote wielerwedstrijden. Zo zonden ze bij de Tour 2016 het programma 'Le Tour by Lemond' uit, met de Amerikaanse drievoudige Tourwinnaar Greg Lemond. Ook zenden ze als voor- en nabeschouwing bij de etappes het programma 'Tour de France Extra' uit.

RTL7: Tour du jour

Bij RTL7 keert, na een jaar afwezigheid, de talkshow Tour du Jour weer terug. Wilfred Genee is de presentator van het programma. De vaste tafelgast is ex-toprenner Michael Boogerd. Daarnaast zijn er wisselende tafelgasten zoals Dimitri Verhulst, Erik Dijkstra en Maarten Tjallingii. Aan Tour du Jour 2017 werken onder meer ook Filemon Wesselink en Maxim Hartman mee. Anders dan in 2015 reist de talkshowtafel van Tour du Jour in 2017 niet meer mee met het Tourpeloton door Frankrijk. De vaste locatie van de talkshowtafel van Tour du Jour 2017 is in Breda. De eerste uitzending is op vrijdag 30 juni. Het programma begint doorgaans om 20u00 en duurt tot circa 21u00.

L1: Tour de L1mbourg

Ook de regionale zender L1 uit Nederlands Limburg besteedt veel aandacht aan de Tour de France. Vanaf vrijdag 30 juni is er dagelijks een programma rondom de Tour te bekijken op de zender L1. Het programma draagt de naam 'Tour de L1mbourg'. Ook de radiozender L1 zal uitgebreid aandacht besteden aan de Tour 2017.

Tour 2017 integraal op tv

In de loop der jaren is men steeds meer Touretappes integraal op tv gaan uitzenden (dus letterlijk van start tot finish). In 2017 worden door de tv-productiemaatschappij van de Tour voor het eerst integrale beelden aangeboden van alle etappes van de Tour. De Franse publieke omroep heeft reeds aangegeven dat zij alle etappes integraal zullen uitzenden, wisselend op hun zenders France 2 en France 3. Het is nog onduidelijk in hoeverre in de lage landen Sporza, Eurosport en NOS Studio Sport hieraan mee zullen doen. Waarschijnlijk zullen zij een aantal etappes wel integraal live uitzenden, maar niet alle ritten. Zodra hier meer duidelijk over is, wordt dat hier gemeld.

Schema: de live-uitzendingen van alle etappes

De Tour de France wordt live op tv uitgezonden door de NOS (doorgaans op NPO1), de VRT/Sporza (op de Vlaamse zender één) en door Eurosport (op Eurosport1). Hoe laat beginnen de live-uitzendingen van alle ritten in de Tour de France 2017? T.z.t. wordt hier het uitzendschema geplaatst.

Livestream

De Tour de France 2017 is ook live op het internet te volgen via diverse livestreams. De uitzendingen van Sporza en de NOS zijn bijvoorbeeld via een livestream te volgen op de websites van deze omroepen. Ook is er een stream beschikbaar via de Eurosport Player App. Verder zullen er ook diverse livestreams beschikbaar zijn via Procyclinglive. Daarop zal bijvoorbeeld ook de livestream van de Franse integrale uitzendingen van de Tour 2017 te vinden zijn.

Lees verder

© 2015 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour de France 2014: live op tv, tv-programma's en tijdenTour de France 2014: live op tv, tv-programma's en tijdenDe Tour de France 2014 is op tv goed te volgen. De etappes zijn zowel in Nederland als België iedere dag live op tv. Daa…
De Tour de France 2014 en de live uitzendingen op tvDe Tour de France 2014 en de live uitzendingen op tv101ste editie van de Ronde van Frankrijk, of ook wel de Tour de France genoemd, zal van start gaan op zaterdag 5 juli 20…
Tour de France 2016, live op tv bij de NOS op NPO1 en SporzaTour de France 2016, live op tv bij de NOS op NPO1 en SporzaDe 103de editie van de Tour de France 2016 oftewel de Ronde van Frankrijk wordt van 2 tot en met 24 juli 2016 verreden.…
Nederlandse deelnemers Tour 2013Nederlandse deelnemers Tour 2013Aan de honderdste editie van de Tour de France nemen zeventien Nederlanders deel. Deze jubileum editie van de Tour is op…
Tour de France 2011: de NederlandersAan de Tour de France doen ieder jaar weer meerdere Nederlanders mee. Wie doen er mee in 2011? Wat zijn hun specialiteit…
Bronnen en referenties
  • http://over.nos.nl/voor-de-pers/persdossiers/81/alles-over-de-tour-de-france-bij-de-nos
  • http://www.rtl.nl/rtl-7-tour-du-jour/#!/342918/nieuws/
  • http://www.een.be/programmas/vive-le-velo
  • http://tv.eurosport.nl/
  • http://nos.nl/artikel/2074455-nos-brengt-avondprogramma-tour-2016-vanuit-frankrijk.html

Reageer op het artikel "Tour de France 2017 live op tv en talkshows"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Jai Broek, 24-07-2016 17:40 #3
Alweer en zoals al veel te veel jaren het geval: de zogenaamde favoriet behaalt ergens in de Tour (nu dus alweer halverwege) de gele trui en daarna gebeurt er dus niks meer! Geen enkele aanval, noch van een ploeg, noch individueel.

De saaiheid ten top! En uiteraard speelt geen enkele Nederlander een rol van betekenis, ook al leek Mollema iets te kunnen betekenen, maar ook dit jaar dus weer niks! Waar zijn de tijden van Jan Janssen en Joop Zoetemelk? Toch alweer 36 jaar geleden, ik word oudů

Van mij mag de Tour worden opgeheven, als alles zo voorspelbaar blijft!

E. de Koning, 04-07-2016 14:40 #2
Ik hoor onder andere Maarten Ducrot regelmatig pleiten voor korte live-uitzendingen overdag, bijvoorbeeld alleen de laatste 20 km want dan heb je spannende tv. Een etappe van 4,5 uur lang op tv brengen is saai. Beste Maarten en anderen, juist de finish is helemaal niet spannend, het zijn namelijk altijd dezelfde wielrenners die winnen. Vroege ontsnappingen eindigen altijd op een paar 100 m voor de finish. Waarom ik wel een etappe van 4,5 uur wil zien? Juist omdat de ontwikkeling naar de finale, of juist het gebrek daaraan, veel interessanter is om te volgen dan alleen die finale zelf. Wie durft het toch aan om een vroege ontsnapping te doen? Wanneer? Waarom? Ik wil live de opkomst en ondergang van renners in de etappe zien. Omdat ik wil kijken naar renners die worstelen met doorgaan, of toch opgeven, die een tweede, derde en vierde adem vinden, die mentaal zo sterk zijn dat ze na een valpartij doorfietsen met gebroken ribben, polsen en sleutelbenen. Of juist volledig ontgoocheld stoppen. Daarom, zoveel mogelijke live-uitzendingen van complete etappes. Met alleen wat commentaar in die laatste 20 km.

Chrit Goossens, 08-07-2015 16:46 #1
Niet cynisch bedoeld; indrukwekkend college van Maarten Ducrot in uitzending van woensdag. Moest dit even kwijt, weet niet goed waar waardering te uitenů

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 22-06-2017
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Sport
Special: Tour 2017
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 3
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!