InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Reizen en recreatie > Vulkaan Laacher See: is vakantie naar de eifel wel veilig?

Vulkaan Laacher See: is vakantie naar de eifel wel veilig?

Vulkaan Laacher See: is vakantie naar de eifel wel veilig? De Eifel is een geliefd vakantiegebied met zijn prachtige natuur en vele bezienswaardigheden. Vooral wandelliefhebbers en liefhebbers van wildwatersporten komen in dit rijk beboste middelgebergtelandschap aan hun trekken. In het Eifel gebied bevindt zich naast de vele dode vulkanen ook de supervulkaan onder de Laacher See. Begin 2012 werd bekend dat deze vulkaan sporen van activiteit vertoond en al jaren "over tijd" is. Hierdoor ontstaat de vraag: Is een vakantie in het eifelgebied wel veilig?

De Eifel

De Eifel is het oostelijke deel van het laaggebergte Eifel-Ardennen. Het gebied ligt in de drielanden driehoek Duitsland-België-Luxemburg, maar bevindt zich grotendeels in Duitsland. Het Duitse deel van de Eifel ligt in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts.

De Eifel is een geliefd vakantiegebied vanwege de vele mogelijkheden om prachtige wandelingen te maken, daarnaast is het gebied zeer geliefd bij de wildwatersporter. Ook voor cultuurliefhebbers is er in de Eifel genoeg te beleven. In het Eifelgebergte zijn nog een aantal hele mooie bouwwerken te vinden die o.a nog afkomstig zijn uit de middeleeuwen. Naast dit alles zijn er in het gebied ook nog enkele prachtige dierenparken en attractieparken te vinden, waardoor de Eifel een uitstekende bestemming is voor een vakantie met het hele gezin.

Steden gelegen in de Eifel die zeker eens het bezoeken waard zijn:

LandSteden
DuitslandAdenau, Andernach, Bad Münstereifel, Bad Neuenahr-Ahrweiler, Bitburg, Daun, Euskirchen, Gerolstein, Hillesheim, Kall, Kaisersesch, Wallendorf, Kyllburg, Manderscheid, Mayen, Mechernich, Monschau, Neuerburg, Prüm, Schleiden, Schweich, Wittlich
België Sankt Vith, Büllingen, Amel, Burg-Reuland

Laacher See

In de deelstaat Rijn-Palts ligt het prachtige meer de Laacher See. Het meer maakt deel uit van het natuurgebied de Laacher See dat zich in het vulkanisch gebied van de Eifel bevindt. Het meer, de Laacher See, is een natuurlijk recreatie- en zwemmeer, gelegen 259m boven zeeniveau, waar naar hartenlust gezwommen, gezeild en gesurfd kan worden. Het water is ongelofelijk blauw en helder, maar men moet wel rekening houden met een vrij koude water temperatuur.

Het meer de Laacher See is een zogeheten kratermeer, dat wil zeggen dat het meer zich heeft gevormd om een vulkanische krater of calderda. In het geval van de Laacher See gaat het om een caldera, een kormvormige krater. De calderda in het natuurgebied de Laacher See is de enigste caldera gelegen in Centraal Europa. De caldera is ontstaan ruim 12.900 jaar geleden na de uitbarsting van de Vulkaan de Laacher See.

Vulkaan de Laacher See

De vulkaan in de Laacher See is een zogeheten supervulkaan en bevindt zich ongeveer 120km vanaf de Nederlandse grens. De vulkaan is voor het laatst tot uitbarsting gekomen ruim 12.900 jaar geleden, maar is nog altijd een actieve vulkaan. Volgens historische ervaringen zou de vulkaan om de ongeveer 12.000 jaar uitbarsten, waar de vulkaan in 2012 dus behoorlijk "over tijd" zou zijn. In januari 2012 was de vulkaan in de Laacher See herhaaldelijk in het nieuws vanwege berichten dat de Laacher See vulkaan op het punt van uitbarsten zou staan. Deze beweringen werden gedaan, nadat onderzoekers luchtbellen hadden waargenomen rondom het vulkanisch gebied. Wanneer de vulkaan in de Laacher See tot uitbarsting zou komen zou het grootste gedeelte van Europa onder een laag as bedolven worden.

De berichten waren begin 2012 onderwerp van gesprek en uit onderzoek van Editie NL, bleek dat ruim 40% van de Nederlanders zich ernstig zorgen maakte. Je kunt je dan ook afvragen of vakantie naar het Eifelgebied nog wel veilig is. Op deze vraag is echter geen kant en klaar antwoord te geven, want ook deskundigen kunnen niet precies voorspellen of en wanneer de Laacher See vulkaan tot uitbarsting zal komen. Wel valt vast te stellen dat de luchtbellen die zijn waargenomen in januari 2012, rondom de Laacher See vulkaan geen nieuwe verschijnselen zijn. In 2008 al zijn er foto's gemaakt van deze luchtbellen. De meeste wetenschappers denken dan ook dat een vulkaanuitbarsting van de Laacher See vulkaan nog wel enige tijd op zich zal laten wachten, waarschijnlijk zal deze bevolkingsgroep die nu op de aarde leeft dat niet meer meemaken, maar zeker weten doen we het natuurlijk nooit.

Lees verder

© 2012 - 2017 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De gevolgen van een vulkaanuitbarsting voor de wereldDe gevolgen van een vulkaanuitbarsting voor de wereldEen vulkaanuitbarsting behoort tot één van de meest spectaculaire en fascinerende natuurverschijnsels die er op de aarde…
De Japanse vulkaan Sakurajima, zeer gevaarlijk en actiefDe Japanse vulkaan Sakurajima, zeer gevaarlijk en actiefDe Japanse vulkaan Sakurajima is behalve een zeer gevaarlijke ook een zeer actieve stratovulkaan. Is dit de meest actief…
Is de Eifel een geologische tijdbom?Is de Eifel een geologische tijdbom?Vulkanen ontstaan waar vloeibaar gesteente, gas en vaste materie uit het binnenste van de aarde het aardoppervlak bereik…
Gevaarlijke vulkaan Unzen Nagasaki JapanDe Japanse vulkaan Unzen, in het zuiden van Japan, is een gevaarlijke vulkaan. De Japanse vulkaan staat op de lijst van…
De kansen op wereldwijde vulkaanuitbarstingen in 2012De kansen op wereldwijde vulkaanuitbarstingen in 20122012 is volgens velen het jaar dat de wereld zal vergaan. Op 21 december 2012 zou de wereld te maken krijgen met een gro…
Bronnen en referenties
  • www.ad.nl
  • www.nrc.nl

Reageer op het artikel "Vulkaan Laacher See: is vakantie naar de eifel wel veilig?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Tekstschrijvert
Gepubliceerd: 02-04-2012
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Reizen en recreatie
Special: Vulkaanuitbarstingen
Bronnen en referenties: 2
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!