InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Reizen en recreatie > Vliegrampen met passagiersvliegtuigen – 2015

Vliegrampen met passagiersvliegtuigen – 2015

Vliegrampen met passagiersvliegtuigen – 2015 In de 21ste eeuw zijn al diverse grote vliegrampen gebeurd. Het jaar 2015 heeft een paar zeer dramatische rampen aan de statistieken toegevoegd. Het verhaal rond de ramp met het toestel van Germanwings is onvoorstelbaar en toch is het gebeurd. Van een andere crash, die van het toestel in Taipei zijn zelfs videobeelden gemaakt. Het is toeval binnen toeval: dat op die weg iemand rijdt met een draaiende camera op het moment dat er een vliegtuig over de weg raast en in de rivier crasht. Onvoorstelbare dingen gebeuren. Vliegen is prachtig, maar er is een droevige keerzijde.

Digne-les-Bains

Vliegrampen met passagiersvliegtuigen in 2015


Tegen een klif

Alaska - 26 juni 2015
Een watervliegtuig stort neer in Alaska. Inzittenden waren passagiers van een cruiseschip van de Holland America Line. De acht passagiers en piloot kwamen alle negen om. Het vliegtuig was op weg van het cruiseschip ms Westerdam, dat onder Nederlandse vlag vaart en op 20 juni vanuit Ketchikan was vertrokken voor een zevendaagse reis. Het gebied daar is onherbergzaam en het toestel is tegen een klif aangevlogen in de buurt van de plaats Ketchikan, zo'n 600 kilometer van Seattle.

Kopje koffie
Een gemorst kopje koffie over het instrumentenpaneel werd half april een Servisch regeringsvliegtuig bijna fataal. De copiloot gooide per ongeluk zijn koffie om en bij het droogmaken van het paneel in de cockpit zette hij per abuis de automatische piloot uit, waardoor het vliegtuig een snoekduik maakte en in korte tijd twee kilometer daalde. Ondermeer president Tomislav Nikolic van Servië was aan boord, op weg naar het Vaticaan, voor een audiëntie bij de paus. De piloten kregen het toestel maar net op tijd onder controle en toen kregen ze ook nog te kampen met een motorstoring. Die konden ze tijdens de vlucht verhelpen. Nikolic zegde zijn afspraak met de paus af en keerde terug naar Belgrado.

Mist

Amerika - 7 april 2015
In de Amerikaanse staat Illinois stortte een Cessna neer met zeven mensen aan boord. Geen van allen overleefde de crash. Het toestel vloog van Indianapolis naar Bloomington en stortte anderhalve kilometer voor het vliegveld neer tijdens zeer mistig weer. Vanwege het slechte weer konden reddingswerkers het wrak maar met moeite vinden.

Skyfall

Acteurs van de nieuwe James Bond film Spectre hielden eind maart 2015 huis in een Airbus die hen naar de set in Mexico moest brengen. De laatste Bond-film heet Skyfall en dat is wat bijna met deze acteurs gebeurde. De Britten zaten aan boord van een gecharterde Airbus toen ze zich te buiten gingen aan liederlijk gedrag. Ze plasten in het gangpad, kotsten de toiletten onder en haalden de veiligheidspin uit de deur van de Airbus. Een medewerker van het vliegveld Toluca in Mexico-stad beschreef het toestel na verlaten van filmsterren "alsof er een kudde beesten in had huisgehouden." Het verwijderen van de veiligheidspin is levensgevaarlijk.

Antenne

Nova Scotia - 29 maart 2015
In de Canadese provincie Nova Scotia raakte een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Air Canada tijdens de landing op Halifax Stanfield International Airport van de baan. Meer dan twintig inzittenden raakten gewond, er waren 140 mensen aan boord. Het toestel had een antenne geraakt, maakte daarna een harde landing en gleed van de landingsbaan.

Ramp met Germanwings

Franse Alpen - 24 maart 2015
Op 24 maart 2015 werden de wereld opgeschrikt door een vliegramp van een toestel van Germanwings. Opgestegen vanaf Barcelona vond het zijn rampplek in de Franse Alpen. De Duitse Airbus A320 van Germanwings sloeg te pletter tegen een berg. Alle 150 inzittenden vonden de dood. De rampplek is nabij de stad Digne-les-Bains. De plek is moeilijk begaanbaar en onherbergzaam en de lichamen werden met helikopters geborgen.

Barcelona

Onder de slachtoffers was een groep gymnasium scholieren die met twee leraren naar Spanje waren geweest om hun Spaans op te vijzelen en cultuur te snuiven.

Het vliegtuig was niet in de lucht geëxplodeerd, het had tot het laatst toe gevlogen. De zwarte dozen – een werd vrij snel gevonden - gaven meer duidelijkheid over de toedracht en die bleek onvoorstelbaar wrang.
Het vliegtuigongeluk van 29 november 2013 vertoonde grote gelijkenis met wat er op 24 maart 2015 was gebeurd.

Verbijstering

Wereldwijd werd met verbijstering gereageerd op het nieuws dat de Duitse copiloot Andreas Lubitz het Germanwings-toestel doelbewust heeft laten crashen. De gezagvoerder was buiten de cockpit gesloten waarop de co-piloot zijn gang kon gaan.
Na de aanslagen op de Twin Towers in New York op 11 september 2001, is een beveiligde deur van de cockpit geïntroduceerd. Het houdt mensen met kwade bedoelingen buiten, maar als die persoon met kwaad in de zin al binnen is kan niemand hem verhinderen te doen wat hij van plan is. Amerika voerde onmiddellijk het systeem in dat er altijd een tweede persoon in de cockpit moet zijn. Zelfs als een van de piloten even naar de wc moet. Andere landen volgden door dat voorschrift ook in te voeren.

Copiloot met psychisch probleem

Piloten moeten voor hun aantreden psychologische testen doen, die moeten uitsluiten dat mensen die het werk niet aankunnen in de cockpit belanden. Tijdens hun werk worden ze door inspecteurs en collega’s in de gaten gehouden. Die maatregelen voorkomen voor 99,99 procent dat situaties als met de Duitse Airbus gebeuren. Voor de volle honderd procent is een actie als deze niet uit te sluiten.
Copiloot Lubitz bleek een psychisch probleem en oogproblemen te hebben. Hij wilde iets doen waardoor zijn naam wereldwijd bekend zou worden. Hij sleepte 149 mensen mee de dood in, stond op alle voorpagina's en was op televisie.

Viaduct

Taiwan - 4 februari 2015
Een vliegtuig van het type ATR 72-600 van Trans Asia Airways crashte. Van de 5 bemanningsleden verloren er 4 hun leven en van de 58 passagiers sterven er 43. Het toestel vertrok van luchthaven Taipei Sung Shan in Taiwan met bestemming Kinmen-Shang-Yi Airport in Taiwan. Het vliegtuig raakte een viaduct en belandde in de Keelung River, vlak na de takeoff. Een motor had na de start vlam gevat en het toestel was stuurloos geraakt. De motoren vielen uit en het vliegtuig vloog op zijn zij rakelings over een snelweg. De crash is gefilmd door mensen die toevallig op dat moment ter plekke waren het vliegtuig voor de lens kregen.

Vliegrampen

Legenda
A. 24-3-15 Digne-les-Bains
B. 4-2-15 Taipei Sung Shan
C. 29-3-15 Halifax
D. 7-4-15 Bloomington
E. 26-7-15 Ketchikan

Lees verder

© 2015 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop vliegen naar Barcelona?Goedkoop vliegen naar Barcelona?Naar Barcelona, maar hoe kom ik daar niet al te duur? In dit artikel worden 15 luchtvaartmaatschappijen naar prijs, inho…
Primera Division 2014-2015 programmaAtlético Madrid werd in het seizoen 2013-2014 voor het eerst sinds 1995/1996 kampioen van Spanje. De Primera Division be…
Formule 1 2015: GP van Spanje - uitslag, circuit en tvDe GP van Spanje 2015 wordt verreden op zondag 10 mei 2015 op het Circuit de Catalunya in Montmeló nabij Barcelona. Het…
Goedkoop vliegen met GermanwingsGoedkoop vliegen met GermanwingsWie echt goedkoop wil vliegen moet vanaf 1 juli 2008 steeds meer over de grens gaan kijken. Nederland voert dan namelijk…
Wat doen tegen vliegangst? Tips en middelen tegen vliegangstWat doen tegen vliegangst? Tips en middelen tegen vliegangstVliegangst is een probleem dat heel wat mensen stress bezorgt als ze op een vliegtuig stappen. De angst om de controle u…
Bronnen en referenties
 • http://nos.nl/op3/artikel/2027068-deze-man-zag-vliegramp-germanwings-aankomen.html geraadpleegd op 27 maart 2015
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/03/25/eerste-lichamen-vliegramp-zuid-frankrijk-geborgen/ geraadpleegd op 27 maart 2015
 • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vliegramp-mh17 geraadpleegd op 27 maart 2015
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Malaysia_Airlines-vlucht_17 geraadpleegd op 27 maart 2015
 • http://aviation-safety.net/database/record.php?id=20000131-0 geraadpleegd op 27 maart 2015
 • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150329_01603923 geraadpleegd op 29 maart 2015
 • http://www.nu.nl/buitenland/4021046/vliegtuig-air-canada-raakte-antenne-vroege-landing.html geraadpleegd op 30 maart 2015
 • http://www.ouderenjournaal.nl/home/2015/03/30/copiloot-lubitz-ook-nog-oogproblemen/ geraadpleeegd op 30 maart 2015
 • Leeuwarder Courant 30 maart 015
 • Friesch Dagblad 2015
 • http://nos.nl/artikel/2043528-negen-doden-bij-vliegtuigongeluk-alaska.html geraadpleegd op 26 juni 2015

Reageer op het artikel "Vliegrampen met passagiersvliegtuigen – 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 16-12-2016
Gepubliceerd: 27-03-2015
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Reizen en recreatie
Special: Vliegrampen
Bronnen en referenties: 11
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!